A sikeres építőipari vállalkozások szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Változott a fővállalkozó műszaki vezetőjének a feladatköre

Pontosították a fővállalkozói felelős műszaki vezetőjének feladatait, részletezve azt az esetet, amikor a fővállalkozó műszaki vezetője egyben az alvállalkozók műszaki vezetője is. 

Felelős műszaki vezetővel az építkezésen dolgozó valamennyi vállalkozásnak rendelkeznie kell. Az egyes alvállalkozók műszaki vezetőinek a munkáját a fővállalkozó műszaki vezetője hangolja össze. 

A felelős műszaki vezető lehet főállású dolgozója is egy vállalkozásnak, de gyakori megoldás az is, hogy csak az egyes feladatokra kötnek vele megbízási szerződést. Az is szabályos megoldás, ha a fővállalkozó műszaki vezetője látja el az alvállalkozók műszaki vezetési feladatait is. December végén ennek megfelelően módosították az építőipari kivitelezésről szóló rendeletet. Pontosították, hogy mi a műszaki vezető feladata akkor, ha nem vállalja az alvállalkozók felügyeletét. 

Ha a fővállalkozó műszaki vezetője egyben az alvállalkozók megbízottja is, akkor valamennyi felelősség az övé, ami a műszaki vezetői feladatokkal kapcsolatban felmerül. Ezért ezt a rendeletben sem részletezték külön. 

Ha nem vállalja el az alvállalkozók műszaki vezetését is, akkor az alvállalkozók munkájával kapcsolatban a fővállalkozó felelős műszaki vezetőjének csak az alábbi kérdésekben van felelőssége:

– az alvállalkozói teljesítés igazolása, mely tartalmazza a teljesített munkák meghatározását, mennyiségét, minőségét, a teljesítés időpontját és a számlázható összeget. Ha a szerződésben és a teljesítés­igazolásban szereplő összegek eltérnek egymástól, akkor az eltérést indokolnia is kell.

– Az alvállalkozói teljesítésigazolás kiállítása, elküldése az alvállalkozó részére és ennek rögzítése az építési naplóban.

– Az alvállalkozó kivitelezőkkel, az alvállalkozók műszaki vezetőivel és a szakági műszaki vezetőkkel történő együttműködés, a velük való egyeztetések szervezése, tevékenységük összehangolása és

– az alvállalkozói és szakági műszaki vezetői nyilatkozatok alapján a használatbavételhez szükséges műszaki vezetői nyilatkozat kiállítása. 

A fentieken túl a fővállalkozó műszaki vezetője csak azokért az építési-szerelési feladatokért felel, melyeket közvetlenül a fővállalkozó végez el. Minden más területen az alvállalkozó kivitelező által közvetlenül megbízott műszaki vezetőé a felelősség.

Forrás: 191/2009 kormányrendelet 13.§ (5).

Nagy Csaba