A rugalmasság és a hosszú távú tervezés az építőipar jövője

Az állandóan változó piaci környezetben az építőipari ágazatban a rugalmasság és a hosszú távú tervezés létfontosságú – írta közleményében a KPMG. A tanácsadó cég nemzetközi felmérése szerint az építőipari vállalatok 83 százaléka a fejlesztési becslések pontosságát tartja elsődleges feladatnak, de majdnem ennyien, a megkérdezettek 78 százaléka emelte ki a kockázatok csökkentését, valamint a szerződéses biztosítékokat.

A korszerű technológiákat 72 százalék véli fontosnak, és 71 százalék gondolja azt, hogy a tervezésre fordított időn nem érdemes spórolni. A cégek fele számolt be olyan projektekről, amelyek nem készültek el időben, vagy nem annyiért, amennyire számítottak.

A közlemény szerint a piaci környezet rendkívüli változékonysága miatt az építőiparnak minden más ágazatnál jobban kell összpontosítania arra, hogyan alakulnak az elvárások 10-20 év múlva. A beruházási és a finanszírozási költségek emelkedését nem lehet befolyásolni, és az is bizonytalan, hogy a fenntarthatóság költségeit kinek kell megfizetnie. A KPMG szerint a funkcióváltás és a felújítások csökkenthetik a környezeti terhelést, vagyis régebbi épületeket kell az új elvárásoknak megfelelő állapotba hozni. Hozzátették, hogy az építőipari várakozások Magyarországon is visszafogottak, a KPMG például arra számít, hogy  a lakásépítési aktivitás idén a 2016-os szintre eshet vissza.

A következő évtized a felújítások, átépítések és a barnamezős beruházások korszaka  lesz, a termelési mennyiség csökkenhet, ez viszont lehetőséget ad a versenyképesség javítására, a hatékonyság növelésére – olvasható a közleményben. A Global Construction Survey 2023 felmérésében világszerte csaknem 300 építőipari cég vett részt. Az adatok összefoglalóját a KPMG honlapján tették közzé.

Forrás: MTI

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink