Munka vagy vállalkozás mellett is megéri új szakmát tanulni

Bádogos vizsgán jártunk

A felnőttképzés rendszerét pár éve alaposan átalakították. Ma már az építőipari alapszakmákat kizárólag iskolarendszerben lehet elvégezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy évekre vissza kéne ülni az iskolapadba harminc, negyven vagy több évesen, és hétfőtől péntekig nappali rendszerű oktatásban részt venni. Ezt család vagy vállalkozás mellett nem is nagyon tudnánk megtenni. Az országban több helyen vannak olyan szakképző intézetek, ahol felnőttként is el lehet végezni az alapképzést, de egy-egy szakképző iskola „szárnyai alatt”. Ezek igazán magas szintű, naprakész tudást adnak. A Tető Siposnál tartott vizsgán jártunk – itt a harmincas-negyvenes éveikben járó „diákok” az igazán keresett és hiányszakmának számító bádogos végezettséget szerezték meg.

Szakképzés 4.0 – mit jelent ez?

Ma  már nincsenek pár hónap alatt elvégezhető OKJ-s képzések, amik arról voltak hírhedtek, hogy papírt ugyan adtak, de megfelelő, naprakész, piacképes ismeretet nem mindig. Pár éve, amikor az OKJ-t megszüntették, sokan félreverték a harangokat, hogy ezzel vége a felnőttképzésnek, és mivel az építőipari szakmák között sok a hiányszakma, ezért nem lesz senki, aki dolgozni fog. Ilyen hiányszakma a bádogos is.

Nem így lett. Sőt ma jóval magasabb szintű szaktudást is lehet szerezni felnőttképzésben. Törvények szabályozzák, hogy mikor kaphat egy képzéssel foglalkozó vállalkozás szakmaszerző tanfolyam szervezésére jogosultságot. Ehhez bizony alaposan “oda kell tennie” magát a vállalkozásnak: biztosítania kell a megfelelő alapanyagokat, a megfelelő helyet, a megfelelő feladatokat. Alapos felkészülésre van szükség, hogy egy képzőhely megfeleljen a követelményeknek.

Az is más, mint a pár évvel ezelőtti OKJ-s rendszerben, hogy ezek a képzések az iskolarendszer keretén belül működnek. Miért sokkal hasznosabb ez, mint ami régen volt?

Miért fontos az, hogy iskolarendszer keretében történik a szakképzés?

▶ Akkreditált a tananyag. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképzés ugyanolyan minőségű tudást ad, mint a szakképző iskola. Ugyanazt a tananyagot tanulják meg a felnőttek, tehát ugyanolyan felkészült, “kész” szakemberek lesznek, mint azok, aki éveket jártak iskolába, csak sok esetben lelkesebbek és céltudatosabbak.

▶ Az iskola tanárai is tanítanak a felnőttképzésben. Ez egyrészt a magas szakmai színvonalat biztosítja, másrészt a megfelelő tanári tapasztalatot is.

▶ A vizsgán szintén az iskola tanárai is részt vesznek.

▶ Ha egy anyagot vagy műszaki megoldást valami miatt nem tanítanának a gyakorlaton, azt meg lehet tanulni az iskolában. Egyik szakképző hely sincs kapcsolatban az összes céggel, aminek az alapanyagát később a végzett tanuló használni fogja, egyik helyen sem végzik az összes munkafolyamatot, de a hiányzó néhány “kunsztot” meg lehet tanulni az iskolában.

Mit nyernek a tanulók, ha egy vállalkozás által létrehozott “iskolában” tanulnak?

▶ Dinamikusabb időbeosztást: munka vagy vállalkozás mellett is simán el lehet végezni a “sulit”.

▶ A tanulók minőségi anyagokkal dolgozhatnak, és megfelelő mennyiségű munkaanyag is rendelkezésre áll. Nagyon fontos, hogy az ember milyen alapanyagokon tanul, mind tudjuk, hogy minőségi anyagokból lehet minőségi munkadarabokat előállítani. A Tető Siposál a diákok többek között Prefa vagy Rheinzink termékekkel dolgoznak.

▶ Mivel a vállalkozásnak remek referenciái vannak, ezért mindenki érteni fogja, hogy “a Tető Siposnál tanultam”. A “diák” így biztosan gyorsan talál majd munkát, ha pedig vállalkozó lesz, nos, amekkora hiány van bádogosokból, szinte biztos, hogy hamar tele lesz a naptára.

Sipos Anna

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink