Építőanyagok áringadozása – Bizonytalan, de nem reménytelen helyzet

Az elmúlt két évben durván megemelkedtek az építőanyagárak. A fokozott kereslet mögött pedig immár ott van az elővásárlás is: aki tudja, megveszi előre az anyagot, mielőtt még drágább lesz. A gyártói költségek brutálisan megemelkedtek az elmúlt időszakban, leginkább ez húzta felfelé az árakat. De meddig? 

Miért drágul?

– A gyártói költségek óriásit növekedtek az elmúlt egy évben. Így a fő kihívás, hogy a termékeket még elfogadható költségekkel gyártsák le – mondja Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke. Az építőanyagok áremelkedését főleg a következőknek köszönhetjük:

  • magasak a piaci energiaárak, 
  • emelkedett egyes import gyártási alapanyagok és csomagolóanyagok ára (vegyipari és műanyagipari termékek) 
  • magas az euró árfolyam, 
  • a megnövekedett bérkölségeknek
  • és a szállítás drágulásának (csak idén 20-30%-kal nőttek a fuvarozási költségek). 

Ezeket a költségeket mind be kell építeni a termékek áraiba.  

A tavalyi évhez képest az energiaárak óriásit emelkedtek. A gázért ötszörös, a villanyért pedig 4,5-szeres árat fizetnek a gyártók, ipari felhasználók, akik nem kötöttek hosszú távú szerződést a múltban. Ez leginkább azokat a termékeket drágítja, amelyek előállításához sok energia kell: mint a hőszigetelők, legyen szó akár szálas hőszigetelőről, akár EPS táblákról. Előbbieknél az előállítási költségek 60 %-át az energiaár teszi ki. Nincs ez másként az égetett kerámia termékeknél sem: a cserép és tégla gyártási költségének 45-55 %-át energiaár adja.  

Az árakat az is húzta felfelé, hogy a háború miatt átmenetileg hiány alakult ki fém nyers- és alapanyagokból (acél- és alumínium termékek). Április végére EPS gyöngyhiány lépett fel. 

Tavaly a műanyagiparban és az alacsony feldolgozottságú termékek árában volt észlelhető jelentős áremelkedés, ez mára továbbgyűrűzött. Ez érinti az építőkémiai és az épületgépészeti termékeket, és mindent, ahol vegyipari vagy műanyag összetevőket is használnak. Februárban a cement és vegyi alapú anyagok pl: szigetelőhabarcsok árai is 10 %-kal emelkedtek. 

A kőolaj árának emelkedése főleg a műanyagipari termékeket és a csomagolást drágítja (no meg persze a szállítást). A csomagoláshoz, a raklapokon használt védőfóliák, de a tubusok, vödrök is óriásit drágultak. Ami eddig egy egyszámjegyű részarányt tett ki a költségekben, ma már jelentősebb tétellé vált. Ugyanígy a raklapok ára is 2-3-szorosára emelkedett – magyarázza Szarka úr.

Az idén már kétszer emeltek árat

Az idén a gyártók már két lépcsőben növelték az árakat: egyszer év elején, és egyszer tavasszal. Az áremelés termék kategóriától függően 9-40% közötti. A szálas hőszigetelőanyagok például ez év elején 15-20%-kal drágultak, majd még egyszer ugyanilyen mértékben. A homlokzati nyílászáróknál az idei áremelkedés 30-35%, főleg az importból származó fa és üveg szűkös kínálata és áremelése miatt. De drágult a PVC és a vasalat is.

A sok megrendelés pörgeti a piacot, de akár lassulás is lehet az év második felében

Számos projekt és részben az előrevásárlások miatt most fokozott a kereslet. Szarka László azt mondja, az elmúlt időszakban rengeteg megrendelés futott be a gyártókhoz. 

A bizonytalanság miatt tavasszal a kereskedések túlrendelték magukat, hiszen féltek az áruhiánytól. Aztán sokan vissza is mondták rendelésüket, vagy a következő hónapokra tolták azokat. A nagy kereslet pörgette a piacot, így a gyártást is. De ez a fajta készletfelhalmozás később, az év második felében akár a gyártás lassuláshoz is vezethet. Előfordul, hogy a kereskedők a már megvásárolt készleteket átmenetileg tárolják a kivitelezőknek, és így a telített értékesítési csatornák mellett előfordul az is, hogy nem tudnak saját, új készleteket felépíteni. 

A közepes beruházásoknál és az olyan ipari beruházásoknál, mint például egy raktárcsarnok építés, tavasszal valóban voltak időleges lassulások a termékhiányból, például a szálas hőszigetelőanyagokéból. Ezt a polgári felhasználás is megsínylette tavasszal. Ezt a kereskedők és a megbízók is igyekeznek import áru beszerzésével áthidalni.

Az import sem olcsóbb, sőt

Létezik egy olyan tévhit, hogy külföldön olcsóbb az áru. De a jelenlegi euróárfolyam és a fuvarozási költségek emelése miatt ez nincs így. Az építkezési fórumokon is megemlítik, hogy már nem érdemes Romániába vagy éppen Szlovákiába járni áruért.  

– A magyar piac árérzékenyebb, mint a többi országban. A versengő import bármely területen megjelenhet, folyamatos a versenyhelyzet, de jelenleg inkább az a jellemző, hogy a szereplők helyben értékesítik a terméket, mert a régióban is felfokozott a kereslet.  A fuvarozási költségek jelentősen nőttek, belföldön 20-30%-kal, nemzetközi szinten akár még efelett is. A fuvarozás drágulása miatt a kereskedések is a saját telephelyük közelében igyekeznek eladni az árut – magyarázza a MÉASZ elnöke.

Készlethiánnyal küzdenek a kereskedők

Az utóbbi időszakban készlethiány alakult ki egyes építőanyagokból, például a szigetelőanyagokból és a hidegburkolatokból. De utóbbiak esetében már javul a helyzet – tudtuk meg a Praktikertől. A barkácsáruház tájékoztatása alapján az építőanyagok és hidegburkolási termékek árai átlagosan 20-40% között emelkedtek. Szerintük a jövőre nézve magasabb árakkal és hosszabb szállítási határidőkkel kell tervezni. Az Ytong falazóelemeknél például mintegy 1 hónapos szállítási határidővel kell számolni.

Faanyagok: túl a csúcson?

– A faanyagkereskedésekben már túl vagyunk a nagyon nagy hullámokon. A háború kirobbanása után elkezdtek extrém módon emelkedni az árak, hetek alatt 10-40%-ot ugrottak – magyarázza Káplár Kornél a Káplár Fatelep fejlesztési vezetője. Mivel sok kereskedés az ukrán és az orosz piacról szerezte be termékeit, február és április között az országban sok helyen néztek szembe készlet problémákkal. – Mi szerencsések voltunk, mert Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából és Németországból importáljuk áruinkat – mondja a szakember, aki szerint mára azért a piaci szereplők le tudták váltani az ukrán-orosz beszállítókat, és máshonnan be tudják szerezni az árut. 

Az árak folyamatos emelkedése nagyjából egy hónapja megtorpant, majd szép lassan csökkenni kezdtek. A beszerzési árak már 20-25%-kal estek az április végi tetőzéshez képest.  Ha számszerűsíteni akarjuk: az, aki egy hónapja kért és kapott 1 milliós árajánlatot, az most 700 ezer Ft-ot fizet ugyanazért az áruért. 

Nehéz megmondani, hogy a közeljövőben mire számíthatunk, valószínűleg az árak egy kicsit még esni fognak. Jelenleg a szűk keresztmetszetet az euró-forint árfolyam jelenti, mivel a kereskedők már EU-ból szerzik be az árut. De tegyük hozzá azt is, hogy Szlovákiában például a jó minőségű farönk ára nem esett. Tulajdonképpen minden áru ebből készül, ezzel azért jó, ha számolunk – fűzi hozzá.

– Óriási készletünk van, és nincs ellátási problémánk sem. Nagy igény van az építőanyagra. Ahogy hallom, a betonacéltól kezdve több anyag ára is elindult lefelé, ami örvendetes hír mind a vevőknek, mind a kivitelezőknek.

Sebestyén Szabolcs

Ezek még érdekelhetik:

Építő Élet 2022. augusztus

Lakásáfa rendeltetésmódosítás esetén Elállás a szerződéstől  Még két évig marad a kedvezményes lakásáfa  Mi történik a jótállással, ha megszűnik a kivitelező?  Önök kérdezték: Bankos e-napló vezetése Tetőcserére kell engedély? Felújítás

Tovább »

Önök kérdezték

Bankos e-napló vezetése Olvasónk hitelből építi az egyszerű bejelentéses családi házát. Alapból nem vezetnék az e-naplót, de a bank kéri a napló készenlétbe helyezését vagy a megnyitását. Olvasónk nem szakmabeliként…...

A keresett tartalom csak az Építő Élet online előfizetői számára érhető el.
Ha már regisztrált olvasónk, kérjük, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
Ha még nem regisztrált, rendelés után tud majd belépni!
A megrendeles gombra kattintva, átirányítjuk webshopunkba.
Megrendelés
Tovább »

Hogyan járunk jobban a cégautókkal?

Július végétől alaposan megdrágult a céges autók használata. A kormány döntése alapján ezek kikerültek az üzemanyag-árrögzítés hatálya alól, azaz 480 helyett körülbelül 740 forintért kell tankolniuk. A rendelet azonban adhat

Tovább »

Olvasóink kérdezték: a kata átalakításáról

Az elmúlt hetekben olvasóinkat igen élénken foglalkoztatta a kisadózás átalakítása, azaz a többség számára megszüntetése. Néhány konkrét kérdés feldolgozásával, konkrét helyzetek bemutatásával nyújtunk segítséget.  Nyugdíjas katásból nyugdíjas alkalmazott Egy ma már…...

A keresett tartalom csak az Építő Élet online előfizetői számára érhető el.
Ha már regisztrált olvasónk, kérjük, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
Ha még nem regisztrált, rendelés után tud majd belépni!
A megrendeles gombra kattintva, átirányítjuk webshopunkba.
Megrendelés
Tovább »

Lakásáfa rendeltetésmódosítás esetén

Alkalmazható-e az új lakásokra érvényes 5%-os áfa, ha maga az épület nem új, csak korábban nem lakások voltak benne?  Olvasónk régebbi, gazdasági célú épületet vásárolt, ahol két üzlethelyiségből lakásokat alakítottak…...

A keresett tartalom csak az Építő Élet online előfizetői számára érhető el.
Ha már regisztrált olvasónk, kérjük, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
Ha még nem regisztrált, rendelés után tud majd belépni!
A megrendeles gombra kattintva, átirányítjuk webshopunkba.
Megrendelés
Tovább »

Még két évig marad a kedvezményes lakásáfa

Meghosszabbította a kormány a kedvezményes lakásáfa lehetőségét. Idén év vége helyett 2024 végéig marad 5% a forgalmi adó az új építésű családi házakon és társasházi lakásokon.  Legutóbb 2020-ban döntött a…...

A keresett tartalom csak az Építő Élet online előfizetői számára érhető el.
Ha már regisztrált olvasónk, kérjük, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
Ha még nem regisztrált, rendelés után tud majd belépni!
A megrendeles gombra kattintva, átirányítjuk webshopunkba.
Megrendelés
Tovább »