fbpx

Hogyan fejezzünk be vagy újítsunk fel félkész vagy szabálytalanul épített épületeket? A fennmaradási és a továbbépítési engedélyekről

Van az építési eljárásrendben egy vadregényes, veszélyes terület – olyan, ahonnan a hivatalnokok legszívesebben papírjaikat eldobva menekülnek, az építészek ha lehet, jövő májusig nem érnek rá, és csak a legbátrabb kivitelezők merészkednek: ezek pedig a szabálytalanul épített házak befejezése, bővítése, felújítása. 

Márpedig az ország tele van ilyenekkel: a ház ott áll, muskátli az ablakban, már réges régen lakják. Használatbavétel soha nem volt, az engedély réges régen lejárt – de mindegy is, úgyis eltértek tőle. Jön a megbízó lelkesen, hogy bővíteni kéne, mert kéne hozzá még egy gyerekszoba, jár hozzá a CSOK is biztosan. Esetleg építsük be a tetőteret is. “Nem lehetne esetleg tegnapelőttre készen? Ha még a felújításos hat milliót is meg tudnánk csípni, az is jó lenne…” Igenám, de ha nagy lendülettel nekiállunk, tervek és engedélyek nélkül, akkor használatbavétel helyett esetleg milliós csekket kap az építtető – vagy, ami még rosszabb, vissza is bontathatják velünk a vadiúj bővítést.

Jó, akkor intézzünk hozzá egy engedélyt vagy ha az kell, egyszerű bejelentést… De hát szabálytalan! Vagy ha szabályos is volt valaha, ki tudja azt már ellenőrizni? A hivatalnok a vállát vonogatja, szerinte inkább bontsák le, aztán építsenek helyette valami mást, vagy inkább ne is csináljanak vele semmit, abból baj nem lehet… Van más megoldás is?

Vágjunk rendet a dzsungelben! 

Három fontos kérdés van:

  • Mióta áll a ház?
  • Hivatalosan készen van a ház vagy nincs? (Más az ügyintézés egy félbehagyott háznál, amit nekünk kéne befejezni, és más egy befejezett, de soha használatba nem vett háznál.)
  • Szabályos a ház vagy nem az? Megfelel-e az építéskori vagy a jelenlegi előírásoknak (HÉSZ, településkép, energetikai előírások stb.)?

Miért számít, hogy mikor kezdődött az építkezés?

Lehet, hogy az építmény 10 évnél régebben épült (vagy kezdték építeni, de nem fejezték be). Ekkor az építésfelügyelet már nem szabhat ki bírságot, és bontást is csak különösen indokolt esetben rendelhet el. Ilyen különösen indokolt eset lehet például, ha megvan az a veszély, hogy az épület összedől – de elég ritka, hogy egy ilyen házat a tulaj feltétlenül fel akarna újítani vagy bővíteni… A 10 éves fennállást igazolni kell, de ehhez elég például a szomszédok nyilatkozata. 

Ha az építmény 10 évnél fiatalabb, de szabálytalanul építették, annak viszont súlyos következményei lehetnek: bírság vagy bontás. 

Most nézzük a konkrétabb eseteket! Induljunk ki a legegyszerűbből és haladjunk a bonyolultabb felé!

Elkészült, de használatba nem vett házak

Szabályos ház, papírok nélkül

Rengeteg ilyen ház van az országban. Amíg ezeket nem akarják bővíteni, eladni, vagy banki hitelt felvenni rájuk, addig a tulajdonosnak általában nem fontos, hogy rendben legyenek a papírok. Utána viszont hirtelen sürgős lesz. 

Ez még egy egyszerű eset. El kell intézni a használatbavételt és a hatósági bizonyítványt. Ha ezután bővítenénk, akkor egyszerű bejelentést vagy engedélyt kell szerezni a leendő bővítéshez és kész. 

Ha az épület 10-15 éve épült, akkor mindez kicsit macerásabb, mintha fiatalabb lenne a ház, mert az eredeti tervek már sokszor nincsenek meg, építési naplónak, főleg e-naplónak pedig se híre, se hamva, de nem reménytelen a dolog. Az esetek többségében terveket nem kér a hatóság, csak tudomásul veszi, hogy az épület már réges régen ott van – és kiadja a használatbavétel tudomásulvételéhez az igazolást. 

Esetek: 

  • Ha volt építési engedély vagy egyszerű bejelentés, akkor elég az ÉTDR-ben megkérni a használatbavételt és a hatósági bizonyítványt. Ha lejárt az építési engedély nem gond, nem büntetnek érte. 
  • Ha szabályos az épület, de mindenféle hatósági engedély nélkül épült, akkor fennmaradási és használatbavételi engedélyt kell kérni. 

Szabálytalan ház, tíz évnél fiatalabb

Na, ez az az eset, amikor kivitelezőként még véletlenül se menjünk a ház közelébe addig, amíg el nincs intézve a használatbavétel! Építészként pedig ültessük le a tulajdonosokat és halkan, megértő arccal készítsük fel őket arra, hogy lehet, hogy igen-igen mélyen bele kell majd nyúlniuk a pénztárcájukba. És ez még csak a jobbik eset, mert az is lehet, hogy bontást rendel el az építésfelügyelet. Ugyanis először szabályossá kell tenni a házat, utána lehet csak beszélni arról, hogy továbbépítésről lesz szó vagy használatbavételről. Itt attól függ, hogy milyen hangosan sír majd a háziasszony, hogy engedélyes vagy egyszerű bejelentéses építkezésről van-e szó. 

Engedélyes építkezés

Ha 10 évnél fiatalabb az építmény, és nem felel meg az építési szabályoknak vagy jogszerűtlenül épült (engedély nélkül, vagy nem annak megfelelően), akkor fennmaradási engedélyt kell kérni. Ilyen esetben jó eséllyel számíthat a tulajdonos bírságra. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni: ez például akkor is előfordulhat, ha a házat teljesen a terveknek megfelelően építették, de mondjuk egy méterrel arrébb, és már nem az építési helyen áll (ez a teleknek az a része, ahová a HÉSZ szerint építkezni szabad). Ugyanis módosítaniuk kellett volna az építési engedélyt, mielőtt arról döntenek, hogy arrébb rakják egy kicsit a házat. Láttunk már 100 négyzetméteres házra egy millió Ft-os bírságot ilyen helyzetben. Hogy konkrétan mennyi lesz az annyi, azt ki lehet számolni a bírságrendeletből.

A fennmaradási engedély után külön használatbavételre már nem lesz szükség, a fennmaradási engedély egyben használatbavételi engedély is lesz.

Ha ezek után a tulajoknak még lesz kedve, pénze és idegrendszere a bővítéshez, akkor ezt ugyanúgy egyszerű bejelentéssel vagy engedéllyel tehetik meg, mintha mi sem történt volna.

Egyszerű bejelentéses építkezés

Az egyszerű bejelentéssel – látszólag – egyszerűbb lett az élet, hiszen nem kellett lefolytatni a hosszadalmas engedélyezési procedúrát. Igen ám, de ezzel meg sokkal nagyobb lett az esélye annak, hogy az építészek tévedjenek. A HÉSZ-ek, településképi rendeletek sajnos nem mindig fogalmaznak kristálytisztán. Többször előfordult, hogy az építész nem a megfelelő helyre tervezte az épületet mondjuk egy métert belóg a kötelező előkertbe a ház. Ilyenkor mit jelent a szabályossá tétel? Bizony, azt, hogy az oromfalat vissza kell bontani. Hogy a födémgerendák is arra támaszkodnak, valamint a szoba is használhatatlan lesz? Hát, majd a tervező biztosítója és az építtető lemeccseli. A kivitelező csúsztatta arrébb fél méterrel a házak? Akkor őneki kell bontani és helyreállítani. 

Ha tehát az épület nem felel meg az egyszerű bejelentéskor aktuális HÉSZ-nek, akkor “szabályossá kell tenni”. Ehhez is fennmaradási és használatbavételi engedély kell.

Tíz évnél régebbi, szabálytalanul épült ház

Tizenöt-húsz éve az építésfelügyeletek, építéshatóságok még nem voltak ilyen “szőrös szívűek”. Sokan emlékszünk rá, hogy akkoriban rengeteg szaki tekintette az engedélyes terveket amolyan vázlatnak vagy ajánlásnak. Építsük inkább fél méterrel arrébb? Hajrá! Legyen fél méterrel szélesebb, de 60 centivel keskenyebb, mert “úgy adja ki”? Jól van, főnök, megcsináljuk!  Csakhogy ez azóta szabálytalan építésnek minősül. Ha tíz évnél régebbi ház szabálytalanul épült, akkor a jó hír az, hogy már nem büntet a szabálytalan építésért az építésfelügyelet. Juhé, megússza a tulaj a büntetést! A rossz hír viszont az, hogy jelenleg szabálytalanul épült épület nem kaphat használatbavételt, amíg szabályossá nem teszik. Használatbavételt csak fennmaradási engedély birtokában kaphatunk.

Mit tehetünk akkor a szabálytalanul épült épülettel, ha nincs rajta használatbavétel – és ilyen áron nem is lesz? Hozzáépíthetünk egy-két szobát, ha nincs rajta használatbavétel? A válasz határozott NEM. A hatóságot addig nem igazán érdekli egy ilyen tíz évnél régebben épült ház szabályossága, amíg a tulaj valamit nem akar vele kezdeni. Sőt, tanácsolni is szokták, hogy “ne ugráljon, abból nem lesz baj”. Bírság már nem jár érte, le nem bontatják… A hozzáépítésért viszont masszív büntetéseket osztogatnának engedély-, vagy egyszerű bejelentés nélküli építkezésért, úgyhogy eszünkbe ne jusson! Az építész sem mindig tud mit kezdeni az ilyen helyzettel, hiszen sok esetben csak bontással lehetne szabályossá tenni az épületet – az pedig sokszor nem vállalható. 

Félkész házak befejezése – mikor mi a hivatalos menetrend?

Tíz évnél fiatalabb, be nem fejezett ház 

Engedélyes építkezés

  • Ha nem járt még le a terv, és a terv alapján fejezzük be a házat, akkor nincs semmi aggódnivalónk. 
  • Ha építési engedélyes a ház, és eltértek az engedélytől, akkor fennmaradási és továbbépítési engedélyre van szükség. Ha nem tértek el tőle, de az engedély lejárt már, akkor is.
  • Ha a tulaj nem szerezte meg ezt az engedélyt, és úgy kezdenének neki a kivitelezésnek, akkor az viszont engedély nélküli munkának minősülne a kivitelezésünk ezért járhat bírság. Sőt, akár vissza is bontathatnák velünk a nemrég elkészült munkánkat ez pedig nem kevés anyagi kár. Ez után még az sem lenne biztos, hogy a munkadíjunkat és az anyagköltséget kifizetné az építtető hiszen ő laikus, valószínűleg azon az állásponton áll, hogy nekünk kellett volna szólni, hogy intézze el a “papírokat”.

Egyszerű bejelentéses építkezés

Ha egyszerű bejelentéses a ház, akkor eleve nem lehet 10 évnél idősebb. Itt is arra kell csak figyelnünk, hogy terv szerint dolgozzunk mielőtt bármilyen eltérés lenne a tervtől, módosíttatni kell, és csak utána foghatunk hozzá a ház befejezéséhez. 

10 évnél régebben félbehagyott épület befejezése

Tegyük fel, hogy valamikor elfogyott a pénz, ezért félbehagyták az építkezést. Példánkban 18 éve hagyták abba az épület építését, félkészen. Él mindenki: a tervező, a kivitelező, a nagypapa – ő az eredeti építtető. Az unoka befejeztetné a házat, és beköltözne. Az első lépés: ajándékozási szerződést kell kötni, és “leboxolni” a jogutódlást. Ehhez ügyvéd kell, de ez a család dolga. 

Ezután, mivel az építkezés megkezdett építkezésnek számít, fennmaradási és továbbépítési engedélyt kell kérni. Ilyen esetben nem kell attól tartani, hogy mivel a jelenlegi HÉSZ-nek nem felel meg a ház, ezért milliós bírságot kap az unoka. Ha a már megkezdett építkezés közben változik a HÉSZ, akkor visszamenőleg nem kell alkalmazni a jelenlegi szabályokat. Ettől függetlenül mindenképpen törekednünk kell a szabályoknak való megfelelésre, és ha lehet, akkor az azoknak megfelelő építési tervvel együtt adjuk be a fennmaradási és továbbépítési engedélyt! 

Kész van a ház?

Szabályos vagy szabálytalan?

Mi kell hozzá?

Befejezetlen ház lejárt építési engedéllyel

Szabályos építés Fennmaradási és továbbépítési engedély 
Szabálytalan építés

Szabályossá kell tenni, majd fennmaradási és továbbépítési engedélyt kérni (10 éven belül bírság valószínű)

Kész ház használatbavételhez szükséges papírok nélkül

Szabályos építés Használatbavételi engedélyt/Hatósági bizonyítványt kell kérni

Szabálytalanul épült ház

10 évnél nem régebbi: szabályossá kell tenni, és fennmaradási és használatbavételi engedélyt kell kérni (bírság valószínű) 

10 évnél régebbi: büntetés nincs, de a hatóság nem fog lépni, amíg nem szabályos

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Fogalommagyarázat:

Mi az a fennmaradási engedély?

A fennmaradási engedély az engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően felépített ingatlanra kérhető. Akkor kérjük,  ha szeretnénk azt befejezni vagy jogszerűvé tenni, majd az építkezés befejeztével használatbavételt kérni rá. 

A fennmaradási és továbbépítési engedély 

Ha továbbépítés a cél, akkor a szabálytalanul épített háznál az építési engedély kérelmet a fennmaradási kérelemmel együtt kell beadni. Igaz ez mindig, ha a meglévő épület nem alkalmas rendeltetésszerű és biztonságos használatra. Például ha csak a falak vannak meg, de akkor is ha csak az erkély és a lépcső korlátai hiányoznak. A fennmaradási és továbbépítési engedélynél az építkezés befejezése után szükség van a használatbavételre – hiszen a ház még nincs kész.

Fontos, hogy mielőtt beadjuk a fennmaradási és továbbépítési engedély kérelmet fel, kell keresni a polgármestert/főépítészt, hogy az áldását adja az épületre. Ugyanis a fennmaradási és továbbépítési engedély mellé kötelező csatolni a településképi véleményt. Ha pedig elutasító a településképi vélemény, biztosan nem kapjuk meg a fennmaradási engedélyt.

Fennmaradási és használatbavételi engedély

Fennmaradási és használatbavételi engedélyt akkor kell kérni , ha már rég kész a ház, de még nincs róla hivatalos papír. Azaz a meglévő épületnek csak a használatbavétele hiányzik. Ha az épület tényleg “lakható”, akkor a fennmaradási engedély lesz a használatbavételi engedély is.

A fennmaradási és használatbavételi engedélynél is kelleni fog a jóváhagyó településképi vélemény és az FMV nyilatkozatok. És persze azért helyszíni szemlén megnézi az építésfelügyelet a házat, hogy tényleg minden rendben van-e.

Ha lakóépületről van szó és saját lakhatására szeretné az építtető bővíteni az épületet, a fennmaradási és használatbavételi engedélyezés után a bővítés már mehet egyszerű bejelentéssel.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Sipos Anna

Ezek még érdekelhetik:

Emelkedtek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését

Tovább »

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »