fbpx

Számoljuk ki a saját rezsióradíjunkat!

Az ÉVOSZ 4.530 forint + áfa rezsióradíjat javasolt 2021-re. Ám tudnunk kell, hogy ez egy minimum, ami a legtöbb kivitelezőnek túl alacsony. Ha ragaszkodnánk hozzá, alaposan pórul járhatnánk. Számoljuk ki inkább a saját, valós, személyre szabott rezsióradíjunkat! Határozzuk meg, hogy mi mennyiért tudunk egy-egy munkát elvállalni! De hogyan számoljunk? A témában Nemes András, a Tető Építők Egyesületének elnöke volt segítségünkre.

Mi a gond az ÉVOSZ javaslattal? 

Kezdjük azzal, hogy alacsony összegeket tartalmaz, és könnyen lehet, hogy a saját rezsióradíjunk köszönő viszonyban sincs ezzel. Emellett ha egy kisvállalkozó ránéz a táblázatra, legszívesebben kiszaladna a világból, hogy “mi van?” A táblázatban olyan fogalmak vannak, amiket lehet, hogy még a könyvelőnk sem használ. Ez a javaslat a nagyvállalatok számára van kidolgozva, ahhoz, hogy a “kicsik” is tudják használni, egyszerűsíteni kell(ene). 

Amiért hasznos lehet egy saját szám

A saját rezsióradíj-számítással az a gond, hogy kevesen alkalmazzák. Pedig egy cég akkor életképes, ha az árajánlatainak van valamiféle alapja, méghozzá az adott vállalkozásra vonatkozó alapja. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mennyiből tudjuk a vállalkozásunkat fenntartani. Pl. fizetnünk kell-e egy iroda bérlésére csiszolt gyémánttal, vagy otthon, a szobában rendeztük be a munkahelyünket, van-e könyvelőnk stb. 

A rezsióradíj számítás lényege, hogy összeadjuk a költségeinket, rátesszük a hasznot, majd elosztjuk azzal az óraszámmal, amennyit egy évben dolgozunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor tudni fogjuk, hogy x ezer Ft/óránál kevesebbért egy szöget nem verünk be, vagy a laptopunkat ki nem nyitjuk. Viszont túl magas árat sem fogunk így megadni, nem fog a megrendelőnk másnál kopogtatni árajánlatért. Mi pedig pontosan láthatjuk, hogy mennyi lesz egy óra munkán a haszon a végén, és azt is, hogy min tudunk spórolni.

Vágjunk bele! 

Első lépésként nagyon-nagyon alaposan át kell gondolni, és leírni, hogy mire mennyit is költünk a vállalkozásunkban. A következőket kell majd átgondolnunk:

– állandó költségek

– tervezett munkaórák

– fizikai létszám bérköltsége

– haszon.

Kezdjük az állandó költségekkel!

Ezek lesznek azok a költségeink, amik mindig vannak. Akkor is, ha úgy pörög az üzlet, hogy csak aludni (vagy aludni se) járunk haza, és akkor is, ha begipszelt lábbal az építkezés közelébe se tudunk menni. Részletesebben nézve:

Nem-termelő munkatársak bére: itt gondoljunk azokra, akik közvetett módon segítik a termelést, nem vakolnak, villanyszerelnek, de szükség van a munkájukra. Pl. a titkárnő, takarító, munkaügyis, nagyobb cégeknél esetleg marketinges vagy tolmács. Ha ügyvezetőként nem végzünk termelő munkát (pl. nem burkolunk, vagy rohangálunk a tetőn), akkor mi is ide tartozunk.

Iroda költségei: bérleti díj és rezsiköltségek (villany, víz, gáz, telefon, internet, közös költség, biztosítás stb.)

Gépkocsi költségei: üzemanyag, szervíz, biztosítás, műszakiztatás, egyéb költségek.

Marketing, reklám: honlap, hirdetések, levelezések költségei, nagyobb cégeknél üzleti/reprezentációs ajándékok, az őket tehelő sarcokkal együtt.

Egyéb: 

– könyvelő, informatikus, munkavédelmis díja, 

– bank- és hitelköltségek, 

– szerszámok vásárlása, pótlása, 

– tűzvédelmi felülvizsgálat díja, 

– munka- és tűzvédelmi oktatás díja, 

– védőruházat és védőital a dolgozóknak, 

– kamarai tagdíj, 

– helyi iparűzési adó, társasági adó, egyéb államnak fizetendő nyavalyák, 

– ha jótállást (garanciát) vállalunk, ennek a költségei. 

(Utóbbi kettő mondjuk nem kifejezetten állandó költség, de számolnunk kell velük, és itt a legegyszerűbb.)

Állandó költségek

1 Bér 7.020.000

2 Telephely/iroda 4.500.000

3 Gépkocsik 4.800.000

4 Reklám 750.000

5 Egyéb 6.500.000

Állandó költségek összesen 23.570.000

Hogy tervezzük az éves munkaórákat?

A következő lépés, hogy meghatározzuk, hogy a fix költségekből mennyi jut egy órára, vagyis az állandó költségeket el kell osztani az éves munkaórákkal. 

A munkaórák meghatározása talán a legnehezebb és legmunkásabb része a művünknek, mert itt elő kell venni a varázsgömböt és megjövendölni belőle, hogy vajon mennyit fogunk dolgozni. Egy könyvelő cég ezt könnyebben be tudja lőni, de az építőiparban más „szelek fújnak”: 20 centis hóban nem lehet lekapni a cserepeket, 40 fokban nemesvakolatot feltenni, hogy csak az évszakokat említsük. Emellett még lehet olyan szél, eső, egyéb időjárás, ami miatt jobb esetben csak benti munkákra vagyunk kárhoztatva, rosszabb esetben pedig kényszerpihenőt kell tartanunk. 

Hétvége és ünnepnapok is vannak, ezekkel is kell kalkulálnunk. Emellett dolgozónként legalább 20 nap az alapszabadság, erre jön az életkor, gyerekszám, gyerekszületés, egyebek miatti pótszabadság. A járványhelyzet miatt a szokásosnál több betegszabadsággal és táppénzes nappal kell számolnunk (már csak a karantén miatt is). Plusz nem árt némi ráhagyás is, pl. ha valaki lelép, akkor nem  valószínű, hogy azonnal tudjuk pótolni. Tehát alaphangon 3-4 hónap kiesik, legyünk optimisták, számoljunk akkor évi 9 hónappal. Ezt szakmákra kell lebontani, nem biztos, hogy ez a 9 hónap mindenütt ugyanennyi: novembertől februárig valószínűleg a megrendelő nem rúgja ránk az ajtót, hogy márpedig holnapra legyen benn a klíma, de asztalosként nyugodtan dolgozhatunk télvíz idején is.

2022-ben például 260 munkanap van, tehát átlag 21,7 munkanap havonta, kerekítve 22. Egy dolgozónk tehát a 9 hónap alatt összesen 198 napot fog dolgozni (vagy mi dolgozunk ennyit). Ezt pedig meg kell még szorozni a napi 8 órás munkaidővel, 198 x 8, vagyis 1584 órát fog egy ember dolgozni az évben. 

Itt lehet még elcsúszni, nem is kicsit, mert hát ugye elő szokott fordulni, hogy nem 8-tól 4-ig dolgozunk mi sem és az embereink sem. Fontos, hogy ezt próbáljuk meg napi szinten vezetni, még ha csak magunknak is. Nem árt, ha az ember tudja, hogy mennyit robotol egy évben. Azt meg úgyis tudnunk is kell, hogy a melósaink mennyit dolgoznak.

Szóval esetünkben 5 fő dolgozik fizikai állományban, tehát ők végeznek termelő munkát (kőműves, ács, festő, burkoló, a segédmunkás, villanyszerelő, fűtésszerelő stb.) Továbbszámolva tehát 5 fő x 1584 óra, azaz 7920 óra.

Most egy könnyed osztással máris megtudjuk, hogy a fix költségeink mennyibe kerülnek óránként: 23.570.000 forint / 7.920 óra, azaz 2.976 forintot tesznek ki.

Tervezett munkaórák 7.920 óra

Létszám 5

Napi munkaóra 8 óra

Munkanapok 198 nap

Állandó költség egy órára 2.976 Ft/óra

Következik a fizikai munkások bére

Ez végre tényleg nagyon egyszerű lesz. Szükségünk van hozzá az összes melósunkra jutó összes bérköltségre, éves szinten. Mondjuk a könyvelőnk szerint évi 19.800.000 forint a bruttó bérköltségünk, és 3.366.000 forint a munkáltatót terhelő járulékok összege. Akkor a 19.800.000-et szépen elosztjuk a bűvös 7.920 munkaóránkkal, így megkapjuk, hogy átlagban 2.500 forint/fő az órabérünk. A járulékokat hasonlóan kalkulálhatjuk ki: 3.366.000 forint / 7.920, azaz 425 forint óránként. Szépen beírogatjuk, akkor megkapjuk, hogy a bérköltségünk összesen 2.945 forint minden órában munkavállalóként. 

Fizikai létszám bérköltsége

Átlag órabér 2500 Ft/óra/fő

Órabért terhelő járulékok 17 % 425 Ft/óra/fő

Fizikai létszám bérköltsége 2.945 Ft/óra/fő

Végül jöjjön a haszon és az utolsó simítások!

A haszon “beárazása” egyedi dolog, erről mindenki belátása szerint dönt. Az előző pont után már látjuk, hogy mennyit dolgozunk egy évben, így talán könnyebben belőhető, hogy ezért a munkáért mennyi az az összeg, amiért tudjuk, akarjuk csinálni. Az éves elvárt hasznot elosztjuk a munkaóráink számával. Ez lesz a lényegi rész, a haszon, amiért dolgozunk.

Majd egy utolsó összeadás: az állandó költségek rezsióradíja (2.976) + a fizikai bér óradíja (2.945) + a hasznunk óradíja (nálunk a példában 20%, azaz 1.184). És voila! Kész vagyunk. Kaptunk egy számot, ez lesz a mi saját, egyéni kis rezsióradíjunk, 7.105 forint+Áfa. 

Állandó költség 

egy órára 2.976 Ft/óra

Fizikai létszám 

bérköltsége egy órára 2.945 Ft/óra

Nettó rezsióradíj 5.921 Ft/óra

Haszon 20% 1.184 Ft/óra

Bruttó rezsióradíj 7.105 Ft/óra+ÁFA

És mit kezdjünk ezzel a számmal?

Vért izzadva kikalkuláltunk egy remek számot, de minek? A rezsióradíjunknak akkor vesszük igazán hasznát, ha jól be tudjuk lőni, hogy egy-egy munkát mennyi idő alatt végzünk el. Ha tudjuk, hogy az adott vakolás 1 embernek kb. 2 óra, akkor – a mi 7000 forintos rezsióradíjunkkal – 14 ezer forint + áfa alatt nem vállaljuk el, mert bukta lesz belőle. De a vakolás nyílván nem csak annyi, hogy megérkezünk a helyszínre és hipp-hopp, már ugrik is fel a vakolat a falra… Gépi vakolásnál le kell szedni a gépet a teherautóról, vizet kell vételezni, utána elmosni… Kézinél meg elővenni a keverőgépet, kipakolni a szerszámokat stb. Ezért is fontos, hogy legalább nagyjából vezessük, hogy melyik nap hány órát dolgoztunk. Saját magunkat csapjuk be, ha túl rövid időt adunk meg egy-egy munkára, és a megrendelőt, ha túl hosszút… 

Emelett érdemes a kapott számokat innen-onnan körbenézni, átgondolni, meghökkenni vagy megnyugodni, kinek mit. Például gondoltuk volna, hogy az éves munkanapok kb. 3/4-ét dolgozza le a melósunk? Most derült fény arra, hogy milyen durvák a fix költségeink, a bérleti díj, a lízing, vagy a telefon, a hiteltörlesztés, meg a céges kocsi és társai. Annyit biztosan látni fogunk a kis táblázatunkból, hogy marha sok költségünk van. És talán az is látszik, hogy min spórolhatunk. Ilyen szempontból sem hátrány, ha megcsináljuk.

Kis Zsuzsanna

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

191/2009. Kormányrendelet 2. § h) pont

Építőipari rezsióradíj: a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített – a kivitelező tényköltségei alapján számított vagy tervezett – összes költsége. Az építőipari rezsióradíj nem tartalmazza a 

 • beépítésre kerülő betervezett és az üzemszerű használathoz szükséges beépítésre kerülő építési anyagok, szerkezetek és berendezések közvetlen költségeit, 
 • a közvetlen anyagok fuvarozási és rakodási költségeit, 
 • a közvetlen gépköltségeket, 
 • a kivitelezési dokumentáció tervezési díját, 
 • a hatósági eljárások díját, 
 • a szükségessé váló minőség-ellenőrzések díját, 
 • az üzempróba, beüzemelés szolgáltatási díját. 

Az építőipari rezsióradíj számítási alapját a minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek képezik. 

Az építőipari rezsióradíj tartalmazza 

 • a személyi jellegű költségeket, 
 • az ellátási költségeket, 
 • a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, 
 • az irányítási és az ügyviteli költségeket.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Állandó költségek

1

Bér

7.020.000

2

Telephely/iroda

4.500.000

3

Gépkocsik

4.800.000

4

Reklám

750.000

5

Egyéb

6.500.000

Állandó költségek összesen

23.570.000

 

Tervezett munkaórák

7.920

óra

Létszám

5

Napi munkaóra

8

óra

Munkanapok

198

nap

 

Állandó költség egy órára

2.976

Ft/óra

Fizikai létszám bérköltsége

Átlag órabér

2500

Ft/óra/fő

Órabért terhelő járulékok

17 % 425

Ft/óra/fő

Fizikai létszám bérköltsége 

2.945

Ft/óra/fő

 

Állandó költség egy órára

2.976

Ft/óra

Fizikai létszám bérköltsége egy órára

2.945

Ft/óra

Nettó rezsióradíj

5.921

Ft/óra

Haszon

20% 1.184

Ft/óra

Bruttó rezsióradíj

7.105

Ft/óra+ÁFA

 

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »