fbpx

Fűtőfólia – silány slágertermék vagy a padlófűtés megújítója?

Az elektromos fűtés egyik legújabb csodája a fűtőfólia. Szeretik úgy bemutatni, mint a legújabb innovációt, ami forradalmasítja az elektromos fűtést. De valamiért azok a szakemberek, akik évek óta foglalkoznak elektromos fűtési megoldásokkal, nem lelkesednek a fűtőfóliáért. Vajon miért?

Mi az a fűtőfólia?

A fűtőfólia egy újfajta elektromos padlófűtés. Egyre nagyobb az igény a gyorsan, egyszerűen, akár házilag is kivitelezhető megoldások iránt. Ennek az elvárásnak igyekszik a lehető legjobban megfelelni a mai fűtőfólia. 

A fűtőfóliát készre szerelve, egy méter széles tekercsekben forgalmazzák. Ezt a megfelelő méretre vágva egyszerűen leterítik a padlóburkolat alá.  Ezután már csak csatlakoztatni kell és kész. A kivitelezése sokkal egyszerűbb és olcsóbb még a hagyományos elektromos padlófűtésnél is, a gázfűtés szerelési költségeihez pedig nem is hasonlítható. Sokszor úgy adják el, hogy akár szakember nélkül, házilag is telepíthető. Csak sajnos éppen ez a legnagyobb csapda: a látszólag egyszerűnek tűnő házilagos telepítés számos problémát rejt az érintésvédelemtől kezdve a túlméretezett vagy alulméretezett rendszerig. 

Előnyök? 

A fűtőfólia előnye például, hogy a padló gyorsan felmelegszik. Az elektromos padlófűtésnél a betonba kerülnek az elektromos fűtőkábelek, így valóban hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy felmelegítse az aljzatot. Akkor viszont tartós meleget ad egész napra. A fűtőfólia viszont gyorsan melegít, de mivel nincs vastag hőtároló réteg, gyorsabban le is adja a meleget. Ez nem fog állandó, kellemes meleget adni, hanem egyszer túl meleg, egyszer túl hűvös lesz a padló annak függvényében, hogy a termosztát mikor kapcsolja ki és be a fűtést. 

A most forgalmazott fűtőfóliákat már harmadik generációs fűtőfóliának hívják, s soha nem mulasztják el odatenni az „intelligens“ jelzőt sem. Az intelligens fűtőfólia lényege, hogy érzékeli a fölötte elhelyezett tárgyakat, s nem melegíti ott a padlót, ahol például a bútorok vannak fölötte. A korábbi változatoknál erre külön figyelni kellett, előre meg kellett tervezni, hova kerül az ágy vagy a szekrények, mert oda nem szabadott fűtőfóliát fektetni. Ez azzal is járt, hogy nehézkesen lehetett átrendezni a helyiségeket, hiszen meg kellett változtatni hozzá a padló alá fektetett fűtőfólia elhelyezkedését is. A mostani változattal az ígéret szerint erre már nincs szükség. 

Mi a baj a fűtőfóliával?

Nem könnyű tisztán látni, a fűtőfólia használhatóságával kapcsolatban. Az elragadtatott termékismertetők mellett sok kritikát is olvashatunk. Nem nagyon találni olyan vállalkozást, amelyik sokéves elektromos fűtés kivitelezési gyakorlattal a háta mögött kiállna a fűtőfólia előnyei mellett. Úgy tűnik, hogy nem árt vigyázni ezzel a divatos újdonsággal. 

Az is biztos, hogy a fűtőfólia megítélését a nagyon sok rossz minőségű termék is rontja. A fűtőfólia ma olcsón előállítható divattermék. Legnagyobb része a Távol-Keletről érkezik, könnyen lehet, hogy erősen vitatható minőségben. A vevők egy része kizárólag ezzel találkozik. Így a termékről alkotott véleményeknek egy igen jelentős részét a termékkör legsilányabb darabjai alapján alakítják ki a vásárlók. Mintha úgy általában az ingekről kizárólag a kínai áruházban kapható legolcsóbb termékek alapján mondanánk véleményt. 

De kifejezetten károsnak tartja a fűtőfóliákat az elektromos fűtésről amúgy könyvet író szakértő, ifj. Czinege Károly is. A területtel évtizedek óta foglalkozó szakember alapos elemzést szentelt a kérdésnek, s hét pontban foglalta össze fenntartásait a fűtőfóliákkal szemben.

1.Ez nem infrafűtés 

A fűtőfóliát a legtöbb helyen infrafűtésként hirdetik. Az infrafűtés lényege, hogy a fűtés nem a levegőt melegíti fel, hanem infravörös sugárzás segítségével közvetlenül a tárgyakra, emberekre hat. Úgy alakít ki kellemes hőérzetet, hogy közben a levegő hűvösebb maradhat. De vajon lehet-e infrafűtésről beszélni abban az esetben, ha a hősugárzásnak a padlórétegen is át kell vergődnie? A fóliát a padló, parketta vagy járólap alá telepítik. Falfűtés és mennyezetfűtés esetén pedig gipszkarton-réteg választja el a helyiség légterétől. Az infrafűtő panelek a szerző szerint 85-95 fokon üzemelnek, a burkolva beépített fűtőfilm pedig 24-26 fokos felületi hőmérsékletet jelent. Ez nem adja meg ugyanazt az élettani hatást, mint az infrapanelek. 

Azaz ha egyszerűen fűtőfóliát teszünk a padló alá, az nem lesz infrafűtés, hanem egyszerűen hagyományos elektromos fűtés.

2. Problémás lehet a szigetelés

Főleg az olcsóbb kivitelezés érdekében gyakran sem elektromosan szigetelő réteget, sem földelő hálót nem tesznek a fóliára. Ez így a szerző szerint nem felel meg az elektromos berendezésekkel szembeni követelményeknek, melyek szerint ilyen eszközt csak földelve, vagy kettős szigeteléssel ellátva lehet forgalomba hozni.

3. Gond van az összekötéssel 

A szakember szerint gond lehet a fólia és az azt tápláló vezeték összekötésével. A fólia két oldalán végigfutó rézsínhez a tápláló vezetéket sokszor a vezeték végére sajtolt sarun keresztül rögzítik. Ehhez szegecseket vagy a krokodilcsipeszhez hasonló megoldást használnak. Csakhogy ez nem elég stabil, egy idő után fellazulhat. A nem tökéletes érintkezés hosszú távon helyi túlmelegedést okoz, ami tűzveszélyes is lehet. A szerző szerint ez a bekötés nem is felel meg az ide vonatkozó szabványoknak. 

A vezetékek rögzítése a fólián a VGF Online szerint is probléma (Víz, Gáz, Fűtéstechnika & Hűtő, Klíma, Légtechnika Szaklap). A vezetéket egy célszerszámmal kell a fólián lévő fülekre préselni. Csakhogy a célszerszám sem a vezető keresztmetszetéhez, sem a préselendő formához nem illeszkedik, így semmi sem garantálja, hogy az illesztés megfelelő lesz.

A portál felveti azt is, hogy egyszerűen nem lehet tudni, hogy a fűtőfóliák melyik érintésvédelmi osztályba sorolhatók. Erről szerintük semmilyen leírás nem tájékoztat és a gyártók sem tudnak felvilágosítással szolgálni. 

A fűtőfóliára egyébként a fűtőkábelekre és villamos felületfűtésekre vonatkozó szabványt kell alkalmazni. Eszerint, ha a fűtőfilmhez nincs földelt árnyékolás, akkor azt a kivitelezőnek kell kialakítania. Ehhez például a padlóba egy 30 mm lyuktávolságú szőtt fémhálót kell leteríteni, amit csatlakoztatni kell az épület földeléséhez.

4. Elektroszmog 

Ha nem tesznek a fűtőfólia tetejére egy fémhálót, amit be is kötnek az épület földelésébe, akkor az elektroszmog minden egyes pillanatban kifejti a hatását, amikor csak használjuk a fűtést. Való igaz, azt ma még nem igazolták egyértelműen, hogy az elektromos berendezések által keltett erőtér káros hatással van-e az egészségünkre. Az viszont mérhető, hogy ez az elektromos erőtér létezik, s az elemi óvatosság azt mondja, hogy tartsuk minél távolabb magunkat a nagy erejű elektromos terektől. 

A fűtőfólia elektromos erőtere a legerősebben ott érezhető, ahol az keletkezik: a padló szintjén, ahol a legvédtelenebbek, a gyerekek játszanak, tartózkodnak. Pedig sokan egyenesen a gyerekszobába vásárolják a fűtőfóliát, hogy a kicsit hűvösnek bizonyult szobába egy kiegészítő padlófűtést tegyenek a laminált padló alá.

Az elektroszmog kérdését a VGF Online is felveti. Mint írják, szakértőjük végzett méréseket ebben a tárgykörben is, sőt, össze is hasonlította a fűtőfóliát a megszokott elektromos fűtőkábellel. A csempe alá helyezett fűtőkábelnél nem volt érezhető elektromos térerősség a kerámiacsempe felszínén (ennek a mértékegysége V/m, ami az elektromos tér által a töltéssel rendelkező testekre kifejtett erő mértéke). Ennek az az oka, hogy a fűtőkábelt árnyékolt rézháló védi, ami rá van kötve az épület földelésére. A fűtőfólia esetén viszont 6 csempe vastagságán túl is érzékelhető volt még 1835 V/m, ami ahhoz képest döbbenetesen magas érték, hogy a 220 kV-os nagyfeszültségű távvezeték alatt a talajtól 1 méterre 1958 V/m térerősséget mértek ugyanezzel a műszerrel.

5. A fólia nagyon vékony, s vele együtt az a rézsín is, amihez a betápláló vezetéket kötni kellene

A vékony anyag kis keresztmetszetű kötést tesz lehetővé, ami azzal jár, hogy egy bekötésre csak körülbelül 13 négyzetméter fólia terhelhető. A több kötés a helyiségben több hibalehetőséget is rejt.

6.Túl nagy a veszteség 

A fólia mindkét felén hőt ad le, de csak egyik oldala fordul a lakótér felé. Padlóba telepítésnél ez nem olyan nagy gond, hiszen a hő felfelé sugárzik. De hogyan csökkentsük a veszteséget mennyezetfűtés esetén? Egyelőre nincs olyan plusz hőszigetelés, ami a mennyezetből felfelé irányuló hőt vissza tudná fordítani lefelé.

7. Egy átgondolandó jogi kérdés 

A fóliákat úgy hozzák forgalomba, hogy tartalmazzák a CE jelölést, azaz bevizsgáltak, forgalmazhatók. Csakhogy a jelzés csak magára a fóliára vonatkozik, a beépítésre nem. A bekötés során a kivitelező egy új terméket hoz létre, a fűtési rendszert, amire a szerző szerint nincs érvényes forgalmazási engedély. Kié lesz vajon a felelősség, ha a hibás bekötés nem hozza a várt teljesítményt, vagy éppen tüzet okoz a szabálytalanságok és hibák miatt?

A könyvet író szerző, ifj. Czinege Károly következtetése az, hogy a fűtőfóliát ne infrafűtésként kezeljük, hanem éppen úgy, mint bármely más elektromos padlófűtést vagy falfűtést. Arra viszont vannak biztonságosabb megoldások is. 

Fűtőfólia helyett: elektromos padlófűtés

A szakember az egyszerű elektromos padlófűtés mellett teszi le a voksát. Szerinte ez egyszerűen azért nem terjedt el, mert az épületgépészek nem ismerik, ők csak a vizes megoldásokat szorgalmazzák. Mire pedig villanyszerelő kerül az épülő házba, addigra már döntöttek a fűtésről vagy már készen is van.

Az elektromos fűtőkábeles padlófűtéshez betonba öntik az elektromos fűtőszálakat. Van direkt és hőtárolós változata is, ez utóbbi esetben hőtároló anyagként magát a betont használjuk, amibe beleépítik a fűtőkábeleket. A direkt és a hőtárolós megoldás között valójában csak a beton vastagsága a különbség.

Sokan azért tartanak ettől a megoldástól, mert félnek az esetleges javításoktól. Képzeletben már látják, hogy fel kell törni a helyiség betonját egy vezetékszakadás miatt. A valóságban ez éppen annyira ritka, mint amennyire ritkán kell hozzányúlni a falban futó elektromos vezetékekhez is. A rendszert tehát nem kell karbantartani, nincs javítási költsége és okos telepítés mellett nem drága az üzemeltetése sem. 

A fűtőkábelek telepítése

Az elektromos fűtést legegyszerűbb új építés esetén kiépíteni. Ilyenkor a kábeleket a járófelület alatti betonrétegbe tesszük. Felújításkor a régi betonrétegre fektetjük a vezetékeket, amire padlókiegyenlítő kerülhet, s ez el is takarja a kábeleket. Ajánlott megoldás laminált padlóhoz is: ilyen esetben a meglévő betonra CzRAK típusú szigetelőlapot kell rakni, ez helyettesíti a szokásos kiegyenlítést és lefelé szigetel is. Erre kell ráfektetni a csempefűtéshez is használt fűtőhálót – konkrétan a Cz-FH típust ajánlja – erre jöhetnek már közvetlenül a laminált lapok. 

A legegyenletesebb fűtési módot a hőtárolós változat szolgáltatja. Ilyenkor a kábelek 8-10 cm vastag betonrétegbe kerülnek, ami lassan melegszik fel és hosszú időn át tartja a meleget. Ilyenkor arra is van mód, hogy a fűtés időszakosan működjön, mert így a legolcsóbb. Erre kérni lehet az úgynevezett vezérelt áramot, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb áron adja a szolgáltató, de csak a nap egy bizonyos szakában érhető el (ez volt régen az éjszakai áram). Ma már nem csak éjszaka működhet, de naponta legfeljebb 8 órán át nyerhető áram ebből a forrásból. A kábeleket tehát 8 órán át fűtjük, melyek így állandó, alacsony hőmérsékletre, 35-40 fokra melegítik a körülöttük lévő betont. Ez a réteg gyakorlatilag egész nap tartja az így nyert hőt, 24-25 fokos padlóhőmérsékletet eredményezve.

Ha nem a hőtárolós változatot telepítjük, hanem direktben fűtünk, akkor nem tudjuk a vezérelt áram alacsonyabb díját kihasználni. A vékonyabb betonréteg nem tartja annyi időn át a meleget, hogy megfeleljen ez a megoldás. A fűtést így napközben is többször be kell kapcsolni, amit viszont nem lehet megoldani a vezérelt árammal. 

Az elektromos fűtés legfontosabb előnyei

A vezérelt áram díja ma körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb, mint a normál díjszabású áramé. Ennek használatával az elektromos fűtés hasonló működési költséget jelent majd, mint a gázfűtés – miközben beruházási költsége annak fele, éves karbantartási költsége pedig nincs. 

A szerző szerint a tisztán elektromos fűtés legfontosabb jó tulajdonságára sokan nem is gondolnak. Ez az egyenletes hőeloszlás. Ha nem direktben az elektromos árammal fűtünk, hanem valamilyen vizes megoldást alkalmazunk, soha nem lesz ennyire egységes a szolgáltatott meleg. A radiátorok vagy vízcsövek egyik helyen jobban felmelegednek, másik helyen kevésbé. Folyamatosan csökken az áramló víz hőmérséklete, így a kazántól távolodva egyre hűsebbek lesznek a csövek és radiátorok is. Tisztán elektromos fűtésnél ilyen nincs, a fűtőszál minden ponton ugyanolyan meleget szolgáltat. 

Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy az elektromos fűtés az egyetlen, ami valóban megközelíti a 100 %-os hatékonyságot. A betáplált energia itt tisztán hőenergiává alakul át, nincs semmi más. Nincs égéstermék, nincs semmilyen köztes anyag, ami veszteséget okozna. 

Mi az a vezérelt áram?

Néhány évtizeddel ezelőtt a kedvezőbb díjszabású éjszakai áramról fűtötték a villanybojlereket és más, hasonló berendezéseket. Éjszakai áram ilyen néven ma már nem létezik, utódja, a vezérelt áram viszont jóval több lehetőséget ad a felhasználóknak. 

Vezérelt mérővel kedvezőbb áron vásárolhatunk elektromos áramot, de a szolgáltató nem egész nap, csak bizonyos napszakokban biztosítja ezt a lehetőséget. Tipikusan ilyen volt régen az éjszakai áram, amit csak az éjjeli órákban lehetett használni. Az ilyen időszakos szolgáltatást az áramszolgáltató azért tudja olcsóbban biztosítani, mert a vezérelt áramot csúcsidőn kívül fogyasztjuk, amikor felesleg jelentkezik a termelésben. Éjjel kisebb a kereslet, miközben az erőművek ugyanúgy termelnek. Sok a felesleg, tehát megéri a szolgáltatónak olcsóbban adni. A lakossági áramszolgáltatás tehát ma több tarifával vehető igénybe. Nézzük sorra ezeket!

A1 tarifa

Ez az általános díjszabás, ez alapján fizeti a legtöbb fogyasztó az áramot. Éjjel-nappal ugyanazt a tarifát alkalmazzák. Ára a mennyiségtől változik: 1320 kWh fogyasztásig olcsóbb, felette kilowattóránként 2-3 forinttal drágább (a pontos összegek szolgáltatónként eltérnek).

A2 tarifa

Ez már két zónaidős áram: a csúcsidőszak hétköznap 07.00-23.00 között van, a völgyidőszak éjjel és hétvégén. A csúcsidőszak díja magasabb az A1 tarifa díjánál – míg az A1 35-36 forint körül van mindegyik szolgáltatónál, ez meghaladja a 42-43 forintot. A völgyidőszak díja viszont 32 forint körüli. 

B tarifa

Ez már vezérelt áram, ez a régi éjszakai tarifa. Csak vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező, azaz nem konnektorba dugott, hanem fixen hálózatra kapcsolt berendezésekhez használható. Lényege, hogy a szolgáltató naponta 8 órán át biztosítja az áramot (és nem mi mondjuk meg, hogy mikor lesz ez a 8 óra). Tarifája 23 forint körüli.

GEO tarifa

Kifejezetten a hőszivattyús berendezések működtetéséhez hozták létre (bár egyes vélemények szerint azoknak jobban megfelel a következő, a H tarifa). Egész évben igényelhető, egész napon át elérhető, de minden nap 2 órán át szünetelni fog a szolgáltatás. A díja 24 forint körül van. Csak az ELMű és ÉMÁSZ szolgáltatási területen igényelhető. Fűtésre és hűtésre is alkalmazható, a napi 2 óra üzemszünet többnyire nem jelent érzékelhető problémát. 

H tarifa

Ezt kifejezetten a megújuló energiaforrásból származó fűtés működtetésére, keringető 

szivattyúk, kompresszorok üzemeltetésére találták ki. A H tarifa csak a fűtési időszakban szolgáltat áramot, október 15. és április 15. között használható. Ára 23 forint körül mozog, s rendeletben állapították meg, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb. Megújuló energiára alapozott fűtési rendszerhez ma legtöbben ezt kötik be.

Nagy Csaba

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »