fbpx

Mindent az egyszerű bejelentésről

Az egyszerű bejelentés számos előnnyel kecsegtet, főként akkor, ha magánszemély épít. Azonban olyan gyorsan változtak a szabályai, hogy néha még a hatóságok is elvesztik a fonalat, nemhogy az építtetők és a tervezők. Olvasóink is gyakran érdeklődnek az egyszerű bejelentés szabályairól. Összefoglaltuk az előírásokat, külön figyelmet fordítva az e-napló vezetés kérdésére.

Az egyszerű bejelentés nem egy hatósági eljárás, hanem ahogy a neve is mondja, “csak” egy bejelentés. A jogalkotó azért alkotta meg még évekkel ezelőtt, hogy könnyebben lehessen Magyarországon lakóházat építeni, és ne menjen el az idő a hatósági ügyintézéssel. Az egyszerűsítés annyira jól sikerült, hogy ma már az építésfelügyelet szakmai szemmel nem is ellenőrzi a terveket. Ha valami nem oké, például picit magasabb lett a ház, az építész viszi el a balhét. 

Ráadásul az egyszerű bejelentés szabályai nem is annyira egyszerűek. Más szabályok vonatkoznak a céges és a magánszemély építtetőkre. Rendes tervek is kellenek. De kezdjük az elején!

Csak lakóházakra érvényes

Először is egyszerű bejelentést csak lakóépületekre lehet kérni. Tehát nyaralóra, hétvégi házra, présházra stb. nem. Egyszerű bejelentéssel nemcsak új házat lehet építeni, hanem lakóházat is lehet bővíteni. Az építéshez kapcsolódó tereprendezés és támfal építés is belefér az egyszerű bejelentésbe, nem kell rá külön engedély.

Viszont nem minden lakóházat lehet egyszerű bejelentéssel megépíteni. 

Akkor lesz egyszerű bejelentéses az építkezés, akár cég, akár magánszemély az építtető, ha

– az új ház max. 300 m2-es lesz,

– ha bővítés során a ház max. 300 m2-es lesz.

Ha nagyobb lesz 300 m2-nél, akkor további feltételek vannak

– az építtető magánszemély kell, legyen,

– a ház saját lakhatásra épüljön,

– és csak 1 lakás legyen benne.

Ha a ház a bővítéssel lesz nagyobb 

300 m2-nél, akkor is az előbbi szabályok az érvényesek.

Tehát, ha cég szeretne egy 300 m2-nél nagyobb házat építeni, vagy magánszemély eladásra építene ekkora házat, akkor arra építési engedélyt kell kérni. Igen ám, de a koronavírus járvány miatti vészhelyzetben a kormány 2021. januárjától ideiglenes szabályokat vezetett be. Jelenleg egyszerű bejelentéssel építhető max. 6 lakásos és max 1000 m2 hasznos alapterületű társasház is. Ez esetben az sem gond, ha nem természetes személy az építtető. Cégek is építhetnek 1000 m2-ig 6 lakásos társasházat. Ez az intézkedés eredetileg a vészhelyzetre szólt, de nemrég jövő év közepéig tolták ki a határidőt. 

A 300 és 1000 m2 közötti lakóházak esetében építési engedélyt is lehet kérni. Tehát az építtető dönti el, hogy egyszerű bejelentéssel vagy építési engedély alapján építi a társasházat. Normál esetben, ha az egyszerű bejelentés szabályainak megfelel a tervezett lakóház, akkor egyszerű bejelentést kell tenni. Akkor sem lehet építési engedélyt kérni, ha mi inkább azt szeretnénk. Sőt a vészhelyzet ideje alatt sem lehet a 300 m2 alatti lakóházakra építési engedélyt kérni. 

Ha nem felel meg a ház az egyszerű bejelentés szabályainak, akkor építési engedélyt kell kérni. Akkor is csak az engedélyes építés jöhet szóba, ha műemléki épülethez nyúlunk, azaz azt bővítjük.

Az egyszerű bejelentés megtétele

Az egyszerű bejelentést az építtetőnek kell megtenni az ÉTDR-ben, és nem a tervezőnek! (Az ÉTDR az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer rövidítése). Az ÉTDR-t a www.etdr.gov.hu oldalon lehet elérni. A belépéshez az építtetőnek ügyfélkapura lesz szüksége. Az ÉTDR-es bejelentést az építés helye szerinti megyei kormányhivatal építésfelügyeleti hatóságának kell címezni. Ezt egy legördülő menüből könnyű kiválasztani. A bejelentéshez csatolni kell az egyszerű bejelentési dokumentációt.

A bejelentés után az építésfelügyelet megnézi, hogy darabszámra megvannak-e az egyszerű bejelentési dokumentáció munkarészei. Tartalmilag viszont nem bírálja el. 

Az egyszerű bejelentési dokumentáció

Az egyszerű bejelentési dokumentáció tartalmát a 155/2016-os kormányrendelet 1. melléklete határozza meg (lásd a keretben). 

A jogszabály szerint a műszaki leírást elkészítheti az építész is. Igen, a gépész és villamos munkarészt is. Egyedül statikust kötelező bevonnia a tervezésbe. Persze ez jól működik, ha csak egy pici bővítésről van szó. Például egy szobát vagy egy nyári konyhát építünk a házhoz. Új építésnél vagy egy komolyabb bővítésnél azonban a legtöbb építész már nem tervez egyedül, szakági tervezők nélkül, hiába engedi meg a jogszabály.

Fontos! Ha magánszemély saját lakhatására építi az egyszerű bejelentéses házat, akkor az egyszerű bejelentési dokumentáció mellé erről egy nyilatkozatot is fel kell töltenie az ÉTDR-be. Semmi extra, csak pár mondat és aláírás kell. Ugyanis a magánszemély építtetőkre extra kedvezmények vonatkoznak, amik csak akkor érvényesíthetők, ha ez a doksi megvan. Mivel az egyszerű bejelentés nem hatósági eljárás, ez a dokumentum később nem pótolható! Ha elmarad ez a nyilatkozat, akkor nem érvényesíthetők a magánszemélyekre vonatkozó kedvezmények.

Az egyszerű bejelentéses épületeknél nem kell csatolni a főépítész véleményét az építésfelügyelethez benyújtandó dokumentációhoz. De ez közel sem jelenti, azt, hogy a főépítésszel egyáltalán nem kell egyeztetni. Egyes önkormányzatok kötelezővé tehetik a főépítésszel való egyeztetést településképi konzultáció formájában. Azt, hogy mikor és hogyan kell a főépítésszel egyeztetni az egyes települések a településképi rendeletében szabályozzák. 

Mi a helyzet a kiviteli tervvel?

Az egyszerű bejelentési dokumentáció egyben az egyszerű bejelentéses lakóházak kiviteli terve is. Igen-igen, jogosan merül fel a kérdés a kedves olvasóban, hogy ez komoly? Mert azt minden az építésügyhöz picit is értő tudja, hogy az egyszerű bejelentési dokumentáció nem elég részletes ahhoz, hogy az alapján megépüljön egy ház. Előfordulhat, hogy nincsenek benne részletes leírások az anyaghasználatra és kellő mennyiségű és részletességű műszaki rajz sem, hogy a kivitelező jól tudjon dolgozni.

Tudni kell, hogy a jogszabály csak egy minimum követelményt határoz meg. Bővebb kiviteli tervek készülhetnek, sőt véleményünk szerint kell is készülniük. Ugyanis hiába írja azt a jogszabály, hogy az egyszerű bejelentési dokumentáció egyben az egyszerű bejelentéses lakóházak kiviteli terve is, azt is írja, hogy a kiviteli tervnek olyan részletességűnek kell lennie, hogy abból valóban megépülhessen a tervezett ház. Emellett a tervezőket a kamarai szabályzat is köti, ami szerint szintén elvárás, hogy a terv mindent tartalmazzon, ami a megértéséhez, szakszerű kivitelezéshez kell. Tehát, ha egy cikis csomópont kivitelezéséhez részletesebb rajzok kellenek, akkor a tervezőnek ezt szakmai felelőssége elkészíteni, akkor is, ha erről nem írnak a jogszabályok.

A vészhelyzet alatt a kiviteli tervre is vonatkozik pár speciális szabály. Ha a 300 és 1000 m2 közötti lakóépület egyszerű bejelentés alapján épül, akkor kell rendes, 191-es szerinti kiviteli terv. Kivéve, ha magánszemély, saját lakhatásra építi a lakóházat.

Mikor lehet elkezdeni az építkezést?

Az ÉTDR-es benyújtást követően az építésfelügyelet ellenőrzi, hogy a tervek megvannak-e darabszámra. Igen, az építésfelügyeletnek valóban nem feladata, hogy ellenőrizze, hogy az épület megfelel-e az építésügyi szabályoknak. (Persze azért vannak jófej építésfelügyeletek, akik arra is időt szakítanak, hogy tartalmilag is ellenőrizzék a terveket.) Ha valamelyik dokumentáció hiányzik, akkor az építésfelügyelet 8 napon belül levelet küld róla. Ekkor nincs más megoldás, mint új egyszerű bejelentést tenni az ÉTDR-ben, mellékelve a hiányzó dokumentumokat is. Hiánypótlás egyszerű bejelentéskor nem lehetséges. 

Ha 8 napon belül nem kapunk levelet az építésfelügyelettől, az azt jelenti, hogy a doksik rendben voltak. De az építkezést akkor is csak az ÉTDR-es bejelentéstől számított 16. napon lehet megkezdeni, előbb nem!

E-napló vezetés: kell? Nem kell?

Az e-napló az a kérdéskör, ahol a magánszemély építtetők kedvezményeket kapnak, ha saját lakhatásra építenek. Nézzük meg egy olvasói példán keresztül!

Olvasónk e-naplóval kezdte el megépíteni az egyszerű bejelentéses családi házát. Ugyan még csak az alapozásnál tartanak, de az naplózva van. Most tudták meg, hogy nem kell e-naplót vezetni, ha a magánszemély saját lakhatásra építi az egyszerű bejelentéses házát. Tényleg így van? Megszüntethető a már megkezdett naplózás, és lehet e-napló nélkül folytatni az építést?

Alapvetően az egyszerű bejelentéses lakóházak kivitelezését is e-naplózni kell. Az e-naplót az építtetőnek kell készenlétbe helyezni. Az egyetlen kivétel, amikor:

– magánszemély az építtető és

– saját lakhatásra épül a ház.

Ha ezt az egyszerű bejelentés megtételekor “lenyilatkozza” az építtető, akkor készenlétbe sem kell helyezni az e-naplót. Ha viszont elmaradt az ÉTDR-es bejelentéskor a saját lakhatásról szóló nyilatkozat, akkor hiába magánszemély az építtető, kell az e-napló. Nem lehet visszacsinálni.

Jó tudni, hogy ha nem kötelező az e-naplóvezetés, akkor is van arra lehetősége az építtetőnek, hogy önszorgalomból naplózza az építkezést. Ilyenkor a kivitelezés végéig szabályosan kell vezetni az e-naplót, nem lehet csak úgy félig-meddig.

Visszatérve olvasónk problémájára, a válaszunk a következő: 

Ha már megkezdték az e-napló vezetését azt már nem lehet félbehagyni. Tehát olvasónk hiába csak az alapozásnál tart, ha e-naplóval kezdték meg a kivitelezést, akkor azt végig kell vezetni. Félbehagyni nem lehet, mert azért kemény bírság jár.

Egyéb egyszerű bejelentéses szabályok

Az egyszerű bejelentéses lakóházakkal kapcsolatban van még pár olyan szabály, amit érdemes tudni.

Egyszerű bejelentéssel épülő lakóházak esetén, ha nem saját magának építi egy magánszemély, akkor:

– hat alkalmas tervezői művezetésre kell megbízni az építész tervezőt, 

– a tervezőnek és a kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie.

A magánszemély építtető esetén, ha a ház saját lakhatásra épül, már nem kötelező sem a tervezői művezetés, és a tervezőnek és a kivitelezőnek sem kell felelősségbiztosítással rendelkeznie. Ez ismét egy újabb kedvezmény. Persze az, hogy nem kötelező nem azt jelenti, hogy tilos. Ha úgy látjuk, hogy előnyünkre válna, nyugodtan bízzuk meg a tervezőt a művezetéssel! A felelősségbiztosítás sem holmi buta találmány. Egy jó biztosítás sokszor húzhatja ki a tervezőt vagy kivitelezőt a bajból, ha becsúszik egy hiba. Ha van felelősségbiztosításunk, nem saját zsebből kell kifizetnünk a tervezési vagy a kivitelezési hibát, mert a biztosító fizet helyettünk. (A felelősségbiztosítás a hatósági bírságot nem állja, de a hiba kijavításának a költségeit igen.)

Eltérés az eredeti tervektől

Ha kivitelezés közben eltérünk a tervektől, azt dokumentálni kell. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy az eltérés “csak” egy építőanyag cseréjét jelenti, mert amit a tervező betervezett, az épp elfogyott a tüzépen, vagy a teljes alaprajz megváltoztatását. Viszont akármilyen picinek is gondoljuk az eltérést, ha nem pontosan az épül, mint ami a tervekben szerepel, azt rögzíteni kell. Ugyanis nem lehet mást építeni, mint ami a tervekben szerepel. Ha menet közben változik az elképzelés, akkor a változó elképzelésekhez kell igazítani a terveket is. 

Ha egy építőanyag kicseréléséről van szó, akkor ahhoz a tervezőnek és az építtetőnek is hozzá kell járulnia. E-naplós kivitelezésnél erről egy eseti bejegyzést kell írni, csatolva a tervező és az építtető hozzájáruló nyilatkozatát. Ha nincs e-napló, akkor is legyen legalább egy e-mail váltás, vagy egy írásos feljegyzés az építőanyag-cseréről.

Az e-naplós egyszerű bejelentésnél a jelentősebb tervváltoztatásokat is be kell jelenteni. Erre akkor van szükség, ha a változás érinti:

– az épület alaprajzi méretét (pl.: nagyobb lesz a terasz vagy a garázs),

– az épület beépítési magasságát (pl.: picit megemeljük a tetőt, hogy nagyobb legyen a hely),

– lakások, rendeltetési egységek számát (pl.: a tetőtérben külön lakást alakítunk ki),

– az épület telken belüli elhelyezkedését.

A változást bemutató kiviteli tervet legkésőbb az eltérő megvalósítás kezdő napját megelőző napon fel kell tölteni az e-naplóba egy eseti bejegyzéssel együtt.

Figyeljük arra, hogy az egyszerű bejelentéssel épülő 300 m2 és 1000 m2 közötti lakóházak esetében nem 1, hanem 15 nappal előbb kell bejelenteni a tervektől való eltérést!

A tervektől való eltérésnél is kedvezményben részesülnek a magánszemély építtetők, ha saját lakhatásra építenek. Nekik nem kell előre szólni, hogy ha eltérnek a tervektől. Elég ezt a hatósági bizonyítvány (használatbavétel) megkérésekor a megvalósulási dokumentációban megtenniük.

Ha az eltérés nem tartozik a fenti kategóriákba, akkor e-naplós kivitelezésnél is elég a hatósági bizonyítvány megkérésekor csatolni a megvalósulási dokumentációt.

Hatósági bizonyítvány megkérése

Az egyszerű bejelentéses lakóházak használatbavételét az építésfelügyelet által kiállított hatósági bizonyítvány jelenti. A hatósági bizonyítványt az ÉTDR-ben kell megkérni. A kérelemhez mellékelni kell:

– a statisztikai adatlapot (312/2012. kr. 4. melléklet), és az

– energetikai tanúsítványt.

Ha e-napló nélkül épült a ház, akkor a fentieken felül a hatósági bizonyítvány megkéréséhez kelleni fognak:

– a kivitelezők FMV nyilatkozatai (191/2009. kr. 14. §),

– megvalósulási dokumentáció, ha eltértünk a tervektől.

Azért a hatósági bizonyítvánnyal kapcsolatban is akadnak problémák. Olvasónk arról panaszkodott, hogy nem kapja meg az egyszerű bejelentéssel épülő ikerház egyik felére a hatósági bizonyítványt. Két külön család építi az ikerház egyik és másik felét, eltérő ütemben. Az ikerházra két külön e-naplót nyitottak, mégsem megy a hatósági bizonyítvány megszerzése. Az építésfelügyelet 1 naplót szeretne, de a két fél kivitelezése eltérően halad. Mit lehet tenni?

Nos az ikerház legtöbbször azért ikerház, mert közös a középső tartófala. Tehát szerkezetileg egy háznak tekinthető. Valószínűleg az egyszerű bejelentést is egy házra adták be, ami két különálló lakásból áll. Ez esetben jogos az építésfelügyelet elvárása, hogy a háznak egy e-naplóval kellett volna épülnie. Fura, hogy egyáltalán engedett a rendszer két külön e-naplót nyitni. Ez valószínűleg az e-napló rendszer hibája. Szóval, ha egy darab házként lett bejelentve az ikerház, akkor fog csak hatósági bizonyítványt kapni, ha mindkét fele elkészült. Más lenne a helyzet, ha kívülről ugyan ikerháznak tűnik az épület, de valójában két különálló épületről van szó. Ekkor már sorháznak, társasháznak minősülne és lehetne külön-külön intézni a hatósági bizonyítványt is.

Azonban olvasónknak nem kell aggódnia. Nyugodtan beköltözhet a saját felébe, akkor is, ha a ház másik fele még nincs kész. Ezért nem jár már semmilyen büntetés. Probléma csak akkor lehet, ha el szeretné adni a saját felét. Ez nem fog menni hatósági bizonyítvány nélkül, mert a háznak nincs nyoma a földhivatalban. Csak egy üres telket adhatna el.

Forrás: 155/2016  korm. rend.

             687/2020 korm. rend.

Király Viktória

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Az egyszerű bejelentési dokumentáció részei:

 • helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok,
 • műszaki leírás, ami magába foglalja:
  • az építészeti műszaki leírást,
  • épületgépészeti műszaki leírást,
  • épületvillamossági műszaki leírást,
  • tartószerkezeti műszaki leírást,
  • tartószerkezeti terv.

Mivel az ÉTDR általános tájékoztatási felületén már településenként lekérdezhető, hogy mi épül, a tervdokumentáció mellé csatolni kell egy személyes adatot nem tartalmazó

– helyszínrajzot,és

– homlokzati tervet vagy látványtervet.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »