A sikeres építőipari vállalkozások szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Építés és felújítás után is visszaigényelhető lesz az áfa, de csak csok-os településen

December végén megszűnt az a lehetőség, ami lehetővé tette, hogy a magánszemély építtetők 5 millió forintot vissza igényeljenek az új lakás építési költségeinek áfájából. Ami van helyette: az a kistelepülések áfa-visszatérítése. Ezt ugyanazokon a településeken lehet majd igénybe venni, ahol a falusi csokot is. Újdonság, hogy a felújítási költségéből is visszaigényelhet az építtető 5 millió forint áfát.

Csak a falusi csok-os településeken 

A lehetőséggel azokon a kistelepüléseken lehet élni, ahol a falusi csok is igényelhető. (Ezek a preferált kistelepülések.) Elvileg azok az 5 ezer fő alatti települések tartoznak ide, ahol csökken a lakosságszám. Ezt nem nekünk kell számolgatni, hanem pontos listát adnak a kedvezményezett körbe tartozó helységekről. Ezt a listát a 17/2016 kormányrendelet II. számú mellékletében találjuk meg. Nem kicsi ez a kör, az ország 3154 településéből jelenleg 2486 tartozik a kedvezményezett körbe. 

Felújításra is lehet

A 2019 végéig élő korábbi szabályok szerint csak azok a magánszemélyek kaphattak áfa-visszatérítést, akik új lakást építettek. Ez most változik: felújítás és korszerűsítés esetén is igényelhető a támogatás. 

Az adó-visszatérítés tehát több célra is igénybe vehető:

– új lakás építéséhez,

– használt lakás korszerűsítéséhez,

– bővítéséhez.

Újdonság, hogy az adó-visszatérítési kedvezményt nyugdíjasok is igénybe vehetik. Nekik a tb-jogosultságot nem kell igazolniuk. 

A 2018-as számlák is elszámolhatók

Az áfa-visszatérítést a 2018.01.01. utáni számlákra lehet kérni. A kedvezmény nem egészen 3 évre szól, mert a legkésőbbi számla, ami még befogadható, az 2022. június 30. előtti kell legyen. Az adó-visszatérítési támogatás új és használt lakásra is összesen egy alkalommal igényelhető. Ekkor egyszerre kell benyújtani az összes számlát. Csak olyan számlát fogadnak el, ami 27 százalékos áfát tartalmaz. 

Ha az igénylő az áfa-visszatérítés mellett még csok-ot is igényel, akkor a két igényt egyszerre kell benyújtania a pénzintézethez. A bankban a jogszabály szerint mindkét igényre kell 1,5 százalékos bírálati díjat fizetni, de ilyenkor ezt csak egyszer számítják fel, méghozzá arra az igényre, amire magasabb összegű bírálati díjat kell kivetni. A bírálat díja maximum 30 ezer forint lehet. 

Forrás: 276/2019 kormányrendelet

Nagy Csaba