Több mint 10 százalékkal nőtt az építőipari kontármunkák átlagos kára

Idén augusztusban 2000 ember bevonásával készített felmérést a Mapei Kft., amelyből az is kiderült, egy év alatt 82 235 forinttal, 820 236 forintra nőtt az építőipari kontármunkák átlagos kára. Ez több mint 10 százalékos emelkedés a tavalyi eredményekhez képest.

Kis mértékben, de emelkedett a kontármunka-károsultak aránya is: 23 százalék volt idén, a tavalyi 21 százalékkal szemben. A Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a növekedése jelentős részben az áremelkedésekkel magyarázható. Az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint alacsonyabb áron dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket, ami „megágyaz” a kontármunkának. Jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom. Az Építőipari Bizalmi Index országos átlaga 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest.

A területi adatok szerint a legmagasabb a bizalom Heves, Békés, Tolna és Veszprém vármegyékben. A legalacsonyabb Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Nógrád vármegyékben és Budapesten. Markovich Béla a közleményben jelezte, hogy nem a szakemberek lettek rosszabbak, hanem az árak emelkedése, a szakemberhiány, az infláció, a magas hitelkamatok miatt büntették a korábbinál több negatív értékeléssel a szakembereket.

Hozzátették, a szakmákat tekintve a legalacsonyabb (2,91 pont) az ács szakma bizalmi indexe, amiben bizonyára közrejátszott a fa árának jelentős drágulása. A legmagasabb, 3,97 pontos, jó értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták. Ezt követte a gépészek és a villanyszerelők értékelése, 3,96 ponttal holtversenyben.

Forrás: MTI

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink