Megbízhatatlan alvállalkozók – kezelési útmutató

Mit tegyünk, ha az alvállalkozónk a sokadik ígérete ellenére sem csinálja meg a munkát, vagy ha abban, ahogy megcsinálta nincs sok köszönet. Mi a fenét kezdjünk a hazudozó, fűt-fát ígérgető partnerekkel?

Nem csak a házasságban fontos a megfelelő partner

Az aranyszabály: mindig nézzük meg, hogy ki a partnerünk! Nem kell Columbonak lenni, de a szerződés előtt egy kicsit nyomozzunk! Ehhez a mai világban remek segítségeink vannak: NAV-os köztartozásmentes adózói adatbázis, cégkivonat és társai. 

A cégkivonatból is sok mindent láthatunk: például azt, hogy a cég ellen végrehajtási, csődeljárási vagy felszámolási eljárás indult. (e-cegjegyzek.hu, cégadatok fülnél). Ha egy magánszemélynek van tartozása, azt sokszor ráteszik a “céges érdekeltségeire” is (pl. törzstőkére, üzletrészre), ezt is láthatjuk, ha csak annyit tudunk, hogy mi a neve a vállalkozásinak. Ilyenkor egyébként a végrehajtó valószínűleg inkasszózza is a számláit, ami azt jelenti, hogy amit mi téglára átutalunk neki, abból még egy szöget sem fog tudni megvenni. Ilyenkor azért minimum szaladjon fel a szemöldökünk. Aztán amikor leért, gondoljuk át újra: biztos kell ez nekünk?

Vannak azok az élethelyzetek, amikor nem működik együtt az alvállalkozó. Az egyszerűség kedvéért most nevezzük őt Bélának. Szóval Béla nem veszi fel a telefont, megígéri, hogy holnap 10-kor jön a brigáddal, de elfelejti, elküld minket ide-oda, és számtalan ponttal bővíthető még Béla szégyenlistája. Ilyenkor kénytelenek leszünk a bürokrácia labirintusán végigmenni és Bélát is vinni magunkkal. Nézzük ezt az útvesztőt!

Első lépésként bontsunk szerződést!

Egy egyszerű példánál maradva: a Bélával kötött szerződésben (ugye mindig van írásbeli szerződésünk!) a 30 milliós megbízás helyett jóindulatúan 5 milliót, ha teljesített mindenestől. Adtunk neki előleget is, de elveszett a bizalom, nem akarunk Bélával sem ezen az építkezésen, sem egy másikon együtt dolgozni, sőt, nagyon látni se szeretnénk. Mit tegyünk? Jogi szakértőnk szerint első kanyarban legyünk bátrak, és azonnal bontsunk szerződést! A szerződések felmondásának egyik oka a szerződésszegés, emiatt a Ptk. szerint ezt megtehetjük (megszűnt a bizalom, Béla eltette a pénzünket, nem arra költötte, amiben megállapodtunk stb.). 

Szerződésbontás után el kell számolnunk Bélával. Szerencsés esetben egyetértünk, és Béla szép csendben visszafizeti az előleg megfelelő részét. Majd elfelejtjük egymást. Mázlink van, örömtáncot lejtünk. 

A legtöbb esetben viszont sajnos az elszámolás nem ilyen álomszerűen zajlik. Sőt, általában semennyire sem tudnak a felek megegyezni. Ilyenkor jöhet a TSZSZ.

Mit tehet értünk a TSZSZ? 

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv pont erre van, ahogy a nevük is mutatja: teljesítést igazolnak. Tervezési és kivitelezési szerződésekből eredő elszámolási vitákban tudnak eljárni. 

A TSZSZ egy szakvéleményt ad ki a teljesítésről. Ez megállapítja, hogy a szerződés teljesítése megtörtént-e, vagy nem a szerződésnek megfelelően történt meg, és ezért milyen összegben indokolt az ellenérték megfizetése.

Fontos, hogy a vitával kapcsolatban legyen írásbeli szerződésünk, mert csak ebben az esetben fogadhatják be a kérelmünket. (Az építőiparban amúgy is kötelező minden szerződést írásba foglalni, ezt törvény írja elő!)

A szakvélemény elkészítésének határideje 30 nap, ami legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható, tehát 60 napon belül mindig lezárul az eljárás. 

A TSZSZ természetesen nem a két szép szemünkért szakért. Díjuk a vitatott összeg bruttó értékének 1 %-a, minimum bruttó 60.000 Ft, maximum bruttó 450.000 Ft. 

Mit kezdhetünk ezzel a papírral a kezünkben?

Ha megjártuk a TSZSZ-t, és van egy remek papírunk, akkor írjunk drága Bélánknak egy levelet, hogy legyen olyan kedves a nála lévő anyagokat visszaadni és a fennmaradó tartozását 8 napon belül kifizetni. Ha Béla utal, akkor elkönyveljük, hogy szerencsések vagyunk és pezsgőt bontunk. Ha Bélánk mégsem fizet, akkor két út áll előttünk. Közjegyző, majd a bíróság. 

Nézzük először a közjegyzőt! Ismerősen csenghet már sokunknak a fizetési meghagyásos eljárás. Ez alkalmazható cégeknél is és egyéni vállalkozásoknál szintén.

Fizetési meghagyásos eljárást vállalkozások csak elektronikusan adhatnak be, minősített elektronikus aláírással. Ezért szükségünk lesz cégjogászra, ügyvédre is. 

A beadott papírok alapján a közjegyző fizetési meghagyást bocsát ki Béla címére. Ha Béla az átvételtől számított 15 napon belül nem vitatja a követelésünket, vagy nem veszi át a levelet, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik. Nekünk ez a legjobb, mert olyan, mintha lenne egy jogerős bírósági ítélet a kezünkben. Ha kérjük, a közjegyző elrendeli a végrehajtást. Ezzel akár néhány héten belül a pénzünkhöz juthatunk, persze ha van még valami Béla cégéből vagy Béla nevén.

Viszont ha Bélánk átveszi a levelet és ellentmondással él, akkor az ügyünk perré alakul, és a polgári bíróságon folytatódik. Ehhez az is elég, hogy Béla tintakímélően ennyit írjon: “ellentmondok”. Semmivel nem kell indokolnia. Ekkor még mindig kiszállhatunk, nem muszáj pereskedni, ha nem akarunk. De mehetünk tovább is. 

Szóval ha eddig nem tettük meg, akkor két szentségelés között térképezzük fel Béla cégét! Egyéni vállalkozó? Kft., Bt.? Ha nem egyéni vállalkozó, akkor megindíthatjuk ellene a felszámolást a cégbíróságon. Ez arra jó, hogy kiderüljün, hogy van-e pénze, érdemes-e egyáltalán pereskedni vele. És persze meg is ijedhet Béla, hogy felszámoltatjuk a cégét. Ám azt tudnunk kell, hogy a felszámolás  egy meglehetősen hosszú, bonyolult eljárás és bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Vagy lesz eredménye, vagy nem. A felszámoláskor nagyon sok tartozás megelőzheti a miénket. Például ha Béla lóg a NAV-nak is, plusz nyilván ott vannak a felszámolási eljárás költségei.

Ha itt nem kaptuk meg a pénzünket, mert a sorban a huszonkettedikek voltunk, és Béla teljes céges vagyonát felemésztette a sok tartozás, akkor gyakorlatilag nincs értelme polgári pert indítani. Ha Bélának egy vasa sincs, akkor azt az ítéletet sem lehet majd végrehajtani, hiába van igazunk. 

Ha viszont a Béla egy Bt. beltagja, akkor a magánvagyonával is felel a cége tartozásaiért. Béla háza, kocsija a felszámolási eljárásban nem kerül képbe, de a polgári per végrehajtásában igenis lehet erre játszani. 

Ügyünkben egyébként még a büntetőjog is képbe kerülhet: mindannyian hallottunk már a sikkasztásról/csalásról. Bélánál ez a bűncselekmény is szóba jöhet, ha a kapott előlegből nem anyagot vesz, hanem mondjuk elmegy nyaralni. Persze ez sovány vigasz lesz, ha milliókat bukunk, de hátha másokat legalább nem tud átverni a mi drága, “megbízható” Bélánk.

Kis Zsuzsanna

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink