Építő Élet hírek

Felavatták a világ első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját

A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel. A hídba egy csomó érzékelőt is telepítettek a londoni Imperial College kutatói. Ezekkel fogják mérni, hogy hogyan reagál a gyalogos forgalomra a 12 méter hosszú szerkezet. A kutatók így valós időben követhetik nyomon a híd “egészségét”, figyelik, hogy hogyan változik a szerkezet és milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal. A szenzorokból nyert adatokat a híd “digitális ikertestvérébe” táplálják. A valós híd működését összevetik számítógépes testvéréével, így próbálják előrevetíteni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszútávú működését. „Korábban még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson. Teszteltük és szimuláltuk a szerkezetet végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt” – mondta Leroy Gardner professzor.

Forrás: sokszinuvidek.hu

KSH: erős területi átrendeződéssel élénkül a lakásépítés az első félévben

Az első fél évben 12,8 százalékkal több lakás épült, és 22,4 százalékkal több engedélykérelem/ egyszerű bejelentés volt lakásépítésre mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A használatba vett lakások száma a fővárosban ugrásszerűen nőtt, vidéken viszont csökkent. Budapesten 4532 lakást vettek használatba, ami 173,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor a megyei jogú városokban 30,1, a többi városban 19,3 a községekben pedig 26,4 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint a múlt év első felében. 

Az éppen épülő lakásoknál ezzel éppen ellentétes a trend: a fővárosban visszaestek és vidéken indultak növekedésnek az építkezések. Budapesten 42,1 százalékkal kevesebb, a megyei jogú városokban 71,7, az egyéb városokban 48,9, a községekben pedig 76,9 százalékkal több lakás építését tervezték, mint 2020 azonos időszakában.Ezeknek 66,9 százaléka egyszerű bejelentés.

A természetes személyek által épített lakások aránya 45-ről 28 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 54-ről 71 százalékra nőtt a múlt év első félévéhez képest. A használatba vett lakások 33 százaléka családi ház, 64 százalékuk többlakásos épületben van, 0,9 százaléka lakóparkban épült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 13,5 négyzetméterrel csökkent, 83 négyzetméterre.

Forrás: MTI

Elemzők: a kereslet oké, a kínálat problémás

A keresleti oldalt tekintve biztatóak az építőipar kilátásai, az alapanyok drágulása és a szakemberhiány a kínálati oldalon okoz nagyobb fejtörést – így kommentálták az építőipar májusi termeléséről kiadott KSH-adatokat az MTI-nek nyilatkozó szakértők. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint az építőipar idei legnagyobb kihívása az alapanyagellátás és áremelkedés, amit többek közt a nemzetközi ellátási láncok sérülése és az erős kereslet is hajt. Problémát okoz a szakképzett munkaerő újra megjelenő hiánya, ami további bérinflációhoz vezethet az iparágban. Az építőipari alapanyagok árának elszállásán és hiányán remélhetőleg segíthet az év második felétől tervezett exportkorlátozás és a hazai kitermelés felpörgetése – vélekedett az elemző. Földi Tibor, a lakóingatlan-fejlesztő Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőipar teljesítményének növekedése jelentős költségemelkedés mellett valósul meg, hiszen a tavalyi harmadik negyedévtől a legtöbb esetben kétszámjegyű, az acél esetében például 8 hónap alatt mintegy 80 százalékos drágulás következett be az alapanyagok világpiacán. Az intenzív alapanyagdrágulás egyik oka az, hogy a megszokottnál szűkebb kapacitásra zúdult rá a felgyülemlett kereslet. A költségoldalról jelentkező jelentős nyomás miatt elkerülhetetlen az új lakások további drágulása, ám tapasztalatai szerint a vevőkben ez a folyamat még nem tudatosodott. Földi Tibor hozzátette: a Magyarországon felhasznált építőanyagok jelentős része importból származik, ráadásul az építési telkek folyamatos drágulása is az újlakás-árak további emelkedésének irányába hat.

Forrás: MTI  

Hírdetés

Hirdessen nálunk!
Most 3 hirdetés mellé
1 -et ajándékba adunk!
KATTINTSON A RÉSZLETEKÉRT!
Megjelent új szakkönyvünk:
ÉPÍTŐIPARI SZERZŐDÉSEK
Mire figyeljünk, hogy ne bukjunk?

Kiadványaink