fbpx

Könyörgöm, építsünk már JÓ házakat!

Hogyan lehet elszúrni egy jónak indult házat?

Jópár tervezői művezetésen voltam az elmúlt években. Az esetek többségében a szerkezet rendben volt, de sok apró turpisságra derült fény. A kivitelezők sokszor még mindig szó nélkül eltérnek a tervtől, vagy a kiírt kiegészítőket spórolják ki. Ezekkel az apró „csalásokkal” senki sem jár jól. A ház veszít használati értékéből, környezetbarát voltából, és sokkal több lesz a későbbi rezsi is. Mindez pár ezer forintos spórolás, néhány munkaóra megtakarítása vagy a szaktudás hiánya miatt. És ha kiderül, az a kivitelezőnek is tetemes pluszmunkát okoz. Fizetetlenül. 

A tervezői művezetés az idegek játéka. Van, amikor az ember csak hallgatja a lelkes építtető szavait, hogy milyen burkolatot szeretnének és hol fogják tárolni a WC-papírt, és elismerően bólogat, hogy igen, ezek a kivitelezők tényleg szép munkát végeztek. Van, amikor az építtető sírógörcsöt kapna azért, mert 2 centivel arrébb került az ablaknyílás, pedig amúgy minden a legnagyobb rendben. És van, amikor az építtető boldog, hogy milyen szép minden – és jön az építész, csóválja a fejét, majd leszedeti a rosszul felrakott fóliát, ne adj Isten a már felrakott gipszkarton burkolatot is. Esetleg „kekeckedik” egy plusz sor téglán, vagy pánikszerűen átrajzolja a tervet. Miért nem volt jó úgy, ahogy volt? Nézzünk pár megtörtént példát! Valós történetek alapján. Reméljük, senki nem ismer magára! 

Párazárás, légtömörség, hőhídmentesség

Miért fontosak ezek a dolgok, ha sehol nincs konkrét előírás rájuk a hazai jogszabályokban, és évtizedekig nem foglalkoztunk velük? Azért, mert rengeteget számítanak a későbbi rezsiben! Az mindenkinek egyértelmű, hogy ha hőszigeteljük a házakat, akkor kevesebb lesz a fűtésköltség. Az viszont nem, hogy a hőszigetelés hatékonyságát akár harmadával is csökkentheti a rossz légtömörség és a hőhíd! Ha a meleg kimegy a hőszigetelés mellett, vagy ne adj Isten a belső, párás levegő eláztatja a hőszigetelést, akkor teljesen felesleges a 20 cm vastag EPS a falon vagy a 30 cm ásványgyapot a tetőszerkezetben. Mitől függ a jó légtömörség? Apróságoktól. Azoktól az apróságoktól, amik ugyan a terven ott vannak, de a tüzépen valahogy nem kerülnek bele a csomagba: párazáró fóliához való ragasztócsík, beépítőszalag az ablakra stb. Pedig ezektől lesz a ház simán csak „nem rossz” helyett tökéletes! Ha pedig ezeket a „cuccokat” nem megfelelően használjuk, akár nagyobb kár is lehet. 

Az összecserélt fóliák esete 

Precízen, pontosan épített ház, egyetlen hibával – de az elég nagy: a fóliákat sikerült összecserélni. A belső oldalra való párazáró fóliát a külső oldalra rakták, tetőfóliaként. Cserébe a hőszigetelés alá, a belső oldalra került a páraáteresztő tetőfólia. Már zajlik a gipszkartonozás, ezért aztán nem túl boldogok a fiúk, amikor megtudják, hogy ez így nem maradhat. Vissza kell cserélni. Igen, úgy, hogy cserép le… Miért olyan nagy gond ez?  Azért, mert láttuk már, mire képes a lecsapódott pára. 15-20 éve, amikor sokan még a régi, nem páraáteresztő tetőfóliákkal dolgoztak, a hőszigetelést kinyomták a külső fóliáig. A pára tudja a fizikát, elindul kifelé, majd ahol nem tud tovább „szökni”, ott lecsapódik. Az első jel az ilyen házaknál az szokott lenni, hogy ősszel egész jól kifűthető a lakás, de tavasszal csak nem csökken a fűtési igény. Ugyanis addigra az egész hőszigetelés átnedvesedik. Pár év után a faszerkezet is elkezdi magát elég rosszul érezni. Van, hogy néhány év alatt tönkremegy, van, hogy akár tizenöt évig is bírja. Márpedig ha tetőt építünk, legalább 50 évig nem akarunk hozzányúlni…  Hogyan történhetett ez a malőr? Úgy, hogy az egyik tetőcserépgyártó cég fóliáinak nagyon hasonló nevük van. Hosszú és hangzatos nevű mind a két fólia, és csak pár betű eltérés van a külső oldali páraáteresztő és a belső oldali párazáró fólia nevének a végén. A kivitelező fiúk korábban nem dolgoztak még ennek a cégnek a fóliáival, simán összekeverték a kettőt. 

Vigyázzunk tehát nagyon: belső oldalra a párazáró, külsőre a páraáteresztő, bármennyire is hasonló a nevük! 

Ablakbeépítés – nem a terv szerint

Alacsony energiaigényű házikó, három rétegű, extra jól hőszigetelt üvegezésű, melegperemes, méregdrága ablakokkal. Az ablak pedig sima PUR-habbal vastagon körbefújva, pedig a műleírásban RAL-beépítés szerepelt. Pénzkidobás. Ilyen alapon elég lett volna a legolcsóbb nagyáruházas nyílászáró is, hiszen: „minden ablak csak annyira jó, amennyire jól van beépítve”. Odatettem a kezem a kávához – már most húz. De mi a baj a PUR-habbal? Semmi, remek hőszigetelő, csakhogy önmagában a PUR-hab még édeskevés a boldogsághoz. Hogy megy a beépítés általában? Berakják az ablakot a kávába. Kiékelik, beállítják, szalaggal vagy csavarozással rögzítik, majd kifújják PUR-habbal. Kiütik az ékeket és biztosan nem purhabozzák be a helyét. Aztán a kilógó PUR-habot levágják, és hőszigetelést fordítanak az ablak elé majd ezt levakolják a hozzá tartozó vakolattal. Csakhogy ha a PUR-habról levágjuk az ablak vonalából kilógó részt, akkor olyan lesz, mint egy szivacs: felveszi a nedvességet. 

Drága, extra jól hőszigetelő ablakokat csak RAL-beépítéssel lenne szabad beépíteni. Ha pedig a tervező ezt írja ki, akkor tilos máshogyan. A RAL-beépítés menete röviden: fogjuk az ablakot. Ráragasztunk két csík beépítőszalagot. Beállítjuk rendesen, ahogy szoktuk, kitöltjük a beépítési rést, ahogy szoktuk, majd a szalagokat a kávára ragasztjuk és levakoljuk. Így nem húz az ablak mellett. Számtalan videó van az interneten róla, de több helyen tanítják is: az egynapos szakmai továbbképzéstől a 4 hónapos, külföldön is használható tudást adó OKJ-s képzésig. De ha egyikre sincs időnk, még mindig kérhetjük a RAL-beépítést profi ablakbeépítő cégtől, akik ilyet vállalnak – így megoldják ők, garanciálisan.

Nem megfelelő!

Tipp: Ha azt látjuk, hogy RAL-beépítés van a műleírásban előírva, ne építsük be a szokásos módon! 

Párazárás hiánya – pedig a tervben ott volt. 

Balaton-felvidéki alacsonyenergiás ház. 20 cm EPS a falakon, 35 cm kőzetgyapot van betervezve a nem látszó fafödém fölött. Első körben semmiféle fóliát nem tettek fel, és már rakták is volna a gipszkarton burkolatot a szarufák aljára rakott gipszkarton tartókra. Nem lesz ez így jó, hiszen a kőzetgyapot pora nem egy egészséges dolog, és ha egy szál gipszkarton választja el a lakótértől, akkor bizony beszáll. Az építész leszedette a kartont, amit már elkezdtek felrakni. „Mi mondtuk a főnöknek, hogy nem lesz ez így jó!”- mondták a fiúk. Ej, de kekeckedik ez a mérnök, gondolta a generál, és elküldte a tüzépre az egyik srácot, hogy vegye meg a létező legolcsóbb fóliát. Meg is vette. Mi evvel a baj? Több dolog is: egyrészt ehhez a fajta fóliához semmiféle olyan „cucc” nincs, amivel a falhoz lehetne ragasztani úgy, hogy évek múlva is ott maradjon. A duct tape nem ilyen. Másrészt ez a típusú fólia nem bírja, ha fölötte kőzetgyapot van, alatta pedig légrés, mert nem elég erős. Pedig a műleírásban konkrétan meg volt adva a beépítendő fólia típusa és az, hogy melyik szerkezethez hogyan és mivel kell ragasztani. A rétegrendben pedig az, hogy a fóliának a födémgerendák alá kell kerülnie úgy, hogy a távtartók között légrés legyen. Ezt már az árajánlat adásakor látni kellett volna a generálnak.  Miért számít, hogy milyen fólia kerül fel és hogy hova? Ha közvetlenül a gipszkarton alatt van a fólia és nincs a kettő között egy légrés, akkor minden egyes villanyvezetéknek ki kell vágni a fóliát. Olyan lesz, mint az ementáli sajt. Ráadásul légrés nélkül a falhoz sem lehet hozzáragasztani szépen, tehát a födém és a fal között kiszökik a pára. Pont ott, ahol később legkönnyebben megjelenhet a penész. Ha pedig rosszabb minőségű fóliát akarunk a légrés fölé tenni, simán megnyúlik, kihasasodik és a kőzetgyapot teteje lesz olyan, mint a hullámzó Balaton… 

A kivitelező srácok egyébként látványosan nem értették, mire fel ez az egész felhajtás. Azaz jó eséllyel már jópár házat felhúztak úgy, hogy a légtömörségre egyáltalán nem figyeltek. Miért figyeltek volna? Senki nem tanította meg nekik az iskolában, mire jó ez, mit mivel hova kell ragasztani. Pedig évek óta megszerezhető ez a most már alapvető tudás egy három napos továbbképzés keretében, amit a Dörken tart minden évben. Itt elmagyarázzák, hogy mire és hogyan kell figyelni ezekkel a fóliákkal, mit hova ragasszunk – és serényen ki is próbálhatjuk magunk is egy „mintatetőn”. 

Tipp: Ha a terven konkrét anyag van, ne térjünk el tőle, csak az építész hozzájárulásával! Ha nem tudjuk, hogyan kell beépíteni, kérdezzünk rá!

 

Kihagyott Ytong sor

Mióta egyre vastagabb hőszigeteléseket használunk, egyre fontosabbá vált a hőhídmentesség. A hideg ugyanis „nem hülye”, rögtön megtalálja, hol van a rés a pajzson és ott akar bejönni. Márpedig ha a szerkezet többi része rendesen le van szigetelve, és csak egy vonal mentén hűl, akkor ott jóval könnyebben elindul a penészesedés. Ennek egyik szokásos helye az alsó sarok. A mai modern téglák jól hőszigetelnek – a falra merőlegesen. Az aljzat felől viszont csapnivalóan. Nem erre találták ki őket. 

Nyugaton ezt a problémát egy sor hab­üveg hőhíd-megszakítóval szokták megoldani. Itthon a leleményes tervezők és kivitelezők rájöttek, hogy egy sor Ytong ugyanúgy megszakítja a hőhídat – de sokkal olcsóbb. Az Ytongnak van erre külön terméke is, az Ytong Start, de még leleményesebb mérnökök arra is rájöttek, hogy ha nincs túl nagy esélye annak, hogy nedvesedni fog a falazat alja, akkor a kutyaközönséges Ytong téglaelem is tökéletesen megfelel. 

Mennyit számít egy (vagy inkább két) sor Ytong hőhídmegszakító? Rengeteget! Mégis van, hogy valahogy kimarad. Ilyenkor a tervező már nem igazán tud mit tenni, hiszen a falat nem lehet felemelni és alárakni, marad a jóval vastagabb lábazati hőszigetelés – extra áron sokkal kevésbé hatékony megoldás. 

Tipp: Ha ott van a terven az egy sor Ytong, ne hagyjuk ki! 

A téglának csak a falra merőlegesen jó a hőszigetelő-képessége, alulról felfelé vezeti a hideget. Az Ytong Start hőszigetelő-képessége minden irányból azonos.

 

Egy sor Ytong Start hőhídmegszakító – felette lesz a tégla falazat

Vízszigetelés

A vízszigetelés ára átlagosan a teljes épület árának maximum 1,5%-a. Viszont a garanciális hibák negyede a vízszigetelés elrontásából fakad! Ráadásul milyen fájdalmas negyed ez, ha beázik a szépen berendezett szuterén, vagy csöpög a víz a plafonról… 

A kátránypapír nem pince szigetelésre való!

Új építésű téglaház, pincével. A tervben modifikált bitumenes lemez szerepel – hiszen az bírja azt, hogy az első években a ház bizony süllyedhet. A bátor kivitelező felrakta a kátránypapírt, és csodálkozik, hogy a tervező nem írja alá, hogy a ház a terveknek megfelelően épült. Mi a baj a kátránypapírral? Az, hogy magában nem jó pince szigetelésre. A kátránypapírt jelenleg már csak egy dologra ajánlják: arra, hogy ha esik az eső, lefedjük vele a vízérzékeny dolgokat – bár erre is hatékonyabb egy közönséges fólia. Végül persze megcsinálták rendesen – úgy, hogy a már visszatöltött kavicsozást és földet megint el kellett onnan venni…

Tipp:  Tartós vízszigetelésre ne vegyünk kátránypapírt! Úgyse az van a terven…

A túl magasan elhelyezett dréncső 

Luxuskategóriás ház a Duna-kanyarban, erősen lejtős telken. Az alsó szint téglafal, de az egyik oldalon 2 méter mélyen „bemegy” a talajszint alá. Már kész a vakolás – de a legalsó 20 centi csak nem akar kiszáradni, hetek alatt sem, sőt, mintha egyre nedvesebb lenne. Mi történhetett? 

Egyszerű: a kivitelező azt hitte, hogy az XPS és a drénlemez együtt már elég jó vízszigetelő, nem kell a bitumen. A drénlemezeket ráadásul csak a jó szokásuk tartotta a helyükön: se egymáshoz, se a falhoz nem voltak rögzítve, a felső lezárás sem lett elhelyezve. A dréncsövet jól beásták a földbe – csakhogy ez a „jól” még mindig nem ott volt, ahol a terven: 20 centivel az aljzatbeton szintje fölött volt, holott épp ennyivel kellett volna alatta lennie. 

Ráadásul az esővíz elvezetését is úgy gondolták megoldani, hogy bevezették a dréncsőbe, majd az úgyis elvezeti onnan. Azaz egy-egy eső alkalmával akár több, mint 100 liter vízzel locsolták meg a vízszigeteléssel nem is rendelkező tégla falazatot, amit a dréncső szorgalmasan bevezetett a fal alsó 20 centiméteréhez, a drénlemez mögött pedig ázott a fal. A probléma megoldása fájdalmas lesz: ki kell szedni a földet, a kavicsot, a drénlemezt. A téglafalra már rá van ragasztva az XPS, tehát erre hidegen is ragadó vízszigetelést felrakni, majd el kell készíteni a drénezést rendesen, kb. 40 centivel lejjebb. Valaki másnak, mert az eredeti kivitelező felszívódott…

Tipp: A dréncsövet mindig az aljzatbeton és a vízszigetelés szintje alá rakjuk be! 

Bitumen és bitumen között is van különbség

„Én ugyan fel nem rakom a bitumenes lemezt a lapostetőre! Eddig ahány helyen megcsináltuk, 5-6 éven belül mindnél javítani kellett” – mondta a kivitelező. Ez egyrészt jó – sokkal jobb, mintha szó nélkül megcsinálta volna, és 5-6 éven belül itt is elromlott volna. Másrészt pedig nem jó. Mert a bitumenes lemez igenis jó a lapostetőre, ezt bizonyítja több száz be nem ázó tető is. Kivitelezőnk nem nézte meg a tervet. Ott állt benne szóról szóra, hogy pontosan milyen típusú lemezeket kell használni. Mint kiderült, eddig mindig „alap” bitumenes lemezzel dolgozott. 

A tervekben ugyanis nagyon sokszor csak ennyi szerepelt: bitumenes lemez vízszigetelés. És semmi több. Emberünk tehát elment, megvette a szokásos GV45-öt, felrakta egy rétegben, és meg volt győződve róla, hogy a bitumenes szigetelés nem bírja pár évnél tovább. A GV45 nem is. A tervező által kiírt modifikált lemez viszont vidáman bírja legalább 30 évig, sőt, a terv szerinti fehér fedőfestékkel még tovább. 

Tipp: Nézzük meg mindig, milyen anyagok szerepelnek a tervben, és olyat vegyünk! Ha nem egyértelmű, kérdezzünk – arra van a tervező, hogy megmondja. Ha pedig szerintünk nem jó anyagot írt ki a tervező, ne féljünk akár vitatkozni is!

Eltérés a tervtől – mégis, mi bajunk lehet belőle? 

„Ja, a fűtés? Mégsem levegős hőszivattyú lesz, sosem hozná be az árát, maradunk az elektromos fóliánál.” Remek. És a gépész tervezőnek szóltatok? Nem? Mikor fog kiderülni, hogy eltértetek a tervtől – amikor kijön az építésfelügyelet ellenőrizni, és kiszúrja, hogy a kivitelezés nem a terveknek megfelelően készül? Tegyük fel, hogy ebből nem lesz büntetés, mert jó fejek lesznek. Akkor viszont simán lehet, hogy a ház nem kap majd használatbavételhez igazolást. Miért nem? Azért, mert egy ház energetikai besorolása nem csak a hőszigetelés vastagságától, hanem a fűtési módtól is függ. Márpedig a rendelet „bünteti” a sima elektromos fűtést – és a fűtőfólia is ilyen. Amelyik ház levegős hőszivattyúval simán AA besorolást kap, az elektromos fóliával csak CC-t. Nem döntheti el akkor az építtető, hogy milyen fűtési módot szeretne, rá van kényszerítve arra, hogy több milliós költségbe verje magát? Nem. Csakhogy minden komolyabb változtatás előtt meg kell kérdezni a tervezőt. Jelen esetben a gépész tervezőt. Ő fogja, áttervezi, módosítja, kiszámolja – és esetleg közli, hogy csak egy 5 kW-os napelemes rendszerrel megy majd át a ház. 

Tipp: Ha más fűtést kér az építtető, mint ami a gépész műleírásban van, vagy ami alapján az előzetes energetikai számítás készült, feltétlenül szóljunk a számítás készítőjének! Még az eltérés előtt dokumentáljuk a dolgot!

Még egy sor tégla és a kifelejtett kéményelem esete az egyszeri kőművessel. 

Falusi ház bővítése. Utolsó tervezői művezetés, akkorra időzítve, amikor a kéményseprő amúgy is jött átvenni a kéményt. Gépész tervező méretezte a kéményt, úgyse lesz gond, gondoltuk. Aztán majdnem lett. 

Mi történt? A bővítés során kiderült, hogy jobban jönnek ki a magasságok, ha még egy sor téglát felrak a kőműves. Igaza volt, így tényleg könnyebb volt „összehozni” az új tetőt a régivel. Szólni viszont elfelejtett, Nem olyan nagy ügy az a plusz egy sor tégla. A kéményt is felrakták, de a tető hajlásszöge is változott. Így az eredetileg számoltnál kb. 75 cm-rel kevesebbet „lógott ki” a kémény a tető síkjától. 

Márpedig az, hogy a kémények füstje merre száll, nagyon függ attól, hogy milyen magasak és hogy magasabbak-e, mint a tető gerince. Így, hogy alacsonyabb lett a kémény, jóval nagyobb az esélye, hogy beveri a szomszéd udvarára a fatüzelés füstjét. Végül nem volt szőrős szívű a kéményseprő, kiadta az igazolást. De igaza lett volna akkor is, ha nem adja ki.

Tipp: Ha magasabb lesz a ház, legyen magasabb a kémény is – olcsóbb plusz egy kéményelem, mint a kész kéményt „macerálni”! 

Tizenöt centivel szélesebb lett az alap. De tízzel rövidebb is. Baj? 

Balatonfelvidéken épülő készház, még csak az alap van készen. Szép egyenes, gondos munka. A műszaki ellenőr sem vette észre azonban, hogy kicsit szélesebb és kicsit rövidebb is, mint a terven. Eredmény: méricskélés, majd az összes metszet és homlokzat módosítása. Új gyártmányterv, egy hét késés. Tényleg ennyit számít 10 centi? Egy „klasszikus” könnyűszerkezetesnél, amit helyben készítenek, nem annyira. Egy ügyes ácsbrigád szépen kihozza. Egy készháznál viszont nagyon is. Ezeket a házakat gyártmányterv alapján gyártják az üzemekben. Ha nem derült volna fény a turpisságra, akkor ott, ahol szélesebb az alap, ott a lábazati szigetelés kilógna a ház alól – olyan hőhidas lenne, mint a csuda. Ahol pedig keskenyebb, na ott meg a ház lógna le az alapról.

Tipp: Ha nem lett pontos az alap – legalább szóljunk! 

Sipos Anna

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »