fbpx

Lakásépítési hullámvasút: több új lakás és bérlakás kellene

Bizonytalan a helyzetünk építőipari kivitelezőként: hiába vannak nagyvonalú állami támogatások, ha előre kiszámíthatatlan módon alakulnak. Az építőanyagok és lakóingatlanok áremelkedése szempontjából Európa élmezőnyében vagyunk, és nem tudhatjuk, mikor áll meg a drágulás. A lakások iránti kereslet nem csökken, de a lakásépítések száma visszaesőben van. Minek kellene változnia, hogy kiszámíthatóbb legyen a munkánk – és a jövőnk? Párdi Zsófiával, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetőjével beszélgettünk a hazai lakásépítések, lakásfelújítások helyzetéről.

 

Statisztikailag kimutatható az a hullámvasút, ami az építőipart mindig is jellemezte. Jól szemlélteti ezt az a görbe, ami az elmúlt száz évben Magyarországon épülő lakások számát mutatja.

– A lakásigények egyenletes kielégítéséhez évente nagyjából 40.000 új lakásnak kellene épülnie – mondta lapunknak Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője. Ehhez képest tavaly nagyjából 20 ezer új lakás épült, az idei első félévben pedig mindössze 9.133. Párdi Zsófia kutatásai szerint Magyarországon az ezer főre jutó új lakások száma 2021-ben a fele volt a csehországinak és a szlovákiainak, és harmada a lengyelországinak.

– Érdekes, hogy szinte soha nem volt még ennyi állami támogatás, mint most, mégsem épül annyi lakás, mint amennyire szükség volna. A kereslethez képest lakáshiányról beszélhetünk, holott a KSH kb. félmillió üres lakást tart számon. Persze ezek jó része nem lakásként, hanem például irodahelyiségként hasznosul, illetve olyan helyen és állapotban van, hogy senki sem akar ott élni. Ráadásul a szakértői vélemények szerint a közeljövőben csökkenni fog az építések száma. November elejére várjuk a KSH adatait az építési engedélyek számáról, de az már most látható, hogy az induló társasház építési projektek száma idén visszaesett.

 • Miért épül még mindig túl kevés lakás?

Nagyon sok bizonytalanság jellemzi a kivitelezéseket. Az építő vállalatok nem mernek komoly beruházásokba fogni. Nagyon nehéz hosszú távra tervezni, amikor az állami támogatásokat nem látjuk előre. A nagy fejlesztők számára nagyon rövid táv, ha azt látjuk, hogy két évre számíthatunk az 5 százalékos áfára. Egy társasházi beruházás legalább 3-4 évig tart, és ha nem látják biztosnak a beruházás megtérülését, akkor inkább el sem kezdik.

Korábban úgy tudtuk, hogy ennek az évnek a végéig kezdhetők el az 5 százalékos beruházások. Időközben meghosszabbították a határidőt, sőt ősszel lehet, hogy megint meghosszabbítják. A lakástámogatások nem igazodnak a gazdasági tendenciákhoz, hanem előre kiszámíthatatlan módon jönnek. A támogatások egy része lejáróban van, és nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás.

Ilyen helyzetben sem a családok, sem az építőipar nem tudnak tervezni. Hosszú évek óta nincsen kidolgozott lakáspolitikai stratégia. Véleményünk szerint legalább 10-15 évre kellene egy kiszámítható elképzelés, amit rugalmasan lehet kezelni. Mondom ezt annak ellenére, hogy tisztában vagyunk az előre nem látható világgazdasági változásokkal is.

 • Elképzelhető, hogy az állam kidolgozott lakáspolitika helyett, inkább a piacra bízza a fejlődési irány meghatározását?

Ez olyannyira így van, hogy például az ágazat örömmel vette, mikor végre megalakult az Építésügyi és Beruházási Minisztérium. Csakhogy ez a minisztérium nem nagyon foglalkozik lakásépítési témákkal. Valóban olybá tűnik, mintha az állam a piacra bízná a lakásépítéseket. A szabályozások szerepét inkább a támogatások töltik be, de a támogatások többnyire a család-politikához kapcsolódnak.

A családtámogatási rendszerünk elsősorban demográfiai célzatú, ezeken belül vannak az otthonteremtési támogatások. Természetesen a kormányzat tisztában van azzal, hogy az építőipari támogatásokra is szükség van. Az 5 százalékos lakásáfának ágazati támogatási célja is van.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

A TLE javaslatai

 • Épüljön évente legalább 40 000 új, európai szintű lakás, a jelenlegi lakásállomány pótlására.
 • Történjék meg évente legalább 200 ezer lakás korszerűsítése.
 • Épüljön évente 10 000 új, minőségi bérlakás, ami a középrétegek számára jelenthet lakásmegoldást.
 • Készüljön olyan támogatási rendszer, amivel a meglévő lakásállomány minősége javítható, a lakások felújíthatóak.
 • Növekedjen a költségvetés lakástámogatásra fordított összegének reálértéke évről-évre. Közelítsen annak GDP-hez viszonyított aránya az európai átlaghoz.
 • A program tartalmazzon olyan keretfeltételeket (objektív odaítélési feltételeket, adókedvezményeket stb.), amikkel az építőtársaságok és az önkormányzatok szerepet vállalhatnak a minőségi bérlakások építésében.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 • Mit lehet mondani a bérlakások helyzetéről?

Magyarországon a családi vagyon legnagyobb részét ma a lakások teszik ki. Pedig a bérlakások megkönnyítenék a munkaerő mobilitását, ami kedvező gazdasági hatással járna. Arra hivatkozva, hogy a magyar ember szeret a sajátjában lakni, alapvetően a magántulajdont támogatja az állam, kifejezetten bérlakásokra nem adnak támogatást. Állami bérlakások nem épülnek, az önkormányzatoknak pedig nincs hozzá forrásuk.

A 90-es években sokan megvásárolták az önkormányzati bérlakásukat. Ezek többsége idővel társasházzá alakult, és ma már nagyon rossz állapotban vannak. A magas magántulajdoni arány itt is megmutatkozik. Arra, hogy ezeket a házakat felújítsák, korszerűsítsék, a tulajdonosoknak egyszerűen nincsen pénzük. Bérlakásépítés terén egy-két fehér hollónak számító kivételről van csak tudomásom. A fővárosi XIII. kerületben példátlan bérlakásépítés zajlik, ráadásul passzívházakat készítenek. Nyírbátorban is épülnek önkormányzati bérlakások. Vannak magánkézben lévő bérlakások is, amik viszont drágák, sokak számára megfizethetetlenek.

 • Az átlag keresetű családok egyre kevésbé tudnak lépést tartani a drágulással. Meddig tarthat a lakásárak emelkedése?

Az ingatlankereskedők egy ideje figyelik már, hogy hol van ez a plafon. Tapasztalatom szerint eddig még nem értük el az ár-maximumot. Az általam megkérdezett ingatlanfejlesztők el tudják adni a lakásokat, pedig egyes területeken elképesztő árak vannak. 

Magyarország drágulás tekintetében az EU élmezőnyéhez tartozik, de a hazai lakásárak a külföldiekhez képest még most sem túl magasak. Természetesen más a helyzet, ha a keresetekhez viszonyítjuk az árakat. A keresetek növekedése Magyarországon nem tartott lépést a lakásárak emelkedésével, ezért egyre nehezebb lakáshoz jutni, még akkor is, ha figyelembe vesszük a lakástámogatásokat.

 • Milyen tényezők okozzák a drágulást?

Az építőanyagárak emelkedése nagyon meglátszik a kivitelezési költségeken, de a munkabérek növekedése is árfelhajtó hatású. Az anyagok azért is drágulnak folyamatosan, mert nagyon energiaigényes az előállításuk. A kerámiák gyártásához például gázzal fűtött kemencékre van szükség. És ehhez még hozzájön az építési termékek magas importhányada. A forint gyengülése drágítja a beszerzést, de emeli az árakat a szállítási költségek növekedése is. Ma már szerencsére nem beszélhetünk építőanyag-hiányról, inkább az árak okoznak gondot. Az ÉVOSZ elnöke nemrégiben rámutatott, hogy az építőiparban tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási árnövekedésnek.

Leginkább a kivitelezési költségek emelik a lakások árát, de a lakásvásárlóknak adott állami támogatások is beépülnek az árakba. Az állami támogatások többsége a keresleti oldalnak kedvez. Ezeknek a vevői támogatásoknak a hatása hamar megjelenik a lakásárakban. Mivel a támogatások fokozzák a keresletet, óhatatlanul árfelhajtó hatással járnak. Ha a kínálati oldal támogatása ezzel egyensúlyban lenne, akkor olcsóbbak lehetnének a lakások, mert több lakás épülne. Kínálati oldalon az 5 százalékos lakásáfa lendített valamelyest a lakásépítéseken, ez segíthetne kordában tartani az árakat. Csak az a baj, hogy az 5 százalékos áfa előnyei nagyrészt elvesznek a mostani gazdasági fejlemények következtében. A keresletet fokozó állami támogatások és a magas kivitelezési költségek egyaránt a lakásárak növekedéséhez vezetnek.

Korábban az ingatlan fekvése volt a legfontosabb szempont a lakásvásárlásnál, újabban az a döntő szempont, hogy mennyi az adott lakásnak a rezsije. Sok elemző azt jósolja, hogy bizonyos lakásoknak és házaknak az ára a jövőben nem fog emelkedni, sőt talán csökkenni is fog. Itt elsősorban az energiahatékonyság szempontjából rossz, fel nem újított lakásokról van szó. 

 • Ön szerint, hogy alakul a jövőben a lakásépítések száma?

Úgy gondolom, hogy az új építések csökkenni fognak. A csökkenést sok tényező befolyásolja, elsősorban az építőanyagárak emelkedése.

A városok vonzáskörzetében sok település le van maradva a szolgáltatásokban, valamint út- és infrastruktúra-fejlesztésben az új lakásépítések miatt, ezért már nem akarnak több építési engedélyt kiadni.

 • Nagy szükség van a felújításokra is. Mire számíthatunk ezen a téren? 

A felújítások terén növekedés várható, de ez nagyon sokban függ attól, hogy milyen támogatások lesznek elérhetők a jövőben. A jelenlegi szabályozás szerint az otthonfelújítási támogatás és kölcsön év végén lezárul, a falusi CSOK is csak ennek az évnek a végéig érhető el. Pedig a falusi CSOK olyan kistelepüléseken is megélénkítette a lakáspiacot, ahol szinte megállt az élet. Azt még nem tudjuk, lesz-e folytatása.

Kimerült a jegybanki zöldhitel-keret, ami az új építéseket támogatta, és ráadásul energetikai követelményeket is támasztott. A mi egyesületünk kiáll a támogatások mellett, de úgy gondoljuk, hogy az államnak csak minőségi, energiahatékony kivitelezéseket szabadna támogatni. Ez lenne az igazi rezsicsökkentés. Nagyon örülnénk, ha a zöldhitel újraindulna, és javasoljuk, hogy ez a hitel terjedjen ki a korszerűsítésekre is. Jakuzzikra és télikertekre nem kellene támogatást adni. Az otthonfelújítási támogatásnak is a szigetelésekről és az energetikai korszerűsítésről kellene szólnia.

 • Nem fog gátat vetni a felújításoknak a szakemberhiány?

Ma az építőiparban nem mennyiségi, hanem minőségi szakemberhiány van. Az építőiparnak évente körülbelül húszezer új szakemberre van szüksége. Ebbe beletartoznak a mérnökök és a szakmunkások is. Nagy baj, hogy a fiatalok nem akarnak az építőiparban dolgozni, pedig nem rosszak a keresetek. Sokan csak azért választják az építőipart, mert máshová nem tudnak bekerülni. Rengeteg hátrányos helyzetű, nehéz családi háttérrel rendelkező fiatal érkezik az építőiparba, akiknek kollégiumra és sokféle szociális segítségre is szüksége van. 

Az egyik legnagyobb kihívás az ágazat presztízsének a növelése. Még nyugaton is arra panaszkodnak, hogy a fiatalok szívesebben mennek dolgozni egy modern gyárba, mint az építőiparba. Nagyon sokat jelentene, ha sikerülne olyan képzési rendszert kialakítani, ami vonzóbb a mai lerobbant iskolai műhelyekre alapozott oktatásnál. A nagy építőipari vállalatok próbálnak belépni a képzésbe úgy, hogy a fiatalok minél több időt tölthessenek jó körülmények között a vállalatoknál. A mai helyzetet az jellemzi, hogy mennyiségben elegen dolgoznak, de minőségi szakemberekben nagy a hiány. Ennek is „köszönhető” a sok szakmaiatlan, gyenge minőségű munka, például a felújítások terén.

Kaibinger Tamás

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »