Otthonfelújítási program: elkezdődött a kivitelezői regisztráció

Elkezdődött a kivitelezők fogadása az Otthonfelújítási Program regisztrációs felületén. 

A lakossági energiahatékonysági felújításokat támogató Otthonfelújítási Program hivatalosan július elsején indul. A kiíró korábbi tájékoztatása szerint június 26-án kellett volna megnyílnia a kivitelezői regisztrációs felületnek, ezt végül két nap késéssel sikerült végrehajtani. Igaz, hogy már a 26-i dátum is túl késő lett volna ahhoz, hogy a pályázati program július elsején elkezdődhessen. 

A felújítási program résztvevői számára nem kötelező, hogy a munkákhoz előre regisztrált kivitelezőt vegyenek igénybe. A feltételeket azonban úgy alakították, hogy nagyon is érdekükben álljon.  

A program kiírása szerint a pályázónak a kölcsönkérelemhez mellékelnie kell a kiválasztott kivitelezővel kötött szerződést és azon kívül még több árajánlatot. A 100 ezer forintnál nagyobb értékű beszerzések piaci árának alátámasztásához ugyanis a pályázónak három árajánlatot kell bemutatnia. Mindhárom árajánlatnak olyan szállítótól kell érkeznie, akik alkalmasak a programban való részvételre:

  • rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel
  • tevékenységei között szerepel a programban vállalt tevékenysége TEÁOR kódja
  • a pályázatot lebonyolító MFB Zrt. nem ítélte kockázatosnak a tevékenységét
  • nem áll végrehajtási, csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás, kényszertörlés alatt
  • nincs összeférhetetlenség a kivitelező és a pályázó között.

Ha a pályázó olyan kivitelezőt választ, akire nem illenek a fenti feltételek, akkor kérelmét elutasítják. Akkor is elutasítás a pályázat sorsa, ha nem a szerződött kivitelező esik valamiért tilalom alá, hanem az egyik árajánlat benyújtójáról derül ki, hogy nem felel meg a feltételeknek. Miközben a pályázó ezeket nem tudja saját hatáskörében ellenőrizni – különösen azt nem, hogy a lebonyolító MFB kockázatosnak tartja-e a kivitelezőt vagy nem. 

A pályázatot benyújtó kérelmezőnek tehát az az érdeke, hogy a megadott kivitelezői listáról válasszon, hiszen az ott szereplő vállalkozások már átestek ezen a minősítésen. Ezért érdemes elindítani a regisztrációt annak, aki kivitelezőknek szeretne részt venni a munkákban. Csakhogy a kivitelezői regisztráció átfutási idejét a hirdetmények mintegy 15 napra teszik, azaz július első két hetében még biztosan nem lesz egyetlen választható kivitelező sem a listában. Így indul el július elsején a program. 

Ha tehát kivitelezőként szeretnénk részt venni a programban, akkor minél gyorsabban kezdjünk bele a szállítói regisztrációba! Ezt az alábbi weboldalon lehet elkezdeni: ofp.emi.hu. A regisztráció elbírálása legalább 15 nap akkor is, ha nem lesz szükség semmilyen dokumentum hiánypótlására. Az elbírálás lezárásáig a kivitelező neve nem fog megjelenni a pályázók előtt. Nem tudják őt választani és nem tudnak tőle árajánlatot sem kérni, amíg a folyamat le nem zárul.

A kulcstermékek listája már elérhető – kötelező ezeket használni

Az ÉMI oldalán elérhető egy lista is az úgynevezett kulcstermékekről. A kulcstermékekkel kapcsolatban a pályázati dokumentációban meglehetősen homályosan fogalmaznak. Ezek olyan építési termékek, melyek egyszerűsített környezeti minősítéssel rendelkeznek és a környezeti terhelési pontszámuk meghaladja a minimum értéket, ami 8. 

A pályázati kiírás szerint ugyanis a beépítésre kerülő termékeknek rendelkezniük kell az ÉMI által kiadott környezeti minősítéssel. A minősítés során a termékeket annak alapján pontozzák, hogy a felhasználásuk mekkora környezeti terhelést jelent. Itt például még azt is figyelembe veszik, hogy hol történik a felhasználás, hiszen nem mindegy, hogy milyen távolságból kell az építőanyagot a helyszínre szállítani. 

A pályázati kiírás nem tartalmazza azt egyértelműen, hogy az építőanyagokat csak a kulcstermékek közül lehetne kiválasztani. A lebonyolító Magyar Fejlesztési Bank weboldalára viszont még a pályázat indulása előtt felkerült egy közlemény a kulcstermékek listájának a megjelenéséről. Ebben van szó arról, hogy az igénylők csak az ezen a listán szereplő termékek közül választhatnak, ha részt kívánnak venni a programban.A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fontosabb építőanyagokat, termékeket a kulcstermékek közül kell kiválasztani, a segédanyagokat pedig nem. Így például a szigetelőanyag kulcstermék, a szigeteléshez használt ragasztó vagy habarcs viszont már nem az. 

Sajnos nem könnyíti meg a tervezést az sem, hogy a kulcstermékek listája is fokozatosan bővül. Könnyen elképzelhető, hogy egy adott berendezést, például hőszivattyút szeretnénk használni, de az még nincs a listában. Kényszerből elkészülnek más eszközzel a tervek, mire azonban beadnánk a pályázatot, már az eredetileg tervezett termék is elérhető a kulcstermékek között. Ezért a listát az utolsó pillanatig gyakran át kell nézni, hogy a legjobb megoldást tudjuk kiválasztani. 

 

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink