A sikeres építőipari vállalkozások szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Alapozás beton nélkül: a talajcsavar

Bármikor hiánycikk lehet a cement. Emiatt (is) érdemes megismerkednünk a talajcsavarral. Ezekkel a fém csavarokkal ugyanis ki lehet váltani a betonalapokat. Egyszerűbb, könnyebb épületek alapozására kézi behajtású csavarokat vehetünk. Ezeket bármelyik munkatársunk képes gyorsan és olcsón telepíteni. Nagyobb épületek alapozására a gépi behajtású csavarokat használhatjuk – ezeket már szakcégek fogják behajtani nekünk. 

Mi az a talajcsavar?

A talajcsavar ugyanazon az elven működik, mint a hagyományos csavarok, a különbség csak annyi, hogy itt a földbe csavarozunk. A csavar levezeti a terhet a teherbíró talajrétegbe. Alkalmas pontalapokhoz vagy egymás mellé helyezve sávalapok kialakítására is. Maga a technológia 30 éves, és Németországban fejlesztették ki. 

Mik az előnyei a beton alaphoz képest? 

– Nincs földmunka, nem kell a földet elszállítani. A talaj nagy része érintetlen marad.

– Az ökolábnyoma jóval kisebb, mint a betonnak, sem a telepítésnél sem a bontásnál nincs környezetkárosítás.

– Azonnal terhelhető, nincs kötési idő, mint a betonnál.

– Fagypont alatt is telepíthető.

– Építési ideje töredéke a betonalapénak.

– Könnyen bontható, újrafelhasználható.

– A szintkülönbségek könnyen és gyorsan áthidalhatóak vele.

Milyen építmények alá jó?

– Konténerek alapozására, akár lejtős területen is, 

– kerítések, 

– könnyűszerkezetes épületek.

(forrás: KRINNER)

– csarnokok alapozására  (fémszerkezetű csarnokok, acélvázas ponyvaraktárak, fólia és üvegházak), akár a meglévő beton alaplemezen keresztül is.

– Köztéri lámpák, utcabútorok, oszlopok, zászlórudak,

– napelemek alapozására (egyedi, telepszerű és erőművi napelemek).

 

Hogyan használjuk?

A talajcsavarok szinte bármilyen talajba telepíthetők: homokos, kavicsos, agyagos talajba vagy feltöltésbe is. Csak köves, sziklás területen kell előfúrni. 

(forrás: KRINNER)

Telepíthetjük télen, vagy akkor is, ha minden csupa sár. A talajcsavarok kúpos kialakításuknak köszönhetően a becsavaráskor tömörítik a talajt, így azonnal terhelhetők.

Hol tudjuk megvenni? 

Magyarországon két gyártó termékei elérhetőek: a nagyobb gyártó a Krinner Gmbh, ők a technológia kifejlesztői is. A másik elérhető gyártó az olasz FESTA cég. Az ő termékük rövidebb, és csak kézi lehajtásű talajcsavarokat gyártanak, viszont ezek ára csak kb. a fele a német versenytársénak.

Mind a két gyártó kézzel behajtható termékeit több forgalmazónál is megtaláljuk az országban. A géppel behajtható Krinner termékek azonban csak a Krinner expertnél vásárolhatók meg.

KRINNER talajcsavarok

Mikor melyik csavarra van szükségünk? 

Ha még sosem használtunk ilyet, akkor a forgalmazók segítenek a választásban a kisebb szerkezeteknél (pl. kocsibeálló, kerítés, mobilgarázs stb.). Nagyobb építményeknél, pl. egy könnyűszerkezetes családi háznál már a statikusunknak fognak segíteni a talajcsavar kiválasztásában.

A talajcsavar kiválasztásához szükségünk van az:

– építmény tervére (az alátámasztási pontok mennyisége, elhelyezkedése),

– tartószerkezeti tervére (arra, hogy tudjuk, hogy az egyes alátámasztási pontokon mekkora lesz a teher) 

– és az altalaj tulajdonságaira. (Komolyabb építménynél talajmechanikai szakvélemény kell!)

Hogyan hajtjuk be a földbe a KRINNER talajcsavarokat?

– 1 m-es hosszig kézi erővel be tudjuk tekerni mi is, a betekerő segédszerkezettel. (Ezeknek a csavaroknak a teherbírása 250- 950 kg között van.)

– 1 métertől 2,1 m-ig elektromos hajtású kézi behajtó géppel tekeri be a “betekerő cég”, a Krinner expert. (A csavar teherbírása akár több tonna is lehet.)

– Efölött már hidraulikus talajcsavarozó géppel tekerik be nekünk. 

Kézi behajtás

Kb. 1 méteres csavarhosszig bármelyikünk képes a talajcsavarok telepítésére, a munka nem igényel sem szakipari hozzáértést, sem speciális gépeket. Ezek a kézi telepítésre alkalmas termékek több forgalmazónál megvásárolhatóak az országban. Ők a talajcsavar kiválasztásában is segítenek, és kölcsönadják nekünk a betekeréshez szükséges szerszámot, toldatokat. 

Munkafolyamat lépésről lépésre

■ Jelöljük ki a csavarok helyét!

Célszerű először egy kisebb átmérőjű fém csövet leütni a földbe, majd kihúzni. Ez mintegy előfúrásként megkönnyíti a munkánkat. Keményebb talaj esetén akár elő is fúrhatunk egy 30-40 mm-es fúrószárral.

■ Tekerjünk pár fordulatot a csavaron, míg az belekapaszkodik a földbe, majd dugjunk át egy betonvasat és folytassuk a tekerést.

■ A függőlegességet egy sarok vízmérték segítségével tudjuk ellenőrizni.

■ Amikor a csavar már fog a talajban, akkor helyezzük rá a lehajtó szerszámot (fémrudat vagy betekerő toldatot).

■ Nagyobb nyomaték elérése érdekében hosszabbító csővel növeljük az erőkart.

■ A csavarok szintezését a betekerés mélységével lehet szabályozni. Egy fordulatra a csavar kb. 4 cm-t halad lefelé.

■ Az elkészült alap azonnal terhelhető.

(forrás: KRINNER)

Gépi behajtás

A KRINNER-nek van egy speciális képviselete is az országban, a Drevotta KRINNER expert. Ez a cég Budapesten található, és talajcsavar.hu néven magyar nyelvű honlapot is üzemeltet.  

A honlapon megtalálható és megrendelhető nemcsak a kézzel, de géppel behajtható összes talajcsavar típus. Ők nem csak forgalmazzák a csavarokat, hanem vállalják a gépi telepítést vagy a gépek kölcsönzését is. 

Ha tanácsadást kérünk, akkor a talajmechanikai szakvélemény alapján meghatározzák a telepítés mélységét, és ha szükséges, teherbírási próbát is végeznek.

Amennyiben nagy csavarokról van szó vagy ne adj Isten köves talajba kéne telepíteni, akkor célszerű őket megbízni. Ha nem pontosan telepítenénk a talajcsavarokat ilyen “cikis” helyzetben, az képes lenne az épület állékonyságát is veszélyeztetni.

(forrás: KRINNER)

A KRINNER talajcsavarok fejtípusai

A talajcsavarok fejkialakítása is különböző, aszerint, hogy a ráépített szerkezetet hogyan fogjuk majd hozzákapcsolni. A következő fejkialakítású talajcsavarok léteznek:

 

U széria M széria E széria F széria G széria Bayo S – széria Hobby
U alakú végződés fa gerendák és oszlopok befogásáhou

 

a végén furatokkal ellátott talplemez, középen egy M24-es csavarfurat üreges, a végén peremes fej van. Ezekbe lehet olyan gyűrűt tenni, amik nem pont középen rögzítik a az oszlopot, így lehet korrigálni a kisebb hibákat(excenteres  rögzítő gyűrűk)  A fejrészen ovális furatok vannak a jobb állíthatóság érdekében. Különböző csatlakozó elemek rögzíthetők hozzá.  üreges cső, a végén anyák vannak ráhegesztve. Itt lehet a csavarokkal függőlegesbe állítani a csőbe helyezett profilt. A vége bajonettes kialakítást kapott, így többféle fej csatlakoztatható hozzá.  A hosszat toldó elemekkel lehet növelni. 
Ahová jó lehet faház, terasz, kocsibeálló, pergola, előtető, játszótéri eszközök stb. könnyűszerkezetes épületek, garázs, lépcső, konténer, napelem, stég stb.  kerítés, lámpaoszlop, hirdetőtábla, megfigyelő kamera oszlop állításához. Nagyobb építmények, szerkezetek alapozásához használható. kerítés, oszlop, napvitorla, zászlórúd, tábla, könnyűszerkezetes épület, stég, korlát, gépek, napelem, terasz alapozása. a cserélhető fejnek köszönhetően nagyon sokrétű
Behajtás csak kézi 80 cm hosszig kézi,

100 cm felett gépi 

csak gépi csak gépi 100 cm-ig kézi

100 cm felett gépi 

100 cm-ig kézi, afelett gépi
Hossz 55- 86,5 cm 80-210 cm 55-210 cm 80-210 cm 55-210 cm  50 és 60 cm-es alapcsavar, 50 cm-es toldó + számtalan elem
Terhelhetőség 250-1000 kg 300-7250 kg 1800-7250 kg,  1150-5400 kg 200-4000 kg  100-1200 kg  
Ár br. 8.365- 11.398 Ft/db br: 18.608 – 79.389 Ft/db br. 18.176 – 86.457 Ft/db br: 25.050 – 91.653 Ft/db br: 4.422 – 43.903 Ft/db br: 6.999 Ft/db -tól
Pontos adatok: bit.ly/UTalajcsavarVálaszték bit.ly/MtalajcsavarVálaszték  bit.ly/ETalajcsavarVálaszték  bit.ly/FTalajcsavarVálaszték  bit.ly/GTalajcsavarVálaszték  bit.ly/BayoTalajcsavarVálaszték 

 

FESTA Talajcsavarok

A másik hazánkban elérhető talajcsavar, az olasz FESTA gyártmánya. Ezek jóval olcsóbbak, de csak egyszerű szerkezethez valóak. A Hufbau BNF Krass építőpontok áruházai forgalmazzák, a neten a bnfshop.hu oldalon rendelhetőek. Ők csupán kétféle típus forgalmaznak, mindkettőt egyféle hosszúságban. 

 

U végű talajcsavar: hossza 90 cm, ebből max. 70 cm-nek kell a földbe lennie. Kétféle gerenda befogadó mérettel készül (10, 12 cm)

             

(forrás: bnfshop.hu)

Alkalmazás: pergolák, kerti tárolók rögzítéséhez. 

 

Kör alakú befogással rendelkező talajcsavar. Ehhez szűkítő műanyag betéteket adnak, amellyel kialakítható a megfelelő fogadóátmérő. Adnak hozzá egy élénk színű kupakot is, amit a használaton kívüli csavar tetejére lehet helyezni, elkerülve vele a balesetveszélyt.  

(forrás: bnfshop.hu)

Alkalmazás: kisebb oszlopok, napernyők, kerítések rögzítéséhez.

A pontos adatokról itt lehet tájékozódni: bit.ly/FestaTalajcsavarVálaszték 

Őri András