fbpx

Kompozit rudak és háló – kiváltja a betonacélt?

A beton vasalására régi, bevált megoldás a betonvas háló. Viszont számtalan hátránya is van: manapság sokszor van belőle készlethiány, rengeteget drágult az elmúlt pár évben, rozsdásodhat, nehezek a tekercsek, sok a vágási veszteség és energiafaló az előállítása. Megoldás, ha a kompozit rudak felé kacsingatunk. Mitől jobbak vagy rosszabbak a hagyományos betonacél hálónál? Hol és hogyan használhatjuk? A Samvit Trade Kft. és a Fiber Solutions Kft. munkatársai segítettek a kompozit rudak bemutatásában, az összehasonlításukban és a használat aranyszabályainak megismerésében.

A „jó öreg” vasbeton

Tudjuk, hogy a beton húzó- és hajlítószilárdsága magában nem túl jó, ezt kell a hálózással javítani. Erre leggyakrabban betonacélt használunk. Senkinek sem kell különösebben bemutatni: igen régóta, az 1800-as évektől kezdve az életünk része, és ezalatt jó szolgálatot tett a beton megerősítésében. Könnyen hozzáférhető bárki számára, viszont igencsak elszálltak az árai.

Hátránya, hogy ha nem megfelelően építik be a betonba, pl. kilóg, vékony rajta a betonréteg vagy megrepedezik stb., akkor a korrózióval szemben védtelen. A korrózió elleni vegyszeres kezelések pedig nem valami olcsók, de túl egészségesnek vagy környezetbarátnak sem nevezhetjük őket. Ami még nyűg, hogy brutálisan nagy méretű egy háló, és nehéz is: emiatt a kézi mozgatása nem egy könnyű tavaszi kikapcsolódás. Maga a szállítás és az esetleges daruzás pedig szintén nem nagy barátja a pénztárcánknak.

Miből vannak ezek a kompozit rudak?

Üvegszálas és bazalt polimer rúd /Forrás: Samvit-Trade Kft./

A betonvas helyettesítésére kifejlesztettek különböző kompozit rudakat. Ezeknek az egyik fő “hozzávalójuk” a szálerősített polimerek. Ezek olyan anyagok, amelyeket műanyag és egy ún. szálerősítő anyag “összeházasításával” készítenek (FRP= Fiber Reinforced Polymer, azaz szálerősített polimer). A szálak szerepe a műanyag szilárdítása, merevítése. 

 • Ezek egyik fajtája, amikor üvegszállal erősítik meg a rudakat, ezeket szokták GFRP jelöléssel ellátni. 
 • Egy másik típus pedig bazalt-polimer, ahol bazalt szálakkal és polimer komponensekkel történik meg az erősítés, az ilyen rudakat nevezik BFRP-nek.

Gyártási folyamatuk hasonló, a különbség tehát a nyersanyag: az egyik bazaltszálból, a másik üvegszálból készül. A műszaki jellemzők szempontjából különbség a hőmérsékleti határ is, amelyben még “működőképes”, ugyanis egy tűz esetén a kompozit szál elolvad, a bazalt magasabb hőmérsékletet bír. Az üvegszál szakítószilárdságban is alul marad, sőt, a bazalt a vegyszereknek való ellenállásban is jobb.

Kompozit vagy betonacél?

Üvegszálas tekercs /Forrás: Samvit-Trade Kft./

A súlya sokkal jobb ezeknek az anyagoknak, megközelítőleg harmada-negyede a betonacélnak. Könnyebb így dolgozni vele, főleg amiatt is, hogy általában tekercsben árulják. A tekercsek legtöbbször 50 vagy 100 méteresek szoktak lenni, ami a szállítását, mozgatását is nagyban leegyszerűsíti. Azonban egy bizonyos átmérő felett csak rudakban lehet hozzájutni

Az üveg- és bazaltszálas termékek nem lépnek reakcióba a nedvességgel, a kompozit nem rozsdásodik. Gondoljunk bele, hallani olyan üvegdarabokról, amelyek már akár 6 ezer éve is “köszönik szépen, jól vannak”. Maga a beton ki tudja zárni a vizet, de ahhoz, hogy a betonacélt megvédjük a víztől és ne rozsdásodjon, vastag betontakarás kell. 2-3-szor vastagabb, mint a kompozit szálakhoz. Utóbbinál 3-5 mm is elég lehet. Arról nem is beszélve, hogy ha mégis átszivárog a betontakaráson a víz, akkor egy egységnyi acélból 3-5 egységnyi rozsda lesz, ami lerepeszti a még ép betonfedést is. Emellett a vegyszerekkel szembeni ellenállásuk is sokkal jobb. Elég egy kémiai laborra gondolnunk: miből is készülnek a kémcsövek? Üvegből. Ha tehát ilyen körülményekre kell felkészülni, pl. ha egy erősen agresszív talajvízzel kell felvenni a kesztyűt, vagy a híd pillérei folyamatosan vízben állnak, sózzák az utakat stb., akkor nyerők lehetnek a kompozitok.

A kompozit húzószilárdsága is általában jelentősen meghaladja az acélét. Szakítószilárdsága is kétszerese a betonacélnak. Ez pedig azt is jelenti, hogy elég vékonyabb rudakkal dolgozni. Mivel 14 mm-es átmérőig tekercsben szállítják, így nem lesz toldási anyagveszteségünk sem, hiszen egy 100 m x 100 m vagy kisebb betonfelületet toldási, vágási veszteség nélkül meg tudunk erősíteni. Az tekercset sem kell egyengetni, mert magától kiegyenesedik. 

Viszont sokkal nehezebben hajlítható: flexibilitásban a betonacél a nyerő. Bár Kanadában már rendelkezésre áll olyan technológia, amivel tudják hajlítani a kompozitot is, hazánkban ez még gyerekcipőben jár. Ezt a hiányosságot idom betonacélokkal lehet kiküszöbölni. Kis sugarakon, pl. egy koszorú vagy pillér esetén ne próbálkozzunk a hajlítással, ott használjunk acélt!

A szakadási nyúlása szintén jobb az acélnak, hiszen a kompozitnak ún. rideg törése van. Az acél nyúlik, utána szakad, a kompozitot pedig terheljük, majd elpattan.

Vezetőképességek és mágnesezhetőség

A kompozit hőtágulási együtthatója hasonló a betonéhoz, ez megakadályozza a hőmérsékletváltozás által okozott károkat. Nem hővezető, hővezető képessége közel százszor alacsonyabb, mint a betonacélé. Az elektromosságot sem vezeti, és nem mágnesezhető. Ennek kutatóhelyiségeknél, laboroknál lehet jelentősége.

És a tűzzel szemben hogy állunk?

Ebből a szempontból kedvezőtlenebb tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanis nem tűzálló. A Fiber Solutions termékeiben pl. 120 Celsius felett kezd kilágyulni a polimer, 200 fok közelében pedig elpárolog. Nem ég, nem okoz betonrobbanást, de eltűnik. Megoldható a gyártás olyan polimer használatával is, amelynek a tűzállósága jóval nagyobb, akár tűzálló is, de az sokkal drágább, így Magyarországon eladhatatlan lenne a termék. 

Sajnos helyi tervezési segédlet nincs: Európában csak említik, de nincs még elő szabvány sem. USA szabvány van, annak a segítségével tudnak tervezni a statikusok. A szerkezetek tűzállósága nem lesz nagy, a REI értékük 15, azaz 15 percnyi kimenekítő időt hagynak. Persze vastagabb betonfedéssel ezen lehet valamicskét javítani, de akkor meg odavész az előnye.


Környezetvédelmi szempontok

A nyersvas gyártásakor sok szén-dioxid keletkezik. Egy tonna nyersvas egyenlő egy tonna szén-dioxiddal. Mire pedig a nyersvasból acél lesz, az újabb löket szén-dioxiddal jár együtt. Arról nem is beszélve, hogy az acélgyártás nagy konténerekben történik: ezeket is elő kell állítani. A gyártás során a kb. 1200 ͒C-os hőmérsékletet viszont a széntartalom hevítéséből nyerik, emiatt ez plusz energiát nem igazán igényel, ez viszont újfent szén-dioxid kibocsátással jár. Mivel az acél tömbökben érkezik a hengerműbe, ahol átalakítják betonacéllá vagy más termékké, ehhez a folyamathoz is újra fel kell hevíteni, ami rengeteg energiát igényel.

A polimer szálaknál legtöbbször gázenergiával történik a bazalt vagy üveg felmelegítése. Ez szintén szén-dioxidot termel, de olyan mértékben nem környezetszennyező a folyamat, mint a vasnál. Emellett a szállítás is sokkal hatékonyabb. 2-4 kamionnyi betonacélnak megfelelő kompozit szál fér fel egyetlen kamionra.

Fontos szempont az is, hogy a felhasználás után melyikkel mi történik. A polimer szálak műanyagok, tehát 300 év a lebomlásuk, és használat után nem igazán lehet már szelektíven gyűjteni. A vas ebből a szempontból környezetkímélőbb. Annyi a gond talán, hogy a rozsda a földben leszivárog, így a talajvíz “vasas” lesz, emiatt pedig az ivóvíz vastalanítása szükséges. Elengedhetetlen lenne tehát az, hogy ha már legyártjuk, akkor a beépítést követően minél tovább működjön, magyarán a lehető leghosszabb élettartamra lenne szükség – vélekedett a szakértő. 


Hogyan tapad rá a beton?

Hasonlóan működik, mint a hagyományos vasbetonnál: ezeknek a rudaknak is rücskössé teszik a felületét. Vagy úgy, hogy egy apró, golyós formán áthúzzák, ez pedig benyomja a felületét, gyakorlatilag kis horpadások keletkeznek rajta. 

A másik megoldás, hogy rátekernek egy vékony szálat, és ettől lesz bordázott a felülete. Emellett bevett gyakorlat, hogy homokszórással segítik a jobb tapadást.

A szerelésben mi a különbség?

/Forrás: Samvit-Trade Kft./

A szerelése a kisebb súlya miatt lényegesen könnyebb. A vékonyabb keresztmetszet is ebben segít: egy 18-as acél helyett elég egy 14-es vagy 16-os. A kötözése, fektetése stb. ugyanolyan, mint az acélé, a vágásához is elég egy flex vagy csípőfogó. Fontos tudni róla, hogy nem hajlítható és nem hegeszthető.

A bazaltszál erősítésű rudak UV álló polimerrel készülnek, ezért a tárolásuk nem igényel semmilyen figyelmet. Az üvegszál erősítésű anyag viszont nem szeret napozni: tartósan napon tárolva gondoskodjunk az árnyékolásáról! Vásárláskor érdeklődjük meg az UV-állóságot is. Néhány üvegszálas kompozit esetén ha a szabadban tartjuk a felhasználásig, akkor előfordulhat, hogy könnyen töredezik, mert kiszívta a nap. Ezek figyelembevételével mivel feldolgozásra, felhasználásra kész állapotban érkezik, így lerakás után azonnal munkához is lehet kezdeni.

Ahol eddig bizonyított

Az eddigiek ismeretében láthatjuk, hogy rengeteg területen bevethetjük, ott is megállja a helyét, ahol nagy szilárdságú, korrózióálló, tartós, könnyű megerősítésre van szükség, vagy ahol a betonacél használata nem előnyös. Például

 • közlekedési és szállítási, valamint városi infrastruktúrális objektumok, 
 • agresszív környezetben (pl. mezőgazdasági, vegyipari létesítmények, toxikus anyagtározók, olajtárolók, víz-és szennyvíztisztító berendezések, állattelepek építésénél) 
 • nagy erősségű elektromágneses terekben, magasfeszültségű környezetben, 
 • tengeri kikötői és hasonló körülményeknek kitett objektumok építésénél,
 • épületek és létesítmények szerkezeti megerősítésénél, felújításánál, javításánál,
íves híd betonfelületének helyreállítása /Forrás: Fiber Solutions Kft./
  • alapozásoknál,
  • többrétegű épített hőtároló szerkezetekben, csővezetékeknél, 
  • villamos távvezeték tartószerkezeteinek alapozásánál, 
  • agresszív közegekkel érintkező szerkezeteknél, nagy térfogatú műtárgyaknál stb .

Esettanulmány – bazalthálóval egy családi házban

A projekt 150 négyzetméter padlófűtés kiépítése volt.

A tulajdonos számos új tervezési és építési megoldást alkalmazott, például a Fiber Solutions által forgalmazott BFRP hálót. Ezt sokkal könnyebb szállítani és szerelni, mint a betonacél síkhálót, és az alacsony hőtágulás miatt ideális padlófűtéshez.

A bazaltszál erősítésű kompozit hálót költséghatékonyabbnak is ítélték a hagyományos acélhálóval szemben. Csak 5 tekercs BFRP háló elég volt 150 m2 beton aljzat megerősítésére. 2 ember alig néhány óra alatt lefektette a hálót a padlófűtés csöveire. Az építők külön kiemelték, hogy – az acélhálóval összehasonlítva – sokkal gyorsabban tudtak a BFRP hálóval dolgozni, sokkal könnyebbnek találták a használatát, alacsonyabbnak a sérülésveszélyt. Az anyag mozgatása is könnyebb: a 36 m2 tekercs súlya kevesebb, mint 12 kg.

Forrás: Fiber Solutions Kft.


Ami gond lehet: a méretválaszték és a beszerzés

Az acélmerevítés kiválasztásakor talán könnyebb a dolgunk, hiszen elterjedtebb, így egyszerűbb lehet a hozzáférés és nagyobb a méretválaszték.

A kompozit anyagok esetén már ütközhetünk nehézségekbe, hiszen lényegesen kevesebben foglalkoznak az értékesítésükkel. Ez pedig kihat a választékra is: lehet, hogy holnapra nem tudnak 12-est szállítani.

Figyeljünk a hamisítványokra!

Sajnos mint mindent, ezt is sokan hamisítják, így legyünk óvatosak! A csalók ugyanis gyakorlatilag összeragasztják az üvegszálat a polimerrel: ugyanúgy néz ki, mint az eredeti. Csak az a bökkenő, hogy a más gyártási technológia miatt hiába egyeznek meg bizonyos tulajdonságok, a hosszú távú minőség csak hasonló lehet. Szakmailag emiatt mindig járjunk utána, hogy a terméknek van-e minősítése! Kérdezzük meg, hogy hol volt bevizsgálva! Az ÉMI átnézte? Rendben van a forgalomba hozatali engedélye?

Amin spórolhatunk

A számítások szerint a költségek kedvezőbbek. Ennek oka a kevesebb anyag, a csekély vágási hulladék, a kisebb átmérő, gyorsabb építkezési idő és az olcsóbb szállítás.

/Forrás: Samvit-Trade Kft./

Kis Zsuzsanna

 

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »