fbpx

Rezsicsökkentő tippek – gyorsan, aránylag kevés pénzből

A tüzépeket, barkácsáruházakat és épületgépészeti szakboltokat megrohamozták a vevők a rezsicsökkentés eltörlésének hírére. Hiánycikk a száraz tüzifa és a szén, duplájára emelkedett a vegyestüzelésű kazánok ára, és van, aki vadul számolgatja, hogy mennyit is spórolna, ha felrakna gyorsan egy-két klímát. Mindenki próbál valahogy az „átlagár” alatt maradni áram-, de főleg gázfogyasztás szempontjából, mert fölötte bizony cudar világ lesz. Sokan vannak kétségbeesve. Nézzük, milyen gyors, és aránylag fájdalommentes rezsicsökkentő tippeket adhatnunk nekik? 

„A szomszédban egy nagyon kedves, idős néni lakik, egy 70-es években épített Kádár-kockában. Eddig is 30.000 Ft volt a gázszámlája, pedig csak két helyiséget fűt, most teljesen kétségbe van esve. Hogyan tudnánk segíteni, mit ajánlotok, hogy ne fagyjon meg most télen?”

„Kisgyerekes család vagyunk, három gyerekkel. Pár éve rábeszéltek minket az elektromos fűtésre, merthogy milyen kényelmes és gazdaságos. Már megbántuk: eddig 50.000 Ft-ot fizettünk télen havonta, most félünk tőle, hogy sehogy nem fogjuk tudni kigazdálkodni a dupla díjat. Kéményünk nincs, a gáz nincs a telken sem – de egyébként sem lenne olcsóbb most már az sem.”

„Kétgenerációs családi házban lakunk, a 80-as évek közepén építették a szüleink kalákában. Akkor azt mondták nekik, hogy vezessék be a gázt: olcsó, tiszta energia, és ez a jövő! Csakhogy mivel mi öten vagyunk, a szüleim is ketten, ezért majdnem a duplája a gázfogyasztásunk az átlagosnak. Egyetlen gázkazánunk van, egyetlen fűtési rendszerünk, nem tudjuk szétválasztani sem. Nem fogjuk tudni kifizetni a legalább 150.000 Ft-os számlát! Mit tegyünk?”

Augusztus közepétől ilyen, és ehhez hasonló hozzászólások tucatjai jelentek meg az építkezős fórumokon. A legtöbb esetben a kérdezőknek nincs megtakarított, félrerakott pénzük. Milyen csodát lehet tenni 4-500.000 Ft-ból, hogy legalább a legrosszabbat, a fázást és az anyagi csődöt elkerüljék?

Hőszigetelés és légtömörség 

Alapesetben azt mondanánk, hogy az első a hőszigetelés. Körbe kellene hőszigetelni az épületet, kicserélni a nyílászárókat és korszerűsíteni a fűtési rendszert. Ehhez azonban se idő, se szakember, se elegendő építőanyag nincs idén télig. Pedig hosszú távon biztos, hogy a hőszigetelés és a huzat megszüntetése a legjobb megoldás. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az elektromos áram, a tüzifa vagy a gáz ára nem fog teljesen máshogy mozogni a jövőben. Hiába számoljuk ki most, hogy egy cserépkályhával vagy egy split klímával mennyit spórolunk, ha jövőre más árak lesznek. Alapigazság, hogy a legolcsóbb energia az el nem használt energia. Minél kevesebb a ház fűtési energiaigénye, annál kevésbé van kiszolgáltatva a lakó az ilyen-olyan piaci trendeknek és hatósági „ársapkák” változásának.

Ha tehát kihívnak minket egy olyan házhoz, ahol a téglatálcás-betongerendás födémen egy árva cm-nyi hőszigetelés sincs, vagy a szél mozgatja az ablakoknál a függönyt, akkor pár százezer forintból látványos fűtési költség csökkenést lehet elérni. 20 cm ásványgyapot hőszigetelés a padlásra, rengeteg csík tömítőszalag az ablakszárnyakra, és máris 20-25%-kal alacsonyabb a fűtési költség. Sajnos ez a gyorssegély sem mindenhol megfelelő: ha az ablakok már annyira el vannak vetemedve, hogy nincs az a tömítő, ami átéri, ha a tetőtér beépített, és a tetőfólia miatt a teljes szerkezetet fel kéne újítani, akkor nincs mese: ablakcsere és tetőfelújítás kell.

Mikor megoldás a tüzifa? 

Fával évszázadok óta fűtünk, egy jól bejáratott cserépkályha sugárzó melege pedig nagyon jól esik egy hosszú nap után. Egy jó cserépkályha, tömegkályha vagy egy kevésbé hangulatos, de még hatékonyabb faelgázosító kazán nagyon jó hatékonysággal égeti a fát: sok meleg és kevés szennyező anyag lesz a végeredmény. No de: cserépkályhát vagy tömegkályhát nem két nap alatt lehet rakatni, ráadásul több százezer forintba kerül, a faelgázosító kazán árát pedig inkább ne nézzük meg, annyira elszállt. És még ezek sem érnek túl sokat, ha nem száraz fával fűtünk. A nedves fa fűtőértéke alig fele a száraznak. Márpedig jelenleg nagyon nehéz száraz keményfát kapni az országban. Amit lehet, azt is aranyáron. Az idei fát legkésőbb idén márciusban meg kellett volna venni, fel kellett volna vágni, egész nyáron át szárítani, és még akkor is csak éppen, hogy jó lenne fűteni. Egy sebtében beszerzett barkácsáruházi kályhában elégetett nedves puhafa viszont drágább lesz, mint villannyal vagy gázzal fűteni.

Ahogy kiderült a rezsicsökkentés szigorítása, a kiszámoló blog készített egy nagyon egyszerű, ingyen használható táblázatot, ahol bárki be tudja magának állítani, hogy milyen faanyaggal, milyen hatékonyságú fűtőberendezéssel hány forintra jön ki 1 kWh meleg. Az is rögtön kiderül, hogy mennyinek kellene lennie a gáz- vagy villanyárnak, ha ugyanezt a meleget gázfűtéssel vagy villanyfűtéssel állítanánk elő. A táblázat nagy előnye, hogy mindenféle gáz- és elektromos fűtési módot összehasonlíthatunk a fatüzeléssel. Ha pl. kondenzációs kazánunk van, nyilván teljesen más lesz az, hogy mikortól éri meg átváltani fára, mintha egy régi, klasszikus „cirkóval” fűtenénk. (A kalkulátor itt található meg: bit.ly/kiszamolokalkulator)

Két gyors példa: 

  • egy teljesen száraz, két évet szárított bükkfa (most megvéve legalább 50.000 Ft lenne köbmétere) tégla­kályhában elégetve kb. 250 Ft-os köbméterenkénti gázárnak felel meg, ha egy nem kondenzációs, de többfokozatú gázkazánnal hasonlítjuk össze. A rezsicsökkentett, átlag alatti gázár tehát kevesebb, mint fele annyiba kerül, mint fával fűteni, de a limit feletti gázár bizony sokkal drágább lenne. Ilyen esetben tehát akkor és annyit éri meg fával fűteni, hogy pont az átlagfogyasztás alatt tudjuk tartani a gázfogyasztást. 
  • Ha viszont „nemrég még a rigó fütyült rajta” puhafával, egyszerű „jancsikályhával” fűtenénk, de sikerült 40.000 Ft-ért (puha és nedves) fát szerezni, akkor az „olcsó” fatüzelésünk 880 forintos gázárnak felel meg.

A fizikát tehát nem lehet becsapni: nedves fa, rossz hatékonyságú fűtő berendezésben? Még a „piaci áron” vett gáz is olcsóbb, a split klímával előállított meleg pedig sokkal-sokkal olcsóbb.

Hűtő-fűtő klíma és H tarifa – töredék áron fűthetünk az átlagfogyasztás feletti gázárhoz képest

Az új energiaárak júliusi kihirdetésekor érzékelhető volt a pánik a boltokban. Az első egy-két napon az emberek nem vásároltak semmiféle olyan fűtőberendezést, ami elektromos energiával működik. Így történt, hogy a kánikula közepén hirtelen megcsappant a klímaberendezések iránti kereslet is. A sokk azonban nem tartott sokáig: hamar rájöttek az emberek, hogy mivel a villamos áram ára a duplájára nő ugyan, a gázé viszont hétszeresére a szűkre szabott határérték feletti fogyasztók számára, ezért bizony az elektromos fűtés mégis kedvezőbb lehet a gázra alapozott megoldásoknál. Csakhogy elektromos fűtésnél nagyon nem mindegy, hogy mivel fűtünk. 

A klímák ugyanazon az elven működnek, mint a hőszivattyú. Hasznosítják a környezeti levegő hőenergiáját, s a felvett elektromos teljesítmény többszörösét juttatják vissza a helyiségbe akár fűtés, akár hűtés céljából. Egy klímaberendezés hatékonyságát két érték mutatja, melyeket kötelezően fel is kell tüntetni a berendezésen. Ez a SEER és a SCOP érték.

A SEER a szezonális energiahatékonysági tényező. Ez a teljes hűtési szezon energiahatékonyságát jelzi. Az éves hűtési igényt kell elosztani hűtésre használt áramfogyasztással, hogy megkapjuk ezt az értéket.

Az SCOP érték a fűtési hatékonyságot mutatja meg. Számítása hasonló: az éves fűtési energiaigényt osztjuk el a fűtéshez használt villamos energia mennyiségével. A legjobbnak számító, A+++ energiacímkét viselő klímák SCOP értéke 5,1-nél nagyobb, azaz a felhasznált energia ötszörösét adják vissza meleg levegő formájában. Pontosabban 1 kWh áramból előállít 1 kWh hőenergiát, melyhez még hozzátesz 3-4 kWh-t a környezet hőenergiájából is.

A klíma hatékonysága párosítható a kedvezményes áron vásárolt villamos energiával. Ez a H tarifa, amit kifejezetten a hőszivattyúk és megújuló energiát használó készülékek működtetésére hoztak létre. Ne feledjük, valójában a klíma is egy hőszivattyú! A kedvező árú fűtéshez tehát nem kell bonyolult fűtési rendszereket telepítenünk, az is elég, ha split klímákat szerelünk fel a lakásba.

A H tarifa lényege, hogy nem szolgáltatják egész évben, csak október 15. és április 15. között vehető igénybe. A H tarifa ára nem változott, bruttó 23,52 forintért vásárolhatunk 1 kWh-ot. Bekötéséhez a szolgáltatóhoz kell egy igénylőlapot benyújtani, feltüntetve csatlakoztatni tervezett készülékek adatlapját. A bekötéshez regisztrált szerelőre van szükség, ugyanis a H tarifáról működtetett eszközöket új áramkörre kell helyezni, amihez egy új mérőórát is fel kell szerelni. Ez egy kéttarifás mérő lesz, ami a kedvezményes időszakban a H tarifa szerint számol, azon kívül pedig a normál díjazás szerint méri az áramfogyasztást. Szükség lehet a hálózat bővítésére is, 32 amperre. 

A Daikin Hungary tett közzé honlapján egy összeállítást arról, hogy mennyibe is kerül az új tarifákkal 1 kWh fűtési energia előállítása. Az összehasonlítás nagyon is meggyőző módon mutatja a klímás megoldás előnyeit. Ha tisztán árammal, például elektromos radiátorral, hősugárzóval fűtünk, akkor 1 kWh energiát átlagfogyasztás alatt 36, fölötte 70 forintos költséggel állítunk elő. Gázfűtésnél ugyanez 10 forint az átlagfogyasztás alatti és ugyancsak 70 forint az átlag fölötti fogyasztásnál. Hőszivattyúval, H tarifás árammal viszont mindez 6,76 forintból állítható elő.

A Daikin szerint például egy három beltéri és egy kültéri egységből álló rendszer mintegy egymillió forintba kerül. A telepítése körülbelül 400 ezer, a H tarifa kiépítése még egyszer ennyi. Így 1,8 millió forint lesz a teljes telepítési költség. Ezzel a rendszerrel a három helyiségben kiválthatjuk a gázkonvektort, amikkel elégetnénk évente mintegy 2200 köbméter gázt, 530 ezer forintos áron. Ezzel szemben a klímás rendszer évi 75 ezer forintból üzemeltethető. A mai árak mellett 3-4 év a beruházás megtérülési ideje. 

Ha a megrendelőnknek nincs ennyi pénze idén télre, akkor se keseredjen el: már akár egy klímaberendezéssel, és ideiglenesen a H tarifa kiépítése nélkül is megéri a beruházás. Ilyenkor 1 kWh áramból 5-ös SCOP-s klímaberendezzéssel 5 kWh-nyi meleg lesz, tehát 1 kWh-nyi meleg ára 7,2 Ft az átlagfogyasztás alatt, és 14 Ft átlagfogyasztás felett. 

A klímás fűtésnek persze vannak hátrányai is, ezeket sem hallgathatjuk el. Zavaró lehet a klíma zúgása és a folyamatos levegőáramlás is. A készülék erősen szárítja a levegőt, érdemes mellette párásítót használni. A hő eloszlása pedig nem egyenletes – csakúgy, mint a hideg levegő befújása hűtéskor. Nem is tudunk minden helyiséget klimatizálni. Klímás használatra leginkább a nagyobb, egybefüggő terek alkalmasak, például az amerikai konyhás nappalik. Kisebb szobákban, erősen tagolt terekben kevésbé lehet kihasználni az előnyeit.

De a klímás fűtés e hátrányok mellett is sokat jelenthet. A nagyobb terek mondjuk fűthetők a klímával, a kisebb, tagoltabb szobákban pedig meghagyható a gázfűtés. Így ha nem is váltja ki a gázszámlát, de csökkentheti a fogyasztást, hogy beférjenek a kedvezményes sávba.

Hőszivattyús bojler – ha sok meleg víz fogy

A fűtésen kívül a legtöbb energia egy házban általában a használati melegvíz (HMV) előállítására megy el. Nem is gondolunk bele, hogy mennyi. Egy passzívházban, ahol négyen laknak pl. többe kerül a HMV előállítása, mint maga a fűtés. Egy régi, rosszul hőszigetelt házban, ahol csak egy-két ember lakik, és ők is inkább csak zuhanyoznak, ott persze teljesen mások az arányok. Ott a fűtés ára rengeteg, a használati melegvíz hozzá képest elenyésző.

No de: a melegvíz előállításán is spórolhatunk a hőszivattyús elv segítségével, ráadásul méregdrága „rendes” hőszivattyú sem kell hozzá. A hőszivattyús bojlerek ára kb. 300.000 forinttól kezdődik. Sajnos a spórolás aránya nem lesz olyan sok, mint a fűtésen, mert 50 fokos vizet jóval kevésbé hatékonyan állít elő egy hőszivattyú, mint 30 fokosat, de ez is féláron „csinálja” a melegvizet a klasszikus villanybojlerhez képest. Ezeknek a hőszivattyús bojlereknek ugyanis 2 körüli a COP-je, de ezt legalább mindenféle nagyobb beruházás nélkül ki tudjuk használni. H tarifa sincs hozzá, mert ehhez nem eléggé hatékony (még) ez a technológia.

Mikor éri meg elgondolkodni rajta? Ha sok tagú a család, kisgyerekkel, nem lehet spórolni a fürdésen, és a megrendelőnk átlag fölött fogyaszt gázból. Még ebben az esetben is inkább csak akkor, ha a fűtés már „OK”: tehát ha „csak” a fűtéssel nem esne ki a család a gázártámogatásból, de a használati melegvízzel már igen.

Mikor nem? Ha megrendelőnk egyedül lakik, és nem fogyaszt sok meleg vizet, akkor szinte biztos, hogy nem térül meg belátható időn belül a beruházás, akár gázzal, akár villannyal állítja elő eredetileg. Akkor sem éri meg, ha több tagú ugyan a család, de kombi gázkazánjuk van, és átlag alatt fogyasztanak gázból (igaz, nem is nekik szól a cikk…), vagy ha a megrendelőnek villanybojlere van ugyan, de átlag alatt fogyaszt elektromos áramból. 

A nagy kérdés persze az, hogy mennyit lehet spórolni. A bojlerek fogyasztását sokkal nehezebb kivarázsolni az internetről, mint a klímákét. Az adatlapokat rengeteg esetben jól eldugták a weblapokon is. Eddig jó eséllyel szinte senkinek nem jutott eszébe a bojler, mint nagyfogyasztó. Ráadásul ez a fogyasztás csak egy elméleti adat – nyilván teljesen más lesz a „matek”, ha egy öreg néni zuhanyzik naponta öt percig, és más, ha egy teljes öttagú család, napi fürdéssel. Nézzünk egy nagyobb fogyasztást, amikor naponta elfogyasztja a család egy kisebb bojler teljes melegvízkészletét!

80 literes villanybojler 1200 W fűtőszállal, a melegen tartásra kb 1 kWh energiát használ naponta. A bojler napi egyszeri teljes kiürülés esetén még kb 4 kWh-t fogyaszt (a felfűtési ideje kb. 3,5 óra). Ez 5 kWh/nap, és 150 kWh/hó, ami nem rezsicsökkentett áron körülbelül 10.000 forint havonta. A 80 literes hőszivattyús bojler fogyasztása nagyjából a fele, tehát kb. 5.000 Ft/hó.

Ha mindezt eddig „klasszikus” gázbojlerrel állította elő a megrendelőnk, akkor egy hasonló teljesítményű bojler egy év alatt 7 GJ-nyi (azaz 7000 MJ-nyi) gázt „eszik” az adatlapja alapján. 1 köbméter gáz fűtőértéke 30-35 megajoule között változik, tehát a bojlerünk egy év alatt kb. 230 köbméter gázt fog elégetni. Az nem rezsicsökkentett áron kb 14.000 Ft/hó. „Árnyalja” a matekot, hogy ha havi elszámolás van, és nyáron még tudja tartani magát a megrendelőnk az átlagfogyasztás  alatt, hiszen olyankor nem kell fűteni, de télen vastagon kieshet a rezsicsökkentett körből a melegvíz fogyasztás miatt.

Főzés indukciós főzőlappal

Ha a gázfogyasztásra gondolunk, sokunknak csak a fűtés és a gázbojler jut az eszünkbe, pedig aránylag sok gáz fogy a sütés-főzéssel is. Ha ez nem PB gázpalackról, hanem vezetékes gázról megy, akkor akár 10 köbméter gáz is elmehet csak a sütés-főzésre. 

Ha ez mind átlagfogyasztás felett van, akkor az éves szinten 80.000 forintot jelent. Nem kell nagy beruházásra gondolni a spóroláshoz, egy hordozható indukciós főzőlappal is sokat spórolhat a megrendelő, ráadásul az ebéd is hamarabb készen lesz.

Jenei László, Nagy Csaba

Ezek még érdekelhetik:

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését tartalmazó rendeletek. Magasabb lett a helyszíni bírság, többet kell fizetni a gyorshajtásra vagy bármely más közlekedési szabályszegésre. Az emelés minden büntetési tételnél azonos mértékű, egységesen…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »