Ágazati Kollektív Szerződés: élt 14 évet

Idén tavasszal az ÉVOSZ felmondta az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést. A korábbi kötelező előírásokat tartalmazó kollektív szerződést a jelenlegi helyzetet jobban tükröző ajánlásokkal váltanák fel. Már felvették a kapcsolatot a szakszervezettel, és reményeik szerint augusztus végére létre is jöhet a megegyezés. 

Az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést még 2009-ben írta alá az akkoriban létező két munkaadói és két munkavállalói szervezet. Ezt egy miniszteri rendelettel kiterjesztették, így a megállapodásban foglalt munkaügyi szabályok valamennyi építőipari vállalkozás számára kötelezővé váltak. 2009 óta már többször módosítani kellett a szerződést, de a Munka törvénykönyvének legutóbbi változása után már nem igazították hozzá az aktuális szabályokhoz, emiatt nem igazán lehetett már alkalmazni. Az eredeti aláírók közül pedig mostanra csak két szervezet maradt meg: munkaadói oldalt az ÉVOSZ, az munkavállalói oldalt pedig az ÉFÉDOSZSZ (Építő-, Fa-, És Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) képviselte.

Idén tavasszal az ÉVOSZ az Mt. módosításaira, a piaci környezet változásaira és az építési ágazat szétaprózódására hivatkozva egyszerűen felmondta az ágazati kollektív szerződést. Ezt elvileg minden aláíró, így az ÉVOSZ is megtehette 6 hónapos felmondási idővel.

Ugyanakkor az ÉVOSZ azt is bejelentette, hogy alkalmazkodva az új helyzethez kidolgozott egy aktuális kollektív keretszerződés-tervezetet. Ebben viszont már a kötelező előírások helyett csak ajánlások szerepelnek. Véleményük szerint csak így lehet figyelembe venni az építőipari vállalkozások eltérő piaci helyzetét.

A tervezetet átküldték az ÉFÉDOSZSZ-hoz, és jelenleg várják a munkavállalói szervezet visszajelzését az anyagra. Ugyanakkor bíznak abban is, hogy augusztus végére esély lesz a tárgyalások lezárására, és az új dokumentum aláírására.

Őri András

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink