A megrendelő nem fizet, nem végez karbantartást, majd jótállást akar

Jótállással, karbantartással kapcsolatos kérdésekről beszélgettünk jogászunkkal.

Probléma

A kedves, mosolygós Varga család új házának generálkivitelezése: kicsit kukacoskodó volt a családfő, de minden flottul ment, egészen addig, amíg fizetésre nem került a sor. Ott bizony komoly nézeteltérések alakultak ki, olyan­nyira, hogy csak bírósági perben tudtuk kikényszeríteni az igazunkat, és a pénzünkhöz jutni. Vargáék már jó ideje beköltöztek, amikor is eszükbe jutott, hogy ez sem jó, meg persze az sem: valami miatt csordogál a víz a házfalon, eldugult a lefolyó a mosdónál, és a kád zománcával is történt valami. Mindenáron jótállást követelnek. Ha ki sem fizetett normálisan, akkor mire vagyunk kötelesek? Jótállás esetén meddig kell kimennünk javítani? Mi a helyzet, ha Vargáék is hibáztak, mert fittyet hánytak a karbantartási feladatokra és használati előírásokra?

Tényleg tök mindegy, hogy kifizetett-e?

– Furcsán hangzik, de sajnos igen. A két dolgot ugyanis teljesen el kell egymástól különíteni – kezdte szakemberünk. Gondoljunk csak bele a megrendelő oldaláról: pl. generállal építtet egy új építésű házat, 80 millióért. Valamilyen oknál fogva az utolsó 2 milliós kifizetést a megrendelő „visszatartja”, mert szerinte nem azzal a csempével burkoltuk ki a fürdőszobát, amiben megegyeztünk, ezen megy a huzavona. Közben a fűtésrendszerrel valami gond van, mert állandóan vagy lekapcsol, vagy levágja a kismegszakítót, nem működik. Akkor mi erre legyinthetünk, hogy „barátom, nem fizettél ki, akkor ugyan vissza nem megyünk garanciába”? 

Új építés lévén valószínűleg jótállással fogunk tartozni. Ilyenkor 3-5-10 évvel kell számolnunk attól függően, hogy melyik épületszerkezetet kifogásolja a megrendelő..


Szavatosság és jótállás

A megrendelőt a szavatosság kevésbé “védi”, mint a jótállás. A szavatosság azt jelenti, hogy a munkánk az átadáskor nem tartalmazott hibát, ezért 2 évig vagyunk kötelesek helytállni. Ilyenkor a megrendelőnek kell bizonyítania azt, hogy a munka már az átadáskor is hibás volt. A jótállás pedig azt jelenti, hogy ha a jótállási idő alatt bármilyen hiba felmerül, azt ki kell vagy javítanunk vagy cserélnünk.


A varázsige: a karbantartási útmutató

Persze az is életszerűtlen, hogy az építtetőnek semmi dolga, feladata ne legyen a  ház körül, csak telefonálni nekünk egyet, ha valami nem stimmel, akár hosszú évek múlva is. Bizony-bizony Varga úrnak elő kell néha vennie a létrát és kitakarítani az ereszcsatornákat, az összefolyókat. Arra is szakítania kell időt, hogy a mosdó szifonját félévente kitisztítsa. 

Ezért is fontos, hogy az új építésű házaknál mindig legyen karbantartási útmutató. Ebben először is mindenképpen hívjuk fel a megrendelő figyelmét arra, hogy bizony neki is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a háza sokáig újszerű, hibátlan és használható maradjon. A karbantartási útmutató részletekbe menő átgondolása és elkészítése nem egy kis munka, de mindenképpen megéri a fáradságot.

Ezekre a részekre osszuk:

 • az épület és a beépített anyagok műszaki leírása
 • az épület, a burkolatok, a gépészeti, az elektromos és egyéb termékek használatával, karbantartásával kapcsolatos információk
 • a jótállással és szavatossággal kapcsolatos tájékoztatás.
 • A jótállás kapcsán pontról-pontra haladva hívjuk fel a figyelmet arra, hogy nem vonatkozik a jótállás, nem fogjuk javítani a következő hibákat:
 • a karbantartás elmulasztása és a nem rendeltetésszerű használat miatti hibákat, pl. azokat, amiket
 • a szellőztetés elmaradása vagy fűtés elzárása miatti penészesedés vagy 
 • a nem megfelelő fűtés miatti fagyás okoz, emellett
 • az eresz, szennyvíz, lefolyó dugulása és
 • a nem megfelelő tisztítószer használata, a koszosodás és vízkő miatti károkat, valamint
 • azokat a károkat, amit rágcsáló, madár vagy egyéb kár­tevő okoz.
 • a fizikai sérülésből adódó hibákat, pl. törés, parketta karcolása, vakolat leverése stb.
 • a megváltoztatott, lecserélt, átépített, módosított részekre, berendezésekre sem lesz jótállás (pl. letapétázza a falat, átfúrja a szigetelést a klíma miatt stb.)

TIPP: Ha már próbálunk jósként előre látni, akkor ennél a felsorolásnál ne feledkezzünk meg a természeti csapások okozta károk és a szándékos károkozás jót­állásból történő kizárásáról sem (pl. graffiti, gyerek vagy háziállat okozta károk). Emellett biggyesszük oda a végére, hogy ha a jótállási időn belül keletkezett kárt a jótállási idő letelte után jelenti be, akkor sem fogunk javítani.

Írjuk bele a kivitelezési szerződésbe is!

A karbantartási útmutató kapcsán nagyon fontos az is, hogy a kivitelezési szerződésbe mindenképpen foglaljuk bele, hogy a karbantartási útmutató be nem tartása miatti hibák a jótállás elvesztésével járnak. Emellett rögzítsük azt is, hogy melyik karbantartást ki és hogyan végezheti. Tehát kiköthetjük, hogy ezt vagy azt csak mi csinálhatjuk, pl. a klímaberendezések tisztítását, a bojler vízkőmentesítését stb. Lehetnek olyan munkák, amit más is elvégezhet, de csak szakember, pl. csempébe fúrás, zsanérok állítása vagy a falba épített WC tartály alkatrészeinek cseréje. Emellett nyilván vannak olyan karbantartási feladatok, amit a lakók maguk is megtehetnek: pl. az eresztakarítást Varga úr, a szellőztetést pedig Varga asszony is meg tudja csinálni. Ezekre nem kötelezhetjük őket, nem írhatjuk elő, hogy hogyan tartsák rendben, hogyan gondozzák a saját házukat. Csak annyit, ha ezt elmulasztják, akkor nem jár nekik a jótállás.

Ha ez rendben, akkor kinek és hogyan tartozunk jótállással?

– A kötelező jótállás az új építésre vonatkozik. Itt viszont van egy fontos szabály, amin nem szabad átsiklanunk. A köztudatban ugyanis elterjedt, hogy csak a magánszemélyeknek, az ún. fogyasztóknak jár a jótállás. (Fogyasztó: az a természetes személy, azaz ember, aki szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül jár el.) Ez igaz is, rájuk kedvezőbb szabályok, hosszabb határidők vonatkoznak, ha pl. vesznek egy TV-t, mint a cég-cég viszonyban. Ez a szabály azonban nem érvényes az új lakások építésekor fennálló jótállásra, arra akkor is kötelesek vagyunk, ha egy vállalkozásnak építünk – hívta fel a figyelmünket jogászunk. Más a helyzet, ha ún. lakás-karbantartási és -javítási szolgáltatások vagy háztartási gépek és készülékek javítása miatt vagyunk kénytelenek a jótállásra, pl. csak egy szobát festettünk ki, vagy egy kazánt bütyköltünk meg. Ilyenkor a 6 hónapos jótállási határidő csak a fogyasztókat illeti meg, a cégeket nem.

Kis Zsuzsanna

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink