Építő Élet hírek

Januárig megmarad az építőipari termékek kivitelének bejelentési kötelezettsége

Ha bizonyos anyagokat ki akarunk vinni az országból, akkor először be kell jelentenünk ezt, és csak a bejelentés tudomásulvétele után lehet kivinni. Ilyen anyagok például az acél és vas termékek, szigetelőanyag, homok, kő, kavics vagy a sóder. A nyáron megalkotott rendelkezés eredetileg szeptember végéig kötötte bejelentéshez ezen építőanyagok exportját. Egy friss kormányrendelet 2022. január 3-ig hosszabbítja meg a bejelentési, regisztrációs kötelezettségeket. A kormányrendelet módosításával azonban a bejelentési kötelezettség alól mentesül az elsősorban a bútorgyártásban használt lombos fűrészáru – olvasható az ITM közleményében.

Forrás: MTI

Növekszik majd az építőipari cégek kényszertörlési száma

„Továbbra is forrong az építőipar: egyszerre rángatják az ágazatot a világpiaci áremelkedések, a kormányzati szabályozások és a kereslet hullámzása” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Idén augusztusban 478 cégalapítást és csupán 91 cégtörlést tettek közzé az építőiparban, így 61 ezer fölé nőtt a működő építőipari társas vállalkozások száma. Erre utoljára körülbelül tíz éve volt példa. “A gazdasági és szabályozási folyamatok eredményeképpen az elmúlt években fokozatosan csökkent a cégtörlések száma a magyar építőiparban, de ez a trend már nem fog sokáig tartani” – mondja az Opten elemzője.

Az elmúlt évek csökkenő számaihoz még hozzájött ugyan az augusztusi szezonalitási hatás, aminek következtében még rekordalacsony cégtörlési értéket láthatunk, azonban az induló eljárásszámok már más képet festenek. 2021 augusztusában 560 kényszertörlési eljárás indult, szeptember első két hetében pedig már 800 felé mászott a kényszertörlések számlálója. Vélhetően az év hátralévő részében ez tovább növekszik majd, és akár 6-7 ezer építőipari céget is törölhetnek 2021 végéig.

Forrás: MTI

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink