Együtt az Ukrajnából menekülőkért

Február 24-én Ukrajnában elszabadult a pokol. Az orosz csapatok megtámadták Ukrajnát, így az ott élőknek nem maradt más választása, mint szembeszállni, vagy elmenekülni többek között Magyarországra. A hazai és nemzetközi jótékonysági szervezetek és a Facebook népe az elsők között siettek a helyszínre (messze megelőzve az állami szerveket). A menekülők száma percről-percre változik, ezért összefoglaltunk néhány jó tanácsot az adományozóknak

Hogyan segítsünk?

Segíteni tudunk tárgyi adománnyal (pl.: ruhák, pelenkák stb.), pénzadománnyal (mindig csak segítő szervezeteknek adjunk), vagy valamilyen szolgáltatás nyújtásával, esetleg önkénteskedéssel.

Szerencsére a Facebookon számos segítő csoport alakult, talán az egyik legjobb a “Segítségnyújtás Ukrajna/Kárpátalja Ez a csoport azért jó, mert nem csak a segítséget nyújtók tudnak posztolni, hanem sok rászoruló is használja.  Jelenleg 103 ezer tagja van.

Érdemes felkeresni a helyi szociális és jótékonysági szervezeteket is. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a menekültek nagy része rokonoknál, ismerősöknél húzza meg magát. Egy részük pedig a határátlépés régiójában marad, abban bízva, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz, és vissza tudnak térni.  Budapesten a Nyugati pályaudvarra érkeznek azok, akik igénybe veszik a MÁV ingyenes kedvezményét. Az adományozóknak azt tanácsoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az érintett települések Záhony, Tiszabecs, Barabás, Beregsurány, Lónya önkormányzatával. Ők tudják legjobban mire van szükség a térségben vagy melyik kitelepült jótékonysági szervezethez juttathatjuk el az adományunk. 

A legnagyobb hiány: az információ

A Menhely Alapítvány munkatársai maguk vittek adományt a határra. Ők arról számoltak be, hogy egyelőre nagy a fejetlenség, és nem tökéletes a koordináció. A jó hír, hogy rengeteg tárgyi adomány érkezett, és jelenleg már nem is tudják az újakat hová tenni. Amiből nincs elegendő: az információ. Méghozzá ukránul és angolul. Egyre több ukrán anyanyelvű menekülő érkezik a határra, akikkel nehezen tudnak jól kommunikálni az ott tevékenykedők. Így ukránul (esetleg oroszul) valamint angolul jól beszélő emberekre nagy szükségük van a segítő szervezeteknek és a rendőrségnek is. 

Növekvő probléma az elszállásolás 

Nagy probléma az egyre növekvő szállásigény. Míg az első napokban főleg olyanok érkeztek, akik családtagoknál, barátoknál, ismerősöknél találtak menedékre, addig most már egyre nagyobb számban érkeznek azok, akiknek szállásra lenne szükségük. A különböző szervezetek szálláshelyei (Máltai Szeretetszolgálat, Református Szeretetszolgálat) és a sebtiben megnyitott művelődési házak, tornatermek és egyéb „krízisszállások“ folyamatosan telnek be. Budapesten a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában üzemelő gyáli úti krízisszállóban 120 családot szállásoltak el, a Bányai úti szállón pedig 70 helyet rendeztek be. A megnövekedett igény miatt valószínűleg a hajléktalanellátó intézmények is megnyitják kapuikat az Ukrajnából menekülők előtt. 

Tárgyi adományok

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy főleg covid-tesztekre és tábori ágyakra van szükség. Ez azonban a menekülők számának növekedésével bármikor változhat.

A tárgyi adományoknak nagy jelentősége van a hasonló típusú katasztrófáknál, mivel az emberek csak a legszükségesebb holmijukat tudták magukkal hozni. A különböző meleg ruhaneműkön, takarókon, tartós, azonnal, magában is fogyasztható élelmiszeren kívül, a különböző egészségügyi tárgyak, felszerelések sokat segíthetnek: 

– maszkok

– betétek (a tampon nem jó megoldás)

–  fogkrém, fogkefe 

– wc papír, papírzsebkendő

– pelenka, kézfertőtlenítő

– nedves törlőkendő

– szappanok, tusfürdők, samponok

– a különböző nem vényköteles általános gyógyszerek (lehetőleg bontatlan csomagolásban).

Elektronikai cikkek közül a powerbankok és esetleg mobiltelefon-töltők. 

Azok, akik már eljutottak valamilyen tartósabb szálláshelyre, nekik hasznos lehet a különböző anyanyelvi gyerekkönyv, kisebb méretű gyerekjáték, főzhető tartósélelmiszer (ha van konyha). 

Pénzügyi segítség

Ha anyagi helyzetünk megengedi, akkor pénzzel is támogathatjuk a jótékonysági szervezeteket. Ez leginkább azért hasznos a szervezeteknek, mert így célirányosan vásárolhatják meg az adott pillanatban szükséges tárgyakat, szolgáltatásokat. Jelenleg számos civil szervezet, és önkormányzat dolgozik a hazánkba menekülők segítésén. A naprakész információkért kimondottan a facebook elérhetőségeket kell figyelni, hiszen – főleg a kisebb szervezeteknél- a honlapok frissítése rengeteg időt venne el a gyakorlati segítés idejéből. 

Akiken keresztül segíthetünk:

Budapest Bike Maffia Egyesület 

A Budapest Bike Maffia egy alulról szervezkedő civil egyesület, amely az elmúlt 10 évben  főleg a hajléktalanellátás alternatív formáiban vette ki részét. Mondhatni a legfrappánsabb kampányaival kötötte össze a lakosságot és a magyar vállalkozásokat a hajléktalan-ellátás szereplőivel. Élen járnak az ukrajnai menekültek segítésében is, főleg tárgyi adományok (és pénzadományok) gyűjtésében, logisztikai ellátásában. A mai állapot (2022.03.01.) szerint kimondottan covid teszteket és tábori ágy adományokat gyűjtenek. 

Elérhetőség: 

https://bikemaffia.com/kapcsolat/egyesuleti-adatok/

https://www.facebook.com/budapestbikemaffia

Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

Az egyik legismertebb jótékonysági szervezet, az elsők között állított fel mobilállomást többek közt Beregsurányban. Jelen vannak a határ mindkét oldalán és Budapesten, a Keleti pályaudvaron. Honlapjukon számolnak be az Ukrajnából menekülőkkel végzett munkájukról. 

Elérhetőség: 

https://www.maltai.hu/adomanyok

https://www.facebook.com/maltai.szeretetszolgalat

karpataljaert@maltai.hu 

Magyar Református Szeretetszolgálat

Református egyház hazai jótékonysági szervezete. Magyarország keleti határainál erős beágyazottságának köszönhetően elsőként tudott reagálni a kialakult helyzetre. Jelen vannak Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron. Oldalukon beszámolnak az Ukrajnából menekülőkkel végzett munkájukról.

 Elérhetőség:

https://jobbadni.hu/

https://www.facebook.com/Reformatus.Diakonia

karpataljaert@jobbadni.hu

Baptista Szeretetszolgálat

A magyarországi Baptista Egyház jótékonysági szervezete. Már évtizedek óta végeznek segítő munkát a hajléktalanok és a szenvedélybetegek körében. Nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően jók szervezésben, többek között ők vállalják az adományok eljuttatását kárpátaljai területekre. Jelen vannak többek között Tiszabecsen, ahol étellel, itallal segítik az országba belépő menekülteket. Két éjszakai menhelyet tartanak fent jelenleg a településen.

https://www.baptistasegely.hu/hirek/kulfold/felhivas-adakozasra-az-ukrajnai-esemenyek-miatt

Elérhetőség:

https://www.baptistasegely.hu/kapcsolat

https://www.facebook.com/Szeretetszolgalat

Migration Aid

Magyar, kifejezetten menekültekkel foglalkozó civil szervezet. Facebook oldalukon megosztják a legfrissebb híreket, hosszabb formában magyarul, ukránul és angolul is. 

Elérhetőség:

https://migrationaid.org/kapcsolat/

https://www.facebook.com/migrationaid.org/

————————————————————————————————————————————————————————-

A menekülők típusai

Jelenleg Ukrajnából menekülőket három kategóriába sorolhatjuk:   

– kettős állampolgárok (kárpátaljai magyarok)

– ukrán állampolgárok

– harmadik országból érkezők

Különböző jogi megítélés

Jogi szempontból az ukrán állampolgárok és azok a harmadik országból érkezők, akik megfelelő papírokkal Ukrajnában tartózkodtak, hasonló megítélés alá esnek, úgynevezett menedékesnek ismeri el őket a rendszer. Nekik lehetőségük van hivatalos úton kérelmezni, hogy Magyarország nyújtson számukra védelmet. A kérelmet a magyar állam 45 napon belül bírálja el, ez idő alatt befogadó állomáson (azaz menekülttáborban) szállásolják el őket. Amennyiben pozitív az elbírálás, addig itt is maradhatnak, amíg a háború tart. Számukra a magyar állam a lakhatáson túl, egészségügyi ellátást, a tanköteleskorú gyermekek számára oktatást is biztosít, valamint bizonyos segélyt is ad. Aki tud a maga számára szállást biztosítani, például befogadják rokonok, barátok, családtagok, annak nem kell befogadó állomásra mennie. Ha munkavállalási engedéllyel (külön eljárással engedélyezhetik, ha szükséges) rendelkezik, akár munkát is vállalhatnak. 

——————————————————————————————————————————————————————————-

A kettős állampolgárokra ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint bármelyik más magyar állampolgárra.

források: maltai.hu, bmszki.hu, baptista.hu, bikemaffia.com

Sebestyén Szabolcs

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink