fbpx

Mélyfelújítás: 80-as évekbeli nyaralóból közel nullás lakóház

Múlt hónapban írtunk arról, hogy milyen sok mélyfelújításra lenne szükség, a magyar épületállomány nagy része ugyanis csapnivaló energetikai állapotban van. Sajnos sok esetben az „energetikai felújítás” csak pár cm homlokzati hőszigetelést vagy egy gyors ablakcserét jelent, ami még messze nem elég a boldogsághoz, azaz ahhoz, hogy valóban számottevően csökkenjen a ház energiaigénye. Nézzük meg, hogy is néz ki egy mélyfelújítás a valóságban! Cikksorozatunk első részében egy ‘80-as években B30-as blokktéglából épített ház újjászületését nézzük meg, főként energetikai szempontból.

Előzmények

Olyan családi házat szerettünk volna, ami elég nagy ahhoz, hogy három gyerekkel elférjünk benne, és olyan agglomerációban van, ahonnan munkahelyek, iskolák viszonylag rövid eljutási idővel elérhetők. A telkek drágák vagy rossz adottságúak voltak, emiatt a használt házakat kezdtük nézegetni, aztán egyre inkább a felújítandó épületek irányába fordultunk. 

Jó helyen lévő, egyszerű formájú, szerkezetileg ép, de kissé lelakott, felújítatlan épületre vadásztunk. Fontos szempont volt, hogy túl nagy se legyen, mert egy teljes körű felújítás során nem mindegy, hogy kétszáz vagy háromszáz négyzetméter falat vagy tetőt kell hőszigetelni. Annak sem örültünk volna, ha összetett az épületforma, sok szerkezeti hőhíddal. Ugyanígy fontos volt az is, hogy az épület ne vizesedjen. Vagy ha van némi víz a szerkezetben, ne kelljen bődületes összegeket az utólagos vízszigetelésre fordítani.

A kiválasztott épület

Egy rendkívül őszinte archív kép az épület építéséről.A pincében talált képen látszik, hogy az akkori gyakorlatnak megfelelően sehol nincs hőszigetelés a beton áthidalók előtt, és a monolit teraszlemez is hűtőbordaként vezeti be a hideget a szobába.

Így jutottunk el egy rendkívül csúnya, 1982-ben B30-as téglából épített 100 négyzetméteres két szintes, félig alápincézett nyaralóhoz, amihez a kétezres évek elején egy 25 négyzetméteres külön lakrészt építettek. A lakrész erősen beázott és penészedett. Az egész épület ablakai már eleve máshonnan kibontva lettek beépítve úgy, hogy a teljesen lehúzott redőnyök is zörögtek a huzattól, ha fújt valami kis szellő. A szobákban a padló nem volt egyenes,  mintha vízen himbálózó hajó fedélzetén járt volna az ember. A konyha kicsi volt, az emeleti fürdő penészes. Fűtésről csak a hátulsó lakrészben gondoskodott egy pb palackról üzemelő konvektor. A gázórának csak az állványa került az előkertbe, de sosem kötöttek rá. A szennyvizet régen átemelő szivattyú nyomta ki az utcai közműhálózatba, de évekkel ezelőtt eltűnt, elvitték, ellopták. Kívül mindenütt hámlott az épület: pörgött le a festék a falakról, az ablakokról, a kerítésről, a korlátokról, a tető látszó fa szerkezeteiről. A tetőről hullottak a cserepek erős szélben. A ház láthatóan teljes felújításra szorult, de pár ijesztő, de nem vészes dolgot leszámítva szerkezetileg megfelelő állapotúnak tűnt.

Felmérés, tervezési program

A felmérési terv alapján elkezdtünk az átalakítás lehetőségein gondolkodni. Kitaláltuk az új alaprajzot, eldöntöttük, melyik ablakot szüntetjük meg, és hova kellenek új homlokzati nyílások. 

Aztán azt vizsgáltuk, hogyan lehetne ebből az épületből passzívházat közelítő szintű felújítás. Felvittem az épület adatait a PHPP-be, ez alapján határoztuk meg a hőszigetelések vastagságát. Úgy tűnt, hogy magyar viszonyok között, tíz éve még brutálisnak számító hőszigetelésekkel, jó minőségű homlokzati nyílászárókkal és hővisszanyerős szellőztető rendszerrel még egy ilyen régi építésű házból is ki lehet hozni olyan alacsony fűtési hőigényt, hogy ne kelljen fűtésrendszert építeni.

Egy épületet ugyanis sokszor nem megépíteni nehéz, hanem fenntartani. Tudtuk: sem az olcsó fa, sem az olcsó gáz, sem az olcsó áram nem lesz sokáig fenntartható, a legolcsóbb energia pedig a fel nem használt energia. Tehát mi ezt a házat egyszer akartuk viszonylag jelentős költséggel megépíteni és utána minél tovább, minél kisebb költséggel használni.

A bontások és az elmaradhatatlan meglepetések

A 25 négyzetméteres hozzáépítést elbontottuk, mert annyira rosszul építették meg, hogy ha megtartjuk és gatyába rázzuk, aránytalanul megnövelte volna az épület felújításának a költségeit. A tető kapcsán is sejtettük, hogy alaposan hozzá kellene nyúlni. Egyrészt a rosszul felrakott cserép miatt, másrészt a leendő vastag hőszigetelés miatt, harmadrészt azért, mert a tervezett vastag homlokzati hőszigetelés kilógott volna a régi tető alól.

Minden meglévő épület tartogat meglepetéseket, a mi esetünkben sem volt ez másként. 

A tető megbontása során egyértelművé vált, hogy a szaruzat faanyaga már tönkrement, lassan megfőtt a szakszerűtlenül felrakott cserép alatt. De a tetőbontás egy másik kellemetlen meglepetést is tartogatott. Az épület felmérése során nagyon változatos falvastagságok jöttek ki, a gyanúm szerint azért, mert az építők nem ismerték a derékszög, párhuzam, függőleges, vízszintes, egyenes, sík stb. fogalmakat. Vagy nem igazán érdekelte őket. A tetőt a gerinc alatt le kellett támasztani valahova, erre egy 30 cm vastag fal éppen alkalmasnak tűnt. Azt hittem, vakolat nélkül is lehet 25 centis, és biztosan megy valami beton koszorú a tetején. Hát nem így volt. Egy igazán csálé válaszfalat vakoltak ki mindkét oldalán 6-7 centis habarccsal máshogy görbére, természetesen koszorú nélkül. A statikus gyorsan el is rendelt egy koszorú kiegészítést. Ez nagyjából egymilliós többletköltséget jelentett akkoriban, nem volt őszinte a mosolyunk. Összességében az épület lecsupaszítva, tető nélkül, kiszedett ablakokkal sem nézett ki szerkezetileg rosszabbul, mint előtte, és szerintem sokkal randább sem lett.

A szerkezet építése – már hőszigetelésekkel

A tetőtéri falak vasbeton koszorújának kiegészítése után jöhetett a teljesen új fa fedélszék és tetőhéjazat. A hőszigetelt tetőbe a szaruzat fölé deszkázat és 5 centi kőzetgyapot is került. A héjazat alatt, a tető teljes felületén gondoskodni kellett a megfelelő minőségű páraáteresztő tetőfólia elhelyezéséről és a cserepek alatti kiszellőzésről. 

15 cm XPS került a padló alá

A földszinten azokban a szobákban, ami alatt nem volt pince, feltörtük a betonaljzatot és a főfalak belső oldalát a sávalapig (kb. 50-60 cm mélyen) kiástuk. A padló alá, homok ágyazatra 15 cm XPS hőszigetelést tettünk, a falak mellé belül körben 5 cm-est. Ezután jött a 12 cm vasalt aljzatbeton, aminek a tetején össze tudtuk dolgozni a falak alatt lévő régi vízszigetelést az újjal, majd ráépítettünk egy Ytong válaszfalat. Ebben az ütemben a válaszfalak fönt is megépültek, illetve ki lettek alakítva a homlokzati nyílások.

Következett a külső teraszok elbontása, mivel ezek megakadályozták volna a teljesen körbefutó lábazati hőszigetelést. Itt ébredtünk rá arra, hogy az emeleti teraszt nem bonthatjuk el. Ez konzolosan, azaz külső alátámasztás nélkül kilóg az épületből, és nagyon zavart engem, mert a hőszigetelésnek igencsak útjában volt. Eredetileg úgy képzeltem, levágjuk és egy önálló, az épülettől független, úgynevezett állványszerkezettel visszaépítjük. Így a konzol által képezett hatalmas hőhidat meg tudtuk volna szüntetni. A statikus azonban felhívta a figyelmemet, hogy ez a konzol olyan feszített vasbeton gerendákból állhat, amit a belső tartófalra támasztottak, a külsőn pedig túllógattak. Ezt látszott igazolni az is, hogy az emeleti szoba padlója kissé lejtett a terasz irányába. Feszített gerendákat vagdosni nagyon egészségtelen, mondhatni életveszélyes cselekedet, így ez a terasz maradt a helyén, bőséges hőszigetelésbe csomagolva.

Homlokzati nyílászárók beépítése – hőszigetelésbe, konzolosan

Jöhettek az ablakok. Energiahatékonysági okból a két teraszajtónk is ablak lett, mivel a teraszajtó küszöb kialakítása más, és csak olyat tudtunk volna beszerezni, ami a küszöbnél hőhidas volt. Viszont az ablakaink körben hőhídmentes kialakításúak. Az emeleti terasz kijáratát egyébként is meg kellett emelni egy lépcsőfokkal, hogy a meglévő teraszlemezre tervezett vastag utólagos hőszigetelés, a vízszigetelés és az új burkolat elférjen. Némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy az alsó teraszra is ki tudunk lépni anélkül, hogy az ablakkeret alsó gumi tömítését lábbal taposnánk.

A beépítés a tégla falazat elé, fém tartó fülekkel történt. A beépítést a homlokzati hőszigetelésből számoltuk vissza úgy, hogy az ablak külső kávája a végső falsíkban 15 cm mélyen legyen. Mivel az épület viszonylag kicsi és viszonylag kis alapterületű helyiségekből áll, a legtöbb helyiségnek csak egy ablaka lett. Ahova kettő is került, ott a második ablak már fix üvegezést kapott. Ez nemcsak költségcsökkentő, de hőhidasság szempontjából is előnyösebb kialakítás. A fix ablakoknál ügyeltünk rá, hogy minden helyiség ablaknyitással is szellőztethető legyen, és a fix ablakok kívül-belül könnyen megközelíthetők, tisztíthatók legyenek.

Az ablakokat az ablakos cég szállította és építette be. Gondoskodtak a konzolos RAL beépítésről, és a kilógó ablakokat körben XPS ékekkel szegélyezték. Nekünk annyi feladatunk maradt, hogy a teraszajtóknál és a bejárati ajtónál a küszöbök hőhídmentesítését és vízszigetelés átvezetést megoldjuk. A küszöbök alá XPS helyett Purenit került, mivel ez merevebb, a taposásnak jobban ellenáll. A teraszok belső oldala mentén XPS hőszigetelést ragasztottunk a lábazatokra is.

Homlokzati hőszigetelés saját kezűleg – miután három kivitelező is elszaladt

Itt már szép ugyanez a homlokzat

Eleinte nem igazán értettük, miért tűnik el mindegyik szimpatikus, jó referenciákkal bíró kivitelező. Valószínűleg a hepe-hupásra vakolt, és nem is függőleges fal volt az oka, amit ki kellett hozni egyenesre. Nekiláttunk mi. Az épület körüli teraszokat, járdákat, az északi falra feltaknyolt öt centi nikecell jellegű barkácsmunkát eltüntettük. Ezután megnéztük, van-e egyáltalán szilárd aljzat, amire a szigetelést ragasztani lehet. Ha nem volt, akkor új alapvakolatot készíttettünk. Jöhetett a rendezett terepszint alatti 20 cm XPS, afölött  20 cm lábazati (esetünkben rózsaszín) EPS, feljebb pedig a 25 cm grafitos EPS hőszigetelés felragasztása.

A légtömörségre mindenhol nagyon ügyeltünk, minden falnyílás körüli fólia ragasztást ellenőriztünk, ha kellett pótoltunk, és a szigetelő lapok beragasztása után a hézagokat kifújtuk PUR habbal. A szigetelő lapok beragasztása és a dübelezés után mégis visszajött a kivitelező barátunk, aki a csapatával a síkra csiszolást, a hálózást és a színezést profi módon oldotta meg. Az épület elnyerte végleges formáját, és egész jól nézett ki.

Gépészet – mindent elölről, de csak annyit, ami szükséges

A külső szigetelési munkákkal párhuzamosan a belső gépészeti alapszerelés is megtörtént, azaz új lett a vízvezeték, a szenny­vízvezeték, a szennyvíz aknába másik átemelő szivattyú került.

Az elektromos mérőórát az épület faláról, ahol a hőszigetelés útjában lett volna, kitettük a kapu mellé a telekhatárhoz. Az épület teljes elektromos hálózatát újjá kellett építeni, mindent gondosan védőcsőben vezetve. Az alapszerelés így már képes fogadni a napelemes rendszert és felkészült olyan nagyobb teljesítményű berendezések igényére, mint indukciós főzőlap, pirolitikus tisztítású sütő, gamer PC-k. A használati melegvizünket is – egyelőre – egy kutya közönséges villanybojler biztosítja. Az elektromos vezetékeknél különös gondot fordítottunk arra, hogy a légtömör burkon vezeték csak indokolt esetben, az áttörést megfelelően tömítve haladjon át. A külső falakba légtömör kötődobozok kerültek. Apróság, de pl. a redőnyöknél is olyan megoldást választottunk, ahol nincs vezetékes vagy analóg működtetés, csak távirányító.

Fűtés – milyen fűtés?

A hűtő-fűtő klíma

A fűtési rendszer lényegében maga a hővisszanyerős gépi szellőztető rendszer, amely az év jelentős részében képes az épület belső hőmérsékletét 20 Celsius-fok környékén tartani, és csupán néhány olyan hidegebb hét van, amikor kiegészítő fűtést kell alkalmaznunk. A kiegészítő fűtést pedig egy 5,3-6,2 kW névleges teljesítményű hűtő-fűtő klímaberendezés szolgáltatja. Nemcsak arra jó, hogy ha nyáron a redőnyöket feledve jobban melegszik az épület, gyorsan lehessen hűteni. Picit meg lett hekkelve azáltal, hogy a beltéri egység nem a szobában a falra szerelve dolgozik, hanem a hővisszanyerős szellőzőrendszer előremenő ágában, a távozó használt levegő hőjével előmelegített friss levegőt fűti. Ha a lakásból távozó levegő 20 Celsius-fokos, kint pedig 0 fok van, akkor ha a hőcserélő hatásfoka 75 %-os, akkor a bejövő 0 fokos levegőt 15 fokra melegíti fel (igazából magasabb a hatásfoka). Ezt a 15 fokot a klíma még további 5 Celsiust hozzáadva 20 fokosra emeli. Ezt fújja be a lakásba az a két kis 150 Watt teljesítményű ventillátor, ami a szellőztető rendszerben dolgozik. A klíma kültéri egysége az északi homlokzat előtt, az udvaron kapott helyet, a hővisszanyerő gép pedig a padlástérbe került.

Befejező munkálatok – légtömörség mindenek előtt

Következett a tető hőszigetelése. Ez átlagosan 30-40 cm befújt cellulózzal történt, amely után az addig üveghangon pörgő, gyakran jegesedő kültéri egység leállt, és szakaszos, csöndesebb üzemmódra váltott. Az emelet és a földszint közötti jelentős hőmérséklet-különbség megszűnt, az épület rendeltetés­szerűen működni kezdett.

párazárás

A szigetelés befújása előtt a belső oldali lég- és párazárást meg kellett oldani. Mi Dörken fóliát és ezzel rendszerben álló ragasztószalagokat vagy tubusos ragasztót használtunk. A fóliasávok összeragasztása viszonylag könnyű munka, a nehézséget a fólia és a homlokzati fal teljesen légtömör összeragasztása jelentette. Ha a fóliát rálógatjuk a homlokzati falra, azt lehet ugyan vakolni, de nem biztos, hogy szép egyenes lesz. A Németországban már sok ilyen házon dolgozó kivitelezőnk mutatott egy trükköt: a fóliát nem a falak oldalára, hanem a tetejére ragasztotta. Nem kellett “szépen” ragasztani, lehetett jól is, az akusztikus kengyelre helyezett gipszkarton pedig eltakart mindent.

Már csak a befejező munkák maradtak hátra: kartonozás, glettelés, festés, kerámia és laminált burkolatok elhelyezése.

Tapasztalatok – egy év után

Amíg építettük, sokan értetlenkedtek azon, miért piszmogunk vele ilyen sokáig, miért szigeteljük agyon, és főleg miért nem teszünk bele valami kényelmes fűtésrendszert. De az épület – bár sokáig készült – beváltotta az előzetes várakozásainkat. A fűtés kiválóan teljesít, annak ellenére, hogy a hőszigetelés két helyen még nincs meg (a pincefödémnél és a konzolos teraszlemeznél, ami hatalmas hűtőbordaként működik).

Mégis, a hőmérséklet a legnagyobb eddig mért hidegekben sem ment 20 Celsius-fok alá. A belső hőérzet nagyon kiegyensúlyozott, nem húznak sem az ablakok, sem a falak. A folyamatos, enyhe áramlású légcserének köszönhetően a belső levegő minősége állandóan jó.

És hogy mennyibe kerül kifűteni?

Mivel a havi telefonszámla jóval nagyobb összeg, mint a fűtés, ezért sajnos nincsenek pontos adataink. Hőszigetelés előtt nem laktunk a házban, de azt tudjuk, hogy az előző házban 8.500 Ft volt a havi villanyszámlánk, ennyit költöttünk fűtés nélkül, használati melegvíz előállítással az áramra. Tavaly szeptemberben költöztünk be a felújított házba, onnantól a rezsicsökkentés kivezetéséig havi 11.700 Ft volt az átlagos fogyasztásunk. A növekedés tehát havi 3.200 Ft volt. Ha úgy vesszük, hogy ez a többlet mind fűtésre ment el, akkor az éves fűtési költség maximum 40.000 Ft lenne. Hasonló nagyságú klímát épített be a gépészünk saját magához is. Ott óránként körülbelül 1,5 kW-os áramfogyasztást produkál. A mi ugyanolyan „ketyerénk” télen naponta 1,5-2 órát megy, novemberben és márciusban, hűvösebb napokon pedig körülbelül 1 órát.

A rezsicsökkentés kivezetése után a villanyszámla havi 15.000 Ft-ra nőtt – mivel öten vagyunk, ezért a fűtés nélkül sem férünk bele az átlagosnak mondott fogyasztás alá. Jövő hónapban jön a napelem, és havi szaldó ide vagy oda, bizony felrakatjuk. Ha arra már nem is lesz így elég, hogy lenullázzuk a fogyasztást, de arra biztosan, hogy az átlag alá beférjünk.


Adatok: Ilyen volt, ilyen lett

Felújítás előtt Felújítás után Különbség
Energetikai besorolás JJ (kiemelkedően rossz)  BB (közel nulla energiaigényű)
Összesített energia igény 569 kWh/nm * év 55,2 kWh/nm * év 90% 
Fűtési energiaigény 351 kWh/nm * év 29 kWh/nm * év

Hogy értsük a táblázatot?

Mi ez a nagy különbség az összesített energiaigény és a fűtési energiaigény között a felújítás előtti állapotban? Mivel a ház összes fűtési rendszere a felújítás előtt egy Jancsikályha volt, ezért a számítás szerint fával, azaz megújuló energiával lehetett fűteni. Persze az egy szem Jancsikályha még pirosra izzítva sem tudta volna kifűteni az egész házat, de ettől még a fatüzelésnek „jár” a 0,6-os kedvezményes szorzó (a gázfűtés lenne az 1, a szimpla elektromos fűtés pedig a 2,5-ös büntetőszorzó).

Mi ez a nagy különbség az összesített energiaigény és a fűtési energiaigény között a felújítás utáni állapotban? Az bizony a használati melegvíz igénye. Alaposan felújított házaknál általános, hogy a használati melegvíz előállítása körülbelül annyi energiát igényel, mint a fűtés. 

Miért lehet az, hogy körbecsomagoltuk a házat mindenhol jó vastagon, és „csak” BB-s lett a felújítás után? Ahhoz, hogy AA-s legyen a ház, magasabb megújuló energia százalék kellene. A klímaberendezés megújuló energiát használ, a használati melegvizet előállító villanybojler viszont még nem. Ez a ház tehát csak akkor lehet a magyar szabályozás szerint AA-s, ha felkerül a napelemes rendszer.


Jenei László

 

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »