Változott az építőanyagok kiviteli korlátozása

Pontosította a kormány az építőanyagok kiviteli ellenőrzéséről szóló jogszabályokat. Korlátozás alá került a vas- és acéltörmelék, valamint a hosszában fűrészelt, 6 mm-nél vastagabb fa is, ugyanakkor több acélárut kivettek a bejelentésre kötelezett áruk listájából. Az új rendeletből megtudtuk azt is, hogy a kötelező bejelentésről szóló visszaigazolást az építőanyag szállítását végző sofőrnek a járműben kell tartania.

A most megjelent rendeletek a július elején kapkodva kiadott jogszabályokat pontosítják. Akkor hozott rendeletet a kormány egyes építőipari termékek külföldre szállításának korlátozásáról. A kijelölt termékekre az állam elővásárlási vagy vételi jogot formál. Így azokat csak előzetes bejelentés után szabad külföldre eladni vagy akár a saját árut kiszállítani. Csak akkor lehet kiszállítani az országból, ha az állam írásban megerősíti, hogy nem él az elővásárlás lehetőségével. Ha él, akkor hiába a külföldi vevő, csak az állam veheti meg a terméket.

Kisebb módosítás, hogy a bejelentést már nem az állami vagyonért felelős miniszternek továbbítják, hanem a nemrég kinevezett, az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztosnak (Gyutai Csaba). Ő dönt arról az érintett miniszterek bevonásával, hogy az építőanyag külföldre történő kivitele jelentős mértékben veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az építőipari ellátás biztonságára.

A határidők változatlanok: a kormánybiztos 7 munkanapon belül alakítja ki az álláspontját, s összességében a bejelentéstől számított 10 munkanapon, azaz körülbelül két héten belül lehet hozzájutni a kiviteli hozzájáruláshoz.

A visszaigazolásnak a sofőrnél kell lenni

Lényeges újdonság, hogy a bejelentésre kapott visszaigazolásnak követnie kell a kiszállított árut. Ezt a visszaigazolást vagy a fuvarozó vagy a fuvarozást szervező szállítmányozó rendelkezésére kell bocsátani.

Újdonság az is, hogy a rendőrség és a vámhatóság már nemcsak a határátkelőhelyeken ellenőrizheti a szabályok betartását, hanem az ország egész területén. A hatóságok közvetlenül hozzáférhetnek a bejelentéseket tartalmazó adatbázishoz, onnan veszik le az adatokat.

Változott a bírság összege

Alaposan megváltoztatták a bejelentést elmulasztókkal szembeni bírságokat is. A kisebb értékű szállítmányok esetén ez könnyítés lehet, a nagyobb értékűeknél viszont egyértelműen szigorítás. Az eredeti rendelkezés még úgy szólt, hogy aki elmulasztja a bejelentést, annak a büntetése a szállítmány számla szerinti értékének a 100%-a lesz, de maximum 5 millió forint lehet. Ez rendkívül aránytalan: az 5 milliót el nem érő értékű szállítmányok esetén ez 100%-os büntetés, a nagyobb értékűek esetén viszont az ötmilliós korlát miatt százalékosan kevesebb. Ezért ezt a bírságolási módszert megváltoztatták: most egységesen az áru értékének 40 százalékát kell a bejelentés elmulasztása esetén fizetni. Felső határ nincs, mindenkire egyformán a 40% érvényes. A bírság kiszabásához az is elég, ha valaki megteszi ugyan a bejelentést, de a visszaigazolást nem várja meg, és elindítja külföldre a szállítást.

Megváltozott a bejelentésre kötelezett termékek köre

Bekerült a listába

– 7204 vámtarifaszámmal a vas- és acéltörmelék, hulladék, újraolvasztott hulladék

– 407 vtsz: hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt, 6 mm-nél vastagabb fa.

Ugyanakkor ki is vettek már több terméket a listából. A három héttel korábban kiadotthoz képest nem kell bejelenteni a következőket:

– síkhengerelt, vasból készült különböző termékek (vtsz 7209, 7210, 7211)

– hidegen alakított vagy húzott rúd vasból, nem ötvözött acélból (7215)

– síkhengerelt termék, vagy más rúd rozsdamentes acélból (7219, 7222)

– más rúd más ötvözött acélból; szögvas, idomvas és szelvény más ötvözött acélból; üreges fúrórúdvas és -rúdacél ötvözött vagy ötvözetlen acélból (7228).

Forrás: 441 és 442/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink