Önkéntes e-napló vezetésénél milyen szerződéseket kell feltölteni?

Egyszerű bejelentéses építésnél önkéntesen vezetik az e-naplót. Nincs generál, más-más kivitelező csinálja a különböző szakipari munkákat. Ilyenkor is kötelező az alvállalkozóknak is e-alnaplókat nyitni, és ezekbe meghívni a kivitelezőket, felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőrt is? Milyen szerződéseket kell feltölteni ilyenkor? 

Az egyszerű bejelentésnél csak akkor nem kell e-naplót vezetni, ha magánszemély az építtető, és saját lakhatásra építi a házát. Ha ezt az egyszerű bejelentés megtételekor lenyilatkozza,  akkor készenlétbe sem kell helyezni a naplót. A nyilatkozat nagyon fontos. Ha az ÉTDR-es bejelentéskor elmarad a saját lakhatásról szóló nyilatkozat, akkor hiába magánszemély az építtető, vezetni kell az e-naplót. Ezt sajnos nem lehet visszacsinálni. 

Ha nem kötelező a naplóvezetés, akkor is van lehetőség arra, hogy önszorgalomból naplózzák az építkezést. Ilyenkor a kivitelezés végéig szabályosan kell vezetni az e-naplót, nem lehet csak úgy félig-meddig. Ha e-naplóval kezdték meg a kivitelezést, akkor végig dokumentálni kell. Félbehagyni nem lehet az e-naplózást, mert azért kemény bírság jár. 

Ha nem generállal építenek, akkor az építtetővel szerződő kivitelezőknek e-főnaplót, az alvállalkozóiknak e-alnaplót kell nyitni, és a szerepköröket is ki kell osztani. Mivel több fővállalkozó kivitelező van, kötelező a műszaki ellenőr is.

Jó tudni, hogy a kivitelezési szerződés az egyetlen olyan szerződés, amit kötelező az e-naplóba feltölteni, mert ezt az építésfelügyelet is ellenőrzi. (A többi szerződés is kötelező, csak az nem kell az e-naplóban.) A kivitelezés megkezdése előtt fel kell tölteni az e-főnaplókba az építtetőnek a kivitelezővel kötött kivitelezési szerződését, az e-alnaplókba pedig a kivitelezőnek az alvállalkozóval kötött kivitelezési szerződését. Ha nincs feltöltve kivitelezési szerződés, azért 100 000 Ft bírság jár a szerződő feleknek.

Király Viktória

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink