fbpx

Kötelező lesz a gépi szellőztetés

Év végén változtatták meg csendben, suttyomban az energetikáért felelős 7/2006-os TNM rendeletet. A változás lényege, hogy mostantól már nem lehet olyan házakat építeni, amiben nincs gépi szellőztetés. Igen ám, de mikortól számít a szabály? Azoknál a házaknál, amiket most kezdünk el építeni? Vagy egy szinte kész ház sem kap már használatbavételit, ha nincs benne ilyen “ketyere”?

A változás

A 7/2006-os TNM rendelet az épületek energetikai követelményeiről szól. Ebben határozták meg a szerkezetek hőszigetelési értékeit, s írják elő azt a bizonyos “közel nulla” energiaigényt, amitől sokan félnek. És ennek az első mellékletében van szó az elvárt friss levegő igényről. Eddig olyan elvárt friss levegő igényt írtak elő, amit még lehetett ablaknyitogatással biztosítani. A TNM rendelet azonban egy új bekezdéssel bővült, amiben leírják, hogy a légcserét már csak hővisszanyerős szellőztetéssel lehet biztosítani (lásd: a keretben). Magyarul: kötelező a légtechnika! 

Mikortól kötelező?

Ami biztos: akik még csak a tervezési fázisban vannak, tehát még nem adta be az építész a terveket az ÉTDR-ben, ők biztos, hogy csak akkor kaphatnak használatbavételt, ha már be van építve a rendszer. Tehát ezekhez a házakhoz az épületgépésznek már kötelező betervezni, a kivitelezőnek pedig beépíteni a hővisszanyerős szellőzést.

És akik már elkezdték az építkezést? Netán már kész is van a fűtési rendszer? Ne adj Isten használatbavétel előtt vannak, és úgy kéne bepasszírozni a csöveket és a gépet valahova? Rájuk mi vonatkozik? Sajnos a rendelet egyáltalán nem egyértelmű, a szakma is megosztott, hogy hogyan kell értelmezni a jogszabályt. A rendeletalkotótól sajnos még nem kaptunk hivatalos magyarázatot, pedig alig várjuk. 

Jó-e ez a változtatás?

Elkötelezett híve vagyok a hővisszanyerős szellőztető berendezéseknek. A miénket éppen most készítik, mivel egy felújítás közepén vagyunk. Egyértelmű volt, hogy lesz ilyen a házunkban. Sokkal egyértelműbb, mint hogy gázkazán, hőszivattyú, faelgázosító vagy bármi más lesz-e. Nem volt ez mindig így, sokáig hittem azt, hogy a gépi szellőzés a lusták “sportja”, igazán fel bír kelni az ember a fenekéről és napjában párszor alaposan kiszellőztetni. 

Aztán ezzel a masszív előítélettel felvértezve elmentem és beszélgettem egy pár órát Kaufmann Zsolt barátunkkal és kedvenc riportalanyommal, akinek a házában ilyen berendezés van és évek óta ezeknek a telepítéséből él. Négy óra után az tűnt fel, hogy bár egy riport készítése meglehetősen fárasztó tud lenni, még mindig jól működik az agyam. Hát persze, a friss levegő csodákat tesz! Megtérésem elkezdődött…

Aztán pár évvel később, amikor elmentem egy passzívházas képzésre, rájöttem, hogy milyen rengeteg energiát meg lehet spórolni ezekkel a rendszerekkel. Egy passzívháznál annyira jó a hőszigetelés, hogy ha nem lenne benne hővisszanyerős szellőztetés, akkor ötszöröse lenne a ház fűtési energiaigénye. Ötszöröse! Nagyon nagy különbség.

Mióta pedig közelnullás házakat kell tervezni és építeni, rájöttem, hogy már egy ilyen háznál is sokkal jobban megéri kiépíteni a légtechnikát, mint agyonbonyolítani a gépészetet hűtéssel, fűtéssel, hogy ugyanannyi pénzért sokkal kevesebbet “tudjon” a ház. Egy hővisszanyerős szellőzőgép felére (!) le tudja vinni a közelnullás ház fűtési-hűtési igényét is. Ez is brutális arány, ha belegondolunk. Erről írtunk többször is az Építő Életben, szépen, táblázatos formában levezetve a különbséget.

A mi, saját tervezésű házaink közül is egyre többnél sikerült rábeszélni az ügyfelet a rendszerre, vagy eleve ők jöttek úgy, hogy ilyet kérnek szépen. A visszajelzések? Imádjuk, szeretjük, ez egy más életminőség, mostantól fogva csak ilyen házban szeretnénk lenni. 

Mindezen szerelmes levél után egyetértek-e a rendeletmódosítással, hogy mostantól fogva kötelező a gépi szellőzés? Nem! Miért nem? Azért, mert az ilyen változtatásokat nem egyik pillanatról a másikra kell meghozni, ráerőltetni a szakmára. Legalább egy év türelmi időt kellett volna adni, ezalatt felkészülhettek volna a beruházók, az építészek, a gépészek és a kivitelezők is. Hogyan magyarázza most el egy generálkivitelező vagy egy gépész szakági tervező a mezei, laikus ügyfélnek, hogy bár eddig szó nem volt erről a dologról, mostantól márpedig kötelező? Mit várunk tőle, hogy lelkes együttműködéssel fog kiadni jópár százezer forintot egy olyan dologra, amiről eddig nem tudott semmit? A “közelnulla” energetikai követelményről évek óta tudtuk, hogy hatályos lesz idén januártól, de még arra sem sikerült mindenkinek felkészülni. 

Aztán: ezek a megoldások akkor érnek valamit, ha a ház légtömörsége jó. Ha nem jó, és amúgy is orrán-száján szökik a levegő, akkor jó drágán nem értünk el semmit. Márpedig most sajnos az látszik az országban, hogy rengeteg helyen húznak fel gyorsan igencsak megkérdőjelezhető minőségű házakat. Itt a CSOK, a babaváró, az 5%-os áfa, szakember meg nincs elég. Légtömörség? Az mi, eszik vagy isszák? És a jó szakemberek sem fogják tudni egyik pillanatról a másikra beépíteni, ha még soha nem csináltak ilyet. Továbbképzések kellenének, ingyenesen természetesen, és széleskörű felvilágosítás, hogy ez miért jó. Ehelyett egyik pillanatról a másikra, nesze sánta, itt egy púp módon megkapta a szakma, hogy “holnaptól így építünk”, még a közelnullás változás tetejébe. 

Miért volt szükség erre a változásra?

Ha szépen, fokozatosan vezették volna be a változást, ne adj Isten még támogatást is lehetne igénybe venni a telepítéshez, akkor teljes mellszélességgel mellette állnék. Miért? Azért, mert egy mai, jól megépített, jó légtömörségű házba már nem jut elég oxigén. Márpedig ez nem egészséges. Ráadásul ha nem tud kimenni a pára, akkor bizony feldúsulhat, és ha egy icipici hőhídat is talál, akkor ott bizony kicsapódik. Nem véletlen, hogy a házépítős fórumok tele vannak új építésű, de már most penészes házak tulajdonosaival, akik kétségbeesetten kérdezgetik egymástól, hogy mi lehet a gond? A hővisszanyerős szellőztetőberendezés, ha jól van beépítve, 100% garancia a penész ellen.

Hogyan „úszhatjuk meg” a legolcsóbban?

A rendelet arról szól, hogy mekkorának kell lennie a légcserének, de arról nem, hogy hogyan kell ezt megoldani. “Kézzel” nem lehet. Az ablakokba építhető légbeejtő sem elég. Teljes, központi hővisszanyerős szellőzés viszont nem kötelező, csak az, hogy gépi szellőzés legyen. 

Kiépíthetünk ún. “hibrid” rendszert. Ez azt jelenti, hogy a sokszor használt lakóhelyiségekbe helyiségenkénti hővisszanyerős gépet építünk be, a mellékhelyiségekbe, amit ritkán használunk, de akkor nagy légcsere kell, pedig sima elszívót. A lakóhelyiségekben lévő “ketyere” egész nap mehet, evvel biztosítja a szükséges légcserét úgy, hogy közben nem hűti ki a házat. A konyhai, fürdőszobai elszívó pedig szükség esetén kiszellőzteti a kellemetlen szagokat és a túl magas páratartalmat. Egy ilyen berendezés százezer forintból megvan, és csak egy elektromos “betáp” és egy szép nagy lyuk kell a falban. Akik próbálták, azt mondták, hogy két talicska sitt, némi felfordulás az ára, de utána érezhetően jobb a levegő. Viszont sajnos minimálisan, de hangja van, annyi, mint egy halkabb hűtőnek. Ezek általában szakaszos üzeműek: egy pár percig elszívják a használt levegőt, aztán egy pár percig befújják a frisset. Ma már vannak olyan helyiségenkénti hővisszanyerős gépek is, amik “kommunikálnak” egymással, tehát ha a mellékhelyiségben megy az elszívó, akkor nem kezd a szobai gép is elszívásba, hanem szorgalmasan nyomatja be a friss levegőt. Így azért jóval kevésbé hűl a ház. Áruk 100.000 Ft-tól kezdődik és igénytől, márkától és “okosságtól” függően több százezer forintig tart.  

Mi a megoldás előnye? Olcsóbb, mint a központi hővisszanyerős rendszer, és nem kell utólag szétfurkálni a házat. Kevesebb helyet is foglal. Hátránya az, hogy jóval rosszabb a hatásfoka: egy pár négyzetdeciméteres hővisszanyerő nem tud akkora hőcserét lebonyolítani, mint egy nagy melák. És a hangot sem tudja mindenki megszokni, bár éjszaka elég, ha csak a nappaliban lévő megy…

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer 

Ez a rendszer jóval jobb hatásfokú, mint a helyiségenkénti. Ráadásul a modern közelnullás házak hátrányainak nagy részét biztosan kiküszöböli: sehol nem lesz túl magas a páratartalom, sehol nem lesz elhasznált, oxigénszegény a levegő, hiszen az egész házat “behálózza”.  

De ez nagyon drága, nem? Nem feltétlenül. Egy olyan háznál, amit még most tervezünk, sok esetben még olcsóbb is, ha ilyen rendszert építünk ki, mintha “túltolnánk” a fűtési rendszert. Csakhogy ehhez kicsit máshogy kell gondolkodnunk, és ezt az ügyfeleknek is el kell magyarázni. 

Sajnos az építtetőknek sokszor ötször fontosabb, hogy milyen csempe lesz a fürdőszobában, vagy hogy hol lesz a TV, mint az, hogy hogy is fog a ház működni. A csempéhez ért, a TV-t tudja, mire való, az épület energetika meg kínai neki. Mekkora lesz a hőigény? Hát legyen épp, hogy csak annyira alacsony, hogy pont beférjen a törvény adta keretekbe. Légtömörség, hőhídmentesség, benapozás? Kit érdekel? Eleve sokszor a tervezési fázis legvégén, sőt, építkezés közben kerül elő az a kérdés, hogy jó-jó, de mivel fűtsünk? Meg van tehát tervezve a ház, jól-rosszul, majd az építész átadja a gépésznek, aki “hozott anyagból dolgozik”. Az igények persze 21. századiak: mindig legyen 23 fok, télen is, nyáron is. Túl nagy a hőigény, hiszen hiába a 15 centi homlokzati hőszigetelés, ha itt-ott hőhidas, és a szellőztetéssel kimegy a meleg fele. Nem baj, berakunk egy nagyobb és “okosabb” fűtőberendezést. Magas a túlmelegedés kockázata? Sebaj, betervez egy hőszivattyút, mennyezetfűtés-hűtéssel, pedig mondjuk megfelelő tájolással, hőtároló tömeggel és árnyékolással eleve negyede lenne a hűtési igény. Tehát a felmerülő problémákra gépészeti választ adunk, ami problémáknak egyáltalán nem biztos, hogy fel kéne merülniük…

Hogy jön ide a hővisszanyerős szellőző? Úgy, hogy eddig ez túlnyomórészt a passzívházak kiváltsága volt. Ott ugyanis így gondolkodik a tervező: legyen a ház komfortos, télen elég meleg, nyáron elég hideg, a levegő legyen mindig friss, de mindezt úgy, hogy minimális fűtés kelljen bele. Hogyan kell bele minimális fűtés? Úgy, ha körbe van hőszigetelve, sehol egy hőhíd, jó a légtömörség, jó a tájolás, és alap, hogy van benne hővisszanyerős szellőzés, a fent már részletezett okok miatt. Ha nincs benne,  onnantól megszűnt passzívház lenni. 

Innentől kezdve viszont tökéletesen felesleges az összes csodagépészet. Helyiségenkénti hőfokszabályzás, hogy ne pazaroljuk az energiát ott, ahol nem vagyunk? Minek? A légtechnika miatt úgyis mindenhol ugyanannyi fok lesz. “Okosfűtés”, ami állítja, hogy 19 fok legyen a házban, amíg dolgozunk, és 21, mire hazaérünk? Azért, hogy megspóroljunk 20 forintot? Mennyezethűtés, több százezer, de inkább több millió forintért? Be se kapcsolna… Hőszivattyú? Hány év alatt térülne meg a beruházás, fél évszázad…? 

A legtöbb passzívház tervező igen-igen minimál fűtést tesz a házaiba. Zsolt barátunk házában még padlófűtés sincs, befújt levegővel fűti fel a házat. Többen a “mezei” kondenzációs gázkazánban hisznek, de olyan is van, ahol az építtető kiszámolta, hogy két 500 wattos infrapanelnél neki ugyan nem kell több. És tényleg nem kell több. 

A 25% megújuló már más kérdés, de ilyen fűtési hőigénynél egy mezei klímaberendezés is lazán kipipálja. És igen, lassan elérünk oda, hogy a “normális” fűtési rendszerek olyan drágák lettek, hogy alig lett drágább egy passzívház, mint egy közelnullás. Most, evvel a változtatással jó eséllyel ugyanannyiba fognak kerülni. De egy passzívházba vagy egy ilyen szemlélettel épített „majdnem passzívházban” így is jobb lesz élni. Sokkal később kell bennük fűteni, sokkal kevesebbet kell, kisebb a hőingadozás, és kevesebb dolog van, ami elromolhat. 

Mi kell ahhoz, hogy ilyen “minimálgépészettel” jól működjön a ház? Rendszerként tekinteni az egész épületre, aminek a része a légtechnika, a fűtés, az árnyékolás, a szerkezet. Kell egy olyan gépész tervező, aki nem “szédül”, ha 1.5-3 kW hőigényű az egész ház, és nem akar berakni még két tartalékfűtést is. Kell egy jó gépész szerelő, aki nem beszéli tele az építtető fejét avval, hogy de, ők bizony fázni fognak, mert ez így nem elég.  

Ha nem passzív, vagy majdnem passzív házat építünk, hanem „mezei” közelnullásat, akkor is megéri a központi hővisszanyerős rendszer? 

Ha jó a légtömörség, akkor valószínűleg. Kivitelezőként nem kell pl. a penész miatt garanciális javításokat végezünk. De anyagilag soha nem fog megtérülni. Erre szokta Zsolt barátunk kérdezni, hogy “mekkora a megtérülése annak, hogy mindig friss levegőt lélegzünk be?” Még mindig gond, hogy drága? 

Nézzük csak át még egyszer azt az alaprajzot! Rengeteg házban van akár 20-25 négyzetméter is feleslegesen betervezve. Ha ennyit nem is, de egy jó építész biztosan talál 3-4 négyzetmétert, amit meg lehet spórolni. Ha ez megvan, ingyen lesz a szellőztetőgép! 

Sipos Anna

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

2.4. Az épület 2.1. vagy 2.2. alpontban meghatározott, a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiségét és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel. A rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek. Az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő friss levegő bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott érték számításnál nem szabad figyelembe venni.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

 

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »