fbpx

Még nem állt meg a drágulás: az ÉVOSZ szerint idén 10-15 százalékos áremelkedés várható

Kevesebb új beruházás várható az idén, a korábbi, kétszámjegyű építőipari növekedés helyett 5-6 százalékra számíthatunk. Tovább emelkednek majd az anyagárak: 10-15 százalékos drágulás is elképzelhető már az első negyedév végéig. És nem kerülhetjük el a további béremeléseket sem: a minimálbér emelése miatt jobban keresnek a segédmunkások, de azt a 10-15 százalékot végig kell vinni a szakmunkások és a magasabban képzett dolgozók fizetésén is. Ezt várhatjuk, és ez lenne jó 2022-től az építőiparban az ÉVOSZ év eleji összegzése szerint.

szerző: Nagy Csaba

Januárban adott ki az ÉVOSZ egy olyan összefoglaló anyagot, amelyben az építőipar helyzetét és fontosabb problémáit értékelték. A tanulmány szerzői a jelen állapot összegzése és a várható folyamatok elemzése mellett több területen is megfogalmazták javaslataikat. Ezek egy része akár az iparágon belül is megvalósítható, többségük azonban nem. Cikkünkben e tanulmány megállapításainak és javaslatainak egy részét ismertetjük. A teljes anyag az ÉVOSZ oldaláról letölthető, olvasható ezen a címen: bit.ly/evosz2022.

Mire számíthatunk 2022-ben?

A koronavírus-járvány érkezése előtt Magyarországon az építőipar még mindig a 10 évvel korábbi világválság hatását nyögte. Éppen 2019-re tartott ott a termelés, hogy utolérheti a válság előtti szintet. Ezt szakította meg a Covid, ami 2020-ban úgy is csaknem 10 százalékkal vetette vissza a termelést, hogy az építőipar a járvány alatt is szinte zavartalanul működhetett.

2021 a járvány mellett új kihívással is jelentkezett. A hirtelen jelentkező igényeknek és néhány világpiaci hatásnak köszönhetően meglódultak az árak. Magyarország erősen importfüggő – az építőanyagok közel fele is külföldről érkezik– , a nemzetközi hatásokat nem tudjuk kikerülni. Az áremelkedés legalább 125 százalékos volt minden téren, de az ÉVOSZ szerint egyes termékeknél 160 százalékos változás is megfigyelhető volt. A kivédhetetlennek tűnő áremelkedés mellett még nyersanyag-hiány is fenyegetett. Ekkor avatkozott be a kormány a kiviteli korlátozással. Az áremelkedés ettől még nem fordult vissza, a nyersanyag-hiányt azonban sikerült az intézkedésekkel kivédeni.

A meglepő az volt, hogy az anyagárak drámai emelkedése alig befolyásolta az építéseket. A kereslet szinte semmit nem csökkent, szinte egyszerre jelenik meg a piacon minden olyan megrendelés, melyet az elmúlt két évben a járvány miatt elhalasztottak. Az összesített adatok még nem véglegesek, de az ÉVOSZ szerint az építési munkák értéke 2021-ben elérhette az 5100 milliárd forintot (az eddigi csúcsév, 2019 kevéssel több mint 4300 milliárdot hozott).

A becslések, no meg az eddig lekötött munkák értéke szerint a növekedés ebben az évben is folytatódni fog, bár az üteme már nem éri el az előző évit. Főleg az állami és önkormányzati építések lesznek visszafogottabbak – ezt a választási évnek köszönhetjük, az állami szervezetek idén nem az építési beruházások indításával  lesznek elfoglalva. Húzóerőt a lakásépítés, lakásfelújítás, ipari és logisztikai beruházások, csarnoképítések jelentenek majd ebben az évben. Az állami beruházások átmeneti hiánya jó hír is azoknak, akik eddig az alacsony kapacitás miatt nem tudtak megfelelő kivitelezőt találni. A kereslet és a kínálat idén valamennyire egyensúlyba kerülhet.  

Béremelések

Az ÉVOSZ adatai szerint az elmúlt években általában évi 8-10 százalékos béremelés volt az építőipar egészében. Ennek eredménye, hogy ma az ÉVOSZ szerint a szakmunkás átlagkereset eléri a 400 ezret, a mérnöki a 650-900 ezret attól függően, hogy mennyire bonyolult az elvégzendő feladat. Sok azonban a szakmunkásoknál jóval kevesebbet kereső segédmunkás, így az építőipari átlagkereset csak mintegy 340 ezer forintra jön ki, ami alacsonyabb az átlagos ipari fizetéseknél. Mindez azt jelenti, hogy idén jelentős bérfejlesztésekre lesz szükség, hogy az elvándorlást, a munkaerőhiányt orvosolni tudjuk. A béremelést kényszeríti ki a minimálbér és a garantált bérminimum átlagosnál nagyobb növekedése is. A megemelt minimálbér szinte „tolja fölfelé“ a magasabb keresetűek bérét. Ezt a mozgást nem lehet elkerülni, különben abba a helyzetbe kerülünk, hogy a segédmunkások és szakmunkások bére között túl kicsi lesz a különbség.

Az ÉVOSZ szerint az építőipari bérek ma az általános ipari bérszint 82%-át érik csak el. Ettől alacsony az építési munka rangja, nem jelent vonzerőt a munkaerő számára. Elismerik, hogy a bérek emelése rövid távon az építési árak emelését hozza magával, de úgy vélik, hogy ez hosszabb távon megtérül, mert javíthatja a munkavégzés minőségét és elősegíti a stabil szakmunkásgárda kialakulását.

Lánctartozás

A lánctartozásról az elmúlt években kevesebb szó esett, pedig a jelenség soha nem tűnt el teljesen. Most ismét lábra kapott. Az ÉVOSZ szerint ma körülbelül 150 milliárd forintot tesznek ki a határidőn túli tartozások. Ennek a felét soha senki nem fogja már kifizetni. Az adós tönkrement, felszámolták, eltűnt, a behajtás érdekében indított perek 3-5 évig elhúzódnak. A végén hiába nyeri meg valaki a pert, a tartozásból már semmit sem fognak neki fizetni, hiszen addigra az adós cég kiüresedett. Összességében az ÉVOSZ szerint a benyújtott számlák 10 százalékát nem fizetik ki időre, 3-4 százalékuk pedig behajthatatlanná válik.

A lánctartozás ellen megfelelő tartalékokkal lehetne védekezni, csakhogy a kisvállalkozások felélték már a tartalékaikat. Ez sérülékenyebbé tesz mindenkit. Egyrészt nehezebben védhető ki az áremelés vagy a körbetartozás jelensége, ha nincs a vállalkozásnak tartaléka. Másrészt így kevesen tudnak fejlesztésre vagy például oktatásra költeni, ami a fejlődés kulcsfontosságú tényezője lenne.

Idén is áremelés várható

Az építőanyagok árának emelkedése nem állítható meg ebben az évben sem. Sőt, egyelőre meredekebben nőnek az árak, mint azt az elmúlt évek elején lehetett tapasztalni. Korábban év elején a 6-9 százalékos növekedés volt az általános, most 10-15 százalék is összejöhet már az első negyedév végére. Főleg azoknak a termékeknek növekszik folyamatosan az ára, amiknek az előállításához jelentős mennyiségű energiára van szükség.

Munkaerőhiány

A pályáról egyre jobban hiányoznak a szakmunkások és a mérnökök is. Ezért növekedni az a cég lesz képes, amelyik jobban megfizeti az embereit, vagy szervezettséggel, belső fejlődéssel, hatékonysággal pótolja a hiányzó munkaerőt.

A felmérés szerint ma nincs olyan építőipari alapszakma, ami ne minősülne hiányszakmának. Jelenleg a teljes ágazat mintegy 375 ezer embert foglalkoztat. Ez nagyjából annyi, mint a járvány előtti időben volt (25 ezerrel több, mint 2019-ben). Csakhogy az elmúlt évek bővülése főleg a segédmunkások és betanított munkások számának emelkedését jelentette. Szakmunkásból kevés van, amit még súlyosabbá tesz a meglévő munkaerő elöregedése. Kevés a fiatal, és alacsony a költözési hajlandóság. Magyarországon könnyebben vált valaki szakmát, mint hogy a szakmájában maradva az ország másik felére költözve keressen munkát.

A munkaerőt továbbra is a keletről nyugat felé irányuló vándorlás fogja jellemezni. A magyar szakmunkások Nyugat-Európa felé indulnak, a helyükre pedig legfeljebb keletről érkező munkásokat hozhatunk. Törekedni arra kellene, hogy az Ukrajnából vagy távolabbról induló bevándorlás során ne segédmunkások, hanem szakképzett dolgozók kerüljenek az építőiparba.

Gondot jelent az is, hogy az építőiparban nagy tömegben jelennek meg olyan dolgozók, akiknek semmilyen építőipari tapasztalatuk nincs. Az elmúlt 4 évben a kivitelező vállalkozások körülbelül 100 ezer embert vettek fel. Ez sokat lazított a feltételeken is. A legtöbbjüket időbérben fizetik, így hatékonyságuk alacsony szintű. Alacsony teljesítményük miatt nem is lehet őket teljesítményarányosan fizetni – oda vándorolnának, ahol kedvezőbb feltételekkel találkoznak.

A foglalkoztatás tisztítása, a feketemunka visszaszorítása érdekében az ÉVOSZ azt javasolja, hogy a most bevezetett Üvegkaput terjesszék ki a kisebb építkezésekre is. Szerintük mindenhol szükség lenne rá, ahol az e-napló is kötelező. Ez segítene tisztítani a munkaügyi és adózási problémákat. Javasolják a munkaügyi ellenőrzések hatékonyságának az erősítését is.

Pénzügyek

A 2022-ben várható körülmények közül egyik legfontosabbként a finanszírozási kérdéseket veti fel a tanulmány. A fő probléma, hogy a kis- és középvállalkozások nagy része egyáltalán nem tudja előre finanszírozni a munkáját. Ez kiszolgáltatottá teszi őket például a kifizetési késésekkel szemben. Az ÉVOSZ javaslatokat fogalmaz meg többek közt a bankok számára, hogy miként tegyék biztonságosabbá és a kkv-k számára gördülékenyebbé a projektek finanszírozását.

Egyik fő javaslatuk például, hogy a megrendelőket korlátozni kellene a jóteljesítési garancia kontroll nélküli lehívásában. Az ÉVOSZ szerint ennek a lehetőségét a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakvéleményéhez kellene kötni. Azaz a bank a bankgarancia alapján is csak akkor fizesse ki az ilyen garanciát, ha annak indokoltságát a TSzSz szakvéleménye támasztja alá. Fontosnak tartják azt is, hogy mind a közbeszerzések, mind a magánszerződések esetén alacsonyabb értékben határozzák meg ezeket a garanciális kötelezettségeket.

A következő javaslat megvalósítása már nem ennyire egyszerű, a Ptk.-t kellene hozzá módosítani. Az ÉVOSZ szerint jó lenne, ha a kivitelező jelzálogjogot kaphatna valamely olyan ingatlanon, ami a megrendelő tulajdonában van. Ez garanciát adna számára, hogy a megrendelő biztosan ki fogja fizetni az elvégzett munka ellenértékét. Ezzel összefüggő javaslat, hogy be kellene vezetni a megrendelői garancia intézményét a magánerős építkezéseknél is. A felvetés jogos: ma a kivitelezőnek jóteljesítési garanciát kell adnia, a megrendelőnek viszont nincs semmilyen igazolási kötelezettsége azzal kapcsolatban, hogy a beruházáshoz szükséges forrás a rendelkezésére áll.

Hatósági eljárások egyszerűsítése

A tanulmánynak a hatósági ügyekkel kapcsolatos fő megállapítása valószínűleg egybeesik mindenki tapasztalatával. Szerintük a tervezés, lebonyolítás, építés-kivitelezés szabályozása, a jogosultságok, a szakmai feltételrendszerek, az építésigazgatási eljárások annyira összetettek és bonyolultak, hogy a legtöbb mikro- és kisvállalkozás nem képes ezeket folyamatosan követni. Ezért azt remélik, hogy ha ezen a területen történik is változás, az csak a legszükségesebb intézkedésekre korlátozódik.

Az ÉVOSZ javaslatai az egységesítés, egyszerűsítés irányába mozdítanák ezt a területet. Kezdve ott, hogy szükség volna egy teljes körű fogalomtár kialakítására az egységes szakmai szóhasználat érdekében. Szükség lenne kisvállalkozói tájékoztató füzetek kiadására, melyek összefoglalnák a leglényegesebb tudnivalókat.

Javasolják a TSzSz továbbfejlesztését is. Szerintük azoknak a körét kell bővíteni, akik jogosultak ehhez a szervezethez fordulni problémáikkal, például a beruházás lebonyolításában részt vevő beszállítókkal. Ehhez persze a TSzSz kibővítésére, teljesítőképességének növelésére is szükség van.

Végül javasolják a kettős kamarai regisztráció megszüntetését is. Elég lenne a vállalkozásoknak csak a szakmai kamarához tartozniuk, s ennek adataiból a kereskedelmi és iparkamarák kinyerhetnék a regisztrációhoz szükséges információkat.

Szakmaiság növelése

Lényeges területe a javaslatoknak a vállalkozások hatékonyságának erőteljes növelése. Ahogy már írtuk: ha a munkaerőhiány miatt a létszám nem növelhető, akkor a hatékonyságot kell fejleszteni. Ez is egy sokrétű feladat:

  • A gépparkok, eszközök elavultak, alapos fejlesztésre lenne szükség a vállalkozások nagy részénél.
  • Felnőttképzés, a dolgozók oktatása. Itt külön ki kellene térni az együttműködési képességek fejlesztésére, hogy gördülékenyebb lehessen az egy beruházáson dolgozó cégek együttműködése.
  • Javítani kellene a szerződéskötéseken is. Például nem általános, hogy a kivitelezők versenyeztetése a kiviteli tervek ismeretében történne meg. Szükség lenne mintaszerződésekre, szerződéskötési ajánlásokra is.
  • Új gondolat az ÉVOSZ részéről, hogy kötelezővé tennék a vállalkozói vizsga letételét a vállalkozói igazolvány kiadásának feltételeként. Ezzel azt kívánnák elérni, hogy a tevékenységüket kezdő új vállalkozók rendelkezzenek alapvető vállalkozói ismeretekkel.

A tanulmány szerzőinek egyébként nincs jó véleményük az építőipari szakképzés eredményeiről sem. Az állami képző intézményrendszer szétaprózott, műszaki állaga leromlott. A felnőttoktatás pedig nem elegendően rugalmas, és kevés a felnőttképzéshez csatlakozó vállalkozás is. Mindennek az a következménye, hogy egyrészről magas a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma, másrészt az iskolarendszerből nem jön ki sem elegendő szakmunkás, sem pedig elegendő mérnök.

A kisvállalkozások hiába vennének részt a szakképzésben, nem tudják a szakma teljes szélességét megmutatni tanulóiknak. Másrészt az is látszik, hogy a téli hónapokban problémás a gyakorlati oktatás megvalósítása. Ezért az ÉVOSZ inkább azt javasolja, hogy nagy képzőközpontokat kellene létrehozni megyénként, régiónként. Ezek a nagy oktatási központok több szakiskola tanulóinak is elláthatnák a gyakorlati képzését.

Közbeszerzések

Az építőanyagok áremelkedésével kapcsolatos problémák sűrűsödve jelennek meg a közbeszerzésekben. A közbeszerzést elnyerő vállalkozónak sok esetben egy évnél is hosszabb időre kell tartania ajánlati árait, miközben semmi hatása nincs arra, hogy az építés önköltsége számára hogyan alakul majd. Ez lehetetlenné teszi a szerződések egy részének teljesítését. A közbeszerzési szerződések módosítása azonban nem egyszerű feladat, a törvény ezt csak számos feltétel betartásával teszi lehetővé.

Az ÉVOSZ nem a közbeszerzési törvény átírását várja a törvényhozóktól, hanem egyértelmű iránymutatásokat. Szerintük a Közbeszerzési Hatóságnak kellene olyan állásfoglalásokat kiadnia, hogy mi lehet a megoldása az áremelkedések okozta helyzetnek. Szükség volna egy olyan adatbázisra is, ami összehasonlítható információkat adna a megvalósult közbeszerzési szerződések  árairól. A megbízók oldaláról sokkal pontosabb költségbecslésekre lenne szükség – ma például nincs egységes költségtervezési rendszer a közbeszerzésekben.

Szigorúan be kellene tartani a kockázatos áron történő szerződéskötés tilalmát. Kockázatos árnak itt a mindenkori építőipari rezsióradíjat el nem érő árajánlatot értik. Persze ez akkor válna valóban használhatóvá, ha a kormány is megadott időben, például minden évben legkésőbb áprilisig meghatározná az arra az évre érvényes rezsióradíjat. Az ÉVOSZ még tovább is menne ebben a kérdésben: az óradíjak mellett szerintük meg kellene határozni a minimális ráfordítási időt is, s magyarázatot igényelne, ha valaki a szokásos normaidőnél rövidebb időráfordítással ad be árajánlatot. És végül a közbeszerzési javaslatoknál is megjelenik a feltétel nélkül lehívható bankgaranciák kérdése. Ezek rendszere nagyon könnyen vezet visszaélésékhez. Ezért közbeszerzések esetén is azt javasolja az ÉVOSZ, hogy a bankgaranciákhoz csakis a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv véleménye után lehessen csak hozzányúlni.

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »