Épület átminősítése

Olvasónk felújított hétvégi házát szeretné átminősíttetni lakóépületté. Az övezeti besorolás lehetővé teszi ezt, de hová és milyen kérelmet kell ehhez benyújtani?

Ha üdülőből lakóépületet szeretnék, ahhoz az épület rendeltetésmódosítását kell először elintézni.

A rendeltetésmódosításhoz 2021 márciusától úgynevezett településképi bejelentést kell tenni a település polgármesterénél. A települések településképi rendeletében találjuk a rendeltetésmódosítás részletszabályait, azt, hogy pontosan milyen mellékleteket, terveket kell csatolni. A településképi bejelentési kérelmet írásban kell benyújtani,  

  • a cégeknek elektronikusan (önkormányzat által meghatározott módon pl.: e-mail, e-papír, e-önkormányzati portál),  
  • a magánszemélyek papír alapon is megtehetik.

Az ügyintézési határidő 15 nap. Ha minden rendben megy, akkor a rendeltetés módosításról az önkormányzat határozatot ad ki. Viszont ha 15 nap után nem küld semmit az önkormányzat, az is rendben van, a kérelem elfogadottnak tekinthető. Ezt hivatalosan jogszerű hallgatásnak nevezik. Ha viszont hiányos, nem megfelelő kérelmet nyújtunk be, az önkormányzat az eljárást megszüntetheti.

Az önkormányzat az eljárás során kikérheti a főépítész/tervtanács szakmai véleményét.  Fontos tudni azt is, hogy az épület új rendeltetésének is meg kell felelnie az OTÉK és a HÉSZ előírásainak.

Ezután szintén az önkormányzatnál hatósági bizonyítványt kell kérni. Külön hatósági bizonyítványra azért van szükség, hogy a földhivatalban az ingatlan-nyilvántartási átvezetést is el lehessen intézni. A rendeltetésmódosításról szóló határozat ehhez nem elég. A hatósági bizonyítvány kiadására szintén 15 napja van az önkormányzatnak. Ha megkaptuk a hatósági bizonyítványt, jöhet a földhivatali ügyintézés.

Király Viktória

 

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink