fbpx

Közel Nulla: nincs gáz? 

Egyesek szerint a közel nulla a gázfűtés halálát jelenti, hiszen nem lehet vagy nem érdemes már gázkazánt szerelni a házba. Igazuk van? Nincs. Kapnak használatbavételit kondenzációs gázkazánnal fűtött épületek is – bizonyos trükkökkel. 

A kondenzációs gázkazánoknak még messze nem ásták meg a sírját. A földgáz fosszilis energiahordozó ugyan, de az egyik, ami a legkevésbé szennyezi a lakókörnyezet levegőjét. Elég, ha végigsétálunk egy olyan lakóterületen, ahol sok hőszigeteletlen ház van és a lakók szénnel, nedves pozdorjával, (ne adj Isten szeméttel, használt rongyokkal…) fűtenek. Büdös van. A kondenzációs gázkazánok szennyezőanyag kibocsátása viszont minimális. Ha új építésű, gázfűtéses házak közt sétálunk, nem jellemző a vastag fekete füstöt okádó kémény és a masszív füstszag. Persze a hőszivattyú még jobb lenne, de nem mindenhol térül meg.

Az viszont igaz, hogy kizárólagos fűtési-használati melegvíz előállítási módként már nem lehet majd alkalmazni. Közismert, hogy 2021. január elsejétől csak akkor kap használatbavételt az épület, ha az energiaigényének 25%-át megújuló energiából fedezi. Milyen lehetőségeink vannak a 25%-os megújuló arány “kipipálására”, ha ragaszkodnánk a gázfűtéshez? 

Nézzünk meg egy számítást! 

A számításhoz használt mintaház 120 m2 alapterületű, négyen laknak benne, egyszintes. A mai normák szerint hőszigetelt, de egyáltalán nem passzívház szintű (a falakon 15 cm EPS, modern ablakok stb.). A fűtést gázüzemű kondenzációs kazánnal oldjuk meg. Az energetikai számítás során a következő eredmények jöttek ki:

  fajlagos érték (kWh/m2/év)
hőveszteség a ház határoló felületein át 50,2
szellőzési hőveszteség 45,3
kihasználható szoláris nyereség 24,7
kihasználható belső nyereség 26,5
maradék fűtési hőigény (nettó fűtési energiaigény) 44,3
HMV-termelés hőigénye 30
hűtési igény 2,3
segédenergia-igény (fűtés, hűtés, HMV) 5,4
primerenergia-igény segédenergiával együtt (fűtés, hűtés, HMV) 99,6

Mit látunk a táblázatban?

A számolás a hőveszteséggekkel kezdődik. Milyen hőveszteségekkel kell számolni? Azzal, hogy a ház hűl a falakon, ablakokon, a tetőn át és azzal, hogy hűl azért, mert szellőztetni kell. Ha jól megnézzük, elég megdöbbentő, hogy egy mostani, a követelményeknek épp megfelelő háznál is milyen nagy a szellőztetés miatti hőveszteség. Majdnem akkora, mint amit a határoló felületeken keresztül veszítünk. A rendelet szerint ugyanis úgy kell számolni, mintha mindennap legalább négyszer alaposan kiszellőztetnénk. Ennyi kell ahhoz, hogy ne legyen egészségtelenül alacsony az oxigénszint. 

De nemcsak veszteségeink vannak, hanem nyereségeink is. Az egyik az ún. szoláris hőnyereség, azaz annak a hőnyeresége, hogy a napocska besüt az ablakon és melegíti a lakásunkat. A másik pedig az ún. belső nyereség. Ha fürdünk, bablevest főzünk, porszívózunk, akkor hulladékhő keletezik. Ez a hulladék azonban telente nagyon jól jön: ennyivel kevesebb gázszámlát kell fizetnünk.

Ha a hőveszteségekből kivonjuk a hőnyereségeket, ebből megkapjuk a maradék fűtési hőigényt. Tehát 44,3 kWh energiát kell fűtenünk négyzetméterenként. 

Számolni kell még a használati melegvízzel (fürdésre, mosogatásra stb.) és a hűtéssel is. A segédenergia az az elektromos energia, ami ahhoz kell, hogy ezek a rendszerek működjenek: pl. a keringető szivattyúk áramfogyasztása. 

Az egészből kijön egy ún. primer enegiaigény. Ezt úgy számítjuk, hogy mindenféle huncut szorzói vannak a különböző energiahordozóknak. Pl. az elektromos áramé 2,5, mert nem túl környezetbarát a sok szállítási veszteség miatt, a fáé 0,6, mivel környezetbarátabb a földgáznál. A gázé 1, ez a viszonyítási alap. Itt a gáz (fűtés, használati melegvíz) és az áram (hűtés, segédenergiaigény) szorzóival számolva bonyolult számításokkal kijön az, hogy 99,6 kWh/m2 a primer energiaigény. (Ez lesz az összesített energetikai jellemző.)

Lakóépületről van szó, a közelnullás határérték 100 kWh/ a kiszámolt m2 évente. Mivel jelen esetben évi 99,6 kWh/m2 jött ki, tehát az összesített energetikai jellemzőre vonatkozó követelményérték teljesül.

A szoláris hőnyereséget levontuk a teljes fűtési igényből, hiszen ennyivel kevesebbet elég fűtenünk, de a 25% megújuló arányba már nem számíthatjuk bele tavaly október óta. Tehát a 25% megújuló arányunk nem teljesül. Milyen különböző megoldásaink vannak arra, hogy ez a ház közelnullás legyen?

Gázfűtés, hővisszanyerős szellőztetőgép és egy kicsi napkollektor

Ha aránylag olcsón, de mégis hasznosan akarjuk letudni a megújulós arányt, felrakhatunk egy napkollektoros rendszert, ami csak a használati melegvíz-igény nagy részét elégíti ki. Azonban ez csak akkor fog működni, ha a ház fűtési energiaigénye jóval kisebb, mert akkor a ház energiaigényének nagyobb részét adja a HMV. Ha a melegvíz melegítése csak harmadannyi energiát igényelne, mint a fűtés, akkor sehogy nem jönne ki a matek… Mit csináljunk a jó ügy érdekében? Csökkentsük le piszkosul a fűtési igényt! Építsünk be egy hővisszanyerős szellőztetőrendszert! 

Nézzük a számokat!

Az adatok eszerint módosulnak:

  fajlagos érték (kWh/m2·a)
hőveszteség a ház határoló felületein át (transzmissziós hőveszteség) 50,2
szellőzési hőveszteség 13,6 
kihasználható szoláris nyereség 21,0
kihasználható belső nyereség 23,8
maradék fűtési hőigény (nettó fűtési energiaigény) 14,26
HMV-termelés hőigénye 30
hűtési igény 2,3
segédenergia-igény (fűtés, hűtés, HMV, szellőzés) 8,9
primerenergia-igény segédenergiával együtt (fűtés, hűtés, HMV, szellőzés) 77,9

 

Mit látunk? Azt, hogy a szellőzési veszteség nagyon lecsökkent, emiatt az összes fűtési igény alacsonyabb lett, mint a HMV előállításának éves energiaigénye. Közben ugyan megnőtt a segédenergia-igényünk, hiszen a szellőztetőgépnek van két ventillátora is, amik árammal mennek. Ez az áram büntetőszorzója miatt rontja a primer energiaigényünket, de a mérleg még így is nagyon jó.  

Sajnos a hővisszanyerős szellőztetőrendszer által megspórolt energia csak a fűtési hőigényből vonható le, nem számít bele a megújulós arányba. Ebben az esetben tehát a 77,9 kWh/m2 összesített energetikai jellemző 25 %-át, azaz 19,5 kWh/m2-t kell megújuló energiaforrásból fedezni. Ez történhet egy olyan napkollektoros berendezéssel, amit 65%-os szoláris részarányra méretezünk (19,5/30 (HMV hőigény) = 0,65). Így teljesülni fog az összesített energetikai jellemzőre, és a minimális megújuló részarányra vonatkozó követelmény is. 

Mi a megoldás előnye? A fűtésrendszer a klasszikus gázfűtés, bármelyik fűtésszerelő meg tudja csinálni. A fűtési igényünk kevesebb, mint fele az előző megoldásnak! Ráadásul a hővisszanyerős szellőzőrendszer a ház értékét is megnöveli, hiszen a fűtésdíj roppant alacsony lesz, tuti, hogy nem lesz sehol penész, az egészséges, friss, előszűrt levegő biztosított. A napkollektoros rendszer pedig a HMV-előállítás árát csökkenti le 65%-al. 

Mennyibe kerül? A rendszer egy új építésű, egyszintes házba kb. 1,5 millió Ft, a fűtésrendszer ára kicsit alacsonyabb, mint az eredeti példában (pl. kisebb kondenzációs gázkazán is elég), de nincs számottevő különbség, a napkollektoros rendszer pedig kb. 750.000 Ft-ba kerül.

Fatüzelés: Közelnullás lesz tőle? Mennyibe kerül?

Sok helyről hallottam, hogy á, semmi gond, ha gázfűtést szeretne a megrendelő, majd berakunk egy jancsikályhát. Biztos, hogy közelnullás lesz ettől a ház? Több számítást végigböngészve: nem, egyáltalán nem biztos. Egy kicsi, 50-60 négyzetméteres házikó esetében még igen, egy nagyobbnál már nem. A kisebb öntöttvas kályhák csak egy, maximum két helyiséget fűtenek fel, egy 120 négyzetméteres házat már nem. Ráadásul a kondenzációs gázkazánoknak sok esetben csak “kipufogója” van, tehát csak a kályha miatt be kell építeni egy kéményt is, ami nem olcsó mulatság. 

Hogyan lehet akkor fatüzeléssel kilőni a megújuló igényt egy átlagos méretű háznál? Pár esetben megoldás lehet egy olyan, jól elhelyezett és méretezett cserépkályha, ami több helyiséget is fűt. De mielőtt hívnánk a kályhást, az energetikust hívjuk, hogy megvan-e a 25%-unk. 

Ami viszont tuti “kipipálja” a megújulós arányt, az az, ha a fatüzeléses fűtőberendezésünket ráköthetjük a fűtési rendszerre, és a HMV-et is előállíthatjuk vele. Ez lehet faelgázosító kazán vagy vízteres kandalló. Ilyen esetben be kell építeni egy puffertartályt is. Így összesen viszont egyáltalán nem biztos, hogy olcsón megússzuk… Kémény kb. 200.000 Ft + a munkadíj, a puffertartály, benne a HMV-csőkígyóval legalább 300.000 Ft, a jobb vízteres kandallók is 200.000 Ft fölött kezdődnek. 

Mikor térül ez meg? Nagyon soká…  Ugyanis a fa és a gáz ára között már egyáltalán nem olyan hatalmas a különbség, sőt, ha a koronavírus miatt még inkább lemegy a fosszilis energiahordozók ára, akkor még kevesebb lesz. Persze ha szeretjük a lobogó tűz látványát és szeretünk befűteni is, akkor hajrá – de akkor minek a gázfűtés?

Napelem – megéri, de nem biztos, hogy közel nullás lesz a ház tőle!

Sokszor hallom azt a véleményt is, hogy nem kell félni a közelnullától, felrakunk egy napelemes rendszert és kész. Nos, ez nem ilyen egyszerű gázfűtésnél! Miért? Azért, mert a közelnullás számításnál az épület energiaellátásából csak a fűtést, HMV-ellátást és a hűtést vesszük figyelembe, a mosógépet, számítógépet és a többit nem. Miért gond ez? Ha gázzal fűtünk, gázzal melegítjük a vizet a fürdéshez és nem szerelünk fel klímaberendezést sem, akkor gyakorlatilag 0%-os megújuló arány jön ki még akkor is, ha a ház teljes elektromos energiaigényét lenulláztuk a napelemmel. A rezsi nagyon olcsó lenne, de használatbavételt nem kap így a ház.

Milyen megoldásunk van? A legegyszerűbb az, hogy ha már úgyis van napelemünk, akkor a meleg vizet nem a gázzal, hanem elektromos árammal állítjuk elő. Igen, villanybojlerrel. Ez a megoldás is csak akkor működik, ha a fűtési hőigény aránylag alacsony a HMV-igényhez képest. Itt is élhetünk a mindent vivő trükkünkkel: a hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel csökkenthetjük a fűtési hőigényt.

Mi a megoldás előnye? Nem kell áramszámlát fizetni egyáltalán, a fűtés pedig teljesen szokásos módon megoldható. 

Mennyibe kerül? A gázfűtés egy kicsit olcsóbb, mint egyéb esetekben (hiszen kisebb kazán is elég), a hővisszanyerős szellőztető kb. 1,5 millió Ft, a napelemes rendszer ára pedig attól függ, hogy mekkora áramszámlát szeretnénk lenullázni. Ez többé-kevésbé független a közelnullától, hiszen abban sem a számítógépezési, sem a többi életviteli szokásunk nincs benne, de kb. 1,5 millió Ft-tól számolhatunk.

Összefoglalva: nem ördöngösség a gázfűtéses házból közelnullást varázsolni, de minden esetben számítás szükséges! Gázfűtés esetén nincs egy olyan, mindent vivő megoldás, amivel olcsón megúszhatjuk a dolgot.Minden ház egyedi, minden esetben előre kell gondolkodnunk, és előre kell számolnia az energetikusnak. Fontos, hogy a végeredmény ne csak “közelnullás” legyen, hanem egy minimális rezsijű, jól élhető családi ház! 

Nagyobb, 200 négyzetméteres házaknál viszont sokszor jobban jövünk ki, ha mégis a levegő-vizes hőszivattyút választjuk, hiszen ezeknél sokkal nehezebb a használati melegvízzel való trükközés és jóval gyorsabb a hőszivattyú megtérülése. Nem beszélve arról, hogy az egymagában kipipálja a megújulós igényt.

Sipos Anna

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »