Napi 2.320 forint az alkalmi dolgozók közterhe 2023-ban

Egy évvel ezelőtt még napi ezer forintot kellett az alkalmi dolgozók után fizetni – ma ennek több mint a dupláját. A kormány tavaly nemcsak megemelte, hanem a mindenkori minimálbérhez kötötte a közteher mértékét, így minden év elején számítanunk kell a növekedésre. 

Éveken át az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók utáni közteher volt a legegyszerűbb adózási forma Magyarországon. Az alkalmi munkások után napi ezer forintot, a turisztikai és mezőgazdasági idénymunka után napi 500 forintot kellett fizetni, és ezzel letudhattuk a foglalkoztatás valamennyi közterhét. Tavaly nyáron ez megváltozott. A veszélyhelyzetre tekintettel a kormány megduplázta a fizetendő adót, majd később az ideiglenesnek szánt intézkedést véglegesítették. Így lett 2022-re 2 ezer forint az alkalmi munka és ezer forint az idénymunka adója.

Az adófizetésben nemcsak az összeg változott meg, hanem a számítás módja is. Korábban fix összeg volt az adó, a tavalyi módosítás viszont százalékosra alakította át. Ma már idénymunka esetén a mindenkori havi bruttó minimálbér fél százalékát, alkalmi munka esetén 1 százalékát kell megfizetni. Az adó így ebben az évben a 232 ezer forintos minimálbér alapján idénymunkára 1.160, az alkalmi munka után napi 2.320 forint. A legmagasabb a filmipari statiszták adója, utánuk naponta a minimálbér 3 százalékát kell fizetni, azaz napi 6.960 forintot.

A kötelező legkisebb bér emelésének köszönhetően nőtt az alkalmi dolgozók kötelező legkisebb munkabére is. Az alapszabály nem változott:

  • ha a munkás szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik, akkor a legkisebb bére a minimálbér 85 százaléka lehet, azaz 2023-ban napi 9.071 forint (órabér esetén 1.134 forint)
  • szakképzettséget igénylő munkakör esetén a garantált bérminimum 87 százaléka, azaz napi 11.860 forint, vagy 1.482 forintos órabér.

Ha ennél többet akarunk fizetni, megtehetjük, valójában bármekkora bért adhatunk az alkalmi dolgozóknak. Egy határ van: ha az illető jövedelme eléri a minimálbér vagy a garantált bérminimum 130 százalékát, akkor az e fölötti részre már jövedelemadót kell fizetnie. Ha tehát egy alkalmi dolgozóként foglalkoztatott szakmunkásnak például napi 20 ezer forintot fizetünk, akkor ebből a garantált bérminimum 130 százaléka, azaz 17.722 forint lesz adómentes. A fennmaradó 2.278 után kell az illetőnek szja-t fizetnie. A munkáltató pedig mindenképpen csak a napi 2.320 forintot fogja az államkasszába befizetni.

Fontos tudnunk azt is, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozónak is jár a túlóra és az éjszakai pótlék is. Az egyszerűsített munkaszerződés alapvetően napi 8 óra munkaidőre szól. A munkaidő beosztható egyenlőtlenül is, de akkor is egy napra a 8 óra az irányadó. Tehát egy 5 napos foglalkoztatás alatt 40 órát kell letöltenie. Ha ennél többet dolgozik, akkor jár neki az előírt 50% túlórapótlék. Meg kell fizetnünk a 15%-os éjszakai pótlékot is, ha a munkavégzés este 10 és reggel 6 óra közötti időszakban az egy órát meghaladja. Ha pedig munkaszüneti napon, például karácsonykor vagy újévkor is dolgoznia kell, akkor az arra járó 100%-os bérpótlékot is ki kell fizetni az alkalmi dolgozónak is a megállapított bérén felül.

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink