fbpx

Munka a tetőn – ne legyen orosz rulett!

Az építőiparban dolgozók számára nagyon fontos az, hogy a magasban végzett munkák során akkor jöjjenek le, amikor ők szeretnének, és ne akkor, amikor a gravitáció dönt így. De mikor milyen leesés elleni védelem szükséges? Mit kell tudnunk a jogszabályi háttérről? Ezekről kérdeztük meg sza­kértőket: a Fatra Izolfa Zrt. mérnök szaktanácsadóját, Jámbor Zsoltot. 

Miért fontos a leesésvédelem?

Nincs olyan munkatársam, aki legalább egyszer nem esett még le, annak ellenére, hogy tizenév tapasztalat után az ember már úgy közlekedik a tetőn, mint egy öreg macska – meséli egy ács.

Sokszor csak mázli, hogy nem történik komolyabb baleset, esetleg olyan szerencsétlenség, ahol sokan megsérülnek (például azért, mert forgalmas közterületre borul egy állvány). Az esti híradóban többnyire csak a horror sztorikat mutatják be, az egy-egy személyt érintő balesetekről nem hallunk. Ezek következményeit legtöbbször csak a szerencsétlenül járt dolgozó és környezete ismeri: kórházi kezelések, kieső családi jövedelem, lelki traumák, akár maradandó egészségkárosodás vagy még rosszabb.

Sajnos egy kisebb esés is könnyen lehet halálos – figyelmeztet Jámbor Zsolt. – Előfordult, hogy egy szint magas zuhanás is a lehető legrosszabb kimenetelű volt. Nem véletlen, hogy az OTÉK is már 1 méter szintkülönbségnél is előír biztosítást, korlátot – magyarázza.

És bár a leesés korántsem olyan ritka, mint gondolnánk, azok, akik a fél életüket a tetőn töltik, sokszor „nem félnek eléggé”.

Nekünk már nincs tériszonyunk sem. Nem szép dolog, de az ácsok sokszor inkább vállalják a kockázatot, mert mire beszíjazzák magukat, kész is a meló. Aki napi 8-10 órát fenn dolgozik a tetőn, már olyan, mintha a szobában mászkálna. A legtöbb baleset az elbizakodottságból ered, ha betartanánk az előírásokat, nem lenne gond – vélekedett. 

Mindenkire vonatkoznak az előírások, aki felmegy a tetőre!

Ne legyenek illúzióink: nem csak az ácsoknak vagy a kőműveseknek kell tudnia, hogy mikor hova kell kikötnie magát, vagy mikor hova léphet. Ugyanúgy leeshet a villanyszerelő, a klímás, a napelemes, de a tervező vagy a műszaki vezető is. Ezért nagyon fontos az eszközök használata.

Mit mondanak a jogszabályok?

A jogszabályi háttér Magyarországon eléggé ködös. A törvények, rendeletek legtöbbször általánosságokat tartalmaznak, pl. „rendeltetésszerű és biztonságos használat”. Konkrétabb előírás a 4/2002. SzCsM-EüM rendeletben van, ebben írják le, hogy mikor kell BET-et készíteni (biztonsági és egészségvédelmi terv). Ennek a kiviteli tervdokumentáció részének kell lennie, és azt kell tartalmaznia, hogy hogyan tesszük lehetővé az épületek biztonságos kivitelezését vagy elbontását.

A BET-et a tervezőnek kell megírnia, ehhez pedig köteles tervezési biztonsági és egészségvédelmi koordinátort foglalkoztatni vagy megbízni. Az ő feladata lesz szakmailag ellenőrizni magát a BET-et, de elkészítenie a szabályok alapján nem neki kell(ene). Nyilván a való világ máshogy működik: a legtöbbször maga a koordinátor pötyögi be a tervet. Ezzel csak az a baj, hogy egyrészt nem túl szabályos, másrészt pedig ilyenkor saját magát fogja ellenőrizni. Sőt a gyakorlatban – mivel az építési munkahely kialakítását a kivitelező csak akkor kezdheti meg, ha megvan a kiviteli terv részeként a BET is – a legtöbbször a kivitelező munkavédelmise fogja megnyerni a feladatot, hogy elkészítse.

Sajnos szintén gyakorlati tapasztalat, hogy a BET-re nem hárul elég figyelem: legtöbbször egy egyszerű borítócsere történik a két építkezés biztonsági tervén. Ez annak is köszönhető, hogy a szabályok a BET tartalmára vonatkozóan meglehetősen szűkszavúak. Szépen felsorolják az építési munkahelyen dolgozók biztonságára és egészségére fokozott veszélyt jelentő munkákat és munkakörülményeket. (Ilyenek pl. a magasfeszültségű vezetékek közelében végzett munkák, vízbefúlás veszélyével vagy sugárterheléssel járó melók, földalatti tevékenységek stb.) Majd jön az a rész, hogy a káros körülmények kiküszöbölésére tegyünk intézkedéseket a BET-ben, és kalap, kabát.

Köszi, akkor mégis mi a fenét írjunk bele?

A homályos jogszabályok mellett készült egy tájékoztató ezzel kapcsolatban A biztonsági és egészségvédelmi terv (BET) készítésének követelményei, tartalma címmel. Ebben többek között a következők átgondolását javasolják:

 • Van-e a munkának olyan része, amit nem feltétlen szükséges a magasban elvégezni?
 • Építhető-e a munkához megfelelő állványzat, kellő teherbírású zsaluzat?
 • Használható-e hozzá személyemelő berendezés?
 • Ha csak egyéni védőeszköz használatával lehet gazdaságosan elvégezni a munkát, akkor milyen egyéni védőeszközt kell (lehet) alkalmazni. Ezekhez pl. a méretezett rögzítési pontokat ki kell jelölni.
 • Használható-e ipari alpintechnika?
 • A magasban lévő munkahelyek biztonságos megközelítése megoldható-e?
 • Munkaszervezéssel megoldható-e, hogy a dolgozóknak minél kevesebbszer kelljen lejönniük, illetve felmenniük a magasban lévő munkahelyükre (a közlekedésükkel veszélyes területeket érintve)?
 • Magasban történt baleset esetén a sérült mentése, elsősegély ellátása megoldható-e?
 • Az állványok építése, bontása, emelőgépek, egyéb gépek telepítése, leszerelése biztonsággal megoldható-e?
 • Megfelelő jelzések (figyelmeztető táblák) korlátok, szalagok stb. rendelkezésre állnak-e?

Ezeket nem elég szerepeltetni a tervben, hanem gondoskodni kell arról is, hogy a költségvetési kiírásban is szerepeljenek. (Forrás: www.nincsbaleset.hu)

Mi a helyzet, ha nincs kiviteli terv? Akkor elfelejthetjük a BET-et is?

Újra egy olyan kérdés, egymásnak ellentmondó véleményekkel találkozhatunk. Fütyörészve vízszigetelhetjük a tízemeletes panel tetejét vagy hőszigetelhetjük a 8 méteres homlokzatot, mert a megbízó nem akart kiviteli tervet készíttetni? (Pedig kéne.) 

Attól függetlenül, hogy készül-e kiviteli terv vagy sem, ezzel foglalkozni kell(ene), a baj csak az, hogy nem találunk konkrét útmutatást. A munkavédelmi törvény a kollektív rendszereket részesíti előnyben, ezzel viszont az a gond, hogy olykor “útban vannak” a kivitelezés közben. Viszont találhatunk egy ÉMSZ irányelvet, a Leesés elleni védelem eszközeinek tervezési és kivitelezési irányelvei címűt, amely szakmai irányelv, tehát bírósági hivatkozási alap – magyarázza Jámbor Zsolt. 

Szintén érdekes kérdés, hogy egyszerű bejelentésnél mi a helyzet? A 191/2009-es kormányrendelet a kiviteli tervek tartalmánál az egyszerű bejelentést külön kezeli. Szépen felsorolják, hogy melyek a kivitelezési dokumentáció részei, amiben a BET-ről szó sincs. Ebből az következik, hogy nem kell. Viszont a 4/2002. SzCsM-EüM rendeletet korábban találták ki az egyszerűsített bejelentésnél, már 2002-ben. Ez meg egy mukkot sem ír arról, hogy nem kellene “BET-eznünk”, ezt egy önálló feladatként, kötelezettségként írja elő. Magyarán itt a sajnos “szokásos” történettel állunk szemben: a két jogszabályt nem sikerült összefésülni, és ott tátong egy, a szakmának sok fejtörést okozó joghézag. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes építésfelügyeletek igenis kérni szokták egyszerű bejelentésnél is a biztonsági tervet.

A törvénykönyvek után lássuk, mi lehet a gond a magasban! 

Gondoljunk bele: 

 • Minél magasabban vagyunk, annál veszélyesebb. Egy 10 emeletes tetején, ha nincs attika, fúj a szél, és nincs mibe kapaszkodni, akkor lehet szépen négykézláb, „fókában” közlekedni. Ez senkinek sem az álmai netovábbja. 
 • Ha napelem is van a tetőn, még kisebb a mozgástér. Itt 50 centi, amott meg 70 az ösvény, ahol közlekednünk és nem utolsó sorban dolgoznunk kellene.
 • Sok a síkváltás (zsugorodó attikák, kevésbé szembetűnő szintkülönbségek).
 • Rosszabbak a látási viszonyok (fényvisszaverő szigetelés, változatos fény-árnyék hatások).
 • Monoton környezet, pl. 20 ezer négyzetméteres csarnok, a Jóskánk el is felejti, hogy milyen magasan van.
 • Télen, kora tavasszal és késő ősszel a tető bederesedik és csúszik.
 • Anyagváltás, máshogy kell mozognunk, ha pl. közetgyapotról a fóliára lépünk.
 • Végül, de nem utolsósorban pedig maga az ember: hibák, trehányság, mulasztások stb.

Első előtti lépés: feljutás a tetőre

Ez az első pont, amit biztosítani kell. Leegyszerűsítve amikor Jóska a létráról átlép a tetőre. A feljutási pontnál mindig legyen rögzítési pontunk is, hogy a feljutás, átlépés már legyen veszélytelen.

Milyen lehetőségeink vannak? Például 

 • zuhanásfelfogó kikötési pontok alkalmazása,
 • kábeles rendszer,
 • mobil korlát (egyszerű, könnyű).

Ha Jóskánk már biztonságban feljutott a tetőre, és roppantul igyekszik, hogy megkezdhesse a trapézlemez felrakását, akkor is gondoskodnunk kell a védelméről. Ez pedig lehet aktív vagy passzív.

Passzív, kollektív, több Jóskának egyszerre

Előnyben kellene részesítenünk az ún. passzív, kollektív rendszereket. Ezeknél az emberünknek nem kell semmit csinálnia, nem kell úgymond aktívan részt vennie a védelemben. Leegyszerűsítve elég, ha pl. Jóskánk nem balettozik a behajtóval a kezében a korlát tetején. Remélhetőleg ezek használatát nem is kell szájbarágósan elmagyarázni a munkatársainknak. És kollektív, magyarán egyszerre védi Jóskát, Lajost, meg a Zolit is. Nézzük, melyek is ezek! Ilyen pl. a korlát, az emelőpalló, a mobil szerelő állvány, a védőrács vagy a lehatárolások (a “Lajos, ne lépd át a sárga szalagot” című).

Talán a legismertebb ezek közül a korlát, itt tudnunk kell, hogy ez legyen legalább 1 méteres. Használjunk benne 3 soros védőlécet, amelyeket 30 centinként helyezünk el. A lábléc nem feltétlenül azért van, hogy mi ne csússzunk le. De ha pl. 5 emelet magasan széthagyjuk a kalapácsot, és Józsi belerúg, majd az lezuhan, lenn valakit agyonüt. 15 centis attika ezt már megfogja, tehát ilyenkor el lehet hagyni a láblécet. Ha van egy 1 méteres attikánk, az már korlátnak is tökéletes lesz.

Ha már kollektív rendszer, akkor állványozzunk csak egy kicsit! 

Sokak szerint az állvány építése és bontása jóval veszélyesebb, mint a már elkészült szerkezeten dolgozni: összedőlhet, elemek, szerszámok eshetnek le, és persze le lehet zuhanni róla. De az állványozás is sokat fejlődött, ma már léteznek olyan állványrendszerek, amiknél a védőkorlát előre beszerelhető: tehát amikor az állványépítő felmegy a következő, még épülő szintre, a korlát már ott van.

Az állványoknál sokszor probléma, hogy  hova, milyen alapra állítják fel a szerkezetet. Legrosszabb esetben rákerül a sittre, egy fokkal jobb, ha egy szilárdabb talajra, de igazság szerint az alátétpallót sem kellene kispórolni. Fontos a megfelelő rögzítés, enélkül imbolyoghat az egész állvány. Gyakori mulasztás, hogy a lábdeszkákat, védőkorlátot egyszerűen kihagyják.

De a használattal is adódnak problémák.  

A csapóajtó sokszor csak dísznek van, nem csukják vissza. Gyakori hiba az is, hogy a járólap poros, vagy Józsi munka közben a törmeléken keresztül bukdácsol. Sokszor előfordul az állványon lévő csiga, csörlő rögzítése sincs túlgondolva: Jóskánk egy dróttal oldja meg.

Az állványokra vonatkozó követelményekhez jó gyakorlati támpontot nyújt az MSZ EN13020 szabvány (Készelemes fém munkaállványok létesítésének használatának, és bontásának követelményei).

Aktív, egyéni eszközök, csak Jóskának

Ilyenkor Jóskánknak is szépen részt kell vennie abban, hogy a tetőn maradjon, és Newton szabályait elkerülje. Ide tartoznak

 • a felfogó (itt leléphet az épületről, “meg van engedve” és megfogja a heveder, pl. ilyen lehet a beülő kötéllel kombinálva) és 
 • a visszatartó rendszerek (ilyenkor meg sem engedjük a leesést).

Viszont nem ide soroljuk az alpintechnikát, annak saját rendszere van.

A zuhanást felfogó rendszernél sok a buktató. Legfeljebb 2 méter zuhanás lehet, pluszban a védőtávolság és az emberek magassága, tehát összesen 6,25 méter szabad, akadálymentes zuhanási zóna szükséges. Ez nagyon ritkán biztosítható, ha pl. ott van egy előtető, amin puffan egyet, akkor semmi értelme a felfogórendszernek. Ezeket önálló kikötési pontokkal lehet kivédeni.

A kábeles rendszer lehet átkötés nélküli folyamatos védelem vagy olyan, amikor a munkatársunknak át kell akasztgatnia magát. Fontos, hogy 100 méternél ne legyen hosszabb a megszakítás nélküli kábelhossz (két feszítőpont közötti távolság).

A magastetőknél kábeles vagy sínes rendszert is lehet alkalmazni, ez egyszerűbb, de ilyenkor az oromfalnál önálló kikötési pont lesz szükséges.

Magastetőn nagyon kell figyelni az oromfali zuhanásra, 10-30 fokos tető hajlásszögnél 2 méteres biztonsági távolságot kell tartani. 30 foknál nagyobb hajlásszögnél ez 1 méter lesz. 

Figyeljünk arra, hogy legalább két emberünk mindig legyen a tetőn! Hiába fogta meg a heveder, ha aztán ott lóg Jóska egyedül fél napig. Ugyanúgy meghalhat, ha elszorítja az ereket a berendezés. Mindig legyen valaki, aki tud segíteni vagy segítséget hívni!

Mindig tanúsított rendszerekben gondolkodjunk és ne feledkezzünk meg a karbantartásról sem! Jó lenne, ha nem maradna a Jóskánk kezében a korlát!

Kis Zsuzsanna

 

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »