Régi épületek felújítása: ügyeljünk a változásokra

Hozzányúlhatunk-e egy olyan régi épülethez, ami már nem felel meg a mai építési előírásoknak? 

A helyi építési szabályok idővel változnak, s előfordulhat, hogy a régi ház már nem felel meg az új előírásoknak. Ezzel nincs is baj addig, amíg nem szeretnénk az új igényekhez igazítani, mondjuk egy bővítéssel. Akkor már baj lesz mondjuk a hiányzó oldalkert, még úgy is, ha egy négyzetcentivel sem nő az épület alapterülete.

Olvasónk egy Balaton-parti településen kezdett bele egy régi nyaraló felújításába. Kisebb átalakításra, korszerűsítésre készültek, minimális bővítéssel – a tetőteret szeretnék beépíteni. Új tetőszerkezet kerülne az épületre, térdfalas kialakítással. Ez az épület befoglaló méretét ugyan megváltoztatja, de csak magasságában, a meglévő alaprajzi méreteken belül, a megengedett építménymagassághoz igazodva. Úgy tűnt, hogy minden rendben van, ám olvasónk meglepetésére a hatóság visszautasította a bejelentést és megtiltotta az építés megkezdését. Álláspontjuk szerint a terv nem felel meg az ingatlanra vonatkozó előírásoknak – szóbeli közlésük szerint az oldalkert méretével akadt probléma. Ami azért érdekes, hiszen ahhoz hozzá sem nyúlnak az átalakítás során. Akkor vajon mi történhetett?

Hasonló esetek másokkal is előfordultak már. Akkor érkezik ilyen meglepetés, amikor az eredeti épület keletkezési ideje óta megváltoztak a helyi előírások. Amikor a ház az 1970-es évek végén épült, akkoriban még ezen a területen oldalhatárosan kellett építkezni. A közel negyven év alatt azonban megváltoztak az előírások, s ma a szabadon álló építés az előírás. Azaz a ház olyan helyen áll a telken, ahová a mai előírások alapján nem szabadna felépíteni. Az elvárt szabadon álló beépítéshez képest túl közel van a telekhatárhoz, nincs meg a megfelelő méretű oldalkert. 

Ha az épülethez nem nyúlnak hozzá, akkor senki nem bolygatja, hogy a negyvenéves épület megfelel-e a mai előírásoknak. Csakhogy a tervezett módosításokkal megváltozik az épület mérete, még ha csak kis mértékben is. Ez az apró változás már azt jelenti, hogy az átépítés során a mai előírásokat kell figyelembe venni. Azaz egyből kitűnik, hogy a ház „nem jó helyen van“, így az erre alapozott terveket nem is fogja elfogadni a hatóság. 

Sajnos, ma nem ismerünk megoldást az ilyen problémára. Az építési helyen kívül eső épület, épületrész felújítható, átalakítható, de nem változhat meg a külső mérete vagy a térfogata. Így fölfelé sem lesz bővíthető. Csak olyan átalakításban gondolkodhatunk, ami az épület külső méreteit semmilyen módon nem változtatja meg.

Ezt a problémát nem árt szem előtt tartani, ha régebbi épülethez akarunk hozzányúlni, bővíteni. Érdemes megnézni, hogy változtak-e az építés óta az övezetre érvényes előírások. Megfelel-e a kiválasztott ház a mai övezeti besorolás feltételeinek? Ha nem, akkor tegyünk le a nagyobb átalakításokról, mert bővítés nélkül kell a korszerűsítéseket végrehajtanunk. 

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink