A külön számlázott építőanyag is fordított áfás lesz

Elkerülhető-e a fordított áfa, ha a kivitelezési szerződés alapján a megrendelő külön fizeti a munkadíjat és külön számlázzuk az építőanyagokat? 

Vállalkozóként rendelt meg olvasónktól egy engedélyköteles kivitelezést az egyik partnere. Mindkét cég áfaalany, így tehát egyértelmű, hogy fordított áfásan kell számlázni. Csakhogy a szerződésben külön meghatározták a munkadíjat és külön a felhasznált építőanyagok árát. Az anyagköltség külön számlára kerül. Vajon ez is fordított adózású lesz? Hiszen a fordított áfa csak szolgáltatásnyújtásra vonatkozik, itt pedig már nem szolgáltatásról van szó, hanem termékértékesítésről. 

A fordított áfa kérdése nem mindig egyszerű, sok esetben jól meg kell nézni, milyen szolgáltatásról van szó. Az áfatörvény a következő feltételek együttes teljesülése esetén írja elő a fordított adózást:

– építési vagy szerelési munka történik, ami

– szolgáltatásnyújtásnak minősül

– a munka ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, egyéb megváltoztatására vagy bontására vonatkozik

– a munka építési engedélyhez, hatósági tudomásulvételi eljáráshoz vagy egyszerű bejelentéshez kötött

– a megrendelő is adóalany. 

Tény, hogy ha megbontjuk a számlát és külön adjuk el az építőanyagot, akkor ebben a teljesítésben már árut értékesítünk. Ez így akár ki is kerülhetne a fordított adózás hatálya alól. De a dolog nem ilyen egyszerű. 

Az áfa szempontjából ugyanis az egymással kapcsolatban álló ügyleteket egy összetett szolgáltatásnak kell tekinteni. Az adóhatóság nem az egyes számlákat vizsgálja külön-külön, hanem megpróbálják a gazdasági esemény egészét nézni, akkor is, ha a vállalkozások ezeknek a teljesítését több különböző számlára bontották szét. Az áfatörvény egy ponton tartalmazza is, hogy termékértékesítés és szolgáltatás esetén az adó alapjába beletartoznak a járulékos költségek is. Még akkor is, ha a járulékos költség megállapítása egy külön megállapodáson alapul (70.§). Az adózási forma megítéléshez tehát azt kell alaposan megvizsgálni, hogy a két fél mire kötött szerződést, ténylegesen mire vonatkozik a megállapodásuk. 

Ebben az értelemben az építési szolgáltatás és az építőanyag eladása nem választható el egymástól. A megrendelő nem véletlenül vásárolja tőlünk az építőanyagot, hanem kifejezetten azért, mert mi vagyunk a kivitelezők. Így a vásárlás és a szolgáltatás összekapcsolódik. Egy közös ügyletként kell rá tekinteni. Az áfát pedig az ügyletben szereplő fő szolgáltatás alapján kell meghatározni. A fő szolgáltatás itt a kivitelezés lesz, ami fordított áfás. Tehát az építőanyagok eladása is „megörökli“ ezt a fordított áfát. Hiába választjuk tehát külön az anyagok eladását, akkor is fordított áfával kell leszámlázni. 

Egészen más lenne a helyzet, ha a megrendelő saját maga vásárolná meg az anyagokat a nagykereskedésben. Az építőanyag-kereskedő nincs a mi megrendelőnkkel más jogviszonyban, nem végez számára semmilyen építési munkát. Ő egyszerűen téglát és cementet ad el, amit ebben a formában egyenes adózással tehet meg. Ha viszont építési vállalkozóként vásároljuk meg az anyagokat, akkor azt már csak a szolgáltatás fordított áfáját átvéve számlázhatjuk tovább a megrendelőnek.  

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink