A sikeres építőipari vállalkozások szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Kiegészíthető az ÉTDR-es egyszerű bejelentés feltöltés után?

Az egyszerű bejelentés új szabályait nem könnyű megszokni. Köztük azt sem, hogy az e-naplós egyszerű bejelentéssel ellentétben az ÉTDR-es bejelentést nem lehet utólag kiegészíteni. Elsőre kell jól csinálni, különben jön az újratábla. Ha elfelejtjük feltölteni azt a papírt, amiben az építtető nyilatkozik arról, hogy saját céljára építteti a házat, akkor pedig több százezres büntetést is kockáztatunk. 

Utólag nem lehet kiegészíteni az ÉTDR-s egyszerű bejelentést

Október 24-től a lakóépületek egyszerű bejelentését az ÉTDR-ben kell megtenni. A bejelentéshez fel kell tölteni az egyszerű bejelentési dokumentációt: az építész terveket, statikai terveket, műleírásokat stb. Hibátlanul és hiánytalanul, ugyanis utólag már nem lehet rajta sem módosítani, sem kiegészíteni. (A dokumentáció tartalmi követelményeit a 155/2016. kormányrendelet 1. melléklete tartalmazza.)Például ha az ÉTDR-es bejelentéskor elmaradt a statikai munkarész feltöltése, utólag már nem pótolható. Ahogy más hiányzó dokumentum sem. Tehát még az a papír sem, amelyben a magánszemély nyilatkozik arról, hogy a házat saját magának építi. 

Ez a nyilatkozat pedig azért fontos, mert ha enélkül teszi meg az építtető vagy a meghatalmazottja az egyszerű bejelentést, és nem vezeti később az e-naplót, abból baj lehet. Ugyanis az e-naplót csak akkor nem kell vezetni, ha az épületet természetes személy saját lakhatása biztosítására építi.

8 napon belül értesítést küld az építésfelügyelet

Az ÉTDR-be feltöltött egyszerű bejelentést az építésfelügyelet 8 napon belül ellenőrzi. Az ellenőrzés csak arra terjed ki, hogy a jogszabályban meghatározott dokumentumok mind megvannak-e. A terveket szakmailag nem ellenőrzik. Az egyszerű bejelentés nem egy engedélyezési eljárás, hanem tényleg csak egy bejelentés.

Ha hiányzik valami, akkor tájékoztató levelet küldenek az építtetőnek vagy a meghatalmazottjának arról, hogy az egyszerű bejelentés sikertelen. Ugyanis a hiányos bejelentés nem fogadható el egyszerű bejelentésként. 

Ilyenkor nem kezdhető meg az építkezés, hanem új egyszerű bejelentést kell tenni az ÉTDR-ben. Szerencsére pénzbe ez nem kerül. Érdemes az új bejelentés előtt figyelmesen elolvasni az építésfelügyelet tájékoztató levelét. Abban valószínűleg szerepelni fog, hogy melyik melléklet hiányzott az első bejelentésnél.

Ha sikeres az egyszerű bejelentés

A jogszabály ugyan nem írja elő ezt nekik, de a legtöbb építésfelügyelet 8 napon belül a sikeres bejelentésről is küld tájékoztatást. Ha sikeres volt a bejelentés, akkor a bejelentéstől számított 16. napon megkezdhető a kivitelezés.

A saját részre épülő, egyszerű bejelentéses lakóházak esetében pedig már nem kell:

– építési naplót vezetni,

– az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérést bejelenteni (csak megterveztetni és a helyszínen az aktuális terveket tárolni),

– tervezői művezetés,

– tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás. 

Forrás: 155/2016. kr.

Király Viktória