fbpx

Gyorsan és olcsón! – reakciók az építtetők elvárásaira

A mai világban mindenkinek minden azonnal kell. Jó gyorsan és marha olcsón. Ez igaz a tervezésre is. „Remélem, nem fog sokba kerülni, meg sietnénk is, mert a jövő hónapban már jönne a kivitelező…” – ez sajnos ismerősen csenghet sokunknak. Tervezőként hogyan tudjuk a „macerás” ügyfeleket felismerni, és a problémákat kezelni? Milyen szerződéssel védhetjük le magunkat minél jobban? Erre adnak tippeket sokat látott építész és műszaki ellenőr szakértőink: Szemeti Krisztina és Rezsnyák Péter valamint jogi szakértőnk.

A tervezők mindennapjai: amikor próbáljuk „jó útra téríteni” az ügyfelet…

A megrendelők általában tájékozatlanok. Ez nem is baj, nem nekik kell megtervezni a házat, ők az álmaikat, az ötleteiket (és a pénzüket) hozzák. Néhányan azonban meg vannak győződve róla, hogy kis túlzással oda és azt fognak felépíteni, ahova és amit csak akarnak. Ezen pedig az egyszerű bejelentés csak rontott, hiszen nincs mögöttünk a hatóság sem, aki kerek perec megtiltaná ezt azzal, hogy nem adja meg az építési engedélyt.

Szép, külterületi telekre hívják tehát az építészt, oda szeretnének egy kedves kis házikót, mediterrán stílusút, kétszinteset, virágoskerteset… A telken áll egy 70 négyzetméteres, lapostetős kulipintyó. A tervező mondja, hogy a kis ház jelen formájában felújítható, de le kell mondaniuk arról, hogy ez valaha is mediterrán tetős családi ház lesz. „De miért?” – kérdezi az ügyfél, körbemutatva a domboldalon, ahol végig 2-3 szintes épületek sorakoztak. „Azért, mert azok nem most épültek, hanem 10-15 éve. Tessék elképzelni, hogy azóta megváltoztak a szabályok.” 

Néhány építtető könnyelműen úgy gondolja, hogy majd építenek valamit szabálytalanul, kifizetik a bírságot, és ez jó is lesz így. A tervező úgyis csak akadékoskodik. Aztán amikor kiderül, hogy egyszerű bejelentés esetén nem bírság van, hanem lebontatják a házát, akkor mennek a bíróságra perelni… 

Mit tehetünk a megvalósíthatatlan álmokkal?

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már ilyen megvalósíthatatlan álmokkal: vagy egyszerűen nem lehet, vagy oda nem lehet, vagy annyi idő alatt nem lehet, vagy annyi pénzből nem lehet. Még rosszabb esetben az összes egyszerre. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha minél gyorsabban felvesszük a nyúlcipőt és nem vállaljuk el a munkát. 

Tipp: Mindig kérjük el a helyrajzi számot, nézzük meg az építési mutatókat! A tájolást például meg tudjuk nézni a térképmásolaton, de ne az irodából tervezzünk! Ne spóroljunk az idővel: mindig menjünk ki a helyszínre, nézzük meg, hogy például beillik-e az utcaképbe az, amit az ügyfél szeretne. Ennek persze meg lehet és meg is kell kérni az árát, de higgyük el, hogy ezzel saját magunkat védjük le. Egy ilyen megbeszélés során a tapasztalatok szerint könnyebb jobb belátásra bírni az ügyfelet, mint telefonon, vaktában lövöldözve.

„Kijön az majd annyiból is”

Az építkezés másik kritikus pontja a büdzsé, ugyanis sok ügyfél nincs tisztában a költségekkel. Bejön pár képpel, hogy olyat akar. Elkezdjük a tervezési munkát, jön a kivitelező. Ügyfelünk meglátja az árakat, és a házzal együtt elkezd összemenni. Így lesz a 250 négyzetméteres kastélyból 50 négyzetméteres „lakáska”. Ezerszer átdolgozzuk, most így, most úgy, mégsem kell az a szoba, belegondolva elég lesz egy kisebb konyha is. A végén persze ügyfelünk az 50 négyzetméteres árat szeretné kifizetni, hiába volt többszörös munkánk az egésszel.

Sokszor az építtetők egy ismerős, szomszéd, családtag stb. nemrég megvalósított építkezésének az áraiból indulnak ki, ennek alapján becslik meg a költségeket. „Zoli is kihozta az egészet 300 ezres négyzetméter áron, azt mondta.” Mi pedig tervezőként nem turkálhatunk a zsebében, feltételeznünk kell, hogy van/lesz elég pénze mindenre. Annyit viszont tehetünk, hogy a legelején kihangsúlyozzuk: nagyon drága lesz, sőt még annál is drágább, mire elkészül. 

Az építtetők sokszor azt sem tudják elfogadni, hogy szinte lehetetlen azonnal árat mondani. Fogalma sincs még emberünknek, hogy kivel kivitelezzen, generálba vagy fővállalkozókkal, de legyen számszakosítva a kivitelezés. Az igényekről meg nem tudunk semmit, pl. lesz-e pince, tégla vagy faház lesz stb., csak azt, hogy szép legyen. Sebaj, akkor is az örök kérdés: „mennyi lesz a vége?

Tipp: Érdemes a jogszabályok és a kamarai előírások szerint eljárni: tehát írásban kell a tervezési programot felvenni. Ez a rendelkezésre álló fedezet kérdéseit is tartalmazza. A tervezés nem a rajzolgtatással kezdődik! Szerződni kell, és az előkészítő munkák legalább olyan fontosak, mint a szorosan vett tervezés! Péter meg szokta mutatni az ügyfeleinek az Építésügyi Tájékoztatási Központ kiadványait, ahol a 2020-ra átlag 474.000 forint+áfa értékkel javasolják az előzetes költségbecslést. Azt is vegyük figyelembe, hogy például Székesfehérváron simán elmegy egy 450-900 ezer forintos négyzetméterár egy új lakásnál, ugyanez Szolnokon már csak 300-700 ezer forint/négyzetméter Érdemes használni az Építőipari költségbecslési segédletet, ami e-könyv formában is letölthető (etkkft.hu, 6200 forint). 

Arra is nagyon fel kell készíteni az építtetőt, hogy a most bevezetett otthonfelújítási program miatt jó kivitelezőt az idénre már nagyon nehéz találni. A támogatás miatt pedig sokkal nagyobb ütemben kúszhatnak fel az árak. 

Készítsük fel őket arra is, hogy havonta mennek fel az építőanyag árak. Például faanyag 40-60%-kal lett drágább tavaly október-november óta. A rétegragasztott faanyag ára két hónap alatt majdnem duplájára nőtt. Érdemes egyeztetni a tűzépekkel, hogy mikori áron vesszük az építőanyagot. Mert ha megrendeljük, és nem fixáljuk az árat, akkor rosszul eshet, hogy amikor megjön a termék, már 10-15 %-kal többet kell fizetni érte. 

Küzdelem a hatóságokkal

Ha már az ügyféllel „leboxoltunk” a mit szabad és mennyibe kerül meccset, kicsit szusszanva készülhetünk is a következő mérkőzésre: hatóság és felügyelet. Mivel nemrég átszervezték őket, ezért már nem az van, mint régebben, hogy a problémás eseteket megkérdeztük a helyi ügyeket jól ismerő építéshatósági ügyintézőtől. Az építéshatóság már sok helyen nem helyben van, az egyszerű bejelentés pedig amúgy is az építésfelügyelethez tartozik. Tőlük pedig nem tudunk kérdezni: nincs  ügyfélfogadásuk, nem lehet telefonon elérni senkit. 

Az önkormányzati honlapokra feltöltött Helyi Építési Szabályzatok pedig gyakran régiek, ha véletlenül újak, akkor sokszor hiányosak. Van olyan, amikor csak szkennelt, fotó formátumú dokumentum hozzáférhető, amiben nem lehet keresni. Emiatt mindig muszáj a jogtárban is utánajárni a friss változatnak. 

Tipp: Szakértőink szerint nagyon fontos jó kapcsolatokat ápolni a hatóság munkatársaival, és valahogyan elérni egy személyes megbeszélést.  Így megtudhatjuk, hogy hogyan értelmeznek egy bonyolultabb esetet. Az is előfordulhat ugyanis, hogy egy másik megyében lévő hatóság már máshogyan értelmezi ugyanazt a jogszabályt.

Mi legyen a szerződésünkben?

Az első és legfontosabb, hogy legyen írásba foglalt szerződésünk! Ezzel nagyon sok kellemetlenséget el tudunk kerülni.

A szerződésben alaposan részletezzük ki a szerződés tárgyát! Legyenek benne a pontos feladatok, a tervezőnek mit kell teljesíteni. (Például a statika benne van-e s, mert egy hozzá nem értő megbízó könnyen gondolhatja, hogy mindent megcsinálunk, neki már nem kell majd más szakemberhez fordulni.) Nem maradhatnak ki a megbízó feladatai sem, ezt is fontos részletesen leírni. (Pl. xy papírt neki kell beszerezni, földmérőt ő intézze stb.)

A határidők kapcsán is törekedjünk az egyértelmű megfogalmazásra és a biztonságra. Például 2022. március 31-ig, de legkésőbb 2022. április 15-ig. Ezzel azt jelezzük, hogy márciusig valószínűleg készen leszünk, de adunk még magunknak egy kis extra időt, ha bármi történne.

A díjaknál ne maradjon ki, hogy egy összegben vagy részletekben történik-e a kifizetés, természetesen itt is pontos dátumokkal. Lehet benne előleg is. Az előleg már csak azért is jó ötlet, mert egy tervezéssel bizony sok előzetes munka is van. Ne féljünk előleget kérni! 

Célszerű lehet „lépcsőnként” tagolni az ügyfelet terhelő költségeket: a vázlattervig ennyibe kerül, az engedélyezési tervért ennyit kell utalnod, a kiviteli terv, ha készen van, akkor pedig annyit kell fizetni. Ne maradjon le a megvalósulási terv költsége sem, ha lesznek eltérések, akkor se dolgozzunk „pusziért”, csak mert nem volt benne az eredeti szerződésben. Célszerű kikötni egy százalékos arányt, hogy ha a végén megvalósulási tervet kell készíteni, akkor az a tervezői szerződésben foglalt ár x %-a. 

Egyértelmű, pontos fizetési ütemezést írjunk tehát a szerződésbe, és akkor adjuk át a terveket, amikor ki van fizetve minden. Miért? Mert rengeteget dolgoztunk vele, és másra nem tudjuk használni. 

Ha a megbízó leállítja a tervezési folyamatot, arra is legyen valami rendelkezésünk, például ahhoz kötjük a kifizetést, hogy meddig lettünk kész a tervekkel, mennyi órát dolgoztunk velük. 

Térjünk ki a szerzői jogokra is! Ezek a szabályok is minket védenek. Mindenképpen írjuk le, hogy hiába fizette ki az ügyfél, nem rendelkezhet vele, nem adhatja tovább, nem lesz az övé. Hívjuk fel a figyelmét, hogy nem építheti fel két utcával arrébb, hiszen az a terv az adott ingatlanra, helyrajzi számra vonatkozik.

Emeljük ki azt is, hogy ha 3 éven belül nem épül fel, akkor módosítani kell a terveket.

A szerződésbe vegyük bele a módosításokat! Úgyis lesznek…

Nagyon fontos: soha ne maradjon ki, hogy mi történik, ha a megrendelő módosít! Ha csak ezt az egy mondatot beírjuk, akkor már sokat segítünk magunkon: „a megrendelő oldaláról történő módosítási igény esetében a szerződés módosítása szükséges az új ütemezésre, díjazásra és határidőkre vonatkozóan”.  

Arra is feltétlenül térjünk ki, hogy kivitelezés közben hányszor módosíthat az építtető „csak úgy.” Sok megrendelő rávágja, hogy „majd a megvalósulásiba belefér”, de közben meg a kivitelező és a műszaki ellenőr is megköveteli, hogy legyen egyeztetett rajz, csomóponti részlet és akkor ez a tervezőnek költség és plusz idő.

Milyen módosítás fér bele a tervezési folyamatba, és mi az, ami már plusz?

A jóváhagyási terv után már befutnak a szakági tervezők is. Ilyenkor már átkozottul fontos lesz, hogy mit módosítunk. Nézzünk néhány példát, hogy az ügyfél milyen ötletei számíthatnak szerződésmódosításnak:

– Tegyük már kicsit odébb az egész épületet, hogy közelebb legyen a kerítéshez! (például 1 méter felett)

– Mégse monolit födém legyen, hanem előregyártott.

– Túl nagy lesz ez nekünk, legyen már kicsit kisebb, ha nem gond (például 10% felett)

– Lehetne egy kicsit nagyobb a belmagasság, csak kosarazik a gyerek.

– A bejárati ajtót áttehetnénk a másik falra? Ott jobban mutatna szerintem.

– Szerintem a kéményt mégis ebbe a másik sarokba építsük. Épp egy vápaszarufán megy át? Az meg mi?

– Most jutott eszembe, csak kellene garázs is. Gyorsan be tudná rajzolni?

– Mégiscsak jó lenne egy pincében borozgatni.

És melyek azok a felvetések, amik beleférnek a megvalósulási terv árába:

– Nézegettem a neten képeket, mégis jobban tetszik a lemeztető.

– Odébb tolhatnánk ezt a válaszfalat? Csak legyen nagyobb szobája a gyereknek.

– Elég lesz a 10 centis szigetelés is, nem vagyunk fázósak. 

– Mégis műanyag nyílászárókat szeretnénk, az csak olcsóbb.

És még egy-két apróság…

Végül apróságnak tűnik, de hasznos lehet egy bíróság illetékességében is megállapodni. Ha bepereljük a nemfizető megbízónkat, akkor az ő (alperes) székhelye szerinti bíróságra kell járkálnunk, akár az ország másik felébe. 

A szerződés melléklete legyen a tervezési program, ha másért nem azért, mert a jogszabály is ezt írja elő.

A lényeg, hogy írjunk le mindent, inkább legyen egy marha hosszú, 20 oldalas szerződésünk, telis-tele feleslegesnek tűnő jogi maszlaggal, mint olyan, ami nem szabályoz lényeges kérdéseket A tervező munka tehát kezdődjön ezekkel, a pénztárcánk és a nyugodt éjszakáink érdekében!

Kis Zsuzsanna

Ezek még érdekelhetik:

Emelkedtek az építéssel kapcsolatos bírságok

Az egyéb szabálysértési bírságokhoz hasonlóan megemelik az építési és építésfelügyeleti bírságokat is. Itt is minden tételt egységesen 30%-kal növeltek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a különböző szabálysértési bírságok emelését

Tovább »

Osztatlan közös telken saját részre

Adott egy osztatlan közös telek, melyet használati szerződés alapján külön részre „bontunk”. A telekre ikerházat építenénk úgy, hogy az épület tervezése és kivitelezése is külön menne. Sőt az egyik lakást maga az építtető szeretné a saját kezével felhúzni. Hogy kell ezt a hatóságnál lezongorázni? Hogyan kell a saját részre kivitelezést lepapírozni? Ahogy előzőleg írtuk, jelenleg…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Szomszédjogok egyszerű bejelentésnél

A szomszéd telken egy hatlakásos társasházat terveznek építeni egyszerű bejelentéssel. Olvasónk úgy tudja, hogy a tervezett épület nem felel meg az építési szabályoknak, viszont egyszerű bejelentésnél szomszédként nincs beleszólása az ügybe. Hogyan értesülhetnek szabályosan a szomszédok egyszerű bejelentéskor arról, hogy mi épül a szomszédban? Hogyan jelezzék, ha nem tetszik nekik a tervezett épület? Hatlakásos, legfeljebb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Ki felel a kivitelezésért, ha nincsenek tervek?

Ipari padló kialakításához nincsenek rendes, részletes kivitelezési tervek, csak egy külföldi, minimális számítást tartalmazó dokumentáció. Hazai tervező nem adja a nevét a kivitelezéshez, de ennek ellenére a kivitelező és a felelős műszaki vezetője bevállalná a munkát. Megengedheti a műszaki ellenőr, hogy így alakítsák ki az ipari padlót? Alapvetően az építtető vagy meghatalmazottja (pl. a műszaki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Utólag lehet pótolni az e-naplót?

Egy e-naplós építkezésen a fővállalkozó úgy tájékoztatta az alvállalkozóját, hogy a villamossági munkákat nem kell naplózni. Utólag kiderült, hogy mégis kellett volna, viszont a munkákkal már hónapokkal ezelőtt végeztek. A villanyszerelő alvállalkozó a biztonság kedvéért bekérte e-mailen a munkavállalók napi jelentéseit. Elég ez ahhoz, hogy megússzák a büntetést? Ha egy építkezés e-naplós, akkor minden kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A nemfizetést is naplózni kell?

Társasház építésnél az építőanyag drágulása és a munkadíj emelkedése miatt az építtető nem akarja kifizetni a kivitelezőt. Kérdés: a nemfizetési problémákat az építési naplóban is dokumentálni kell? Az e-építési napló egy olyan felület, ahol nemcsak magát a kivitelezés folyamatát lehet és kell is dokumentálni, hanem arra is használható, hogy a kivitelezés résztvevői egy-egy eseti bejegyzéssel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építőipar – nem fényes a helyzet

Jelentősen zsugorodik az építőipar szelete a gazdaság tortájában. A KSH adatai szerint a termelés 7%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. A valóságban ennél jóval nagyobb a zuhanás, de területenként különböző a mérték.  Mi az oka ennek a nagy esésnek, meddig fog tartani, és melyek azok a területek, amiket nem érint annyira a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Tervezői szerződések teljesítési határideje és kötbérezése

Tervezőként pontosan tudjuk, hogy kötelező a teljesítési határidőt is belefoglalni a szerződésbe, és igencsak szeretik kötbérrel „díjazni”, ha valamivel megcsúszunk. Igen ám, de mi van akkor, ha a határidőnk előtt pár nappal kapunk a megrendelőnktől néhány olyan „apróságot”, ami miatt előre látjuk: ha a következő három napban literszámra öntjük magunkba a kávét és elfelejtjük az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építkezés mezőgazdasági területeken: Mikor kell humuszmentési talajvédelmi terv?

Tervező létünk során szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefutunk mezőgazdasági területen építendő engedélyköteles épületbe. Munkatársunk is így járt, hiszen azzal “támasztotta meg” a hatóság, hogy akkor márpedig kéri szépen becsatolni a humuszmentési talajvédelmi tervet. Egyáltalán mit is takar pontosan ez a talajvédelmi terv? Mikor kötelező? A Földhivatalnál is lesz egy plusz körünk vagy akár kettő is?…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Biztosítsuk a betonpadlónk síkpontosságát 3D lézerszkennerrel!

Elérni, hogy egy frissen öntött beton vízszintes legyen, nem kis feladat. Akárhogyan is igyekszünk, akárhányezer négyzetméter van a kezünkben, száradás után legtöbbször ugyanaz a baj: jobban hasonlít a Baranyai-dombságra, mint egy feszített víztükörre. Majd ezután következik a szakik réme: lehet szépen helyrehozni a hibákat, pótolni a völgyekben és csiszolni a hegyeken. Persze használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Drágul a TSZSZ igénybevétele – a nagyvállalatoknak fog jobban fájni

Mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a nagy cégeknek, ha szeretnék igénybe venni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait. A kormány felemeli a szakértői közreműködés díját egy tervezett kormányrendelet szerint, de a TSZSZ szerint ennél is nagyobb emelésre volna szükség. Ma gyakorlatilag fillérekért adnak szakvéleményt milliárdos nagyvállalatoknak is – ezen kellene változtatni. A TSZSZ díját rendelet…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Új építőipari szabványok (2023. június – augusztus)

Építőanyagok és építés MSZ EN 303-5:2021+A1:2023  Fűtőkazánok. 5. rész: Szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő, kézi és automatikus táplálású, legfeljebb 500 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazánok. Terminológia, követelmények, vizsgálat és megjelölés  MSZ EN 13126-3:2023  Zárak és épületvasalatok. Ablakok és erkélyajtók. Követelmények és vizsgálati módszerek. 3. rész: Tolózárak, főként bukónyíló, először bukó és csak bukó vasalatok esetén MSZ EN 13200-4:2023 …

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kókány után dolgozni

Hogy előzzük meg a jogi hercehurcát, ha az előttünk dolgozó „szaki” munkája csapnivaló? Az egymásra épülő munkák során gyakran belefuthatunk az előttünk dolgozók – szépen fogalmazva – ballépéseibe. Kimaradt ez, kókány az, hitvány amaz. Aztán persze a megrendelő nekünk már nem akarja még egyszer kifizetni azt a plusz munkát, amit a silányul dolgozó elődünk melójának…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bővítés vagy felújítás nem mehet 5% áfával, de rendeltetésmódosítás igen?

Ha egy magánszemély generálkivitelezővel építi az új házát, akkor nagyon kedvezményes, 5%-os forgalmi adóval veheti meg.  De mi a helyzet felújításkor, bővítés vagy rendeltetésmódosítás esetén? Van-e arra mód, hogy ilyen munkáknál is alkalmazni lehessen a kedvezményes lakásáfát? A normál adózáshoz képest jóval alacsonyabb áfakulcsot a kormány csak új építésű lakások létrehozása esetén biztosítja. Ezt kedvezménynek…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni, és ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az elképzelések szerint egyes munkahelyeken úgy is teljesíthető lesz, hogy a munkáltató átadja a dolgozónak a miniszter által közreadott oktatási tematikát,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új napelemes szabályok

Hetek óta valamennyi érintett azt találgatja, miként fognak megváltozni 2024 januárjától a háztartási napelemes rendszerek működtetésére vonatkozó szabályok. A kormány jelentős szigorítást akart bevezetni ezen a területen, ám úgy tűnik,

Tovább »

Szavatosság megszűnő vállalkozással

Mit tehet a fővállalkozó, ha szavatossággal tartozik az átadott munkáért, ám a feladatot ténylegesen elvégző egyéni vállalkozó időközben már felhagyott ezzel a tevékenységgel? Lehet-e valahogyan szavatossági igényt érvényesíteni megszüntetett vállalkozással szemben? Alapesetben a fővállalkozó tartja a hátát Olvasónk cége egy gazdasági épületet hozott tető alá, melynek gépészeti berendezéseit egy egyéni vállalkozó szerelte alvállalkozóként. Szavatossági probléma…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A festőnek is kell kivitelezői nyilatkozatot adnia?

“Magánépítkezésben vagyunk éppen, ami nem e-napló köteles. Minden kivitelezőtől be kell kérnünk a kivitelezői nyilatkozatot? Attól is, aki esetleg csak két-három napot dolgozik, mint mondjuk a festő vagy az ablakos?”  Ha nincs generál, akkor  az építtetőnek kell minden szakmunkát végző vállalkozóval külön szerződést kötnie. A szerződésben a munkavégzésre vonatkozó kikötések és határidők mellett szerepelnie kell…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kétlakásos ikerházra hány e-napló kell?

Egyszerű bejelentéssel épül a kétlakásos ikerház. Az ikerház két részét két külön generálkivitelező építi. Az egyik lakás már szerkezetkész, a kivitelezéshez már megnyitották az e-naplót. A másik lakás építését most kezdenék, de nem tudják hogyan naplózzanak. Egyben vagy két külön e-naplóban vezessék az építkezést? Egy bejelentés – egy napló A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet. Mivel…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

A redőny felszerelését is e-naplózni kell?

Olvasónk főként alvállalkozóként árnyékolástechnikai munkákat végez e-naplós építkezéseken. Gyakran tapasztalja azonban, hogy annak ellenére, hogy e-naplós a kivitelezés, őt nem hívják meg az e-naplóba, mondván túl sok a macera vele. Származhat ebből hátránya olvasónknak? Járhat érte bírság? A kivitelezési szabályok nem tesznek különbséget a kivitelezési munkák között, magyarán nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy kivitelezési…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kell új e-naplót nyitni, ha férjhez megyünk?

Egy családi ház építésnél az e-naplót már megnyitották, de a kivitelezést még nem kezdték el. Az e-napló megnyitása óta az építtető pár összeházasodott, a hölgy neve megváltozott. Mit lehet tenni ilyenkor? Kell új e-naplót nyitni? Ha az építtető személyében változás történik, akkor a változást jogutódlással lehet elintézni. Viszont olvasónk esetében más a helyzet, hiszen az…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Vissza lehet vonatni a használatbavéltelt elszámolási vita esetén?   

A használatbavételi engedély kiadása előtt elmérgesedett a viszony a beruházó és a kivitelező cég között, így minden eszközzel próbálják bojkottálni egymást. A kivitelező végül nem is adta ki az FMV és kivitelezői nyilatkozatokat. Az építtető mégis megkapta a használatba vételt. Ezt a kivitelező cég megtámadta, arra hivatkozva, hogy mivel nem volt érvényes kivitelezői nyilatkozat, a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Lehet-e mellékes a melléképület? 

Át kell-e vezetni egy garázst vagy kerti tárolót a földhivatali térképre? Olvasónknak néhány éve épült meg a családi háza, erről hatósági bizonyítványuk is van. Menet közben azonban két melléképületet is felhúztak. A 100 légköbmétert egyik sem éri el, tehát engedély nélkül épültek. Mi ilyenkor a tennivaló? Hogyan járnak el szabályosan? Mikor nem kell engedély a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Átalakul a könyvelők képzése, újra kötelező lesz a hatósági tanfolyam

Átalakítja a kormány a mérlegképes könyvelők képzését. Ma egy ilyen tanfolyam elvégzéséhez elég egy érettségi és egy 500-600 órás szakmai képzés, amit egyre gyakrabban kínálnak távoktatásos formában. Jövőre ennek vége: a könyvelők képzését átveszi az állam, visszahozzák a hatósági tanfolyamokat.  A mérlegképes könyvelők képzésének a mai modellje alig három éve működik. A szakképzés 2021-es átalakítása…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Cseréljük ki a régi keringetőszivattyúkat korszerűekre! 

Rengeteg áramot spórolhatunk velük Nem sokszor gondolunk a keringető szivattyúkra áramfogyasztás szempontjából. Pedig egy régi, elavult vagy újabb, de bonyolultabb fűtési rendszer esetén a fogyasztásuk akár annyiba is kerülhet, mint egy energiahatékonyabb ház teljes éves fűtése H tarifán. Megéri az elavult szivattyúkat korszerűekre váltani? Mennyit lehet spórolni? Mit tudnak a korszerű szivattyúk, amire a régebbi…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bezuhant a lakásépítések száma

Az első félévben a lakásépítések száma 19%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Hasonló számokat tudtunk legutóbb is mutatni, akkor a statisztikai hivatal első negyedéves adatait összegeztük. A visszaesés tehát folytatódik, most már jól látszik, hogy ez fogja meghatározni az egész évet az építőiparban. A KSH szerint az első félévben mindössze 7353 új lakást…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Mozgóbér: mennyire köthető a teljesítményhez a fizetés?

Sok munkaadó jobban szereti a teljesítménybért, mint az időarányos bérezést, mert hozzá tudja kötni a fizetéseket a teljesítményhez. Elvégre nem azért fizetünk senkit, hogy üldögéljen a fizetett munkahelyén. De vajon lehet-e valakit teljes egészében teljesítménybérben fizetni? Mi legyen a munkaszerződésben akkor, ha mozgóbérrel szeretnénk valakit felvenni? Mi az a mozgóbér? Sok álláshirdetésben találkozunk a mozgóbér…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Gyűjtse-e a számlákat az átalányadózó?

Több olvasónk is felvetette a kérdést, hogy ha egyszer átalányadós, a költségeket az előre megállapított átalány alapján számolja el, akkor neki meg kell-e egyáltalán őriznie a bejövő számlákat? Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, mert nagyon sokba kerülhet, ha valaki hibás gyakorlatot követ.  Az átalányadózó egyéni vállalkozónak valóban nem kell azzal foglalkoznia, hogy költségeit a bejövő számlák…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Hová lett a rezsióradíj?

Utoljára másfél évvel ezelőtt hirdetett ki érvényes építőipari rezsióradíjat a kormány. Bár a díjak módosítására vonatkozó legutóbbi szakmai ajánlás 2022 februárjában megszületett, rendelet ezt azóta sem erősítette meg. Csakhogy a legutóbbi óradíjak kihirdetése után indult el igazán az infláció, ami mára használhatatlanná teszi a hivatalos óradíjakat. Az építőipari rezsióradíj valójában nem egy kötelezően alkalmazandó hatósági…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Megjelentek az új CSOK-szabályok

Jövő januártól megszűnik az eddig ismert Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK és a korábbi falusi CSOK egy új támogatási formává alakul át, melyet csak a rendeletben megjelölt kistelepüléseken, az ország

Tovább »

Sorvezető: mikor melyik OTÉK-ot kell alkalmazni?

Készített a kormány egy sorvezetőt az országos településrendezési és építési követelmények alkalmazásához. Az OTÉK módosításába bekerült új bekezdések azt veszik sorra, hogy új építés engedélyezésekor vagy egyszerű bejelentés során az

Tovább »

Panasztörvény – az 50 főnél többet foglalkoztató cégekre is vonatkozik

Július 25-én lép hatályba a panaszokról, közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével kapcsolatos szabályokról szóló törvény. Az előírások egy része a vállalkozókat is érinti. Az 50-nél több dolgozót foglalkoztató cégeknek is működtetniük kell egy visszaélés-bejelentési rendszert. Kit érint? Az előírás két nagy csoportra vonatkozik: minden olyan vállalkozásra tevékenységi körtől függetlenül, ahol 50-nél több munkavállaló dolgozik…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kiterjesztett gyártói felelősség – egyszerű felhasználóként is lehet vele dolgunk

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy ahogy mindenki beszél róla: az EPR. A cél az, hogy a hulladékkezelés költségeit fizettessék meg az előállítókkal is, így a cégek számára ez fizetendő díjakat is jelent majd. Elsősorban a gyártók és a forgalmazók érintettek, de egy építőipari vállalkozás is könnyen belefuthat az EPR-be. Elég, ha…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Jöhetnek a vendégmunkások, de nem minden vállalkozáshoz

Elfogadta a Parlament a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló törvényt. A vendégmunkások tartózkodási engedélye két évre lesz érvényes, ez egy évvel meghosszabbítható, a három év lejárta után pedig azonnal új kérelmet adhat be az érintett. Így szinte bármeddig itt dolgozhatnak az EU-n kívüli országokból, akár a Távol-Keletről vagy Ázsiából érkező vendégmunkások. A szabályok azonban erős korlátozásokat tartalmaznak,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Kerti kutak bejelentése: minden előírást eltöröltek

Idén év végén járt volna le a korábban engedély nélkül fúrt vagy ásott kerti kutak bejelentésének a határideje. Ez az utólagos engedélyeztetés évek óta téma, most a koronavírus-járvány miatt adott több éves haladék járt volna le. Csakhogy a kormány inkább úgy döntött, véget vet ennek a több éve tartó átmeneti állapotnak, és gyakorlatilag eltörölnek minden…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Egyszerű bejelentéssel épült engedély helyett

Mi a teendő, ha megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását, mert nem lett volna elég az egyszerű bejelentés? Az építészek nem jogászok, bár egyre gyakrabban érzik úgy, hogy egy ilyen diplomának is lapulnia kellene a fiókjuk alján. Olvasónk esetében is valami hasonló történt: nem volt biztos abban, hogy elég-e az egyszerű bejelentés az egyik építkezés elindításához…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Előtetőt bárhova lehet építeni?

Májusi számunkban foglalkoztunk a terasz lefedésének kérdésével. Ekkor főként az engedélyezési szabályokat jártuk körbe. Viszont olvasóinkban felmerült még pár kérdés. Például: ha nem kell engedély egy teraszfedéshez, mert az „csak” egy előtető lesz, kell még más szabályra is figyelni? Az építési szabályok szerint nem kell építési engedély a kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető,…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Milyen nyelven legyen a teljesítménynyilatkozat?

Olvasónk sátorszerkezetet állítana fel először csak ideiglenesen, majd később állandóra. A sátor 2013-as teljesítménynyilatkozata román nyelvű. Le kell ezt magyarra fordítani? Mikor kell és hogyan lehet a sátor véglegesítését elintézni? Ideiglenes sátorszerkezet felállításához nem kell építési engedély, ha a megépített szerkezet legfeljebb 180 napig áll. Az ideiglenes sátorszerkezetek elhelyezéséhez jegyzői engedély kell. A sátornak rendelkeznie…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Rövid séta az elektromos autótöltők világában

Egyre többen kérnek elektromos autótöltőt a garázsukba is, hiszen egyre több az elektromos autó. Benne van a levegőben, hogy az új társasházakhoz kötelezőek is lesznek, sőt, előbb-utóbb ezt a kört az új építésű házakra is kiterjeszthetik. Bár az autótöltők alapvetően könnyen telepíthetőek utólag is, mégis pár megválaszolásra váró kérdés felmerült bennünk. Kell-e 3 fázis? Ki…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Faház – de nem könnyűszerkezetes

Előregyártott CLT elemekből készült ház építkezésén jártunk A CLT egy angol mozaikszó, a cross laminated timber, vagyis a keresztirányban ragasztott faanyag fedőneve: tulajdonképpen egy tömörfa alapanyagú teherhordó szerkezetről van szó. Ez a technológia szédületes gyorsasággal kezdett elterjedni hazánkban is. Hogy miért? Többek között azért, mert alkalmas a tégla és a beton helyettesítésére, és sokkal gyorsabb…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Változtak a szakmagyakorlási feltételek műemléki és településtervezési területen

Műemléki és településtervezési területen módosította a kormány a szakmagyakorlási feltételeket. Enyhültek a végzettségre és gyakorlati időre vonatkozó elvárások, illetve mindezek alól felmentést is adhat a Magyar Építész Kamara. Legutóbb egy évvel ezelőtt módosította a kormány azt a rendeletet, melyben az egyes építőipari szakterületek folytatásához szükséges jogosultságokat állapítja meg. Akkor részletezték a műemléki területtel valamint a…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Bejelentették: jövő évtől csak falusi házakhoz lesz CSOK

Részleteket még nem tudunk Lapzártánk idején, egy héttel a változások bejelentése után még nem jelent meg a csok-ot módosító kormányrendelet, így csak a kormány bejelentése alapján tudjuk a módosításokat összefoglalni. Mi lesz a csok-kal, hogyan alakulnak át a lakásszerzési támogatások? Rendelet tehát még nincs, amit ismerünk, azok csupán a június 22-én elhangzott bejelentés részletei. A…

Bővebben

A bejegyzés eléréséhez Építő Élet Online megvásárlása szükséges.

Bővebben

Tovább »

Építő Élet 2023. szeptember

Kedves Olvasóink! Fogadják sok szeretettel a 2023. szeptemberi számunkat. A *-al jelzett bejegyzéseinket előfizetés nélkül is megtekinthetik. Emelkednek az építéssel kapcsolatos bírságok Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat Bővítés vagy

Tovább »