Jön az új energetikai tanúsítvány

2024. januártól az ingatlanok eladásához, bérbeadásához és az új épületek használatbavételéhez is szükség lesz az új típusú energiatanúsítványokra. Az adásvételnél és a bérbeadásnál is kötelező a tanúsítvány, azonban már nem kell a szerződésbe beírni az okirat HET számát, vagyis az egyedi azonosítóját. A szerződéskötés napjáig, legkésőbb a birtokbaadás napjáig be kell mutatni az okiratot. Kötelező lesz már az ingatlanhirdetésekben is feltüntetni az energetikai besorolást. 

Megváltoznak az energia osztályok, az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakul A+++-tól I-ig terjedőre. Az eddigi 10 éves érvényesség pedig 5 évre csökken. A 2023. november 1. előtti tanúsítványok 60 napig lesznek felhasználhatók november 1-et követően, ezután érvényüket vesztik. 

Közérhetőbb lesz a tanúsítványok tartalma. Külön értékelést kapnak a határoló szerkezetetek és a gépészeti rendszerek (rossz-gyenge-közepes-jó-kiváló), és részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell majd megadni, amelyekkel el tudja érni az ingatlan a két legfelső („jó”, és „kiváló”) szintet.

A régi és majd a november 1. utáni új energiatanusítványok a www.oeny.hu/oeny/e-tanusitas oldalon érhetők el.

Forrás: Pénzcentrum

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink