fbpx

Építőanyagok áringadozása – Bizonytalan, de nem reménytelen helyzet

Az elmúlt két évben durván megemelkedtek az építőanyagárak. A fokozott kereslet mögött pedig immár ott van az elővásárlás is: aki tudja, megveszi előre az anyagot, mielőtt még drágább lesz. A gyártói költségek brutálisan megemelkedtek az elmúlt időszakban, leginkább ez húzta felfelé az árakat. De meddig? 

Miért drágul?

– A gyártói költségek óriásit növekedtek az elmúlt egy évben. Így a fő kihívás, hogy a termékeket még elfogadható költségekkel gyártsák le – mondja Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke. Az építőanyagok áremelkedését főleg a következőknek köszönhetjük:

  • magasak a piaci energiaárak, 
  • emelkedett egyes import gyártási alapanyagok és csomagolóanyagok ára (vegyipari és műanyagipari termékek) 
  • magas az euró árfolyam, 
  • a megnövekedett bérkölségeknek
  • és a szállítás drágulásának (csak idén 20-30%-kal nőttek a fuvarozási költségek). 

Ezeket a költségeket mind be kell építeni a termékek áraiba.  

A tavalyi évhez képest az energiaárak óriásit emelkedtek. A gázért ötszörös, a villanyért pedig 4,5-szeres árat fizetnek a gyártók, ipari felhasználók, akik nem kötöttek hosszú távú szerződést a múltban. Ez leginkább azokat a termékeket drágítja, amelyek előállításához sok energia kell: mint a hőszigetelők, legyen szó akár szálas hőszigetelőről, akár EPS táblákról. Előbbieknél az előállítási költségek 60 %-át az energiaár teszi ki. Nincs ez másként az égetett kerámia termékeknél sem: a cserép és tégla gyártási költségének 45-55 %-át energiaár adja.  

Az árakat az is húzta felfelé, hogy a háború miatt átmenetileg hiány alakult ki fém nyers- és alapanyagokból (acél- és alumínium termékek). Április végére EPS gyöngyhiány lépett fel. 

Tavaly a műanyagiparban és az alacsony feldolgozottságú termékek árában volt észlelhető jelentős áremelkedés, ez mára továbbgyűrűzött. Ez érinti az építőkémiai és az épületgépészeti termékeket, és mindent, ahol vegyipari vagy műanyag összetevőket is használnak. Februárban a cement és vegyi alapú anyagok pl: szigetelőhabarcsok árai is 10 %-kal emelkedtek. 

A kőolaj árának emelkedése főleg a műanyagipari termékeket és a csomagolást drágítja (no meg persze a szállítást). A csomagoláshoz, a raklapokon használt védőfóliák, de a tubusok, vödrök is óriásit drágultak. Ami eddig egy egyszámjegyű részarányt tett ki a költségekben, ma már jelentősebb tétellé vált. Ugyanígy a raklapok ára is 2-3-szorosára emelkedett – magyarázza Szarka úr.

Az idén már kétszer emeltek árat

Az idén a gyártók már két lépcsőben növelték az árakat: egyszer év elején, és egyszer tavasszal. Az áremelés termék kategóriától függően 9-40% közötti. A szálas hőszigetelőanyagok például ez év elején 15-20%-kal drágultak, majd még egyszer ugyanilyen mértékben. A homlokzati nyílászáróknál az idei áremelkedés 30-35%, főleg az importból származó fa és üveg szűkös kínálata és áremelése miatt. De drágult a PVC és a vasalat is.

A sok megrendelés pörgeti a piacot, de akár lassulás is lehet az év második felében

Számos projekt és részben az előrevásárlások miatt most fokozott a kereslet. Szarka László azt mondja, az elmúlt időszakban rengeteg megrendelés futott be a gyártókhoz. 

A bizonytalanság miatt tavasszal a kereskedések túlrendelték magukat, hiszen féltek az áruhiánytól. Aztán sokan vissza is mondták rendelésüket, vagy a következő hónapokra tolták azokat. A nagy kereslet pörgette a piacot, így a gyártást is. De ez a fajta készletfelhalmozás később, az év második felében akár a gyártás lassuláshoz is vezethet. Előfordul, hogy a kereskedők a már megvásárolt készleteket átmenetileg tárolják a kivitelezőknek, és így a telített értékesítési csatornák mellett előfordul az is, hogy nem tudnak saját, új készleteket felépíteni. 

A közepes beruházásoknál és az olyan ipari beruházásoknál, mint például egy raktárcsarnok építés, tavasszal valóban voltak időleges lassulások a termékhiányból, például a szálas hőszigetelőanyagokéból. Ezt a polgári felhasználás is megsínylette tavasszal. Ezt a kereskedők és a megbízók is igyekeznek import áru beszerzésével áthidalni.

Az import sem olcsóbb, sőt

Létezik egy olyan tévhit, hogy külföldön olcsóbb az áru. De a jelenlegi euróárfolyam és a fuvarozási költségek emelése miatt ez nincs így. Az építkezési fórumokon is megemlítik, hogy már nem érdemes Romániába vagy éppen Szlovákiába járni áruért.  

– A magyar piac árérzékenyebb, mint a többi országban. A versengő import bármely területen megjelenhet, folyamatos a versenyhelyzet, de jelenleg inkább az a jellemző, hogy a szereplők helyben értékesítik a terméket, mert a régióban is felfokozott a kereslet.  A fuvarozási költségek jelentősen nőttek, belföldön 20-30%-kal, nemzetközi szinten akár még efelett is. A fuvarozás drágulása miatt a kereskedések is a saját telephelyük közelében igyekeznek eladni az árut – magyarázza a MÉASZ elnöke.

Készlethiánnyal küzdenek a kereskedők

Az utóbbi időszakban készlethiány alakult ki egyes építőanyagokból, például a szigetelőanyagokból és a hidegburkolatokból. De utóbbiak esetében már javul a helyzet – tudtuk meg a Praktikertől. A barkácsáruház tájékoztatása alapján az építőanyagok és hidegburkolási termékek árai átlagosan 20-40% között emelkedtek. Szerintük a jövőre nézve magasabb árakkal és hosszabb szállítási határidőkkel kell tervezni. Az Ytong falazóelemeknél például mintegy 1 hónapos szállítási határidővel kell számolni.

Faanyagok: túl a csúcson?

– A faanyagkereskedésekben már túl vagyunk a nagyon nagy hullámokon. A háború kirobbanása után elkezdtek extrém módon emelkedni az árak, hetek alatt 10-40%-ot ugrottak – magyarázza Káplár Kornél a Káplár Fatelep fejlesztési vezetője. Mivel sok kereskedés az ukrán és az orosz piacról szerezte be termékeit, február és április között az országban sok helyen néztek szembe készlet problémákkal. – Mi szerencsések voltunk, mert Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából és Németországból importáljuk áruinkat – mondja a szakember, aki szerint mára azért a piaci szereplők le tudták váltani az ukrán-orosz beszállítókat, és máshonnan be tudják szerezni az árut. 

Az árak folyamatos emelkedése nagyjából egy hónapja megtorpant, majd szép lassan csökkenni kezdtek. A beszerzési árak már 20-25%-kal estek az április végi tetőzéshez képest.  Ha számszerűsíteni akarjuk: az, aki egy hónapja kért és kapott 1 milliós árajánlatot, az most 700 ezer Ft-ot fizet ugyanazért az áruért. 

Nehéz megmondani, hogy a közeljövőben mire számíthatunk, valószínűleg az árak egy kicsit még esni fognak. Jelenleg a szűk keresztmetszetet az euró-forint árfolyam jelenti, mivel a kereskedők már EU-ból szerzik be az árut. De tegyük hozzá azt is, hogy Szlovákiában például a jó minőségű farönk ára nem esett. Tulajdonképpen minden áru ebből készül, ezzel azért jó, ha számolunk – fűzi hozzá.

– Óriási készletünk van, és nincs ellátási problémánk sem. Nagy igény van az építőanyagra. Ahogy hallom, a betonacéltól kezdve több anyag ára is elindult lefelé, ami örvendetes hír mind a vevőknek, mind a kivitelezőknek.

Sebestyén Szabolcs

Ezek még érdekelhetik:

Megváltoztak az energetikai követelmények

Megjelent a 9/2023. ÉKM rendelet – mostantól ez a fő energetikai rendelet a sokat toldozott-foldozott 7/2006-os TNM rendelet helyett – és rengeteg változást hozott. Első pillantásra, laikusoknak csak az látszik, hogy sokkal látványosabb és könnyebben értelmezhető lesz az energiatanúsítvány, de a háttérben alapjaiban változott meg a számítási módszertan is. Mostantól teljesen mást jelent a “közelnulla”…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A megrendelő új generállal fejezi be a munkát, ki sem fizet, de azért felelősséget vállaljak?

Adódhat olyan élethelyzet, hogy generálra szerződünk, az épület pedig valameddig, el is készül, pl. szerkezetileg. Viszont megrendelőnk nem igazán nyargal a bankba, hogy ki tudja fizetni az elvégzett munkát, így nyilván mi is behúzzuk a kéziféket: ingyen nem fogunk tovább dolgozni. A megromlott viszony miatt nem biztos, hogy búcsúzáskor elkészülnek a hivatalos iratok, pl. átadás-átvétel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Sok kisvállalkozónak megfeleződött az energia ára

Kisvállalkozások számára felére csökkent a villamos energia ára. Ez azokat a vállalkozókat érinti, akik vagy ma is az egyetemes szolgáltatás keretén belül vásárolnak, vagy korábban jogosultak voltak ugyan a lakossági egyetemes szolgáltatásra, tavaly ősztől azonban ennél jóval többet kellett fizetniük az úgyne­vezett végső menedékes szolgáltatás keretében. Utóbbiaknál a gázár is kevesebb, mint felére esett május…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hogyan térül meg egy alapos felújítás?

Egy lakás energetikai korszerűsítése mellett nyomós érv szokott lenni, hogy mennyivel alacsonyabb lesz majd a rezsije, mennyivel kevesebbet kell majd fűtésre, vagy éppen a nyári hűtés áramfogyasztására költeni. Ritkán szerepel a felújítás melletti érvek között, hogy magának az ingatlannak az értéke mennyivel fog növekedni a korszerűsítésnek köszönhetően. Pedig nem kis számokról beszélhetünk: becslések szerint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. május

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. májusi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Hogyan térül meg egy alapos felújítás?  Mi változik az energetikai követelményekben a közeljövőben? H tarifás bürokrácia – ha másik klímát szerelünk be  Terasz lefedésére kell engedély?  Kompozit rudak és háló – kiváltja a betonacélt?  Hírek: Megindult a használt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kávészünet a jogásszal: elég a mestervizsga a gázszereléshez?

Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a jelenlegi szakképesítési labirintusban. Jogászunk segítségével most a gáz­szereléssel kapcsolatos szabályokat veséztük ki. Két fontos szabályt kell átnyálaznunk: a 34/2021-es ITM rendeletet  és a 42/2017-es NGM rendeletet.  A fiatalabb, 2021-es jogszabály azt írja elő, hogy a központifűtés- és csőhálózat-szerelő tevékenységhez központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő végzettségre van szükség, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »