Csökkent az építőipari termelés

2024 márciusában az építőipari termelés 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,8 százalékkal kisebb volt a februárinál.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 18,6, az egyéb építmények építésében 24,2 százalékkal kisebb volt a termelés márciusban az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 9,1 százalékkal bővült (ide a szakipari munkák tartoznak).  Az év első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 2,3 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések száma 19,4 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések értéke 50,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3 százalékkal alacsonyabb. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományát nézve az épületek építésére vonatkozó szerződések 0,7 százalékkal maradnak el az egy évvel korábbitól, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,7 százalékkal.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai 6,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Csaknem azonos mértékben emelkedtek a termelői árak az egyéb építmények építésében és a speciális szaképítésben (7,3 és 7,1 százalékkal). Az épületek építésénél kevésbé, ott 5,4 százalékkal. Az előző negyedévhez képest az építőipar árai 2,4 százalékkal voltak magasabbak.

Forrás: MTI

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink