167.400 Ft az új minimálbér

A  korábbiakhoz képest jelentős késéssel állapodtak meg a felek az idei minimálbérről, így most nem januártól, hanem februártól változik a kötelező legkisebb munkabér összege. A 2021-es minimálbér 167.400, a garantált bérminimum 219.000 forint lett.

Az érdekegyeztetésben részt vevő munkaadói és munkavállalói oldal megállapodása után a kormány hirdeti ki minden évre a kötelező minimálbér összegét. Ez a megállapodás 2020 végén elhúzódott, a felek nem tudtak egyetérteni az emelés mérté­kében. Így a kormány úgy döntött,hogy nem hirdetnek ki új minimálbért. Ezt végül január végén pótolták, s január 28-án jelentek meg a 2021-es összegek. Az új minimálbér február elsejétől érvényes összege:

  • havibér esetén 167.400 forint
  • hetibér esetén 38.490 forint
  • a napibér 7.700 forint
  • az órabér 963 forint.

A szakképzettséget igénylő munkakörökben a garantált bérminimum:

  • havibér esetén 219.000 forint
  • hetibér esetén 50.350 forint
  • a napibér 10.070 forint
  • az órabér 1.259 forint.

A kihirdetett összegeket először a februári munkabér megállapításakor kell figyelembe venni.

Mivel a szokásoktól eltérően a minimálbér év közben változott, ezért a kormány külön rendelkezést hozott a minimálbér összegéhez kötött más szabályokkal kapcsolatban. Ahol valamilyen jogosultság a minimálbérhez kötött, ott ezt február végéig felül kell vizsgálni, szükség esetén újra meg kell állapítani (például a gyermeket nevelők esetén a GYED maximális összege a minimálbér kétszerese lehet, így a minimálbér változásával ezt is újra meg kell állapítani).

Az alkalmi dolgozóknál kétféle összeggel kell számolni

Ügyelnünk kell arra, hogy a februártól hatályos változás miatt könnyen tévesen számolhatjuk ki az alkalmi munkavállalók bérét. Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozóknak adómentesen adható legmagasabb bért, az úgynevezett mentesített keretösszeget a minimálbér vagy a garantált bérminimum 130 százalékában határozza meg a törvény. Csakhogy hiába emelkedett most a minimálbér, a 2010. évi LXXV. törvény értelmében a mentesített összeg meghatározásához az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabért kell figyelembe venni.

A mentesített keretösszeg, azaz az alkalmi dolgozó adómentes legmagasabb jövedelme így a béremelés ellenére is marad a tavalyi összeg

  • minimálbér esetén napi 9.633 forint
  • garantált bérminimum esetén napi 12.597 forint.

A fizetendő bért viszont már nem az év elején érvényes minimálbér alapján kell meghatározni, hanem az aktuális minimálbér és garantált bérminimum alapján. Szakképzettséget nem igénylő munkakörben a fizetendő legalacsonyabb munkabér a mindenkori minimálbér 85%-a, azaz itt már az idei összeggel kell számolni. Ez 819 forintos órabér, vagy 6.545 forintos napibér. Szakképzettséget igénylő munkakörben az alkalmi dolgozók kötelező legkisebb munkabére a garantált bérminimum 87%-a, azaz órabérben 1.095 forint, napibérben 8.761 forint lehet.

Forrás: 20/2021 és 21/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink