Nyersanyaghiány várható az építési termékek piacán

Egész Európára kiterjedő építőanyag-hiányt okozhat a német BASF-gyárban márciusban történt robbanás. Ez a gyár látja el kémiai alapanyaggal az európai gyártók többségét, s ma még nem látszik, hogy ez pontosan mekkora károkat fog okozni az ellátásban. A portfolio.hu jelentős áremelkedésre és hiányra figyelmeztet.

A BASF cégcsoport ludwigshafeni központi gyárában, Németországban március 3-án történt egy robbanás, majd jelentős tűz tört ki. Egy csővezeték robbant fel, miközben dolgoztak rajta. Ez a gyár a BASF központja. Csaknem tíz négyzetkilométeren terül el, a világ legnagyobb vegyi üzemének számít, több mint 39 ezer embert foglalkoztat.

Március 31-én a portfolio.hu portál közölt egy cikket a baleset várható hosszú távú hatásairól. Szerintük a szerencsétlenség ellátási problémákat okozhat a hazai piacon is. Ez a gyár építőkémiai termékek alapanyagait állítja elő, amiknek ráadásul egész Európában kizárólagos forrásai. A baleset miatt kieső termelést a gyártók nem tudják más cégek termékeivel pótolni. Hasonló alapanyagokat Kínában is gyártanak, de annak más az összetétele, nem felel meg az európai cégek környezetvédelmi elvárásainak.  

A BASF kieső termelése miatt egy egyre feljebb gyűrűző nyersanyaghiány alakulhat ki az építőanyag-gyártók között. Miután a BASF nem szállít, sorra leállhat vagy csökkenhet a hőszigetelési és festék-alapanyagokat gyártó, műgyantát használó cégek termelése is. A visszaesés a meglévő raktárkészlettől függ: egyes cégek néhány napig, mások legfeljebb egy hónapig húzzák újabb szállítások nélkül. 

Végső soron a hiány érintheti a színezővakolatokat, a házak külső vakolatait, alapozókat, fugázókat, üvegszövethálót, cementes gépi vakolatot, azaz szinte minden olyan terméket, melyhez építéskémiai alapanyagot használnak fel. A helyzet áremelkedést és a kínálat szűkülését hozhatja magával – az alapanyagok drágábbak lesznek, és például arra is számítani lehet, hogy csak kisebb választékkal, például kevesebb színnel fogunk találkozni a kereskedésekben.

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink