Még két évig marad a kedvezményes lakásáfa

Meghosszabbította a kormány a kedvezményes lakásáfa lehetőségét. Idén év vége helyett 2024 végéig marad 5% a forgalmi adó az új építésű családi házakon és társasházi lakásokon. 

Legutóbb 2020-ban döntött a kormány az új lakások kedvezményes adókulcsának meghosszabbítása mellett. Akkor 2 évre adták meg ezt a kedvezményt, a határidő 2022. december 31-én járt volna le. Egy most július végén megjelent rendelet újabb két évre, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg ezt a határidőt. A kedvezményes adókulcs továbbra is a többlakásos ingatlanokban kialakított, maximum 150 négyzetméteres lakásra, vagy a maximum 300 négyzetméteres, egylakásos lakóépületre érvényes az eddigi szabályokkal megegyezően. 

A 2026-os befejezési határidő maradt

Az még okozhat bizonytalanságot, hogy egyelőre csak a beruházások indítására vonatkozó, 2022-es határidőt hosszabbították meg, a befejezését nem. A szabályozás eddig úgy szólt, hogy a 2022 végéig megkezdett, azaz engedélyezett vagy bejelentett építések áfája 5% marad, ha azokat 2026. december 31. előtt értékesítik. A 2022-es határidőt most meghosszabbították két évvel, a 2026-os befejezési határidő viszont változatlan maradt. 

Kiszámíthatóbb környezet kéne

Az ÉVOSZ szerint nem szerencsés, hogy a lakáscélú kedvezményeket, például a kedvezményes áfát csak ideiglenesen teszi elérhetővé a kormány. Ez a vállalkozói környezet kiszámíthatatlanságát növeli. A beruházók nem tudnak hosszú távra tervezni: a gyakran változó feltételek, az évről-évre megadott kedvezmények kapkodva előkészített beruházásokat eredményeznek. A szervezet szerint egyedül a kedvezmény véglegesítése hozna ezen a téren kiszámítható állapotokat.  

Az 5%-os lakásépítési adókulcsot még 2016-ban vezette be a kormány. Akkor is csak ideiglenesen, 2019-ig tervezték ezt a könnyítést. 2019-ben egy átmeneti időszak beiktatásával hosszabbították meg a kedvezményt. Azokra az építésekre maradhatott meg az 5%-os kulcs, amikre 2018 végén már volt építési engedély, vagy megtörtént az egyszerűsített bejelentés. Ezeket az ingatlanokat 2023-ig lehetett volna 5%-os adókulccsal értékesíteni. Az átmeneti időbe azonban beleszólt a koronavírus-járvány. A kormány ekkor újra módosított, s egy 2021-es rendelettel 2022 végéig hosszabbította meg a kedvezményes időszakot. Ezt tolták most ki újabb két évvel, 2024 végéig. Összességében tehát már 8 évig lesz érvényben az új lakásokra alkalmazható 5%-os áfa, miközben a kormány mindig csak 2-2 évre adja meg a kedvezményt. A beruházók és kivitelezők pedig figyelhetik az újabb és újabb határidőket, hogy most éppen melyik időszakba esnek bele, milyen feltételeket kell teljesíteniük. Ezért lenne a piacot megnyugtató hatása annak, ha az ötletszerű hosszabbítások helyett állandó szabályként iktatnák be az új építésű lakások 5%-os forgalmi adóját. 

Forrás: 267/2022 kormányrendelet

Nagy Csaba

Ezek még érdekelhetik:

Jókora visszaesés látszik az építőiparban

A 2020-as visszaesést követően Európában 2021-ben már Magyarország volt a második az építőipar fejlődését tekintve. Magyarországon 13,1 százalékkal bővült az építőipari termelés, míg a többi uniós ország néhány kivétellel a

Tovább »

Önök kérdezték

Társasház: lehet lakásonként intézni a hatósági bizonyítványt? Egyszerű bejelentéssel épült, 3 lakásos társasház egyik lakását sikerült értékesíteni. A másik két lakás a beruházó tulajdonában marad, amit majd kiadnak. Egyszerű bejelentés…...

A keresett tartalom csak az Építő Élet online előfizetői számára érhető el.
Ha már regisztrált olvasónk, kérjük, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
Ha még nem regisztrált, rendelés után tud majd belépni!
A megrendeles gombra kattintva, átirányítjuk webshopunkba.
Megrendelés
Tovább »

Építő Élet 2022. szeptember

Még 2 év haladék: csak 2024-től kötelező a közel nulla  Jókora visszaesés látszik az építőiparban  Rezsicsökkentő tippek gyorsan, aránylag kevés pénzből  Túl nagy a rezsi? – Új lehetőség a társasházzá

Tovább »