A sikeres építőipari vállalkozások szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Használatbavétel ha nincs kivitelezői nyilatkozat

Olvasónk műszaki ellenőr egy családi ház építésnél. A házat készre jelentette a generál, de még pár javítást meg kellett csinálni. Ezeket a munkákat azonban a generál már nem vitte fel az e-naplóba, sőt a felelős műszaki vezetői és a kivitelezői nyilatkozat sincs meg.  A kivitelezőt pedig nem lehet elérni. A műszaki átadás dátumát már kitűzték, és a használatbavételt is szeretnék elindítani. Mit lehet tenni ilyen esetben?

A használatbavételhez nem kell lezárni az e-naplót

A használatbavételnek ma már nem feltétele, hogy le legyen zárva a napló. Azért jó, ha nyitva marad, mert így folytatódhat a munka akár az idő alatt is, amíg elintéződik a használatbavétel (engedély, tudomásulvétel vagy a hatósági bizonyítvány). Persze ilyenkor már csak a kisebb munkák jöhetnek szóba:

– javítások,

– olyan befejező munkák, amik nélkül is megkaphatja a ház a használatbavételt (pl. festés), 

– vagy azok a hiányzó munkák, amiket a hatóság még kér a használatbavételi engedélyben.

Ám az, hogy a befejező munkák nélkül is elindítható a használatbavétel, nem jelenti azt, hogy ne kellene naplózni ezeket. A generált felelősségre vonhatja az építésfelügyelet azért, amiért ezeket a munkákat nem vezette az e-naplóban. Fix, 80 000 Ft-os bírságra számíthat.

A munkaterületet sem kell visszaadni 

Ma már az épület használatbavételéhez nem kell a kivitelezőnek visszaadnia a munkaterületet. A jogalkotó szerint ugyanis sok esetben a kivitelezők visszaéltek ezzel a helyzettel. Persze kivitelezői oldalról ez nagyon is érthető volt, hisz legtöbbször így tudtak a pénzükhöz jutni. Ez a lehetőség azonban megszűnt. 

Olvasónk esetében tehát az nem gond, ha a munkaterületet nem adja vissza a kivitelező az építtetőnek, a használatbavétel megkérhető így is. Azonban mindenképp szükség van a felelős műszaki vezetői nyilatkozatokra és az ezek alapján az e-napló összesítő lapján megtett fővállalkozó kivitelezői nyilatkozatra. Ez igazolja, hogy az épület alkalmas a rendeltetésszerű és biztonságos használatra. Ezt valahogy pótolni kell.

Pótolható a kivitelezői nyilatkozat?

A kivitelezői nyilatkozat pótlása nem olyan bonyolult. Meg kell bízni egy műszaki szakértőt vagy igazságügyi műszaki szakértőt, aki igazolja az elkészült munkákat és nyilatkozik is erről. Ez a vélemény fogja helyettesíteni a kivitelezői nyilatkozatot a használatbavételnél. Természetesen ezt az e-naplóban is dokumentálni kell.

Megoldás lehet még, hogy fennmaradási engedélyt kér az építtető az építési hatóságtól. A fennmaradási engedélyezés már macerásabb. Ha az épület rendeltetésszerű használatra alkalmas, és ehhez minden dokumentáció rendelkezésre is áll, simán megkaphatja a fennmaradási engedélyt. Ám az is előfordulhat, hogy ehhez is kér az építési hatóság igazságügyi műszaki szakértői véleményt. (Ez hatóságonként eltérő lehet.) Ha pedig nincs minden rendben az épülettel, akkor az építtető a fennmaradási engedélye mellé kötelezést is kap az építési hatóságtól. Ez általában kijavítandó munkákat jelent pénzbírsággal megfűszerezve.

Király Viktória