fbpx

Tároljuk el a hűtési és fűtési energiát!

Valódi rezsicsökkentés fázisváltó anyaggal

De jó is lenne, ha a napelem által termelt energiát “el tudnánk rakni” későbbre, amikor nem süt a Nap, és akkor felhasználni, amikor szükségünk van rá! Vagy ha mindig az olcsóbb vezérelt árammal fűthetnénk-hűthetnénk, nem a drága nappalival. Ha akkor termelhetne a hőszivattyúnk, amikor a leghatékonyabban tud dolgozni, az előállított meleget vagy hideget pedig „elraknánk” későbbi felhasználásra. Erre már van megoldás: a magyar HeatVentors Kft. mérnökcsapata kísérletezte ki azt a berendezést, ami ehhez szükséges. A cég vezetője, Kakas József idegenvezetésével ismertük és kedveltük meg a hőtárolást és a fázisváltó anyagokat.

Hogyan működik?

Valójában egy akkumulátorról beszélünk, amelynek segítségével a megszokott puffertartályoknál kb. tízszer kisebb helyen tudunk energiát tárolni, ráadásul mindezt jóval hatékonyabban. Ezekben az akkumulátorokban hideg vagy meleg energiát tárolunk, pont úgy, mint pl. a jégakkuban, amit a strandra viszünk. Ilyenkor valójában térben és időben mozgatjuk az energiát. Arra van szükségünk, hogy máshol és máskor használjuk fel azt az energiát, amivel a vizet megfagyasztotta a hűtőgépünk: a sör a 20 km-rel odébb lévő vízpart mellett, 3 óra múlva is hideg legyen.

Itt is fázisváltó anyag segítségével tároljuk a hőt. Az anyagot megfagyasztjuk  és megolvasztjuk, így egységnyi térfogaton belül jóval több hőenergiát tudunk előállítani, mintha csak melegítenénk vagy hűtenénk fázisváltás, jelen esetben halmazállapot-változás nélkül. – A legegyszerűbb fázisváltó anyag maga a jég: ez is megolvad és megfagy. Viszont a HeatVentors berendezésekben mi nem a vízzel dolgozunk, hanem több ezer teszt után megtalált anyagokkal, amelynek köszönhetően -30 és +120 ºC közötti skálán tudunk bármilyen hőmérsékleten hőenergiát raktározni. A működésnek egy kritériuma van, hogy folyadék halmazállapotú közeg szállítsa az energiát, ezért is vannak az említett hőmérséklet-tartományok. Magyarán csak vizes fűtési rendszerrel lehet együtt használni pl.: gázkazán, folyadékhűtő, hőszivattyú stb., de klímával nem. A fűtési rendszerünkben keringő víz be- és kilép a tárolóból, miközben hőt ad le vagy hőt von el a fázisváltó anyagtól. 

– Már tizenéve foglalkozunk a hőtárolás és fázisváltás lehetőségeivel. Rengeteg munkája volt az alapító kollégáknak abban, hogy olyan fázisváltó anyagokat válasszanak, amik megfelelnek az elvárásoknak, és optimális megtérülést biztosítanak. Ennek eredményeként építettük fel a hőakkumulátort, alakítottuk ki a szabályozását és az informatikai hátterét. A fejlesztés nehézsége az volt, hogy jól szabályozott legyen: az történjen ott és akkor, amikor szeretnénk. Innentől pedig már jól lehet vele számolni, tehát pontosan meg tudjuk mondani, hogy mennyi megtakarítást lehet elérni – mondta Kakas József.

Forrás: HeatVentors Kft.

Egy nem túl nagy doboz…

Az irodaházakba, hotelekbe, szervertermekbe, áruházakba könnyen beépíthető, kompakt hőakkumulátorokról beszélünk, amelyek könnyen mozgathatóak. Úgy vannak kialakítva, hogy beférnek egy liftbe vagy akár targoncával fel lehet tenni őket egy teherautóra. Kívülről úgy képzeljük el, mint egy nagy, téglatest alakú dobozt. Egy standard méretű tároló 2 m magas és 1 m2 alapterületű, tehát 2 m3-ről van szó, ez 60 kWh-t tud raktározni. Van ipari kivitelben is, ami lényegében egy 20 lábas konténernek felel meg  (kb. 6 x 2,5 x 2,5 m), ez 1,2 MWh tárolására képes. A tárolók tetszőleges számban összekapcsolhatók, így bármilyen energiaigény kiszolgálható velük. Alapvetően olyan méretűek a tárolók, amelyek inkább céges igényeket szolgálnak, de készült már 10 kWh-s is. Ez például akár egy nagyobb családi házban lévő hőszivattyús rendszer kiegészítésére tökéletesen alkalmas.


Néhány kisebb méretű, standard tároló adatai:

Forrás: HeatVentors Kft.

– Mivel ezzel a fázisváltó anyaggal nagy energiasűrűséggel tudunk energiát raktározni, így a helyigénye relatíve kicsi. Ha össze akarjuk hasonlítani egy vizes tárolóval, lényegében tizedannyi helyen elfér. Tehát nemcsak energiát, hanem helyet is lehet spórolni – fűzte hozzá a szakember. Emellett mivel egy zárt rendszerről van szó, a külső körülmények (időjárás, hőmérséklet, páratartalom, por stb.) nem befolyásolják sem a működését, sem az élettartamát. Pontosan emiatt maga a rendszer akár épületen kívül is elhelyezhető, így nem foglal el értékes helyet a falakon belül. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy közvetlen napfénynek ne tegyük ki, valamilyen árnyékolásról gondoskodjunk, de ettől eltekintve semmi extra védelemre nem szorul.

Két szerepe is lehet: spórolás és biztonság

Legtöbbször a takarékoskodási funkció a hangsúlyosabb, hiszen használatával 20-50% energiamegtakarítást lehet elérni. – A hőakkumulátor lehetővé teszi, hogy például egy kazán vagy hűtő akkor állítsa elő a hőenergiát, amikor jobb a rendszer hatékonysága. Amikor alacsony a külső hőmérséklet és magasabb pl. a hűtési rendszer hatékonysága, több hűtési energiát állíthatunk elő. Ennek egy részét eltároljuk, és később, amikor rossz a rendszer hatékonysága, ki tudjuk kapcsolni, és az előre eltárolt hűtési energiával hűteni. Így villamos energiát takarítunk meg. S mivel egy akkumulátorról beszélünk, ezért van egy biztonsági funkciója is. Ez olyan folyamatoknál lehet fontos, ahol elengedhetetlen, hogy tartsuk a hőmérsékletet. Gondoljunk itt egy szerverteremre vagy az élelmiszeriparra, de akár egy borászatban vagy a sör készítésénél is fontos lehet. Itt azáltal, hogy nem kell a meghibásodásra készülve egy párhuzamos, plusz rendszert beépíteni, a tároló a beruházási költséget is tudja csökkenteni. Mindenki eldöntheti, hogy melyik az elsődleges: a biztonság, hogy ha valamennyi ideig nem működik az energiatermelője, akkor legyen B terv, vagy a megtakarítás. Ez az alapja a mekkora tárolóból, mennyit és hova kérdésekre adott válaszoknak – magyarázta szakértőnk.

Forrás: HeatVentors Kft.

A beépítéshez elég egy jó, megbízható szaki

A beépítése nagyon egyszerű, csak némi csőszerelési munkára van szükség. Meglévő hűtési-fűtési rendszerekbe is beépíthető, és persze teljesen új épületek esetén is használhatjuk. Magába a hűtési-fűtési rendszert kiszolgáló csőhálózatba szükséges egy ág, amire rá lehet csatlakoztatni. Hasonlóan kell elképzelni, mint egy radiátort, amelynek van két csatlakozási pontja. – Ezt kulcsrakészen is szoktuk szállítani, de ha valaki szeretné, akkor persze kérheti csak az akkumulátort is. Ebben az esetben, ha valaki a hagyományos víz-, gáz-, fűtésszerelési jogosultságokkal rendelkezik vagy klímaszerelő, természetesen beépítheti ezeket is. Persze ilyenkor adunk egy útmutatót, ami a segítségére lesz. Kap mellé támogatást is tőlünk, de viszonylag egyszerűen megoldható – foglalta össze. Itt láthatjuk egy másik előnyét: rövid idő alatt ki lehet építeni a rendszert. Ha elkészültünk, akkor pár nap alatt elérhető, hogy tökéletesen működjön. Arra az apróságra még figyeljünk, hogy a tároló mellé be kell építeni a szabályozórendszert, de ehhez csak egy dugaljat kell biztosítani. Kapacitásbővítésre nem lesz szükségünk, ugyanis minimális áramfelvétele van.

Akkor kapcsoljuk be végre!

A rendszernek megvan a maga logikája, eszerint zajlik a szabályozás. Emiatt teljesen automatikus a működése, rengeteg tényezőt figyelembe véve irányítja a folyamatot, tehát nekünk nem kell programozgatni vagy ki-be kapcsolgatni. – Elsőként figyelembe vesszük, hogy hogyan alakul a fogyasztása annak az épületnek vagy gépnek, amit kiszolgál ez az energiatermelő. Hőmérséklet szenzorokat helyezünk el a rendszerben, tehát egyrészt nézzük azt, hogy az adott pillanatban hogyan alakul a hűtési vagy fűtési igény, ehhez alkalmazkodik a rendszer. A másik oldalról megnézzük azt, hogy a múltban hogyan alakult, milyen fogyasztási profilja volt az épületnek. Használunk egyébként időjárás-előrejelzést is, illetve múltbeli időjárás adatokat is figyelembe veszünk – ismertette Kakas József. Van egy olyan rendszer tehát, ami figyeli a belső fogyasztást és a hőmérsékleteket, ez alapján megjeleníti grafikonos formában, hogy hogyan alakult a fogyasztás.

A meglévő napelemes rendszerrel is „összebarátkozhat”?

A napelemes rendszerek kapcsán elég nagy bizonytalanság van, óvatosan fogalmazva sem igazán kiszámítható a piac. A szigetüzemű megoldásoknál, ahol nem tudunk visszatáplálni, valamit kell kezdeni az energiánkkal. Előfordulhatnak olyan időszakok, amikor a termelés meghaladja a fogyasztást és ehhez kellene tároló. Ezt megtehetjük direktben, ez egy költségesebb beruházás, arról nem beszélve, hogy azoknak az akkuknak az élettartama is rövidebb. Viszont ha tudjuk azt, hogy hűtési-fűtési energiára lesz szükségünk, akkor érdemes ezt a villamos energiát átalakítani hővé, és úgy betárolni, mert így mindenféleképpen olcsóbb. Tehát ha van egy energiatermelő eszközünk, ami használ villamos energiát, és ezt át tudjuk alakítani hűtési-fűtési energiává, akkor megéri ebben gondolkozni. A gyakorlatban ezt úgy képzeljük el, hogy a napelemes árammal állítjuk elő a meleg vagy hideg vizet, azt pedig tároljuk. Itt is fontos, hogy vizes hőleadó közegre lesz szükségünk, azaz pl. felületfűtéses fűtési-hűtési rendszerre. Így tudunk nyáron ezzel hűteni és télen ezzel fűteni (akár egy hőszivattyúhoz kapcsolva). Ha valaki csak villamos energiát tud felhasználni és nem tudja átalakítani hűtési-fűtési energiává, akkor ez nem az ő terméke. Tehát csak akkor működik, ha átalakítjuk a napelemmel megtermelt energiát, viszont akkor olcsóbban tudjuk raktározni. Ez is egy használati lehetőség.

Ha már akkumulátor, akkor hogy is állunk a környezetvédelemmel?

A fázisváltó anyag környezetbarát, hiszen egy növényi olaj alapú anyaggal van dolgunk. Ezek könnyen le is bomlanak. Fontos, hogy nem igényelnek különösebb kezelést, lehet mellettük nyugodtan dolgozni, mert nem károsítják sem a környezetet, sem az emberi egészséget. Nem robbanásveszélyesek, nem tűzveszélyesek. A feldolgozásuk, újrahasznosításuk is megoldott, nem kell olyan környzetkárosító hatással számolnunk, mint egy hagyományos akkumulátornál. Használatukkal a  szén-dioxid kibocsátást is számottevően tudjuk csökkenteni.

Élettartam és a piszkos anyagiak

– Az élettartamát ciklusokban szoktuk mérni. Egy ciklusnak napi egy feltöltést és egy kisütést tekintünk (tehát azt, amikor elraktározzuk, betároljuk az energiát, és amikor felhasználjuk). Ilyen körülmények között 10 és 20 ezer ciklus között maximum 5%-os paraméter-csökkenésről, leértékelődésről beszélhetünk. A 10 ezer ciklus 25 évet jelent, a 20 ezer pedig 50-et. Mivel nincs bennük forgó alkatrész, így tényleg akár fél évszázadig is gond nélkül elműködnek – magyarázta szakértőnk.

– Úgy fogalmaznék, hogy nagyságrendileg 4 év alatt térül meg egy ilyen tároló – osztotta meg tapasztalatait Kakas József. Viszont vannak erre felhasználható források, például a társasági adó legfeljebb 70%-át fel lehet használni a finanszírozásra, és az EKR rendszerben is ösztönzik ezeket a projekteket. Ezekkel akár két évre is le lehet vinni a megtérülési időt.

– 3 év garanciát vállalunk. Mivel a tároló nem igényel karbantartást, így az élettartamra vetített költségek tekintetében nem lesz ok panaszra, hiszen nem igazán kell költeni a rendszerre. Ami figyelmet igényel, azok a plusz eszközök, amiket beépítünk a hálózatba: a szivattyú, a motoros szelepek, ezeket időnként felül kell vizsgálni. Ezt a belső gépészeti karbantartó is meg tudja csinálni.

A cég egyébként rendszeresen szervez helyszínbejárásokat, egyrészt a tapasztalatcsere miatt, másrészt a kiépített rendszereikhez elviszik az érdeklődőket. Itt lehetőség van működés közben is megnézni mindent.

Kis Zsuzsanna

 

Ezek még érdekelhetik:

Emelkedtek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését

Tovább »

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »