Környezetvédelmi felelősségbiztosítás – kinek kötelező?

Januártól egy új kötelezettség lép életbe: azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a hulladéktermelése elér egy meghatározott mennyiséget, kötelező lesz környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötniük. Az érintetteknek január elsején már élő biztosítással kell rendelkezniük.

A környezetvédelmi felelősségbiztosítást olyan vállalkozásoknak kell fizetniük, melyek év közben egy meghatározott mennyiségű hulladékot termelnek. A problémát az jelenti, hogy ezt a határt nagyon alacsonyan húzták meg:

  • veszélyes hulladékból évente 200 kg
  • építési és bontási hulladékból 5 tonna
  • nem veszélyes hulladékból 2 tonna mennyiség felett lép életbe a kötelezettség. 

Ezek a megszabott mennyiségek nagyon alacsonyak. A nem veszélyes hulladékra előírt 2 tonnás határ azt jelenti, hogy hetente 38 kg hulladék felett már bármilyen vállalkozás beletartozik ebbe a körbe.

Érintettek-e az építőipari vállalkozások?

Az építési-bontási hulladékokra előírt évi 5 tonnás mennyiséget sem nehéz átlépni, hiszen egyetlen épület bontása ennél nagyobb mennyiségű hulladék kezelésével jár. Az építőipari vállalkozások jó részének azonban mégsem kell környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötni.

Bár a tevékenységgel okozott hulladéktermelés számít, a rendelet a telephelyen képződött és birtokolt hulladékok esetén írja elő a felelősségbiztosítást. Márpedig egy kivitelező cég nem a saját telephelyén termel hulladékot. A kivitelezők közül azokat érinti ez a kötelezettség, akiknek pl. hulladékszállítási/begyűjtesi engedélyük van. Magyarán akik vállalják, hogy elviszik a kivitelezés helyéről a hulladékot (alapesetben az építtetőé a hulladék).

10 és 30 milliós fedezet kell

Az a vállalkozás, amelynek a hulladéktermelése eléri a határt, legalább 10 millió forintos felelősségbiztosítást köteles kötni. Még nagyobb összegű biztosítást köteles fizetni az a vállalkozás, amelyik hulladék gyűjtésével, szállításával, kereskedelmével, közvetítésével foglalkozik. Például egy veszélyes hulladéknak számító azbeszt begyűjtésével foglalkozó vállalkozásnak az alapdíj háromszorosát, legalább 30 millió forintot érő felelősségbiztosítást kell felmutatnia.

Hasonló biztosítás egyébként régebben is volt, de szűkebb kör számára és kisebb összeggel írták elő ezt a kötelezettséget. Így annak is szüksége lehet most új biztosítás megkötésére, akinek már van ilyen szerződése – nem biztos ugyanis, hogy a meglévő szerződés eléri a 10 millió forintos kötelező fedezeti határt.

Január elsején már legyen élő biztosítás

A rendelet január elsején lépett életbe, ettől a dátumtól az érintetteknek már rendelkezniük kell a biztosítással. Igazolni ezt majd a következő év május 31-éig kell. A hulladékgazdálkodási törvény írja elő, hogy az üzleti évet követő május 31-ig kell a biztosítás megkötését a hulladékgazdálkodási hatóságnak igazolni.

Nagy Csaba

Forrás: 681/2023 kormányrendelet

 

 

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink