Ismét meghosszabbították az építési engedélyek érvényességét

Újra meghosszabbította a kormány azoknak az építési engedélyeknek az érvényességét, melyek a járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt járnának le. Az időközben lejáró engedélyek további egy évig maradnak érvényesek. 

Az építési engedélyek érvényességi idejét először még 2020-ban módosította a kormány a veszélyhelyzetre való tekintettel. Az akkori szabály szerint, ha az engedélyek a veszélyhelyzet ideje alatt járnának le, akkor érvényességük a veszélyhelyzet lezárása után még egy évvel meghosszabbodik. Ez a kedvezmény azonban nehezen kiismerhető volt, mert nem lehetett tudni, hogy a veszélyhelyzet mikor ér majd véget. Így azt sem lehetett előre látni, hogy az építtetők meddig számíthatnak az engedély érvényességére. 

A következő hasonló intézkedés már konkrét dátumhoz kötötte a hosszabbított érvényességet. A 322/2021 számú kormányrendelet azt írta elő 2021 júniusában, hogy a 2020. december 15. és a 2021. november 23. között lejáró engedélyeket hosszabbítják meg az eredeti határidőhöz képest plusz egy évvel. Ekkor tehát már nem a veszélyhelyzet ismeretlen végéhez, hanem az engedély eredeti érvényességi idejéhez kötötték a hosszabbítást. 

Hasonló rendelet született most februárban is. A 37/2022 számú kormányrendelet szerencsére megszakítás nélkül igazodik az előző dátumokhoz. A hosszabbítás azokra az engedélyekre vonatkozik, melyek eredeti érvényessége 2021. november 24-én, vagy azt követően, a veszélyhelyzet vége előtt jár le. A hosszabbítás az eredeti érvényességi időtől számított további egy év. Az intézkedés a következő engedélyekre vonatkozik:

  • végleges építési engedély
  • elvi építési keretengedély
  • telepítési engedély
  • bontási engedély. 

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink