Önök kérdezték

Egyszerű bejelentés: 15 vagy 8 napot kell várni?

Az építtető megtette az egyszerű bejelentést az ÉTDR-ben október 2-án. Majd október 11-én kapott egy tájékoztatást az építésfelügyelettől, hogy hiánytalan a bejelentése. Mikor kezdheti el az építkezést? Mikortól számít a 15 nap?

Az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóházak kivitelezése a bejelentés másnapjától számított 16. napon kezdhető meg. Ha az építtető október 2-án tette meg az egyszerű bejelentést, akkor a kivitelezés legkorábban október 18-án kezdődhet meg. Előbb semmiképp se kezdjük el a munkákat, mert annak súlyos pénzbírság lehet a következménye. Az teljesen normális, hogy az építtető időközben kapott egy értesítést az építésfelügyelettől. Az építésfelügyeletnek ugyanis kötelező a bejelentést követő 9. nap végéig értesítést küldenie arról, hogy az ÉTDR-be feltöltött egyszerű bejelentési dokumentumok megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. 

Figyelem! Olvassuk el az építésfelügyelet levelét, ugyanis a hatóság akkor is küld levelet, ha az egyszerű bejelentésünk nem felelt meg. Ha elutasító levelet kapunk, egyáltalán nem szabad megkezdeni a kivitelezést.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

Segítség, lemaradt a nyilatkozat!

Az egyszerű bejelentéses lakóházak épülhetnek e-napló nélkül is, ha az építtető magánszemély és saját lakhatásra építi a házat. Erről az egyszerű bejelentés megtételekor kell nyilatkozni. De mi van akkor, ha valaki a nyilatkozat nélkül megtette az egyszerű bejelentést, majd ezt követően világosodik meg, hogy egy nyilatkozattal mentesül(ne) a naplózás alól? Van visszaút? 

Az egyszerű bejelentés már nem egészíthető ki azután, hogy az ÉTDR-ben elküldtük az építésfelügyeletre. Ez a szabály nemcsak a műszaki dokumentációra, hanem az ügyfél nyilatkozatára is vonatkozik. (Persze vannak jó fej hatósági ügyintézők, akik rátelefonálnak az ügyfélre, hogy pótoljanak ezt-azt, de ez nem teljesen szabályos.) 

Viszont, ha még a kivitelezés megkezdése előtt ráébred az építtető, hogy ő e-napló nélkül szeretné megépíteni a házát, van megoldás. Új egyszerű bejelentést kell tennie, csatolva a saját lakhatásról szóló nyilatkozatot. Igen ám, de ez a trükk akkor és csakis akkor működik, hogy ha még nem kezdték meg a kivitelezést. Azaz nincs meg az alap gödre és az e-naplót sem kezdték el vezetni. Tehát nincs még egy e-főnapló sem. 

Ha már elkezdték a kivitelezést nincs visszaút, a ház elkészültéig e-naplózni kell az építést.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Építkezés örökségvédelmi területen, saját lakhatásra

Magánszemély építtető építési engedély alapján épít egy lakóházat egy örökségvédelmi telekre. Szükség van e-naplóra akkor is, ha saját lakhatásra épít? Hogyan kap az épület használatbavételt?

A műemléki épületekre/örökségvédelmi területekre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ha egy műemléki épülethez vagy örökségvédelmi területhez hozzányúlunk, mindig építési engedélyt kell kérni a kormányhivatalokban található építésügyi és örökségvédelmi hatóságtól. Ha építési engedély van, akkor mindig kell e-naplót vezetni, akkor is hogy ha magánszemély az építtető és saját lakhatásra építünk. 

Ha kész a ház, akkor használatbavételi engedélyt kell kérni, szintén az építésügyi és örökségvédelmi hatóságtól.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Szerződhetünk saját magunkkal?

Egy építőipari cég a saját tulajdonú telephelyén építene egy üzemcsarnokot. A  kivitelezést a cég maga végezné. A kivitelezéshez szerződhet saját magával? Ha nem, hogyan oldható meg a probléma az e-naplóban?

Kezdjük az elején! Üzemcsarnokot építeni csak építési engedéllyel szabad, ami azt jelenti, hogy e-naplót is kell vezetni. Az e-napló vezetés egyik fő szabálya pedig az, hogy a kivitelezési szerződést fel kell tölteni az e-naplóba. Ezt nem lehet elsunnyogni, mert az építési hatóság keresni fogja.

Logikus gondolat, hogy ha már kivitelezéssel foglalkozik a cégünk, akkor megcsináljuk a munkákat saját magunk. Azonban a jog nem ennyire rugalmas. Az építőipari szabályok külön-külön szabályozzák az építtető és a kivitelező feladatait és kötelezettségeit, úgymond jogilag ellentétes oldalon állnak. Ráadásul a szerződéskötés szabályai sem engedik meg azt, hogy saját magunkkal szerződjünk. Sakk matt? Nem egészen. Praktikus megoldás lehet, hogy ha jogilag különválasztjuk az építtető és a kivitelező céget. Egy cégnek számos feltételnek meg kell felelnie, hogy kivitelezéssel foglalkozhasson, viszont építtető szinte bárki lehet. Tehát létrehozható egy másik cég, ami az építtető lesz, vagy megoldás lehet az is, hogy a cégvezető, mint magánszemély lesz az építtető és kéri meg az engedélyt. Persze a kérdést adózási kérdésekben is végig kell gondolni, kinek hogy éri meg, de ez nem befolyásolja azt, hogy a két külön cég már szerződhet egymással, és gond nélkül feltölthető a kivitelezési szerződés az e-naplóba.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Még egy építtető kéne a naplóba

Az egyszerű bejelentéses ház építtetője a férj és a feleség. De a készenlétbe helyezett e-naplóba véletlenül csak az egyikük került be, mint építtető, a férj. Felvihető utólag a feleség is? 

Ha még nem kezdték meg az e-napló vezetését, akkor még gond nélkül hozzá lehet adni új építtetőt. Viszont az e-napló rendszere egy meghatalmazás feltöltését fogja kérni. Ez a meghatalmazás ahhoz kell, hogy az e-naplóban a feleség a férj helyett is eljárhasson. Tehát a férjnek kell egy meghatalmazást készíteni, amiben a feleséget meghatalmazza, hogy az e-naplóban ügyködhessen. Ezt a meghatalmazást az e-napló egyéb dokumentumok legördülő menüjében találja meg az építtető. Ha ezt kitölti, akkor az e-napló már nem kéri többször a meghatalmazást.

Más a helyzet, hogy ha már elkezdték az e-naplót vezetni. Ekkor is van lehetőség utólag építtetőt felvinni, szintén meghatalmazással. Ez esetben viszont mindenhova hozzá kell csatolni az új építtetőt (pl.: alnaplók, bejegyzések stb.).

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Megváltozott a kivitelező adószáma

E-naplós építkezésen a fővállalkozó kivitelező adószáma megváltozott. Ez azért probléma, mert így az építtető nem tudja az e-naplóban átadni a kivitelezőnek a munkaterületet. Hogyan lehet orvosolni a problémát?

A történet ott kezdődik, hogy az építtető, vagy az ő meghatalmazottja megnyitotta az e-naplón belül az e-főnaplót. Kiosztotta a kivitelezőnek a napi jelentésért felelős szerepkört, amit a kivitelező el is fogadott. A kivitelező kitöltötte az e-naplóban a szerződéses adatokat, majd jelezte az építtető felé, hogy átadhatja a munkaterületet. Azonban az e-napló rendszere ekkor hibát írt ki. Kiderült, hogy az építtető és a kivitelező különböző adószámokat vitt fel, és így nem engedi a rendszer a munkaterületet átadni. Sajnos a megadott adószámokon utólag már nem lehet módosítani. Sőt a napi jelentésért felelős szerepkört sem lehet megszüntetni. Az egyetlen megoldás ebben az esetben, ha új e-főnaplót nyitnak. Mivel a “régi” e-főnapló még csak előkészítés alatt volt, vezetve nem, nem kell műszaki ellenőr. (Műszaki ellenőr akkor kell, ha több fővállalkozó kivitelező dolgozik az építkezésen.)

A Lechner Tudásközpont indoklása szerint régebben túl sokan éltek vissza azzal a lehetőséggel, hogy szerepköröket szüntetnek meg, ezért központilag orvosolták a problémát. Például elterjedt megoldás volt, hogy nyitottak egy főnaplót, amibe meghívták a kőműves kivitelezőt. Amikor a kőműves végzett, megszüntették a szerepkörét és meghívták az ácsot. Amikor az ács végzett, megszüntették a szerepkörét és meghívták a villanyszerelőt stb. Ez így nem igazán tűnt szabályosnak, ezért a Lechner Tudásközpont  megszüntette az e-naplóban ezt a lehetőséget.

Tehát a lényeg: egy e-főnaplóba csak egy kivitelező napi jelentésért felelős szerepkört lehet kiosztani. Ha elírjuk a számokat, nincs javítási lehetőség, új e-főnaplóra van szükség. Ha két különböző kivitelezőnk van, azokat sem lehet egy e-főnaplóba beírni ugyanarra a szerepkörre.

Király Viktória

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink