Kérhetünk-e pénzt a saját áru kiszállításáért?

A szállítási költségek növekedése mellett egyre kevesebb kereskedő tudja vállalni az ingyenes kiszállítást. Igen ám, de ha pénzt kérünk a saját áru kiszállításáért, akkor nem minősülünk-e egyből fuvarozóvá, akinek engedélyt kell kiváltania a működéshez?

A kereskedők egy része nem külső szolgáltatóval köt szerződést, hanem saját maga oldja meg például az építőanyagok kiszállítását saját kisteherautóval. Ennek az árát korábban be is építhették a termékek vételárába, s így fenn lehetett tartani az ingyenes kiszállítást. Azonban az építőanyagok ára is emelkedik és a szállítási költségek is egyre magasabbak. A kereskedőnek ma már nem érdeke egybeépíteni ezeket a díjakat, hiszen ettől az amúgy is egyre magasabb vételár még nagyobbnak látszik. A megoldás: külön számlázzuk a szállítási költséget.

Normál körülmények között ez a módosítás nem érne meg egy újságcikket, hiszen mindennapos a szállítási díjak kiszámlázása. A kisteherautók engedélykötelezettsége miatt azonban sokakban felvetődik a kérdés: ha pénzt kérek a termék szállításáért, akkor vajon már fuvarozónak számítok, és be kell szereznem az engedélyt ehhez a tevékenységhez?

Ki számít fuvarozónak?

A 2,5 tonnánál nehezebb, de a 3,5 tonnát meg nem haladó kisteherautókkal végzett fuvarozásra május 21 óta kell fuvarozói engedélyt kérni. Hogy ki tartozik bele ebbe a körbe, azt azzal a legegyszerűbb magyarázni, hogy ha díj ellenében szállítunk, akkor fuvarozók vagyunk.

A fuvarozás díj ellenében végzett áruszállítást jelent, melyet erre szakosodott vállalkozások végeznek. Ám ha kereskedőként csak a megvásárolt árut szállítjuk ki a vevők által megjelölt címre, azzal nem végzünk fuvarozási tevékenységet. A vállalkozásunk fő tevékenysége ugyanis a kereskedelem, s az áru kiszállítása csak egy ehhez kapcsolódó részfeladat. Nem ez a vállalkozás fő tevékenysége.

Ez saját számlás szállítás, és nem fuvarozás

Ilyen értelemben nem fuvarozók vagyunk, hanem saját számlás áruszállítók. A közúti szolgáltatásokról szóló kormányrendelet szerint saját számlás szállításról akkor beszélhetünk, ha a szállított áru a szállítást végző tulajdona, vagy olyan áru, melyet ő megvásárolt, eladott, megtermelt stb. Tehát annak az árunak a szállítása, amit már eladtunk, pontosan beleillik a saját számlás szállítás körébe.

Annak nincs jelentősége, hogy ezt a szállítást ingyen végezzük vagy kifizettetjük a vevővel a szállítási költséget. Ha csak az általunk forgalmazott, eladott árut szállítjuk, akkor mindenképpen saját számlás szállítást végzünk.

A saját számlás szállításra továbbra is csak akkor kell külön engedéllyel rendelkezni, ha a szállító teherautó a 7,5 tonnát meghaladja. Ebben nincs változás, a saját számlás furgonos szállításokra továbbra sem kell semmilyen engedélyt kérni.

Arra azonban vigyázzunk, hogy harmadik fél számára további szállításokat már nem végezhetünk. Például nincs nagy forgalom, kevés a mi autónkkal végzett kiszállítás, s úgy gondolnánk, hogy akkor miért ne csinálhatnánk meg néhány tehertaxis fuvart? Erre nincs lehetőség. Ha más áruját szállítjuk és pénzt kérünk a fuvarért, akkor már egyértelműen fuvarozó tevékenységet végzünk, amire fuvarozói engedélyt kell szerezni.

Nagy Csaba 

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink