Legalább 7-8 ezer betéti társaság szűnik meg a kata szétverése miatt

Az elmúlt évek legnagyobb cégmegszűnési hullámát indította el a kisadózás kivéreztetése. Szeptemberben nyolcszor annyi társaság végelszámolása indult el, mint az elmúlt 5 év bármelyikében ebben a hónapban. A növekedés oka egyértelmű: betéti társaságok szeptember elsejétől nem lehetnek kisadózók. S mivel más egyszerűsített adózási forma társaságok számára nincs, ezért az érintett cégek vagy megszűnnek, vagy az általános adózás alá kerülnek vissza. A 460 ezer kisadózó közül mintegy 30 ezren lehettek betéti társaságok, ezek közül a 7-8 ezret is elérheti az elindított végelszámolások száma.

A Nemzeti Cégtár naprakész adatokat szolgáltat a társas vállalkozások számáról, tevékenységéről. Az adatokból kiolvashatjuk a végelszámolást indító cégek számát, akár havi bontásban is 2017-ig visszamenőleg. Az elmúlt 5 év adataiban azt látjuk, hogy minden hónapban 8-900 cég fejezi be a működését, indítja el a végelszámolást. Vannak persze kiugrások is: 2021 januárjában például a koronavírusnak köszönhetően ugrottak meg a végelszámolások, akkor 2.048 cég megszűnését jelentették be. A mostanihoz hasonló mértékű végelszámolási hullám azonban nem volt az elmúlt 5 évben.

A kisadózás megszűnéséről szóló törvényt júliusban fogadta el a Parlament. Előtte nem voltak különösebb mozgások. Májusban még 554, júniusban 942 cég megszüntetését indították el a tulajdonosok. A törvény elfogadása után azonban mindez megváltozott: júliusban már 1.261 végelszámolás indult, már ez is a tavalyi adat kétszerese. Augusztusban 3.324, szeptember első napjaiban (!) pedig 6.303 végelszámolás bejelentése történt meg. A szeptemberi szám vélhetően valamennyit még nőni fog, de sokat már nem. A kisadózást augusztus 31-ig folyathatták a betéti társaságok, így aki szeptember 1-től nem indította el a végelszámolást, az átkerült az általános szabályok alá. Ezért mindenki, aki tehette, szeptember 1-re időzítette az indítást.

A legtöbb szeptemberben megszűnő társaság a tudományos, műszaki területen működik, mérnököket, tervezőket, szakértőket, informatikusokat foglalkoztatva. Összesen 991 társaság tartozik ebbe a kategóriába a szeptembertől végelszámoló hatezerből. Majdnem ugyanennyi, 847 társaság működött a kommunikációs területen – ez többnyire marketingeseket, újságírókat takar. Elég magas még az építőipari vállalkozások aránya – közülük 464 cég választotta a végelszámolást. Az Opten információi szerint a megszűnő társaságok többsége 20-30 éves működést hagy a háta mögött. 

Az egyéni vállalkozók körében még erőteljesebben érződik a kisadózás megszüntetése. Az Opten adatai szerint csak augusztusban mintegy 12 ezren fejezték be végleg a működésüket.

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink