fbpx

Zöldtetők – mit kell tudnunk róluk?

Pár hete összefutottam egy rég nem látott ismerőssel. Hamar a tárgyra tért: tervezzünk neki egy házat, de az ő álomházikójának a tetején bizony föld és növények vannak. Olvasott róla, hogy ez milyen jó, neki ilyen kell. Csípőből hoztam volna az ellenérveket: macerásabb, nehezebb, masszívabb födém kell neki, mi van, ha lemossa a földet az eső… Aztán mielőtt egy mukkot is szóltam volna, elgondolkodtam. Ismerem a zöldtető rendszereket? Nem. Beszéljem le egy olyan dologról, amit nem is ismerek? Mi van akkor, ha az ismerősnek van igaza, és tényleg remek megoldás? Előbb utánanézek – mondtam. Nézzük tehát “kutatásom” eredményeit: Mik a zöldtető előnyei? Milyen rétegrend megfelelő? Mire kell figyelni? Mennyivel drágább, mint a “sima” tető? Cikkem megírásában Kóbor Csaba, a Bauder alkalmazástechnikai tanácsadója volt segítségemre. 

Mi az a zöldtető? 

Milyen fajtái vannak?

Zöldtetőnek hívjuk azokat a tetőket, amiken valamilyen növényzet van. Nem úgy, hogy partizán akcióban oda nőtt, hanem úgy, hogy a terven is ez szerepel, és aztán a valóságban is. A zöldtetők nagy többsége lapostető, de akár 25 fokos tetőhajlásszögnél is minden további “hókuszpókusz” nélkül lehet ilyet telepíteni.

Extenzív zöldtetőnek hívjuk azt, amikor a növényzet mindenféle fenntartási igény nélkül éldegél a ház legfelső szintje fölött. Nem kell locsolni, sőt, elég annyiszor ránézni, ahányszor amúgy a tetőt karbantartanánk. Azaz évente egyszer-kétszer. Nyugaton egyébként ezek jóval elterjedtebbek, mint nálunk, van olyan ország, ahol bizonyos nagyságú lapostető már csak zöldtetőként építhető meg. A technológia tehát kiforrott, bizonyított több évtizede. Hátrányuk az, hogy nyaranta a susnya sajnos néha “kiég”, kókadt lesz. Bár erre is van megoldás: vannak stressztűrő növénykeverékek, amik nagyon jól bírják a szárazságot.

Intenzív zöldtetőnek hívjuk, amikor olyan növényzet nő fent, ami locsolást, nyírást vagy egyéb “kerti” munkálatokat igényel. Ez lehet szép, üde zöld fű, különböző cserjék és egyéb kisebb növényzet. De intenzív zöldtető az is, amikor a park felköltözik a háztetőre: bokrok, fák, ösvények, padok és full extrás virágágyások, masszív tápanyag-, víz- és talajigénnyel. Magyarországon egész sok ilyen zöldtető van, például plázák tetején.

Nyilván hatalmas különbség van ezek között árban is, és a súly miatt statikailag is. De van pár közös vonás is. Például az előnyök.

Mik az előnyei a zöldtetőnek?

A legfőbb előnyük, hogy nagyban csökkentik a ház hűtési és fűtési igényét. Mivel az ültetőközegnek nagy a hőtehetetlensége, azaz lassan melegszik fel és lassan hűl le, ezért sokkal kisebb lesz a hőingás a lakótérben. Hiába van nyáron kánikula kint, ha még az esti hűvös érezteti jótékony hatását, akkor nem kell bekapcsolni a klímát. Ugyanígy télen hiába van éjszakánként -15 fok, nem hűl le egykönnyen egy ilyen szerkezet, tehát a téli fűtési költségeket is csökkenti. 

Mindez nemcsak a lakóteret védi a nagy hőingadozástól, hanem a közbenső rétegeket is. Ha a vízszigetelés legfelül lenne, akkor éves szinten -15 foktól +60 fokig bármekkora hőmérsékletet el kéne viselnie. Márpedig ezt egyik vízszigetelő anyag sem szereti hosszútávon. Egy zöldtetőnek viszont körülbelül 15 fok az éves hőingadozása. Emiatt az “élete” nagyon meghosszabbodik. 

Ha nem csak az épület szempontjából nézzük az előnyöket: egy-egy ilyen zöldtető rengeteg csapadékvizet tud felszívni. Egyre nagyobb gond az, hogy a klímaváltozással az esők eloszlása is kedvezőtlenebbé válik. Sokáig nem esik egy csepp sem, aztán egyszercsak mintha dézsából öntenék. Így keletkeznek az ún. villámárvizek, amikor az autók küszöbig állnak a vízben, csónak kéne hozzá, hogy a gyalogosok átmenjenek a zebrán, és az összes aluljárót elmossa a víz. A városi csatornarendszert és úthálózatot ugyanis nem az ilyen özönvízszerű esők elvezetésére tervezték, ráadásul Magyarországon kevés a park is a városokban. Mivel a zöldtetők rengeteg vizet felszívnak, ezért ha több lenne, az csökkentené a villámárvizeket is. Másrészt ezt a rengeteg felszívott vizet később elpárologtatják, akkor, amikor meleg van. Ezzel hűtik a házat alattuk, és a ház körüli mikroklíma is egy kicsit kellemesebb lesz. 

Azt már említeni sem kell, hogy a növényzet oxigént termel és csökkenti a szmogot, akkor is, ha a ház tetején van.

Aggályok

Jó, jó, de nem nehéz? Nem kell a lábatlani cementgyár egy heti termelését eltervezni a födémbe, hogy elbírja a súlyt?

Az extenzív tetőknél nem: az ültetőközeg akár 7-8 cm vékony is lehet. Ez még egy nyári zápor után is maximum 70 kg plusz súlyt jelent négyzetméterenként. Ez nem egy nagy többletteher. A statikusnak nyilván számolnia kell vele, de ha belegondolunk, nem vagy alig nehezebb ez, mintha kavics leterheléssel rögzítenénk a vízszigetelést. Nem jelentős tehát a túlsúly.

Az intenzív tetővel más a helyzet, ott már jóval több cement és vas kell a födémbe, hiszen egy 70-100 cm vastag földrétegnek jócskán van súlya. 

Meg tudjuk tervezni/el merjük vállalni a kivitelezését?

Az extenzív zöldtető nem egy atomerőmű: van pár plusz réteg, amit be kell építeni, és ennyi. Na jó, de hogyan rajzoljuk a csomópontokat? Hogyan lesz a vízelvezetés? A jópár rétegrend-változat közül melyiket válasszuk az adott épülethez? Ebben a legtöbb gyártó, így a Bauder is segít, hiszen nekik is érdekük, hogy minél több ilyen tető készüljön. Ha kérdésünk van, eljönnek hozzánk és konzultálhatunk velük a félkész terv fölött. Ne féljünk tehát kérdezni!

Ugyanígy “fogják a kezünket”, ha kivitelezők vagyunk. Az első munkánál kijönnek, és elmagyarázzák a helyszínen, hogyan kell fektetni a rétegeket, hogyan kell megoldani a vízelvezetést. Persze később is, de higgyük el, nem annyira bonyolult, hogy gyorshívóra rakjuk a gyártó képviselőjének a számát a telefonban. 

Nem drága?

Konkrét árat nem írunk, mert annyi minden függ az adott tervezéstől, de négyzetméterenként tizenpár ezer forint plusz költségtől indul a zöldtető felára a “sima” lapostető rétegrendhez képest.  Elgondolkodtató, az előnyök ismeretében. 

Rétegrendek

Építőiparosok vagyunk, rétegrendből értünk. Nézzük, mik a jellemző rétegek extenzív zöldtető esetében!

Alacsony dőlésszögű magastetőhöz való rétegrend a Baudertől

Legfelül van a növényzet. Úgynevezett “stressztűrő” magkeveréket kapunk, ezt ültetjük el. Attól stressztűrő, hogy bírja a tűző napot, a magas hőmérsékletet, azt, hogy akár hetekig nem esik egy csepp eső sem, hogy fent jobban fúj a szél, télen hidegebb van. Különféle keverékekből választhatunk: vannak színpompás cserjék, amik különböző színben virítanak, vannak olyasmik, mint a kövirózsa és a többi hasonló növény és számtalan egyéb változat.

Ültetőközeg: direkt nem “talajt” írunk, hiszen ez nem teljesen az. Ha a kiskertből vagy a kertészetből hoznánk fel egy kis földet, az sajnos hamar eldugítaná a vízelvezető rendszerünket, és pikkpakk lefújná a szél, lemosná az eső. Ide olyan ültetőközeg kell, aminek más a szemcsemérete, tehát nem történnek miatta ilyenek. Fontos, hogy hosszabban megőrizze a nedvességtartalmát, hiszen a tetőn jóval könnyebben kiszáradna. És az is fontos, hogy az összes szükséges tápanyagot tartalmazza, hiszen trágyázni nem fogunk soha. Speciális “cuccot” kell tehát vennünk, de ennek a kiválasztásában is segítenek.

Szűrőfátyol: nevében a funkciója – az a feladata, hogy az ültetőközeg ne mosódjon bele az alatta lévő drénlemezbe.

Drénlemez: itt, a tetőn a drénlemeznek több feladata van, mint a pincék fala mellett. Itt is fontos funkciója, hogy elvezesse a felesleges vizet, hiszen az ültetőközeg egy idő után telítődik, nem tud többet felvenni. A feleslegnek pedig a vízelvezető rendszerben a helye. A másik, ugyanilyen fontos feladata, hogy tartalékoljon egy kis vizet. A drénlemez “huplijaiban” összegyűlik annyi víz, amit szükség esetén a növények gyökerei fel tudnak szívni. Egy kis vésztartalék az aszályos időkre.

Csúsztató-elválasztó réteg: Ahogy szó volt róla, a zöldtető hőtehetetlensége nagyon nagy. Mire leér a kánikula melege a födémig, már rég hűvös éjszaka van. A födém még melegszik fel, mire az ültetőközeg már hűl. Az egyik tágulna, a másik pont ellenkezőleg. Ezért aztán be kell építenünk egy ilyen csúszóréteget – egyszerű PE fólia ez. Jól tesszük azonban, ha a gyártók saját, erre a célra gyártott fóliáját használjuk, hiszen csak így él majd a rendszergarancia (és ez nem bomlik el pár év alatt). A rétegrend egyik legolcsóbb eleme, ne spóroljunk rajta!

Vízszigetelés: zöldtetőhöz való, gyökérálló vízszigetelést használjunk. Honnan tudjuk, hogy melyik vízszigetelés gyökérálló? Ha FLL minősítése van (ezt a szigetelőanyag teljesítménynyilatkozatán találjuk meg). 

Jó, de mi teszi ezeket a lemezeket gyökérállóvá? A régebbi fejlesztésű vízszigetelésekben rézbetétet alkalmaztak. Bevált technológia, de egy kicsit drága. Az újabb vízszigetelések olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amit a gyökér “utál”, nem akar tehát befurakodni a lemezbe. 

A vízszigetelésünk lehet gyökérálló modifikált, azaz javított bitumenes lemez (a “GV-lemezt egyébként se tehetnénk fel semmiféle lapostetőre, a szakmai irányelvek már rég csak falazat alá ajánlják, az pedig nem jellemző a tetőre). Lehet műanyag, azaz FPO, vagy PVC is, csak mindegyiknél ellenőrizzük le, hogy megvan-e az FLL minősítése! A műanyaglemez is remekül fogja magát érezni. Ezek nagyon nem szeretik az UV-sugárzást, olyan pedig itt soha nem éri őket a beépítést követően.

Hőszigetelés: rengetegen hiszik, hogy zöldtetők esetében “meg lehet úszni” a hőszigetelést. Nos, nem. A zöldtető a hőtároló képességet növeli meg jócskán, de ettől még ugyanúgy kell hőszigetelni. 

Milyen szigetelőanyagokat alkalmazhatunk? Nagyjából ugyanazt, mint máskor lapostetőben: XPS-t, PIR táblás hőszigetelést vagy lépésálló kőzetgyapotot. És ugyanannyit is, mert az energetikai számításban nem számolunk az ültetőközeg és a többi réteg értékeivel.

Páratechnikai réteg: ugyanúgy, mint minden hőszigetelt lapostetőnél, ide is kell ilyen réteg. Hiszen a pára belülről érkezne, a huszonpár cm vastag betonfödémen keresztül is, nem lenne jó, ha eláztatná a hőszigetelésünket.

Födém: zöldtetőnél általában monolit vasbeton födém van, de akár más is lehet. Statikus méretezi le.

Nyilván több más rétegrend is van. Van fafödémhez való, van hőszigeteletlen tetőhöz, intenzív zöldtetőhöz, adott esetben segítenek majd nekünk választani. 

Vízelvezetés – hogyan nem csúszik le az ültetőközeg a lefolyóba?

Minden ültetőközeg “szeretne” lecsúszni a tetőről. Statikailag jóval nagyobb kihívás a lecsúszást megakadályozni, mint az egész rendszer túlsúlyát kezelni. 

A lapostetőnél is számolni kell ezzel a veszéllyel, hiszen ezeknél is kötelező mezőben legalább 1,5%, vápában legalább 2% lejtést kialakítanunk! Máskülönben nem tetőt, hanem tavat építenénk, azt pedig egyik födém sem szereti. Márpedig ahol lejtés és nem rögzített réteg van, ott figyelnünk kell arra, hogy megóvjuk ezt a réteget a lecsúszástól. Ezért aztán a zöldtetőknél megadott távolságra be kell építenünk egy erre a célra gyártott kavicsfogó lécet, ami megfogja az ültetőközegünket. A lefolyó környékén pedig egy “szűrőt” kell a lefolyó fölé raknunk, hogy ott se keletkezzen kráter. 

Hova rakjuk ezeket az elemeket, milyen sűrűn, milyen magasat és mivel rögzítsük le a födémhez? Ezt nem nekünk kell kitalálni. A Baudernél például kiszámolják nekünk, és pontos “konszignációt” (elemkiírást) is kapunk hozzá, de általában a többi gyártó is megteszi ezt nekünk. Minél vastagabb az ültetőközeg, minél meredekebb a tető, és minél hosszabb az a szakasz, aminek a “talaját” meg kell fogni, annál komolyabb védelem kell. 

Hogy néz ki a rétegrend egy alacsony dőlésszögű magastetőnél?

Ahogy szó volt róla, akár 25 fokos dőlés­szögű tető is építhető zöldtetőnek. Ráadásul ezek nagyon csinosak is. Az esetek többségében ilyenkor ún. koporsófödémet alkalmazunk: olyan vasbeton födémet, ami ferdén van beépítve. Erre jön egy hasonló rétegrend, mint amit fent leírtunk, néhány változtatással: a drénlemeznek jóval vastagabbnak kell lennie. Ez logikus: mivel ferdén építjük be, olyan, mintha megdöntenénk egy poharat: adott nagyságú “pukliba” kevesebb víz fér. Nagyobb “puklik” kellenek tehát. Vagy beépíthetjuk azt a rétegrendet is, amihez polisztirol tálcát használnak drénlemez helyett. Ebbe rengeteg víz fér, ráadásul nagyon könnyű is. A Baudernél többek között erre való a “zöldtető light” – nevéhez hűen a legkönnyebb rendszer is egyben.

A kavicsfogó léceink is magasabbak lesznek, sűrűbben és komolyabb rögzítéssel, de ezt úgyis kiszámolják nekünk. 

Mekkora felületnél kezdjünk el zöldtetőben gondolkodni?

Extenzív rétegrend fafödémhez

A legtöbb embernek a “zöldtető” szóról vagy egy skandináv házikó jut eszébe, amin üde zöld növényzet virít, vagy egy hatalmas pláza, vagy egy üzemépület, pár bágyadt sárga susnyával. Igen, több ezer négyzetméteres felületnél és családi házas léptékben ugyanúgy működik a dolog. Sőt, akár egy autóbeállót is építhetünk zöldtetővel: ilyenkor a klasszikus fa szaruzat fölé felütünk egy réteg colos deszkát, erre jön az (FLL-es!) vízszigetelés, és efölé a zöldtető rétegrend. 

A HÉSZ-ek, településképi rendeletek nem tiltják? 

A főépítészek nem kapnak lábrázást tőle?

Csaba tapasztalatai alapján: nem. Egyre nagyobb az érdeklődés irántuk, és nem tudunk olyan helyi jogszabályról, ami tiltaná a zöldtetőt. Sőt, a főépítészek többsége is örülni szokott: legalább egy kicsit visszaadunk a természetnek abból, amit elvettünk. Nyilván engedélyeztetés vagy egyszerű bejelentés előtt célszerű egyeztetni a hivatallal, de jó eséllyel lelkes egyetértésre találunk majd.

Sipos Anna

Ezek még érdekelhetik:

Emelkedtek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését

Tovább »

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »