fbpx

Hogyan kezeljük le a faszerkezeteket? – Lazúrok és faolajok – hova, mikor, milyet használjunk?

Festőként, ácsként és asztalosként is fontos, hogy ismerjük a különböző lazúrokat. Mit kell tudnunk a faanyagok lazúrozásáról? Mikor, milyen anyagot érdemes használni új, és milyet felújítandó fafelületekre?

Mik azok a lazúrok?

A lazúrok olyan festékek, amik nemcsak védik a faanyagot, hanem látszani is engedik a fa erezetét, így a velük bevont felület megőrzi természetes hatását. A lazúrok között találunk vastaglazúrt, vékonylazúrt, vizes és oldószeres anyagokat is. Hogy mikor melyiket kell használnunk, az függ a fától és a felhasználás helyétől is (kültéri vagy beltéri). 

Mihez használjunk vastag és mihez vékonylazúrt? Miért fontos ez?

A faszerkezet lehet mérettartó és nem mérettartó. Általában nem mérettartó a gyalult deszka, a palló, a gerenda, illetve a csapadéknak, nedvességnek, napsugárzásnak kitett kültéri faszerkezetek, mint például kerítések, pergolák, kerti padok, oromdeszkázat, zsindelyek. Ezeket a nem mérettartó szerkezeteket csak vékonylazúrral vonhatjuk be. A vastaglazúrnak ugyanis magas a lakktartalma, ezért nem tudja követni a fa mozgását, így gyorsan leválik a felületről. 

A vékonylazúr beszívódik a fába, belülről eltömíti a fa pórusait, így megvédi az időjárás okozta ártalmaktól. Vékonyságának köszönhetően a fa erezete és mintázata egyaránt jól látszódik majd a kezelés után. A vékonylazúr tehát beszívódik, nem a felületen köt. A fa felületén nem képződik védő filmréteg, nem gátolja a fa belsejében lévő nedvesség kipárolgását. 

A vastaglazúrt mérettartó szerkezeteken használjuk, például bútorokon, ajtókon, ablakokon, lambériákon, ereszdeszkázaton, vagy olyan felületeken, amiket rendszeresen tisztítani kell (pl.: gyerekjáték). A vastaglazúr is beszívódik a fába, de nem olyan mélyen, mint a vékonylazúr. Vastagságának köszönhetően lakkszerű filmréteget képez a fa felületén, ami páraáteresztő, de nem vízáteresztő. Mérettartó, nem mozgó szerkezetről a vastaglazúr nem fog leperegni, lehámlani. Mérettartó szerkezetet azért sem ajánlott vékonylazúrral festeni, mert általában nagyon alacsony nedvszívású keményfából  készülnek (bükk, tölgy stb.). Ezekről a hígabb vékonylazúr lefolyik, míg a vastaglazúr a felületükön köt meg. Ha az ablakot vagy az ajtót mégis vékonylazúrral vonnánk be, akkor utána hordjunk fel egy lakkréteget is! Ez fogja biztosítani az ablakkeret tisztíthatóságát. 

Fa épületekhez (rönkház, tároló) erre a célra kifejlesztett lazúrokat használjunk (pl.: Bondex Perfect). Ezek zselés állagú vastaglazúrok, amik mélyen behatolnak a fa felületébe. Lassan kioldódó segédanyagokat tartalmaznak, ezért a gombának, rágcsálóknak is hosszú ideig ellenáll az ezzel bevont épület.

Vizes bázisú vagy oldószeres legyen?

Beltérben jobb vizes bázisú lazúrt használni, mert nincs szaga. Szintén a vizes bázis lesz a jó választás, ha fontos a gyors száradási idő, vagy ha azt szeretnénk, hogy a felület sokáig fehér maradjon. A vizes bázisú fehér lazúrok hófehérek maradnak, de az oldószeresek egy idő után elsárgulnak (az alkidgyanta megsárgítja). Az oldószeres lazúrok előnye, hogy jobban beszívódnak, így biztosítják a fa hosszabb élettartamát. Kültéri játékoknál, kerítéseknél, oromdeszkánál lehet jó választás. 

Hol ne használjuk?

Járófelületre ne tegyünk se vékonylazúrt, se vastaglazúrt, mert nem bírja a kemény mechanikai terhelést, pl. a járkálást. Parkettára, fa teraszburkolatra faolajat használjunk!

Élettartam – a sötétebb színű lazúré hosszabb

A lazúrok élettartamát a szakszerű felhordás mellett a fa anyaga és a lazúr színe is befolyásolja. A puha fákon, mint a fenyő, a lazúr rövid életű lesz, míg kemény fán (tölgy, akác, bükk) tartós. Ennek okát a fa szerkezetében kell keresnünk. A puha fák pórusszerkezete lazább, így jobban felveszik a környezet páráját (még akkor is, ha lazúrozva vannak). Emiatt a fa könnyebben csavarodik, deformálódik.  

A lazúroknál a fa UV védelmét az anyagban lévő színezőanyag biztosítja. Minél kevesebb pigmentet tartalmaz a bevonat, azaz minél világosabb a festék, annál rövidebb lesz a bevonat élettartama. A színtelen termékből teljesen hiányzik a pigment. Kültéren színtelen lazúrt ne is használjunk, mert hosszútávon nem védi meg a fát. A fa néhány év alatt el fog szürkülni, meg fog barnulni (ez nem visszafordítható folyamat). Kültéren érdemes középárnyalatot választani, ami hagyja érvényesülni a fa erezetét, ugyanakkor védi is a fát. 

Színválasztás – mit tudunk kezdeni a régi, elszürkült fával?

A megrendelőt legtöbbször az érdekli, hogy az ablak, az ajtó, a lambéria vagy a kerítés milyen színű lesz. A színt a lazúr típusa és a fa szerkezete határozzák meg, illetve régi felületnél a fa állapota, az abba beszívódott régi anyagok is. A szín kiválasztáskor tehát vegyük figyelembe, hogy ahol a natúr fa világos, ott a lazúr világosabb lesz, ahol a fa sötét, ott sötétebb. 

Régi, elszürkült, esetleg gombásodott felületnél azzal is számolnunk kell, hogy a szürke foltot nem lehet teljesen eltávolítani csiszolással. Ezeket az elszürküléseket megszüntethetjük vagy halványíthatjuk a festéküzletben kapható fa fehérítő vagy felújító oldatokkal. Használatuk egyszerű, ecsettel felkenjük, és 10-20 perc után kapjuk meg a végeredményt. Régi szürkülést azonban csak halványítani lehet velük, eltüntetni nem. Az ilyen fára natúr vagy világos szín helyett válasszunk sötét színű lazúrt, amivel a folt szinte teljesen eltüntethető.

Színválasztáskor vegyük figyelembe, hogy a gyártók színmintái mindig egy típusú fára készülnek. Ráadásul ezeket gépi szórással készítik két rétegben, míg mi zömében ecsettel dolgozunk. Ez számunkra azt jelenti, hogy a színminta és a fára felkent lazúr színe között mindig lesz némi eltérés. Ezért ha megrendelőnk egy konkrét színt álmodott meg, jobb próbafestést csinálni.

Rétegrend

A jó minőségű munka érdekében a lazúrokat rendszerben alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy először egy gombamentesítő faanyagvédőt kenünk az új felületre. Majd ezután következik a lazúr 2 vagy 3 rétegben. Az első réteg az alapozó réteg a második, harmadik pedig a fedőréteg. Ezek a rétegek fogják megvédeni a fa felületet a az UV sugárzástól, és az időjárás okozta hatásoktól. Vizes bázisú lazúrnál a teljes rétegrendet vizes bázisú anyagokból kell felépíteni, oldószeresnél oldószeres anyagokból. 

Átfestéskor már nem kell azzal foglalkozni, hogy korábban vizes vagy oldószeres lazúr került-e a felületre. Egy év után ennek már nincs jelentősége. 

Számít az ecset is

A lazúrokat ritkán kell hígítani. Csak az oldószeres lazúroknál lehet szükség hígításra, ha nehezen kenhető. Ekkor a jó kenhetőségig hígítsuk a gyártó által javasolt anyaggal. A vékonylazúrt keverőfával mindig alaposan fel kell keverni, mert a pigment anyagok leülnek a doboz aljára (ez nem gyártási hiba). Keverés nélkül a védelmet nyújtó réteg a doboz alján marad.

A vizes bázisú lazúrokhoz akril vagy műszálás ecsetet használjunk, az oldószeresekhez disznósörte ecsetet. Hengerrel ne lazúrozzunk, mert narancsos, nem túl szép felület lesz a végeredmény. A festéket szálirányban hordjuk fel a fára, keresztirányban nem lazúrozunk! A keresztirányú vágásokat, azaz fa bütüs részét mindig jól itassuk be favédő anyaggal és lazúrral is, mert ez a fa legsérülékenyebb része. Itt tud megállni, majd beszivárogni a víz, így itt fog elkezdődni a gombásodás és a korhadás.

Régi felületek felújítása

A lazúrt akkor kell átfesteni, amikor lemattul, de még épp a festék. Ekkor finoman visszacsiszoljuk a felületét, és jöhet rá az új réteg. A visszacsiszolás fogja biztosítani, hogy az új lazúr jól tapadjon a régihez. Ha a vastaglazúrral kezelt felületről már válik le az anyag, akkor az erős csiszolás javasolt, sőt előfordulhat, hogy jobb fáig visszacsiszolni az anyagot. Az új rétegeket ezután visszük fel. 

Régi, elöregedett faszerkezeteket csiszolás, javítás után ismét faanyagvédőszerrel kell kezelni, például a gerendákat, oromdeszkákat, tartóoszlopokat. Ma már csak faanyagvédelemmel rendelkező anyagot szabad beépíteni (a 253/1997. kormányrendelet 53 p. 5. bek. szerint). De az 1997 előtt épült épületeknél ez a védelem hiányozhat, így érdemes átkenni az anyagot. Nem kötelező, de szükség lehet a régi parketta, beépített fa bútor vagy lambéria védelmére is. Ez akkor indokolt, ha a régi festék több helyen levált a fáról, és az anyag gombásodik (elszíneződés) vagy rovarjáratokat, nyílásokat látunk a fán.

Régi puhafa felületek felújításakor a favédelem után szükség lehet pórustömítésre is, ha a fa száraz felületű, szálkás. Ehhez a legjobb lenolaj kencét használni. A lenolaj mélyen beszívódik, a fa rostjain erősen megtapad, kitölti a pórusokat. Tulajdonképpen ez a fa arcpakolása, ami kisimítja a ráncait. A lenolaj kencét érdemes meleg időben felhordani. Két óra elteltével a be nem szívódott olajat egy puha ronggyal töröljük le! A teljes száradás kb. 2-3 nap – 1 hét. Ezután már csak a lazúrt kell felhordani két-három rétegben.

TIPP: Nem látszó faszerkezeteket vagy durva megmunkálású kerítésdeszkákat mindig érdemes lenolaj kencével beitatni. Ez egyrészt biztosítja a fa védelmét, másrészt a fa bevonásához lényegesen kevesebb lazúrra lesz szükség.  

TIPP: Régi felületeken használhatunk 3 az egyben lazúrokat is. Ezek faanyagvédőszerek, alapozók és lazúrok egyben. Mélyen beszívódnak a farostok közé, ahol védelmet nyújtanak a fát megtámadó három leggyakoribb kártevő ellen: kékgomba, farontó rovarok és kártevők, gombák. 

Oromdeszka felújítása. 10-20 éve lazúrozott oromdeszkák felújításához már nem mindig elég a vékonylazúr. Ezeket fedő jellegű festékkel kell átvonni (pl.: Trinát Aqua Unitop). Ezek jobban védik a faszerkezetet.

Sötét fafelület világosítása

20-30 évvel ezelőtt a sötét fafelületek hódítottak (paliszander, dió). Napjainkban inkább a vöröses vagy világos színek a divatosak. Fekete vagy sötétbarna lazúrozású fából úgy varázsolhatunk világosat, ha a visszacsiszolás és a favédelem után átkenjük a felületet egy fehér vagy vanília színű alapozóval vagy fedőlazúrral. Az új világos lazúrt erre az alapozórétegre hordjuk fel. 

TIPP: Ha fa hatású felületet szeretnénk elérni az alapozót két rétegben hordjuk fel, és a második réteget húzzuk meg egy faerező gumival. 

Olajok

Az olajok kül- és beltéren egyaránt a legjobb védelmet adják a fának, mert megakadályozzák a fa alakváltozását, elcsavarodását. Szinte minden fafelületen használhatók. Stéget, medence melletti fa járófelületet, kerti bútorokat, parkettát, kerítést is kezelhetünk vele. 

Arra figyeljünk, hogy a fa mindkét oldalát kenjük be olajjal és hagyjunk időt a beszívódásra! Az olajozást érdemes nyáron, 23 fok fölött végezni, ekkor a fa szerkezete száraz, és szinte beszippantja az olajat. Az olajat általában két rétegben visszük fel, a rétegek között legalább 1-2 nap száradási időt biztosítsunk. Ha a fa nem szívja be az olajat, egy tiszta, puha ruhával töröljük vissza! Az olajat ecsettel és szivaccsal is felvihetjük. Parketta esetén a kenés nem lesz elég, a fa anyagába be is kell dörzsölni az olajat. 

Az olaj egyetlen hátránya, hogy 2-3 évente ismételten át kell kenni a felületet, mert ennyi idő alatt elveszíti víztaszító hatását. Olajokkal felújíthatunk korábban vékonylazúrral kezelt felületeket is, vastaglazúron azonban ne használjuk!

Arany Edit

Ezek még érdekelhetik:

Emelkedtek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését

Tovább »

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »