fbpx

Ne féljünk a közel nullától!

2021. január 1-jétől a lakóépületekre is kötelező a közel nulla energetikai követelmény. Habár a régebben nem közel nullásra tervezett házak júliusig haladékot kaptak, és elég, ha a tavalyi követelményeknek megfelelnek, de a többinél már nem lehet megúszni a „közelnullát”? De mit kell tudni a háznak, hogy simán megkapja rá az építtető a hatósági bizonyítványt a használatbavételhez? 

Mi az a „közelnulla”?

Tavalyig az ún. költségoptimalizált energetikai követelményszint volt érvényben – és azoknál a házak, amiket erre a követelményszintre terveztek, de kicsúsztak a határidőből, még mindig ez a mérvadó. Ez jóval szigorúbb, mint a korábban érvényben lévő szint, de valamivel enyhébb, mint a „közelnulla”. Nézzük a részleteket!

Milyen vastag hőszigeteléseket rakjunk fel?

A határoló szerkezeteket ugyanolyan komolyan kell hőszigetelni költségoptimalizáltnál mint közelnullánál. Határoló szerkezet minden, amin keresztül a ház hűl: a külső falak, az aljzat, az ablakok, ajtók, a padlásfödém, ha nem tetőtérbeépítéses a ház, vagy a hőszigetelt tetőszerkezet, ha tetőtérbeépítéses. Hogy az adott szerkezetre vagy szerkezetbe mennyi és milyen hőszigetelést kell beépíteni, azt az építész tervezőnek kell beírnia a tervbe. A kivitelezőnek viszont saját érdekében ellenőriznie kell a kiviteli tervet, hiszen ezt a jogszabály is előírja. Észre kell tehát vennünk, ha a terv nem megfelelő. Egy pénzügyi vitában vagy ne adj’ Isten egy pernél előfordulhat, hogy hiába hivatkozunk arra, hogy mi a terveknek megfelelően építkeztünk, ha a terv nem jó. 

Mikor nem megfelelő a terv? 

Ha nem elég vastag hőszigetelést tervezett be az építész tervező. Pl. a tervezőnk a monolit beton padlásfödémre 15 cm Knauf MPN Plus 037-et ír ki. Ez egy elég jó hőszigetelő képességű termék, minőségre sem lehet kifogás – de ilyen vékonyan a „közelnullához” már édeskevés. 

Hány cm hőszigetelés kell a határoló szerkezetekhez?

Ez attól függ, hogy milyen anyagot akarunk hőszigetelni és hogy milyen anyaggal akarunk hőszigetelni. Egy betonfalra pl. jóval vastagabb hőszigetelés kell, mint egy modern, soklyukú téglafalra. A hőszigetelőanyagok hőszigetelőképessége között is hatalmas a különbség: egy PUR-tábláé például akár kétszer jobb is lehet, mint egy régebbi típusú ásványgyapoté. 

  1. A következő vastagságokat azonban jegyezzük meg, és ha ennél vékonyabb hőszigeteléseket látunk a terven, akkor legyünk óvatosak!

-Fal: jól hőszigetelő téglára 16 cm (pl. a 38 K-ra), „sima” klasszikus vázkerámiára 24 cm (pl. a 38 N+F-re).

-Aljzatban: 12 cm.

-Lábazatra tégla esetében: 14 cm, beton vagy zsalukő esetén 24 cm.

-Fűtetlen pince és lakótér közötti pincefödém: 20 cm.

-Padlásfödém: 30 cm.

-Tetőtérbeépítésnél a szigetelt ferde tetőnél: 35 cm.

-Lapostető: 30 cm.

Ami még nagyon le tudja rontani a ház értékeit, azok a nyílászárók:

– az ablakok,

– ajtók,

– tetőablakok.

  1. Ha a tervező nem határozza meg pontosan, hogy milyen hőszigetelésre is gondolt.
    Régi rossz reflexe az építészek egy részének, hogy csak annyit írnak bele az adott rétegrendbe, hogy pl. „ásványgyapot hőszigetelés”. Ez jó 10 éve még szabályos volt, 2013 óta viszont nem az. Honnan kéne tudnia a kivitelezőnek, hogy milyen szigetelés kell oda? Kőzetgyapot vagy üveggyapot? A modern, extra jól hőszigetelő, de nem épp olcsó 0,032 W/m2K lambda értékű, neves cég neves termékére gondolt „a költő”, vagy jó lesz oda az átlagos 0,040-es, költséghatékony is? 

A tervezők kétféleképpen is megadhatják, hogy konkrétan milyen anyagra vagy anyagokra gondolnak egy adott rétegrendben. Az egyik lehetőség az, hogy elvárt tulajdonságot írnak ki a hőszigetelésre, és ebből fejti vissza az ember, hogy melyik termékek jók. (pl: üveggyapot hőszigetelés. Hőátbocsátási tényező: 0,035 W/m2K)  A másik pedig az, hogy kiírják egy konkrét cég konkrét termékét (pl: Knauf Unifit 035). 

Ha egyszerű bejelentéses épületről beszélünk, akkor kötelező kiviteli tervet készíteni. A kiviteli terv egyik fő tulajdonsága, hogy barkóbázás nélkül is teljes bizonysággal megépíthető belőle az adott épület. Egyszerű bejelentéses épület terveinél tehát csak a konkrét cég – konkrét termék rétegrendi kiírás jöhetne szóba.

Engedélyes tervnél elméletileg mind a két variáció szóba jöhet – ilyenkor kérdezzünk rá, hogy pontosan milyen anyagok jöhetnek szóba.

Nagyon fontos, hogy akár elvárt teljesítményt határoz meg a tervező, akár konkrét terméket, ne cseréljük ki a megkérdezése nélkül! Képzeljük el, hogy a terven Knauf Unifit 053 van, de mi nagyon jó áron tudunk venni Ursa SF38-at. Ugyanolyan jó cég, ugyanolyan jó termék, mi bajunk lehet? Sok. Egyrészt: ha kijön az építésfelügyelet, és nagyon szigorúak, akár meg is büntethetnek a kivitelezési dokumentációtól eltérő kivitelezésért. Ha nem történik ilyen, akkor a tervező írhatja be a tervezői művezetése után az e-naplóba eseti bejegyzésben, hogy nem járult hozzá az építési anyag kicseréléséhez, és így esetleg nem indítható el a használatbavétel. Ha egyik sem történik, akkor pedig az építkezés végén, mikor már levonultunk, még mindig jöhet egy független energetikai minősítő, aki közli, hogy az épület nem felelt meg a közelnullának. Ilyenkor elindulhatnak az egymásra mutogatások, és ha a mi ártatlannak tűnő cserénk miatt bukta az épület a minősítését, akkor bizony cserélhetjük ki a nemrég beépített anyagot, vagy építhetünk be még pár centit… Mind a kettő zsebbenyúlós mutatvány.

A ház energetikailag „leghisztisebb” építési terméke az ablak. Ha a tervező adott típusú ablakot tervezett be, soha ne építsünk be másik fajtát a megkérdezése nélkül! Nem tudhatjuk, hogy melyik érték a fontos! Ha pl. az ablakon bejutó hőnyereség nagy részét bukta a ház, akkor hiába érvelünk avval, hogy szerintünk a „mi” ablakunk ugyanolyan jó, mint amit a tervező betett, cserélhetjük ki saját pénzen… Az a szabály, hogy „ugyanolyan jót vagy jobbat minden további nélkül be lehet építeni bármilyen építési termékből” már réges régen nem érvényes. Felejtsük gyorsan el! Bármilyen cseréhez az építtetőnek és a tervezőnek is hozzá kell járulnia, méghozzá írásban, például az e-naplóban.

Nézzünk utána, mennyi az épület hővesztesége!

Bár a határoló szerkezetekre vonatkozó értékek azonosak a jelenlegi és a közelnulla követelményszint esetében, utóbbinál az egész épület hőveszteségének már alacsonyabbnak kell lennie. Hogyan lehet az, hogy az épület ugyanolyan vastagon van hőszigetelve, ám mégis  kevesebb energiát használ el? Úgy, hogy a hőveszteséget nem csak az határozza meg, hogy mennyi meleg megy ki az adott határoló szerkezeteken, hanem más is:

– mennyi hőhíd van?

– mekkora a szellőzési veszteség?

– van-e hőnyereség?

A hőhíd része egyértelmű: hiába szigeteljük agyon pl. a homlokzatot, ha van egy beton sáv, ami bevezeti a hideget, akkor az épület ott fog hűlni. Pl. az erkélylemez tipikusan ilyen „hűlőborda”. 

Ha a falon nem tud kimenni a meleg, majd kimegy, ha kinyitjuk az ablakot. A szellőzési veszteség jóval nagyobb arányú egy jól hőszigetelt háznál, mint egy 10-15 éve épített átlagos háznál, ahol ugyan jól zárnak az ablakok, de csak 5 cm-es hőszigetelés van. Ennek csökkentésére több megoldás is van. Új építésű háznál érdemes megfontolni a központi hővisszanyerős szellőztető betervezését, mert tényleg rengeteg energiát megspórol  – sok más előny mellett. Árának egy része pedig visszajöhet a kisebb gázkazánon vagy a kisebb napelemes rendszeren. 

De ha ez túl drága, akkor lehetőség van „hibrid rendszer” beépítésére is. Ez azt jelenti, hogy a konyhában, vizes helyiségekben egy olcsó elszívót építünk be, ami csak akkor megy, ha szükség van rá, a nappaliba, gyerekszobába viszont helyiségenkénti szellőztetőt. Ilyenek már 100.000 Ft-tól kaphatóak, a beépítésük is olcsó. Hatásfokuk rosszabb, mint a központi gépnek, de ezek is nagyban csökkentik a ház fűtési energiaigényét.

A hőnyereségek viszont  szintén jóval nagyobbak  tudnak lenni arányaiban egy közelnullás házban, mint egy régiben. Ha főzünk egy jó bablevest, már másfél fokkal melegebb is van a konyhában… 

Jó, de kivitelezőként értenünk kell ezekhez a számításokhoz? Nem. Elég, ha megkérdezzük az előzetes energetikai számításokat készítő személyt, hogy a számításokat a jelenlegi vagy a közel nulla követelmény-értékekre méretezve készítette-e. Ha azt mondja, hogy már a közel nullára, és a számításban az épület hőveszteségénél oda van írva szép zöld betűkkel az, hogy „megfelel”, akkor jók leszünk. Az előzetes energetikai számítás készítéséhez nem kell külön jogosultság, vagy az építész tervező vagy pedig a gépész tervező szokta elkészíteni. Ha nincs ilyen számítás, akkor viszont legyünk nagyon óvatosak, mert előfordulhat, hogy se az építész, se a gépész nem ért a közelnullás házakhoz… Ezt a számítást egyébként pár építésfelügyelet elvárja, hogy feltöltsék már a kivitelezés megkezdése előtt, más helyen viszont nem. 

Itt is nagyon fontos azonban, hogy ne hagyjuk ki se a hőhídmegszakítót, mert macerás, se a betervezett szellőztető berendezést, mert drága, mert a végén ugyanúgy pórul járhatunk, mint az előző pontban… Ha az eredeti terv jó volt és a mi „spórolásunk” miatt nem lesz majd közelnulla az épület, akkor velünk fizettethetik ki a „közelnullásítás” árát! 

Van olyan is, hogy sehogyan sem akar senki sem megnyugtatni minket, hogy a házat márpedig közelnullára méretezték. Például mert még mindig nem értenek hozzá. Ekkor ha generálként vállaljuk az építkezést, és előreláthatóan 2020-ban már nem fejezzük be, érdemes megbízni egy jó energetikai tanúsítót, hogy készítse el a ház előzetes energetikai számítását. Ezt 25-30.000 Ft-ért a meglévő tervek alapján elkészítik. Még ez is sokkal olcsóbb, mint később felrakni mindenhova öt centi plusz szigetelést, vagy vitatkozni az építtetővel arról, hogy mit szúrtunk mi el… 

Ne építsünk be más gépészetet, mint ami az előzetes energetikában van!

Nemrég történt, hogy egy általunk tervezett ház, aminek a határoló szerkezetei alapján lazán teljesítenie kellett volna az érvényes energetikai követelményeket, EE minősítést kapott az energetikai szakértőtől. Ez a pocséknál egy fokkal jobb minősítés, de az eredeti BB-től fényévekre van. Hát ez meg hogyan történhetett? Hiszen a szerkezetből nem hagytak ki egy centiméternyi hőszigetelést sem, hőhidak sem voltak sehol. Nagyon egyszerűen: az előzetes energetikai számítást kondenzációs gázkazánnal számoltuk. Az építtető viszont elektromos fűtést rakott be a házba a generálkivitelező rábeszélésére, mondván, hogy a ház úgyis olyan jól hőszigetelt, így is olcsó lesz kifűteni, és hamarabb be lehet költözni. Beköltözni lehet, de használatbavételt kapni rá,  azt már nem. Minden energiaforrásnak van ugyanis ez szorzója, amivel számolni kell az energetikai számításban. A gáz 1. Az elektromos áramé viszont 2,5. Azaz ugyanaz a ház lazán megkapja a BB-t, és evvel a használatbavételhez a hatósági igazolást, ha az eredetileg betervezett fűtéssel építik, de ha elektromos fűtéssel, akkor költséges átalakítások vagy egy külön napelemes rendszer kell.

Mi ebből a tanulság? Bármikor előfordulhat, hogy a megbízó más fűtési módot szeretne, mint ami a gépész terven szerepel, vagy mint ami az előzetes energetikai számításban van. Joga van hozzá. Azonban ilyen esetekben mindig szólni kell mind a gépész tervezőnek, mind annak a személynek, aki az előzetes számítást készítette (ha nem a gépész volt az elkövető…). Ha kivitelezés közben jön ki az építésfelügyelet, itt is büntetés lehet a dologból. Ha építkezés végén történik egy hasonló, mint amit fent írtunk, akkor az építtető lesz jogosan morcos – még ha az ő öltete is volt az egész….  Adott helyen egyébként a napelem beépítése lesz a megoldás, nem várt költségekbe verve az építkezőt.

….és a legnagyobb különbség: a 25%!

Közismert, hogy a közelnullás házak energiaigényét 25%-ban megújuló energiából kell  fedezni. Ezt jellemzően négyféle módon oldhatjuk  meg:

– fatüzeléses berendezés beépítésével,

– napelemes rendszerrel,

– vagy hőszivattyús fűtési móddal,

– esetleg levegő-levegő hőszivattyús módszerrel, gyerekkori nevén split klímával.

Sipos Anna

 

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »